Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2008

Η βαλκανική εκστρατεία των ΕΛΠΕ


Από την εφημερίδα "Τα Νέα" αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Γ. Πουλερέ:
Με ζεστό χρήματα 40 εκατ. ευρώ στα ταμεία του, ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) ετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του στη βαλκανική αγορά.
Στην ΠΓΔΜ η ηγετική θέση του ομίλου των ΕΛΠΕ είναι πλέον αδιαμφισβήτητη έπειτα και από τον πρόσφατο συμβιβασμό με την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, που είχε ως αποτέλεσμα τη «χρυσή» αποζημίωση των 40 εκατ. ευρώ. Στη Σερβία διαθέτει ήδη 40 πρατήρια και διεκδικεί με αξιώσεις τον πετρελαϊκό όμιλο της ΝΙS. Στη Βουλγαρία έχει πάνω από 50 πρατήρια και στοχεύει τα 110, ενώ στην Αλβανία διαθέτει 8 πρατήρια και δεν αποκλείεται να διεκδικήσει υπό προϋποθέσεις το διυλιστήριο ΑRΜΟ που βρίσκεται υπό ιδιωτικοποίηση. Ύστερα από μια μακροχρόνια κόντρα ανάμεσα στα ΕΛΠΕ και την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, η τελευταία υποχρεώθηκε να αποζημιώσει για αθέτηση συμβατικών της υποχρεώσεων τον ελληνικό όμιλο (ελέγχει το διυλιστήριο ΟΚΤΑ των Σκοπίων).
Η ΕΛΠΕΤ, θυγατρική των Ελληνικών Πετρελαίων που ελέγχει κατά 63% το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ, είναι πλέον το νούμερο ένα στην αγορά διύλισης πετρελαιοειδών της ΠΓΔΜ, ενώ παράλληλα με είκοσι (αυτήν τη στιγμή) πρατήρια, φιλοδοξεί να κατακτήσει ανάλογη θέση και στον τομέα της εμπορίας. Τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της ΠΓΔΜ, καθώς απασχολεί στο διυλιστήριο της ΟΚΤΑ περί τους 1.000 εργαζομένους.
Επτάχρονη διαμάχη
Η κόντρα ανάμεσα στα Ελληνικά Πετρέλαια και την κυβέρνηση τηςγειτονικής χώρας σχετικά με το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ των Σκοπίων, κράτησε πάνω από περίπου επτά χρόνια. Δεν ήταν δε λίγες οι φορές που η κόντρα αυτή απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα του σκοπιανού τύπου ενώ έγινε και θέμα προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή του γειτονικού κράτους.
Από τον περασμένο Αύγουστο και αφού είχε εκδοθεί η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου των Παρισίων (επιδίκαζε 50 εκατ. ευρώ) όπου είχαν προσφύγει τα ΕΛΠΕ, η διοίκηση του ομίλου και ειδικά ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Ευθύμιος Χριστοδούλου και ο διευθυντής των διεθνών δραστηριοτήτων κ. Μιχάλης Μυριάνθης πραγματοποίησαν μαραθώνιο επαφών με την κυβέρνηση των Σκοπίων πριν καταλήξουν στις 31 Δεκεμβρίου σε οριστική συμφωνία.
Κόντρα με Lukoil στη Σερβία
Ο επόμενος στόχος των Ελληνικών Πετρελαίων είναι η απόκτηση του ομίλου της σερβικής ΝΙS, ο οποίος διαθέτει διυλιστήριο, δίκτυο εμπορίας πετρελαιοειδών αλλά και δικαιώματα εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου. Η μάχη αυτή δεν θα είναι καθόλου εύκολη για τα ΕΛΠΕ, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωπα με μεγάλους ευρωπαϊκούς ομίλους και κυρίως με τον ρωσικό κολοσσό της Lukoil. Αυτός είναι και ο λόγος που τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν θα πάνε μόνα τους στον επικείμενο διαγωνισμό για την ΝΙS αλλά θα τη διεκδικήσει από κοινού με την αυστριακή ΟΜV. Μάλιστα, στο παιχνίδι για την αναδιανομή της πίτας της ενεργειακής αγοράς των Βαλκανίων μπήκε πρόσφατα και ένας νέος ισχυρός παίκτης, το Καζαχστάν, το οποίο επίσης θα διεκδικήσει τη ΝΙS.

Δεν υπάρχουν σχόλια: