Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

ΣΣΕ 2008 (2)

Έχουμε από την Δευτέρα 29/1 την πρώτη πρόταση/τοποθέτηση της Εταιρείας στο διεκδηκητικό πλαίσιο για τ0 2008. Σύμφωνα με αυτή η Εταιρεία αντιπροτείνει μία γενική αύξηση 3% που είναι κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό και απορρίπτει σχεδόν στο σύνολό τους τα υπόλοιπα αιτήματα. Πέρα όμως από αυτό συνδέει, για μία ακόμα χρονιά, τις προσλήψεις με τις διαπραγματεύσεις για την ΣΣΕ. Συγκεκριμένα η Εταιρεία λέει για τους νεοπροσληφθέντες:
  • Μεταβατική - δόκιμη περίοδο 3 ετών κάτι που είναι αντίθετο με τον Εσωτερικό Κανονισμό ο οποίος προβλέπει 6μηνη δόκιμη περίοδο.
  • Νέες κατηγορίες εργαζομένων, τις Τ4Δ, Τ5Δ, Τ6Δ, Τ7Δ στις οποίες εντάσσει τους νεοπροσληφθέντες.
  • Για τις νέες κατηγορίες εργαζομένων και για το διάστημα της τριετούς δόκιμης περιόδου δεν θα καταβάλλεται χρονοεπίδομα και πριμ παραγωγής.

Τι κατάλαβε το Σωματείο από τα παραπάνω φαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε και συγκεκριμένα διαβάσαμε τα ακόλουθα:

Για τις νέες προσλήψεις, πέραν του Δοκιμαστικού Χρόνου των 6 μηνών που προβλέπεται από τον Εσωτερικό Κανονισμό, η πρόταση της Εταιρείας προβλέπει επιπλέον εκπαιδευτική περίοδο 2,5 ετών και ένταξή τους από την ημέρα πρόσληψης στο 19ο Μ.Κ. Για την πρώτη αυτή περίοδο της 3τίας η Εταιρεία ζητάει να μην καταβάλλονται βασικά επιδόματα που προβλέπει η ΕΣΣΕ, αλλά να τους δίνονται αθροιστικά μόλις κλείσουν την 3ετία.

Δηλαδή το Σωματείο χαρακτηρίζει το πριμ παραγωγής βασικό επίδομα (από πότε) και δεν αναφέρει κάπου το ότι η Εταιρεία έθιξε τα οργανογράμματα με την εισαγωγή των νέων κατηγοριών εργαζομένων όπου δεν υπάρχουν πρώτα από όλα οι περιγραφές εργασιακού αντικειμένου.

Επειδή στο blog αυτό έχουμε μάθει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ως διαχειριστές θα καταθέσουμε τις απόψεις μας και θα περιμένουμε τις δικές σας με την κοσμιότητα και την τεκμηρίωση που αρμόζει στο θέμα.

  1. Αύξηση μικρότερη ή ίση του πληθωρισμού δεν κουβεντιάζεται. Ο συμψηφισμός με το χρονοεπίδομα είναι εκ του πονηρού αφού από την πρόταση της Εταιρείας φαίνεται ότι μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση αυτού του βασικού επιδόματος ξεκινώντας από τους νέους.
  2. Η παραβίαση άρθρων του Εσωτερικού κανονισμού είναι Εγκληματική και είναι προφανές ότι δεν πρέπει καν να κουβεντιάζεται.
  3. Το πριμ παραγωγής δεν είναι επίδομα. Βέβαια τον τελευταίο καιρό ακούγεται από συνδικαλιστές που είναι στην Εκτελεστική του ΔΣ του Σωματείου προτάσεις για ενσωμάτωση του πριμ στους βασικούς μισθούς. Επειδή οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές στο παρελθόν έχουν διαχειριστεί με εσφαλμένο τρόπο το θέμα του πριμ και το έχουν παραδεχτεί δημόσια θα πρέπει να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι όταν ξαναθίγουν το θέμα. Η ένταξη του πριμ στους βασικούς μισθούς σίγουρα θα γίνει με όρους που θα περικοπούν χρήματα από τους εργαζόμενους και αυτό το γνωρίζουμε καλά. Εξάλλου η δημοκρατία επιβάλλει ένα τέτοιο θέμα να το αποφασίσει η λαϊκή βάση με δημοψήφισμα.
  4. Η Εταιρεία συνδέει εκ νέου τις προσλήψεις με την ΣΣΕ και μάλιστα η φετινή πρόταση είναι πολύ χειρότερη από την περσινή. Τα χρήματα από την μισθοδοσία που θα λάμβανε για την πρώτη πενταετία ένας νεοπροσλαμβανόμενος με την περσινή πρόταση ήταν πολύ περισσότερα με τα χρήματα που θα λάβει με την φετινή πρόταση. Στη φετινή πρόταση συνδέει και τα οργανογράμματα αφού εισάγει τις νεές κατηγορίες χωρίς όμως να μας λέει πόσους δόκιμους μπορεί να έχει μια βάρδια συγκροτήματος και με πόσους δόκιμους ισοδυναμεί ένας χειριστής (δηλαδή σε περίπτωση απουσίας χειριστή η αντικατάστασή του θα γίνει από ένα δόκιμο;).
  5. Το προεδρείο του Σωματείου μόλις πριν λίγες μέρες στην πρώτη συνάντηση με την Εταιρεία για την ΣΣΕ 2008 είχε δηλώσει ότι οποιαδήποτε επαναφορά του θέματος της διαφορετικής οικονομικής αντιμετώπισης των νεοπροσληφθέντων θα είναι αιτία πολέμου (Casus belli). Πως άλλαξε αυτή η θέση και τώρα που το θέμα τίθεται και μάλιστα σε χειρότερη βάση το Σωματείο λέει ότι θα περιμένει μέχρι τις 11/2 και μετά θα συγκληθούν τα όργανα του Σωματείου για να αποφασίσουν τις παραπέρα ενέργειες;
  6. Τι γίνεται με τις προσλήψεις των 20 ή 30 ή 40 ατόμων που θα έρχονταν μέχρι τις 15/1 στη συνέχεια στο τέλος του μήνα; Πόση παράταση δώσαμε ακόμα; Γνωρίζουν οι συνδικαλιστές μας ότι στις Διευθύνσεις Λειτουργίας και Διακίνησης των ΒΕΑ ο καθένας εργαζόμενος (κατά μέσο όρο) στην βάρδια έχει δουλέψει κατά τον πρώτο μήνα του νέου έτους 10 12ώρα και ότι οι ημέρες που του οφείλονται είναι συνολικά για τον καθένα πάνω από 100 κάτι το οποίο σημαίνει περισσότερα από 200 δωδεκάωρα για τον καθένα; Μήπως σήμερα οι εργαζόμενοι σε Διυλιστήριο του ανεπτυγμένου κόσμου πρέπει να ξεκινήσουν αγώνες για 8ωρη εργασία κάτι που το έχουν καταφέρει συνδικαλιστές υποανάπυκτων χωρών εδώ και αρκετές δεκαετίες; Είναι ή δεν είναι θέμα ασφάλειας η κάλυψη των κενών θέσων παραγωγής; Τι περιμένουμε να αλλάξει σε 15 μέρες και γιατί πρέπει να περιμένουμε;
  7. Αφού η Εταιρεία αναγνωρίζει ότι τα 3 χρόνια είναι ο απαιτούμενος χρόνος δόκιμης περιόδου ενός νεοπροσληφθέντα ποιος είναι ο προγραμματισμός προσλήψεως της επόμενης 3ετίας; Το γεγονός ότι κατά την τελευταία 3ετία δεν έχουν γίνει προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού μήπως με την ίδια λογική σημαίνει ότι δεν υφίστανται τα οργανογράμματα αφού η επιχείρηση μπορεί και λειτουργεί με 10% κενά;

Κύριοι συνδικαλιστές, τα περιθώρια ανοχής έχουν από καιρό ξεπεραστεί. Μη διστάζετε να συγκρουστήτε. Αφουγκραστήτε τον παλμό του κόσμου, πάρτε δύναμη και προχωρήστε με τον κόσμο και για τον κόσμο. Τα αποτελέσματα του πρόσφατου δημοψηφίσματος δεν χωρούν αμφισβήτηση και οι όποιες παλινδρομήσεις γύρω από το θέμα του μισθολογίου των νεων προσλήψεων είναι επικίνδυνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: