Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

Κινητικότητα στον τομέα έρευνας για πετρέλαιο από ΥΠΑΝ και ΕΛΠΕ

Από την "Ναυτεμπορική" αναδημοσιεύουμε:
ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ παρατηρείται στον τομέα της έρευνας πετρελαίου, τόσο σε επίπεδο υπουργείου Ανάπτυξης όσο και στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, έχει καταλήξει στην απόφαση για σύσταση του δημόσιου φορέα, στον οποίο θα μεταφερθούν τα δικαιώματα του Δημοσίου επί των ερευνητέων περιοχών, ο οποίος, στη συνέχεια, θα προχωρήσει στην προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών έρευνας πετρελαίου στον ελλαδικό χώρο.
Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για την ακριβή μορφή που θα έχει ο φορέας, δηλαδή αν θα είναι ανώνυμη εταιρεία με μέτοχο το Δημόσιο ή κρατικός οργανισμός. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ο υπουργός Ανάπτυξης έχει καταλήξει στη σύσταση επιτροπής, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής, Ραφαήλ Μωϋσής, η οποία μέσα στο επόμενο 3μηνο θα εισηγηθεί για το συγκεκριμένο θέμα.
Πάντως, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας και τεχνοκρατών, η επικρατούσα άποψη είναι υπέρ της ανώνυμης εταιρείας, προκειμένου έτσι ο φορέας να διαθέτει την απαραίτητη ευελιξία. Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν επιστήμονες και τεχνοκράτες που διαθέτουν εμπειρία στα θέματα της έρευνας πετρελαίου, στα κοινοτικά θέματα και στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.
Σημειώνεται ότι, από πέρυσι το καλοκαίρι, τα δικαιώματα του Δημοσίου επί των ερευνητέων περιοχών, μεταφέρθηκαν από τα ΕΛ.ΠΕ. στο υπουργείο Ανάπτυξης. Για τη μεταβίβαση αυτή, χρειάστηκε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και νομοθετική ρύθμιση. Στα ΕΛ.ΠΕ. είχαν περιέλθει κατά τη δημιουργία του ομίλου το 1998, καθώς στην εταιρεία ενσωματώθηκε και η τότε ΔΕΠ-ΕΚΥ, η οποία και κατείχε τα σχετικά δικαιώματα.
Στα ΕΛ.ΠΕ.
Στον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής και των στόχων της Ελληνικά Πετρέλαια, σε ό,τι αφορά στην έρευνα πετρελαίου, προχωρά η υπό τους κ. Τίμο Χριστοδούλου και Γιάννη Κωστόπουλο διοίκηση του ομίλου. Τις προηγούμενες μέρες, τη σχετική αρμοδιότητα ενέταξε στη γενική διεύθυνση διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου, στην οποία επικεφαλής βρίσκεται ο κ. Μιχάλης Μυριάνθης. Τον τελευταίο χρόνο, οι αρμοδιότητες του up stream είχαν υπαχθεί απευθείας στο διευθύνοντα σύμβουλο.
Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, η δραστηριότητα της έρευνας συνεχίζει να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, αλλά πρέπει να επαναπροσδιοριστούν η στρατηγική και οι στόχοι, καθώς ο όμιλος συμμετέχει ή βρίσκεται επικεφαλής ερευνητικών δραστηριοτήτων σε μεγάλες περιοχές της Λιβύης και της Αιγύπτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: