Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας «α λα ελληνικά»


Από την εφημερίδα "Ημερησία" αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Μ. Πίου:
Απελευθέρωση «α λα ελληνικά» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται ότι οραματίζεται η κυβέρνηση, η οποία από τη μία πλευρά καλεί τους ελληνικούς και ξένους ομίλους να επενδύσουν στην ηλεκτροπαραγωγή και από την άλλη ανατρέπει ξαφνικά τα δεδομένα, προωθώντας ιδιωτικά ηλεκτροπαραγωγικά σχήματα, με συνεταίρο, όμως, τη ΔΕΗ! Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος μπορεί να θέλησε να τηρήσει αποστάσεις από κυβερνητικές διαρροές προς τον Τύπο, που ήθελαν τον πρωθυπουργό να δίνει το πράσινο φως στη συνεργασία του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού RWE με τη ΔΕΗ, δεν φάνηκε, όμως, να αποστασιοποιείται από τη συνεργασία αυτή καθ εαυτή.
Joint venture
Το παράδοξο είναι ότι τόσο το joint venture με τη RWE, που αποσκοπεί στη δημιουργία λιθανθρακικού σταθμού 1.600 MW, στον οποίο οι Γερμανοί θα ελέγχουν το 51% και η ΔΕΗ ( 35,58€ -1,17%) το 49%, όσο και η συνεργασία με τη Χαλυβουργική για μονάδα φυσικού αερίου 880 MW στην Ελευσίνα -στην ίδια μετοχική βάση- παρουσιάζονται ως σχήματα που θα ευνοήσουν τον ανταγωνισμό: Η ΔΕΗ θα ανταγωνίζεται νέες ηλεκτροπαραγωγικές εταιρείες στις οποίες, όμως, θα μετέχει με 49%... έτσι θα απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα! Μάλιστα, όπως δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος, συζητεί και για άλλα τέτοια σχήματα...
Εταιρείες, ελληνικές και ξένες που έχουν εξαγγείλει επενδύσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες παρακολουθούν με έκπληξη τις κινήσεις της ΔΕΗ και της κυβέρνησης. Αναρωτιούνται πώς θα αντιδράσουν οι αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, και πώς βλέπουν οι Βρυξέλλες τις εξελίξεις.
Ορισμένοι από τους επενδυτές δεν κρύβουν πως έχουν αναθέσει στους νομικούς τους συμβούλους να εξετάσουν τη δυνατότητα προσφυγής για παραβίαση των κανονισμών περί ανταγωνισμού και κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά. Αλλοι δηλώνουν ότι δεν «φοβούνται» και αφήνουν να εννοηθεί ότι αμφισβητούν την υλοποίηση ορισμένων τουλάχιστον από τα πρότζεκτ που εξαγγέλλει η ΔΕΗ τους τελευταίους μήνες.
Η Endesa Hellas, η ενεργειακή εταιρεία που έχει συστήσει η ισπανική Endesa με τον όμιλο Μυτιληναίου, ανακοίνωσε προχθές πως προχωρεί κανονικά το επενδυτικό της πρόγραμμα και μάλιστα επιταχύνει τις διαδικασίες για την κατασκευή της 3ης της μονάδας με φυσικό αέριο, ισχύος 445 MW στον Βόλο.
Προανάγγειλε και την εγκατάσταση 4ης μονάδας με φυσικό αέριο που θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2009. Το πρόγραμμά της συμπεριλαμβάνει λιθανθρακικό σταθμό 600 MW, καθώς και τις δύο μονάδες φυσικού αερίου την CoGen και του Αγίου Νικολάου στη Βοιωτία, όπως και σειρά επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η κοινοπραξία EdF-He&D- ΒΦΛ «υπενθύμισε» ότι παραμένει ενεργή στο πρότζεκτ για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου στην Καβάλα, στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Πρόκειται για παλιό επενδυτικό σχέδιο, που είχε «παγώσει» τα 3 τελευταία χρόνια, αλλά τώρα επανέρχεται, ενταγμένο στον στρατηγικό σχεδιασμό του ομίλου της ιταλικής Edison και της Ελληνικής Τεχνοδομικής.
Κοινοπραξία
Η γαλλική EdF, που είναι από τους βασικούς μετόχους της Edison, έχει ήδη παραχωρήσει το ποσοστό της στην κοινοπραξία, το 51%, στην ιταλική εταιρεία.
Η He&D (εταιρεία του ομίλου της Ελληνικής Τεχνοδομικής) συμμετέχει με 35% και η ΒΦΛ με 14%.
Η Καβάλα και οι εγκαταστάσεις της ΒΦΛ λέγεται ότι είναι στο στόχαστρο του σχήματος RWE- ΔΕΗ, για την εγκατάσταση του λιθανθρακικού σταθμού. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μάλιστα, η ΔΕΗ έχει βολιδοσκοπήσει εκτάσεις της ΒΦΛ, η οποία φέρεται να έχει και υψηλά χρέη προς την εταιρεία ηλεκτρισμού, από απλήρωτους λογαριασμούς. Ο άλλος πιθανός τόπος εγκατάστασης της RWΕ-ΔΕΗ είναι ο Βόλος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εξεταστεί οικόπεδα της ΣΟΒΕΛ και του ομίλου Στασινόπουλου στην περιοχή. Η τρίτη εκδοχή είναι η Αλεξανδρούπολη.
Προσφορά και ζήτηση
Συνολικά τα σχέδια των ομίλων Endesa Hellas, Enelco (σχήμα 75% Enel και 25% όμιλος Κοπελούζου), Τέρνα, Ενεργειακής Θίσβης (Edison- Ελληνική Τεχνοδομική-Ομιλος Στασινόπουλου), Εdison-ΕΛΠΕ και Κόρινθος Power (σχήμα της ισπανικής Iberdrola με τον όμιλο Βαρδινογιάννη), μαζί με τη ΔΕΗ αναφέρονται στην προσθήκη νέας ισχύος, 7.423 MW ως το 2014-15, ενώ η ζήτηση ηλεκτρισμού στο διασυνδεδεμένο σύστημα ως το 2014 αναμένεται να αυξηθεί κατά 3.120 MW.! Στους υπολογισμούς αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται τα 2.480 MW που ανακοίνωσε η ΔΕΗ σε συνεργασία με RWE και Χαλυβουργική, ούτε τα υδροηλεκτρικά έργα και τα άλλα ανανεώσιμα.
Είναι προφανές ότι η πληθώρα των νέων MW που ανακοινώνονται δεν θα μπορέσουν να εγκατασταθούν στο σύστημα, ως το 2014 τουλάχιστον. Ο χρόνος θα δείξει ποιοι από τους μεγάλους παίκτες θα υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Αρκεί να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του 2001, όταν οι περισσότερες από τις εξαγγελίες έμειναν στα χαρτιά με αποτέλεσμα την έλλειψη επάρκειας ηλεκτρισμού κάθε καλοκαίρι, τον κίνδυνο μπλακ άουτ και τη συνεχή αύξηση των εισαγωγών ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: