Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Η Σερβία εφαλτήριο για την GAΖPROM

Η Ρώσικη εταιρεία GAZPROM στο άμεσο μέλλον ενδέχεται να αποκτήσει τον έλεγχο της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της Σερβίας.
Η Ευρώπη για μια ακόμη φορά εκφράζει την ανησυχία της για την επέκταση της GAZPROM στην ενεργειακή αγορά. Αυτή τη φορά η ανησυχία της συνδέεται με το ενδεχόμενο απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου - 51% των μετοχών - της Σέρβικής πετρελαιοβιομηχανίας Naftna Industrija Srbije (NIS), έναντι 1 δισ. ευρώ. Εν τούτοις, παρά την δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων, που θεωρούν την συμφωνία μη ανταγωνιστική, οι ειδικοί είναι βέβαιοι για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, στο άμεσο μέλλον κατά την επίσκεψη του Προέδρου Βλαδίμηρου Πούτιν στην Σερβία στις 18 Ιανουαρίου.
"Η Κομισιόν ελπίζει πως η πώληση μιας τόσο σπουδαίας επιχείρησης όπως είναι η Σέρβικη πετρελαιοβιομηχανία, θα διεξαχθεί ανοικτά και θα βασισθεί σε αντικειμενικά, εμπορικά και οικονομικά κριτήρια" δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΕ σε ερώτηση του Όλι Ρεν.
Ενδιαφέρον νωρίτερα για την NIS είχαν εκδηλώσει ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η μεγαλύτερη της Κεντρικής Ευρώπης Αυστριακή OMV, η Ουγγρική KMOL, τα Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς επίσης και οι Ρώσικες LUKOIL και ROSNEFT, οι οποίες όμως φοβήθηκαν τις αρχικές συνθήκες πώλησης. "Αρχικά οι Σέρβοι ήθελαν να πωλήσουν μόνο ένα μειοψηφικό πακέτο αξίας 550 εκατ. ευρώ, διατηρώντας οι ίδιο τον έλεγχο της εταιρείας, ο αγοραστής όμως απαιτούσε μεγαλύτερο μερίδιο στην επένδυση, καθώς και άλλες προϋποθέσεις", δήλωσε στο site NG ο αναλυτής της "Troika Analog" Βαλέρι Νέστεροβ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, οι συνθήκες (της συμφωνίας) να γίνουν πιο ελκυστικές για τους επενδυτές. Ιδιαίτερα, συμφωνήθηκε η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας να λάβει χώρα σε δύο φάσεις: κατά την πρώτη φάση, μειοψηφικό πακέτο θα πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή, ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσει και το πλειοψηφικό και θα προσδιορισθεί η σύνθεση του management της εταιρείας.
Αυτό αμέσως άλλαξε τις ισορροπίες μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών. Περισσότερο πλεονεκτική η πρόταση, έδωσε προβάδισμα στο Ρώσικο μονοπώλιο το οποίο ενδιαφέρεται για τα Βαλκάνια όχι μόνον ως αγορά, αλλά και για την πραγματοποίηση της επένδυσης του αγωγού "Southstream". Η GAZPROM έκανε καλύτερη πρόταση την οποία ήταν δύσκολο για τους Σέρβους να αρνηθούν, καθώς το project του αγωγού έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για αυτούς", είπε ο ειδικός. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το 1 δισ. ευρώ - από τα οποία τα 450 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν μετρητά και τα υπόλοιπα θα διατεθούν για την ανάπτυξη της επιχείρησης (NIS)- το Ρώσικο μονοπώλιο (GAZPROM) υποσχέθηκε στους Σέρβους βοήθεια στην κατασκευή των τμημάτων του Southstream, καθώς επίσης και στρατηγική συνεργασία στην κατασκευή της δεξαμενής φυσικού αερίου στην πόλη Μπανάτσκι Ντβόρ. "Όλα αυτά, όχι μόνον θα διευρύνουν την βιωσιμότητα του project του φυσικού αερίου στην Σερβία, αλλά και θα ενδυναμώσουν τον ρόλο της Σερβίας ως οδού μεταφοράς και περαιτέρω εξαγωγών προς την Δύση, θεωρεί ο Νέστεροφ. Συγχρόνως οι πετρελαικές εταιρείες θα υπαχθούν στον έλεγχο της θυγατρικής ης GAZPROM, στην GAZPROM NEFT.
Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, η συμφωνία θα υπογραφεί στις 18 Ιανουαρίου, κατά την διάρκεια της συνάντησης των προέδρων Ρωσίας και Σερβίας στο Βελιγράδι. Αυτή είναι σύμφωνα με αναλυτές η πλέον αναμενόμενη εξέλιξη. "Το deal έχει συμφωνηθεί σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο" εξήγησε ο αναλυτής της Atlanta Capital, Τιμούρ Χαίρούλιν. Αυτό υποδηλώνεται και από το γεγονός ότι ο κύριος αντίπαλος του σχεδίου Υπουργός Οικονομίας της Σερβίας Μλάνταν Ντίνκιτς, δήλωσε ότι το πακέτο της NIS αξίζει 2 δισ. ευρώ και επειδή η πρόταση της Ρωσίας είναι μη αποδεκτή, άφησε την Κομισιόν να εξετάσει τα δεδομένα της συμφωνίας με την Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: