Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

Τα κυβερνητικά σχέδια


Από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Γ. Αγγελή:
Ραγδαίες ανατροπές έχουν δρομολογηθεί στον χώρο της ενέργειας, αλλάζοντας το τοπίο σε επιχειρηματικό επίπεδο. Πρωταγωνιστές των εξελίξεων αναδεικνύονται οι κρατικές ή ημικρατικές εταιρείες όπως η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ και τα ΕΛΛ.ΠΕ. που δρομολογούν -αμφισβητούμενες σε πολλές περιπτώσεις- συνεργασίες με ξένους (RWE) και ελληνικούς ομίλους (Χαλυβουργική).
Οι κινήσεις αυτές, προς το παρόν τουλάχιστον, αφήνουν «εκτός νυμφώνος» τους μεγάλους ιδιωτικούς εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους που διεκδικούσαν σημαντικά μερίδα αγοράς από τη ΔΕΗ. Οπως χαρακτηριστικά παρατηρούν στελέχη των ιδιωτικών ομίλων, «η ΔΕΗ με τις κινήσεις της κλείνει και πάλι την αγορά πριν αυτή ανοίξει...».
Η ΔΕΗ εμφανίζεται ως ο «καταλύτης» των αλλαγών στο επιχειρηματικό τοπίο και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει δρομολογήσει έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την «τακτική» των συμμαχιών με τη γερμανική RWE και τη Χαλυβουργική (οικογένεια Κ. Αγγελόπουλου) για την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το τρικ
Με τον τρόπο αυτό, βέβαια, προωθείται η ιδιωτικοποίηση της παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να «πωλείται» άμεσα η ΔΕΗ.
Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει διασπαστεί εσωτερικά. Το ΥΠΕΧΩΔΕ φέρεται να μη συμφωνεί με την προώθηση, ως καυσίμου, του λιθάνθρακα (όπως προβλέπει η συμφωνία ΔΕΗ - RWE) στην παραγωγή ενέργειας. Αντίθετα, η πρωτοβουλία αυτή έχει την πλήρη υποστήριξη του υπουργείου Ανάπτυξης.
Οι δύο κινήσεις έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους υπόλοιπους ιδιώτες παίκτες της αγοράς ενέργειας, όπως οι όμιλοι Μυτηλιναίου, ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζου, Βαρδινογιάννη.
Η αναπάντεχη μάλιστα γνωστοποίηση της συνεργασίας της ΔΕΗ με την Χαλυβουργική, όπου η ΔΕΗ μπαίνει με 49% στη μονάδα που θα κατασκευασθεί στην Ελευσίνα με συμμετοχή 51% της οικογένειας Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, έχει πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις, καθώς δημιουργεί ένα κυριολεκτικά καινούριο σκηνικό στην αγορά ενέργειας.
Η συμφωνία αυτή οδηγεί στην κατασκευή εργοστασίου ενέργειας -με ισχύ 880 μεγαβάτ- σε περιοχή (Ελευσίνα) εξαιρετικά προνομιακή. Η επένδυση απαιτεί 450-500 περίπου εκατ. ευρώ.
Στο μέτωπο των υπόλοιπων ιδιωτικών ομίλων οι συμμαχίες που έχουν διαμορφωθεί είναι:
*Της Μότορ Οϊλ με την ισπανική Iberdrola.
*Του Μυτιληναίου με την ισπανική Endesa που έχουν προχωρήσει στην κατασκευή δύο μονάδων.
*Της Enel που συνεργάζεται με την Προμηθέας Gaz (της ρωσικής Gazprom) και τον όμιλο Κοπελούζου.
*Του Ομίλου Κοπελούζου με την Ansaldo, για την κατασκευή της μονάδας που έχει δρομολογηθεί από τον διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ.
*Της ιταλικής Edison με τα Ελληνικά Πετρέλαια.
*Του Ομίλου ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, που περιμένει το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της Βεύης.
Και ο νέος κύκλος εξελίξεων πάντως αναμένεται από την πλευρά της ΔΕΗ, η οποία προωθεί την υλοποίηση του δικαιώματος που έχει για αγορά του 30% της ΔΕΠΑ.
Διασταυρωμένες πληροφορίες της «Οικονομίας» αναφέρουν ότι παρ' όλα αυτά το αίτημα της ΔΕΗ για αγορά του 30% της ΔΕΠΑ «θα αποτύχει γιατί προσκρούει τόσο στο άρθρο 87 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης (κρατικές ενισχύσεις σε δημόσιες επιχειρήσεις) όσο και στη σχετική Οδηγία της Κομισιόν για την απελευθέρωση της αγορά ενέργειας...».
Θυγατρική
Αυτά βέβαια φαίνεται να είναι γνωστά στη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία όμως διεκδικεί το σχετικό δικαίωμά της για να «ξεκαθαρίσει» τις σχέσεις της με την ΔΕΠΑ της οποίας είναι ο μεγάλος «πελάτης». Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας είναι μάλλον βέβαιο ότι θα απορριφθεί μεν η option της ΔΕΗ, αλλά αυτό θα οδηγήσει σε δημιουργία από τη ΔΕΗ θυγατρικής εταιρείας φυσικού αερίου, πιθανότατα σε συνεργασία με ξένο προμηθευτή. Κάτι τέτοιο βέβαια ισοδυναμεί με απομείωση της αξίας της ΔΕΠΑ αφού ο βασικός πελάτης της, η ΔΕΗ θα γίνει ανταγωνιστής της στην αγορά φυσικού αερίου.
Η ΔΕΠΑ, με την εκκρεμότητα της option της ΔΕΗ και με βασικό προς το παρόν μέτοχο το Δημόσιο και τα ΕΛΛ.ΠΕ. με 35% (στα οποία ποσοστό μεγαλύτερο του 34%, όπως και την διοίκηση κατέχει ο όμιλος Λάτση), είναι αδύνατο να προχωρήσει σε εισαγωγή στο Χ.Α. όπως είχε προγραμματισθεί.
Μελετάται όμως το ενδεχόμενο να πωλήσει η ΔΕΗ την option της είτε στο Δημόσιο είτε σε τρίτους και να εισαχθεί μέρος αυτού στο Χ.Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια: