Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

Προσλήψεις; Μα γίνονται προσλήψεις ...

... μέσω των εργολάβων. Μια σταδιακή ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του μόνιμου προσωπικού με εργολαβικό βρίσκεται σε εξέλιξη με την σιωπηρή συνενοχή Διοίκησης και Συνδικαλιστών και με την άγνοια των εργαζομένων. Κατά το παρελθόν έτος, τα ΕΛΠΕ απασχόλησαν περίπου 2.530 μόνιμους εργαζόμενους και 620 εργαζόμενους άλλης προέλευσης. Από τους 620 εργαζόμενους, οι 560 απασχολήθηκαν σε εργολάβους, οι 20 περίπου ήταν με σύμβαση παροχής υπηρεσιών με τα ΕΛΠΕ, και οι λοιποί 40 προέρχονταν από θυγατρικές εταιρείες.
Οι 620 εργαζόμενοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία κάλυψαν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες.
Οι ειδικότητες κυμαίνονται από αυτές που μπορούν να θεωρηθούν μικρής σημασίας όπως καθαρίστριες, διανομείς φαγητού, φύλακες, καθαριστές, κηπουρούς κλπ (αλήθεια η υγιεινή και η φύλαξη είναι μικρότερης σημασίας για μια Εταιρεία σαν τα ΕΛΠΕ;), να περνάν σε μέσης σημασίας όπως γραμματειακή υποστήριξη, και να φθάνει σε ειδικότητες που βρίσκονται σε ευθεία συνάρτηση με το αντικείμενο και την κύρια δραστηριότητα του Ομίλου, δηλαδή την παραγωγική διαδικασία και αφορά σε ειδικότητες όπως σωληνουργούς, ηλεκτροσυγκολλητές, μηχανοτεχνίτες, τεχνίτες οργάνων, ψυκτικούς, εφαρμοστές, τορναδόρους, υδραυλικούς, τεχνικούς ΗΥ, προγραμματιστές ΗΥ. Επίσης απασχολούνται εργολαβικά και Ιατροί, Νοσοκόμοι, Μηχανικοί και Τεχνολόγοι σε διάφορες δραστηριότητες της Εταιρείας.
Η αριθμητική κατανομή είναι περίπου :
ΒΕΑ : 190
ΒΕΕ: 90
ΒΕΘ: 140
ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ : 200
Εντύπωση κάνει ο μεγάλος αριθμός απασχολούμενων στα κεντρικά γραφεία. Από την μια η Εταιρεία θέλει να αυξήσει τον λόγο Τεχνικών προς Διοικητικούς (να μειώσει δηλ. τους Διοικητικούς), αλλά θέλει να το κάνει περνώντας τους Διοικητικούς σε Εργολάβους.
Επίσης, ανάμεσα στους απασχολούμενους εργολαβικούς είναι και παιδιά και κόρες συνδικαλιστών και συνδικαλιζομένων. Έτσι εξηγείται και η γενικότερη σιωπή σχετικά με την σταδιακή υποκατάσταση μονίμου προσωπικού από εργολαβικό.
Στην Δ/νση Συντήρησης ΒΕΑ εργάζονται 220 μόνιμοι και 120 εργολαβικοί (σχέση μικρότερη από 2:1)
Σε τμήμα της Δ/νσης Συντήρησης εργάζονται 40 μόνιμοι (μεγάλης ηλικίας) και 60-70 εργολαβικοί. Όταν συνταξιοδοτηθούν οι μόνιμοι, ποιος θα την γνωρίζει την δουλειά;
Στο τμήμα Χημείου, τους συνταξιοδοτηθέντες συναδέλφους αναπληρώνουν Τεχνολόγοι Πετρελαίου με 600 ευρώ το μήνα.
Στις ΒΕΘ απασχολούνται σε πρόγραμμα Βάρδιας εργολαβικοί ως χειριστές αποθήκης και ενσάκκισης στην Δ/νση Παραγωγής Χημικών.
Εάν συνεκτιμηθεί και η "αγάπη" που δείχνει η Εταιρεία προς κάθε λογής εταιρείες συμβούλων σε βάρος του υφιστάμενου προσωπικού της, φαίνεται πως οδεύουμε προς δύο παράλληλες εταιρείες. Αυτή που απασχολεί μόνιμο προσωπικό και αυτή που απασχολεί εργολάβους και συμβούλους. Οι πρακτικές αυτού του είδους φέρνουν κάποια προσωρινά αποτελέσματα στα οικονομικά της Εταιρείας, αλλά βέβαιη ζημιά στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: