Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

Πυρ ομαδόν κατά της ΔΕΗ

Από την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Κ. Βουτσαδάκη:
«Μέτωπο» με τη ΓΕΝΟΠ, τους κατοίκους του Θριάσιου Πεδίου και επιχειρηματίες από το χώρο της ενέργειας ανοίγει η διοίκηση της ΔΕΗ με την απόφαση να προχωρήσει σε συνεργασίες με ιδιώτες για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της επιχείρησης, κ. Τ. Αθανασόπουλος, επιμένει στην πρόταση για αύξηση των τιμολογίων (είχε ζητήσει ανατιμήσεις 20-30%), στο «σπάσιμο» της επιχείρησης σε επιμέρους θυγατρικές, για το οποίο θα ξεκινήσει μελέτη εντός των ημερών, καθώς και σε νέες συνεργασίες με άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Μετά το μνημόνιο συνεργασίας με τη γερμανική RWE, η συμφωνία με τη Χαλυβουργική για κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου στην Ελευσίνα πυροδότησε χθες νέες αντιδράσεις: ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, κ. Ν. Φωτόπουλος, τόνισε σε εκδήλωση για την κοπή της πίτας ότι «με συμφωνίες που αδιαφανώς ετοιμάζονται ανοίγει ο δρόμος για απορρόφηση της ΔΕΗ από ξένους κολοσσούς». Ανέφερε ακόμη ότι δεν επιτρέπεται στη ΔΕΗ να αναπτυχθεί σε όφελος κρατικοδίαιτων ιδιωτών και ότι η επιχείρηση βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οικονομική κατάρρευση εξαιτίας μίγματος ανικανότητας και σκοπιμότητας.
Για περιβαλλοντοκτόνο σχέδιο κάνει λόγο η Επιτροπή Αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ και της Χαλυβουργικής. Σε ανακοίνωση τονίζει ότι η κατασκευή του σταθμού θα γίνει «πάνω από τα πτώματα» των κατοίκων και επισημαίνει ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο -όπως και όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής- έχει λάβει ομόφωνα αρνητικές αποφάσεις για τη μονάδα. Επίσης ο Δήμος Ελευσίνας και η Νομαρχία Δυτικής Αττικής έχουν ασκήσει προσφυγές στο ΣτΕ.
Το περιβάλλον
Η Επιτροπή Αγώνα αναφέρει ακόμη ότι η μονάδα αντιστρατεύεται τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στο κορεσμένο περιβαλλοντικά Θριάσιο, καθώς θα προσθέσει στην ατμόσφαιρα 2.000-2.300 τόνους οξειδίων του αζώτου το χρόνο, 2,6-3 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα και 4,4-5 κιλά υδραργύρου. Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Φ. Κουβέλης, και καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να δηλώσουν «αν θα συνεχίσουν να αγνοούν την κατηγορηματική αντίθεση κατοίκων και τοπικής κοινωνίας και των φορέων της».
Ο κ. Ευ. Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου, εξέφρασε πάντως αμφιβολίες για το κατά πόσο θα υλοποιηθεί το σχέδιο λόγω των αντιδράσεων για τα περιβαλλοντικά, όπως και για το αν θα γίνουν οι επενδύσεις που εξαγγέλλουν ΔΕΗ και ιδιωτικοί όμιλοι. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι επιχειρηματικές συνεργασίες της ΔΕΗ, όπως και η προσπάθεια εξαγοράς του 30% της ΔΕΠΑ, πρέπει να περάσουν από τον έλεγχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Τ. Αθανασόπουλος, ανήγγειλε ότι οι διαγωνισμοί για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα αντικαταστήσουν παλιό δυναμικό θα προκηρυχθούν το συντομότερο. Οι μονάδες αυτές προχωρούν ανεξάρτητα από εκείνες που προγραμματίζει η ΔΕΗ σε συνεργασία με ιδιώτες και πέρα από το επενδυτικό πρόγραμμα που έχει εγκριθεί.
«Είμαστε αμετακίνητοι στις αρχές της νομιμότητας, διαφάνειας και κοινωνικής ευαισθησίας», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χ. Φώλιας, και συμπλήρωσε πως «όλοι συνυπάρχουμε στην ίδια βάρκα. Αν βάλει νερά, θα πάρει στον πάτο όλους τους επιβάτες». Ο υπουργός ανέφερε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης και χαρακτήρισε βήμα προόδου τις επιχειρηματικές συνεργασίες της ΔΕΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: