Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Το Θριάσιο σηκώνει κεφάλι !

Από την ηλεκτρονική εφημερίδα "MagoulaOnline" αναδημοσιεύουμε:

petrola3.JPGΑποφασισμένοι να στείλουν ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση , την ηγεσία των ΕΛΠΕ , της Χαλυβουργικής και της ΜΑΝDRECO , oι φορείς και οι κάτοικοι του Θριασίου κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις για την απόκρουση των περιβαλλοντοκτόνων τους σχεδίων :· Για την γιγάντωση και εδαφική επέκταση του Διυλιστηρίου της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ · Για την εγκατάσταση Θερμοηλεκτρικού Σταθμού 880 ΜW από την Χαλυβουργική και την ΔΕΗ· Για την εγκατάσταση Χωματερής Επικινδύνων Βιομηχανικών Αποβλήτων στο καταπράσινο Μελετάνι της Μάνδρας .

Την Τετάρτη 2 Απριλίου στις 11 π.μ κλείνουν οι Δήμοι, η Νομαρχία ενώ έχει προκηρυχτεί 3-ωρη στάση εργασίας από το Εργατικό Κέντρο, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών και την Α’ Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης . Προσυγκέντρωση έχει οριστεί για τις 11.30 π.μ στο Δημαρχείο Ελευσίνας . Θα ακολουθήσει πορεία στην Ανατολική Είσοδο της πόλης όπου και θα συγκεντρωθούν πολίτες από όλο το Θριάσιο.

Η διαμαρτυρία αυτή αποτελεί μόνο την αρχή των μεγάλων κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται τόσο στο Θριάσιο όσο και στο κέντρο της Αθήνας και δεν θα ολοκληρωθεί παρά μόνο όταν ματαιωθούν τα παράλογα σχέδια. Το Θριάσιο δεν γυρίζει πίσω στην δεκαετία του ’60. Θα υπερασπιστεί με νύχια και με δόντια τα εναπομείναντα ελεύθερα τετραγωνικά του και θα εξασφαλίσει ΤΩΡΑ για τις νεώτερες γενιές ένα βιώσιμο μέλλον σε ένα καθαρό περιβάλλον.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ εργάζεται πυρετωδώς για την επιτυχία των κινητοποιήσεων.

Αύριο Δευτέρα 31/3 στις 12 το μεσημέρι ο Νομάρχης και οι Δήμαρχοι του Θριάσιου Πεδίου παραχωρούν Συνέντευξη Τύπου στους εκπροσώπους των ΜΜΕ ( Αίθουσα Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου – Ακαδημίας 23 , Αθήνα). Επίσης , από την Συντονιστική Γραμματεία της Επιτροπής Αγώνα ανακοινώνονται τα εξής :

Θερμοηλεκτρικός Σταθμός Χαλυβουργικής – ΔΕΗ : Η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας των κοινών Αιτήσεων Ακυρώσεως της Νομαρχίας Δυτ. Αττικής και του Δήμου Ελευσίνας κατά των αδειών της Χαλυβουργικής αναβλήθηκε για τις 20.5.2009 ενώ στις 21/3/2008 κατατέθηκε από τους ίδιους αυτοδιοικητικούς φορείς νέα Αίτηση Ακυρώσεως κατά της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που υπέγραψαν στις 9/1/2008 οι Υπουργοί Ανάπτυξης , ΠΕΧΩΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας . Επίσης το Δημ. Συμβούλιο της Ελευσίνας στις 5/2/2008 ενέκρινε ομόφωνα την Μελέτη Πολεοδόμησης της ευρύτερης περιοχής της Χαλυβουργικής η οποία καθορίζει ως χώρο πρασίνου τον χώρο που προορίζεται για την εγκατάσταση του Θερμοηλεκτρικού Σταθμού. Τέλος, το ΥΠΑΝ απαντώντας σε πιεστικά ερωτήματα της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ παραδέχτηκε ότι δεν βρίσκεται σε ισχύ η άδεια παραγωγής ενέργειας ισχύος 100 MW που είχε δοθεί από το 1974 στην Χαλυβουργική. Τόσο για την άδεια αυτή όσο για την άδεια των 880 ΜW δεν έχει κατατεθεί στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η σχετική αίτηση από το επενδυτικό σχήμα ΔΕΗ – ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ για την χορήγηση άδειας.

Σχέδιο γιγάντωσης διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ (ΕΛΠΕ ΒΕΕ) : Τα επεκτατικά σχέδια του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ (νυν ΕΛΠΕ ΒΕΕ) στην Ελευσίνα παρουσιάζουν σοβαρότατες εμπλοκές . Συγκεκριμένα :

1. Το Εθνικό Κτηματολόγιο απορρίπτοντας 2 διαδοχικές αιτήσεις της εταιρείας αναγνωρίζει ως ιδιοκτήτη του εδαφικού χώρου των 137 στρεμμάτων της σχεδιαζόμενης επέκτασης του διυλιστηρίου το Ελληνικό Δημόσιο, και όχι τα ΕΛΠΕ.

2. Ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου κατατέθηκαν από τον Δήμο Ελευσίνας αίτηση αναστολής και ακυρώσεως κατά της άδειας κατεδάφισης των υφιστάμενων κτιρίων της παλαιάς Υαλουργίας ΟWENS και εξεδόθη προσωρινή διαταγή.

3. Νέα αναβολή , την 10η στην σειρά , έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας για την υπόθεση του καθορισμού του Αιγιαλού έμπροσθεν του εδαφικού χώρου της επέκτασης του διυλιστηρίου.

4. Την προσεχή Τρίτη 1/4/08 το Δημοτικό Συμβούλιο της Ελευσίνας σε τακτική συνεδρίασή του αποφασίζει την κατάθεση Αίτησης Ακυρώσεως κατά της απόφασης του Υπουργού Ανάπτυξης για την χορήγηση άδειας εγκατάστασης σε μέρος του γενικότερου σχεδίου επέκτασης του διυλιστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημ. Συμβούλιο Ελευσίνας έγκαιρα από τον Μάρτιο του 2007 ( συνεδρίαση 7/07) έχει αποφασίσει ομόφωνα να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα προσβάλλοντας κάθε διοικητική πράξη που θα επιτρέπει την υλοποίηση του σχεδίου .

Χωματερή βιομηχανικών αποβλήτων στο Μελετάνι της Μάνδρας: Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμιά διοικητική πράξη αδειοδότησης του Σχεδίου ούτε όμως έχει αποσυρθεί το σχέδιο από την ΜΑΝDRECO ενώ τόσο το ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και το ΥΠΑΝ δεν δεσμεύονται για την μη χορήγηση άδειας . Επιπλέον έντονη είναι η φημολογία ότι ασκούνται πολύπλευρες πιέσεις και διατυπώνονται σκέψεις για την χρησιμοποίηση του χώρου ως Χωματερής αστικών απορριμμάτων μετά τον κορεσμό του κυττάρου της Φυλής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: