Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

Ρωσία, η Βουλγαρία υπογράφουν $ 5,9 δις. συμφωνία για πυρηνικό εργοστάσιο

ΣΟΦΙΑ, Ιανουάριος 18 RIA Novosti.
Η Atomstroyexport (κρατικής ιδιοκτησίας μονοπώλιο πυρηνικού εξοπλισμού της Ρωσίας) υπέγραψε σύμβαση ύψους 3,9 δις. ευρω (€ 5,9 δις.), την Παρασκευή στη Βουλγαρία για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστάσιου παραγωγής ενέργειας στο βόρειο τμήμα της βαλκανικής χώρας.
Την σύμβαση με την Βουλγαρική Εθνική Ηλεκτρική Εταιρεία υπέγραψε κατά την επίσκεψη του στη Βουλγαρία ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η Atomstroyexport, η οποία κέρδισε το διαγωνισμό για το έργο το 2006, πρόκειται να κατασκευάσει δυο αντιδραστήρες των 1000 MW στο Belene, με τον πρώτο να αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2013 και τον δεύτερο το 2014. Ο σχεδιαζόμενος πυρηνικός σταθμός στο Belene της Βουλγαρίας θα είναι ο δεύτερος της χώρας.
Ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε η Ρωσία είναι έτοιμη να χορηγήσει Βουλγαρία 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ ($ 5,6 δις) δάνειο για την κατασκευή της εγκατάστασης του πυρηνικού σταθμού στο Belene.
"Ένα σύνολο των 3,8 δις ευρω προβλέφθηκε στον ρωσικό προϋπολογισμό για την εφαρμογή των σχεδίων κατασκευής του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Αν είναι απαραίτητο, θα είμαστε έτοιμοι να χορηγήσουμε δάνειο στη Βουλγαρία," είπε ο Πούτιν.
Ο επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Ατομική Ενέργεια Sergei Kiriyenko, είπε ότι ο αριθμός των μονάδων ισχύος στο πυρηνικό εργοστάσιο μπορεί να αυξηθεί σε τέσσερις.
"Καταλαβαίνουμε ότι είναι παράλογο να περιορίζεται η κατασκευή το πυρηνικού εργοστασίου του στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Αυτή θα είναι η πρώτη φάση της κατασκευής, η οποία, αν πετύχει, θα πρέπει να ακολουθούνται από την τρίτη και την τέταρτη μονάδα," είπε ο Sergei Kiriyenko σε δημοσιογράφους στη Σόφια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: