Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Quadrino (Edison) και Χρηστος Φωλιας ΥΠΑΝ, συναντωνται στο Μιλανο

Δελτίο τύπου της Edison:
H Edison επαναβεβαιώνει τη δέσμευση της να αυξήσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στην Ελλάδα
Μιλάνο, 24 Ιανουαρίου 2008 - Αργά το απόγευμα σήμερα, ο Umberto Quadrino, Διευθύνων Σύμβουλος της Edison, συναντήθηκε με τον Χρήστο Φώλια, Υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος ήταν στην Ιταλία, σε επίσημη επίσκεψη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Quadrino εξήγησε το ενδιαφέρον της Edison στην αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρονται από την ελληνική αγορά ενέργειας, η οποία απολαμβάνει την ισχυρή ανάπτυξη, με ποσοστά πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Umberto Quadrino και ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης επανεξέτασαν τα πολυάριθμα έργα που Edison έχει δεσμευθεί για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανόμενης της στενής συνεργασίας σχετικά με το IGI Project (Interconnection Greece Italy, έργα διασύνδεσης Ελλάδος-Ιταλίας), το οποίο απαιτεί την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της ακτής της Απουλίας.
Ο αγωγός αυτός αποτελεί τμήμα του διαδρόμου ενέργειας ITGI (Interconnector Turkey-Greece-Italy), το οποίο θα συνδέει την Ιταλία με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της λεκάνης της Κασπίας, όπου βρίσκονται το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου . Ο αγωγός φυσικού αερίου θα κατασκευασθεί από μια κοινή επιχείρηση που ανήκει σε ίσα μερίδια στην Edison και ΔΕΠΑ, την κρατική εταιρεία της Ελλάδας στο κλάδο των υδρογονανθράκων. Η Edison εχει παρουσία στην Ελλάδα από το 2002 μέσω της θυγατρικής της Hellas Edison. Είναι επίσης ενεργή στην τοπική βιομηχανία ηλεκτρικού ρεύματος με τον στόχο να καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης στην χώρα. Για την επιδίωξη αυτού του στόχου, η Edison έχει συνάψει μια συμφωνία με τα Ελληνικά Πετρέλαια για την δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης 50-50, η οποία τελικά θα έχει παραγωγική δυναμικότητα άνω των 1400 MW και θα αναπτύξει νέα υδροηλεκτρικά έργα και αιολικά πάρκα. Βάσει της συμφωνίας, η Ελληνικά Πετρέλαια θα μεταφέρει στην νέα κοινή επιχείρηση την θυγατρική T-Power (ΕΝΘΕΣ), η οποία είναι ιδιοκτήτρια μιας εγκατάστασης 390-MW, συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, η οποία λειτουργεί ήδη στη Θεσσαλονίκη. Η Edison θα μεταφέρει τις μετοχικές επενδύσεις (65 %), σε ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός ηλεκτρικού εργοστασίου στην Θίσβη (που αναπτύχθηκε από κοινού με την Ελληνική Ενέργεια & Ανάπτυξη), καθώς και ένα έργο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, για την κατασκευή ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με την καύση άνθρακα 600 MW στο βιομηχανικό πάρκο στο ελληνικό λιμάνι του Αστακού (Νομός Αιτωλοακαρνανίας).
Τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση αφορούσαν επίσης στην σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Edison και της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, καθώς και η δυνατότητα των μελλοντικών συνεργασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: