Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2008

Συμφωνία των ΕΛΠΕ με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ στην αποζημίωση για τα ΟΚΤΑ


Από το site in.gr αναδημοσιεύουμε:
Σε συμφωνία με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για τα διυλιστήρια ΟΚΤΑ κατέληξαν τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Η συμφωνία που έκλεισε στις 31 Δεκεμβρίου προβλέπει ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας θα καταβάλει στην ΕΛΠΕΤ - Βαλκανική άμεσα 40 εκατ. δολάρια που αντιστοιχεί στο 80% του ποσού που είχε επιδικάσει υπέρ του ελληνικού ομίλου το Διαιτητικό Δικαστήριο.
«Παράλληλα συμφωνήθηκαν ρυθμίσεις σε σειρά εκκρεμούντων θεμάτων προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κερδοφόρος λειτουργία της εταιρείας» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των ΕΛΠΕ και υπογραμμίζεται ότι η συμφωνία αποτελεί συμβιβαστική λύση που ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
Η απόφαση του Διεθνούς Εμπορικού Δικαστηρίου, με έδρα το Παρίσι, που δικαίωνε τα ΕΛΠΕ στη διαμάχη με την ΠΓΔΜ για τα ΟΚΤΑ είχε εκδοθεί στις 6 Αυγούστου 2007.
Η προσφυγή της ΕΛΠΕΤ-Βαλκανική, της θυγατρικής εταιρείας των ΕΛΠΕ που ελέγχει το διυλιστήριο ΟΚΤΑ, έγινε τον Μάρτιο του 2004, αφού είχαν αποτύχει όλες οι προσπάθειες για την επίτευξη φιλικού διακανονισμού μεταξύ των δύο πλευρών.
Τα διυλιστήρια ΟΚΤΑ στα Σκόπια εξαγοράστηκαν το 1999 από τα ΕΛΠΕ. Είναι τα μοναδικό διυλιστήριο στην ΠΓΔΜ και η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας από πλευράς κύκλου εργασιών.
Ως μέρος της αρχικής συμφωνίας, η ΠΓΔΜ ήταν υποχρεωμένη να εισάγει 500.000 τόνους αργού πετρελαίου από την εταιρεία κάθε χρόνο.
Το δικαστήριο απεφάνθη πέρυσι τον Αύγουστο ότι η ΠΓΔΜ παραβίασε αυτή τη συμφωνία εισάγοντας αργό από άλλες εταιρίες το 2003 και επέβαλε το πρόστιμο ως αποζημίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: