Κυριακή 23 Μαρτίου 2008

Επιμένουν για την επέκταση στην Ελευσίνα

Από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης" αναδημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο:
Σε μια νέα προσπάθεια υπεράσπισης της «βραδυφλεγούς βόμβας» που έχει ήδη πυροδοτηθεί στην περιοχή του Θριασίου, η διοίκηση των ΕΛΠΕ επαναλαμβάνει τις θέσεις της υπέρ της αναβάθμισης του διυλιστηρίου στην περιοχή της Ελευσίνας, υποστηρίζοντας ότι θα επιτευχθούν περιβαλλοντικές... βελτιώσεις. Τα ΕΛΠΕ αγνοούν επιδεικτικά - επόμενο είναι - ότι η ευρύτερη περιοχή έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από τις βιομηχανικές δραστηριότητες και ότι το διυλιστήριο συνορεύει με την πρώην ΠΥΡΚΑΛ, οπότε ένα βιομηχανικό ή μη ατύχημα στην περιοχή μπορεί να την εξαφανίσει από «προσώπου Γης».
Παρ' όλα αυτά, τα ΕΛΠΕ επανέρχονται για να δηλώσουν ότι μόνο οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα αυξηθούν από τη σχεδιαζόμενη αναβάθμιση των εγκαταστάσεών τους (ένας «μη τοπικός ρύπος», όπως λένε), αλλά θα υπάρξει εξισορρόπηση λόγω των καθαρότερων καυσίμων που θα παράγουν. Βεβαίως, αυτά τα καύσιμα μπορούν να παράγονται και αλλού, οπότε εκεί εισέρχεται ο οικονομικός παράγοντας. Η διοίκηση των ΕΛΠΕ κινδυνολογεί ότι το διυλιστήριο θα πάψει να είναι «ανταγωνιστικό» και ότι θα επιβαρυνθεί η οικονομία από τις εισαγωγές, εάν δεν προχωρήσει η αναβάθμιση.
Κατά τα άλλα, το ενημερωτικό σημείωμα παρουσιάζει - πάντα με την επίκληση ειδικών επιστημόνων και φορέων - μια «παραδεισένια» εκδοχή της βιομηχανικής δραστηριότητας. Αυτή μιας βαριάς βιομηχανίας που όλοι θα ήθελαν να έχουν δίπλα στο... σπίτι τους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: