Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

ΠΕΤΡΟΛΑ ΚΑΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ)

& ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ

Επικοινωνία : τηλ : 210-5537308-9 fax: 210-5537222 κιν. 6977180196. Email: epitropiagona@gmail.com

………………………………………………………………………………………………………………

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ελευσίνα 9/1/2008

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ – ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ 880 MW ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ !

Over our dead bodies

Η διοίκηση της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ στην απέλπιδα προσπάθειά της να βγάλει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η καταστροφική για το Θριάσιο επένδυσή της για την κατασκευή κολοσσιαίου θερμοηλεκτρικού σταθμού 880 MW στην Ελευσίνα φαίνεται πως βρήκε σύμμαχο την διοίκηση της ΔΕΗ.

Η επένδυση αυτή αντιστρατεύεται της αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στο κορεσμένο περιβαλλοντικά Θριάσιο. Δεν έχει εξασφαλίσει ούτε την πιο παραμικρή συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο και όλα τα Δημοτικά Συμβούλια Ελευσίνας , Ασπροπύργου , Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου έχουν λάβει ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει απορριφθεί από το Νομαρχιακό Συμβούλιο καθώς και η Μελέτη Υγρών Αποβλήτων από την Νομαρχιά. Έχουν ήδη ασκηθεί προσφυγές από τον Δήμο Ελευσίνας αλλά και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δυτικής Αττικής ενώπιον του Σ.τ.Ε. Ταυτόχρονα έχει διαμηνυθεί στην ΔΕΠΑ ότι θα παρεμποδιστεί με κάθε τρόπο η κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης από το Πάτημα έως την Χαλυβουργική για την τροφοδοσία της Μονάδας με Φυσικό Αέριο. Τα σχέδια της Χαλυβουργικής :

ü Αποτελούν κολοσσιαία εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα εξάγεται στην Ιταλία. Οι μονάδες θα αναπτυχθούν σε μπαζωμένη θαλάσσια έκταση 102 στρ. Από πλευράς ισχύος είναι η μεγαλύτερη άδεια ιδιωτικής Ηλεκτροπαραγωγής στην χώρα η οποία θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 30 χρόνια !

ü Θα προσθέσουν στην ατμόσφαιρα του Θριάσιου τόσα καυσαέρια όσα εκπέμπονται από το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου!

ü Θα προσθέσουν στην ατμόσφαιρά μας τουλάχιστον 2.000- 2.300 τόνους Οξειδίων του Αζώτου τον χρόνο ενώ σήμερα σε όλο το Θριάσιο Πεδίο παράγονται περίπου 2.700 τόνοι το χρόνο! Θα υπάρξει δηλ. αύξηση της ρύπανσης τουλάχιστον κατά 75% !

ü Θα εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα 2,6 – 3 εκ. τόνους Διοξείδιου του Άνθρακα (CO2), ετησίως , καθώς και άλλους επικίνδυνους αέριους ρύπους όπως Μεθάνιο, Σωματίδια, Διοξείδιο του Θείου κ.α. Από αυτούς το Διοξείδιο του Άνθρακα , το μεθάνιο και μέρος των οξειδίων του Αζώτου ευθύνονται για το φαινόμενο του Θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Αυτές οι εκπομπές CO2 ισοδυναμούν με τις ετήσιες εκπομπές τουλάχιστον 80.000 – 100.000 βενζινοκίνητων αυτοκινήτων !

ü Τέλος, θα εκπέμπεται και σημαντική ποσότητα ( 4,4 – 5 Κg /y) υδραργύρου , που θεωρείται από τα πιο τοξικά βαρέα μέταλλα.

Το περιβαλλοντοκτόνο για το Θριάσιο σχέδιο της Χαλυβουργικής είναι από την στιγμή της σύλληψής του - καταδικασμένο να αποτύχει και θα αποτύχει ! Θα έχει την ίδια τύχη με τα σχέδια γιγάντωσης και εδαφικής επέκτασης του Διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ (νυν ΕΛΠΕ ΒΕΕ) καθώς και χωροθέτησης μονάδας υποδοχής επικινδύνων και μη βιομηχανικών αποβλήτων στο καταπράσινο Μελετάνι της Μάνδρας . Σχέδια που συναντούν ήδη την σφοδρότατη αντίδραση σύσσωμης της κοινωνίας του Θριασίου η οποία μέσα στους επόμενους μήνες θα λάβει χαρακτήρα καθολικού ξεσηκωμού .

Ο Πρωθυπουργός , οι αρμόδιοι Υπουργοί Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καθώς και οι Διοικήσεις της Χαλυβουργικής και της ΔΕΗ αναλαμβάνουν ακεραία την ευθύνη για την κοινωνική έκρηξη που προκαλούν οι ρατσιστικές επιλογές τους για το Θριάσιο. Το Θριάσιο σηκώνει κεφάλι και είναι έτοιμο να προασπίσει τα λιγοστά ελεύθερα τετραγωνικά του ! Over our dead bodies

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: