Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

Τα "γενέθλια" της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού

Από το "Capital" αναδημοσιεύουμε το ακόλουθο άρθρο του Χ. Φλουδόπουλου:
Γενέθλια δύο ετών λειτουργίας, συμπληρώθηκαν από τις αρχές Ιανουαρίου του 2006 όταν και ξεκίνησε η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης, να πουλάει ρεύμα στο σύστημα. Τότε η ΕΝΘΕΣ θεωρήθηκε ότι «έσπασε» το μονοπώλιο που κατείχε η ΔΕΗ. Στην πραγματικότητα για να γίνει αυτό, η μονάδα των Ελληνικών Πετρελαίων χρειάστηκε να έρθει αντιμέτωπη με όλες τις «παιδικές ασθένειες» μιας αγοράς που ακόμη και σήμερα δεν έχει πετύχει το ζητούμενο της πραγματικής απελευθέρωσης. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου των ΕΛΠΕ κ. Τ. Χριστοδούλου, η μονάδα της Θεσσαλονίκης λειτούργησε «εκχιονιστήρας», προτού καταφέρει να μετατραπεί σε μια παραγωγική και κερδοφόρα επένδυση. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ήταν στις 22 Δεκεμβρίου 2005 όταν υπεγράφη από τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου ανάπτυξης Νίκο Στεφάνου η άδεια λειτουργίας ισχύος 390MW συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου. Πολύ νωρίτερα, ήδη από τα τέλη Ιουλίου του 2005, η μονάδα ήταν έτοιμη να λειτουργήσει, καθώς κατασκευάστηκε η διασύνδεση με το δίκτυο, ωστόσο οι... «θεσμικές» εκκρεμότητες επέβαλαν δοκιμές περίπου έξι μηνών!
Ακόμη όμως και μετά την εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας, χρειάστηκαν αρκετές ημέρες, προκειμένου να παραχθεί το πρώτο MW που θα πουλιόταν στο σύστημα και ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου η πρώτη εκτός ΔΕΗ μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, να σταματήσει να είναι ζημιογόνος.
Πράγματι, η πρώτη μέρα που η μονάδα μπήκε στο σύστημα ήταν στις 31 Δεκεμβρίου προσφέροντας μόλις 33MWh, ενώ στις 2 Ιανουαρίου η παραγωγή έφτασε τις 154MWh και στις 3 Ιανουαρίου τις 5894 MWh. Και βέβαια τα προβλήματα της ΕΝΘΕΣ, οφείλονταν εν πολλοίς στη συμπεριφορά της ΔΕΗ, η οποία εκμεταλλευόμενη τα περιθώρια που της έδινε η φθηνή λιγνιτική παραγωγή, διαμόρφωνε χαμηλές μέσες τιμές στην ημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, κρίθηκε απαραίτητη η άμεση παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία όρισε νέα μέθοδο υπολογισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος (τιμή αποπληρωμής για όσους πωλούν ρεύμα στο σύστημα) με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής στα νέα δεδομένα της αγοράς. Η παρέμβαση της ΡΑΕ, αποδείχθηκε εκ των υστέρων σωτήρια για την ΕΝΘΕΣ, καθώς οδήγησε σε σημαντική αύξηση τα έσοδα, με αποτέλεσμα το 2006 να κλείσει με οριακές ζημιές, ενώ το 2007 αναμένεται να κλείσει με σημαντικά κέρδη (25 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο). Εκτός όμως από την τιμολόγηση, ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετώπισαν τα ΕΛΠΕ και επίσης σχετίζεται με τη συμπεριφορά της ΔΕΗ, αφορά το φυσικό αέριο και την εκκρεμότητα της σύμβασης προμήθειας από τη ΔΕΠΑ. Η συγκεκριμένη εκκρεμότητα σχετίζεται με την άρνηση της ΔΕΗ να αναθεωρήσει την ισχύουσα σύμβαση προμήθειας που έχει με τη ΔΕΠΑ κάτι που επιβάλλεται από τις νέες συνθήκες της αγοράς. Και αυτό διότι μεταξύ άλλων η σύμβαση ΔΕΗ - ΔΕΠΑ, προβλέπει ότι η ΔΕΗ απολαμβάνει ρήτρα καλύτερου πελάτη ενώ παράλληλα η ΔΕΠΑ υποχρεώνεται να ενημερώνει τη ΔΕΗ για συμβάσεις που υπογράφει με τρίτους.Ενδιαφέρον παρουσιάζει τέλος το γεγονός ότι η ΕΝΘΕΣ ανέμενε κοντά ένα εξάμηνο, προκειμένου να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια για να λάβει την άδεια λειτουργίας της. Βεβαίως το ρεκόρ αυτό, ήδη έχει καταρριφθεί από τη μονάδα Συμπαραγωγής της Endesa Hellas, η οποία μετρά ένα χρόνο αναμονής στο αίτημα που υπέβαλε στη ΡΑΕ για αλλαγή της άδειάς της. Για την ιστορία η κατασκευή της μονάδας της Συμπαραγωγής αλλά και η σύνδεσή της με το δίκτυο του φυσικού αερίου, ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο, ενώ η αίτηση για την αλλαγή της άδειας εκκρεμεί στη Ρυθμιστική Αρχή από τις αρχές του 2007...

Δεν υπάρχουν σχόλια: