Δευτέρα 10 Μαρτίου 2008

"Πονηριές" της ΕΛΠΕ

Με μια απλή, λιτή και κυρίως "πονηρή" ανακοίνωση, τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πρώτη φάση προσλήψεων νέου προσωπικού για την κάλυψη πάγιων αναγκών των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ασπροπύργου και Ελευσίνας. Όπως αναφέρει, από τις 11 Μαρτίου 2008, 42 νέοι συνάδελφοι με την ειδικότητα του "Δόκιμου Χειριστού Λειτουργίας" θα ενταχθούν στο δυναμικό της Εταιρείας.
Επισημαίνεται επίσης, ότι και οι 42 νέοι συνάδελφοι είναι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου Πεδίου και των Μεγάρων και προέρχονται από τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, τη Μαγούλα, τη Μάνδρα, τα Μέγαρα και τη Ν. Πέραμο.
Τέλος, τονίζεται ότι τα ΕΛΠΕ, ως υπεύθυνο μέλος των τοπικών κοινωνιών όπου αναπτύσσει βιομηχανική δραστηριότητα, εφαρμόζει με συνέπεια την πολιτικής της περί εντοπιότητας, προσλαμβάνοντας κατά προτεραιότητα προσωπικό από τις περιοχές αυτές.
Η ανακοίνωση αυτή χαρακτηρίζεται ως "πονηρή" διότι :
α) γίνεται την Παρασκευή 7 Μαρτίου παραμονές τριημέρου, όπως τα παλιά χρόνια, που ανακοινώνονταν οι υποτιμήσεις της δραχμής, για να αμβλύνονται οι αντιδράσεις και
β) διότι αναφέρει δολίως ότι οι νέοι συνάδελφοι προσλαμβάνονται ως "δόκιμοι χειριστές λειτουργίας", δηλαδή μια ειδικότητα που δεν υφίσταται καν στα ισχύοντα οργανογράμματα και που η Εταιρεία προσπαθεί με κάθε τρόπο να την περάσει στις διαπραγματεύσεις της με τους εργαζόμενους για την νέα ΣΣΕ. Όλοι όσοι έχουμε μια στοιχειώδη γνώση της ελληνικής γλώσσας αντιλαμβανόμαστε ότι άλλο είναι να αναφέρεις ότι "προσλαμβάνονται 42 ως χειριστές παραγωγής (όπου, όπως σε κάθε νεοπροσλαμβανόμενο, υπάρχει δόκιμη περίοδος 6 μηνών)" και άλλο να αναφέρεις ότι "προσλαβάνονται 42 δόκιμοι χειριστές παραγωγής" όπου τίθονται σε αμφισβήτηση τόσο η χρονική διάρκεια της δόκιμης περιόδου όσο και τα διακιώματα των νεοπροσλαμβανομένων.
Επισημαίνεται ότι αυτό που ισχύει είναι μια δοκιμαστική περίοδος εξι μηνών, κατά την οποία όμως τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των νέων συναδέλφων θα είναι ίδια με εκείνα του μόνιμου χειριστή. Η Εταιρεία με την ανακάλυψη της νέας αυτής ειδικότητας, προσπαθεί να περάσει για τους νεοπροσλαμβανόμενους άλλες εργασιακές σχέσεις, πρωτόγνωρες για τον χώρο των ΕΛΠΕ και την ελληνική πραγματικότητα. Είμαστε σίγουροι ότι το Σωματείο θα εκδώσει ανακοίνωση που θα καταδικάζει την κουτοπόνηρη προσπάθεια της Εταιρείας να αλλοιώσει τις εγασιακές σχέσεις και τα κεκτημένα με αγώνες διακαιώματα των εργαζομένων.
(Η ανακοίνωση υπάρχει εδώ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: