Τετάρτη 5 Μαρτίου 2008

Απεργία και προβληματισμοί

Μετά την τελευταία πρόταση της Εταιρείας για την ΣΣΕ 2008, που ήταν γενική αύξηση 4.4%, και η οποία απορρίφθηκε από το Σωματείο, έγινε σήμερα συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου για να καθοριστεί η περαιτέρω πορεία.
Μετά τις τοποθετήσεις των συνέδρων αποφασίστηκε με ψηφοφορία δεκαήμερη απεργία από τις 22/3 όπου η βάρδια (αυτοί που δεν είναι στο προσωπικό ασφάλειας) μετά το σταμάτημα και της τελευταίας μονάδας θα συμμετέχει από την όγδοη ημέρα και το ημερήσιο προσωπικό την δέκατη. Η ΠΑΣΚΕ κατέθεσε πρόταση για δεκαήμερη απεργία ελαφρά τροποποιημένη.
Έχουμε λοιπόν μπροστά μας έναν ολομέτωπο αγώνα με την Εταιρεία. Θα σας παραθέσουμε τις σκέψεις μας σχετικά με την διαφαινόμενη κατάσταση και θα θέλαμε τις δικές σας απόψεις και τα σχόλια.
Η απεργία είναι σίγουρο πως από την στιγμή που θα ξεκινήσει δεν θα σταματήσει αν η Εταιρεία δεν ανεβάσει πάνω από 5% το ύψος της γενικής αύξησης με ταυτόχρονη ικανοποίηση και κάποιων άλλων αιτημάτων με μικρό κόστος. Άρα αν η Εταιρεία δεν θέλει την απεργία θα πρέπει να επεξεργάζεται μια τέτοια πρόταση. Η εκτίμησή μας είναι ότι σίγουρα μετά την δεκάτη ογδόη Μαρτίου όπου θα είναι γνωστά τα ονόματα των εκπροσώπων των εργαζομένων θα κάνει (έστω και για τα μάτια του κόσμου) μία καλύτερη πρόταση. Αν η εταιρεία θέλει να αποφύγει την απεργία θα ξεκινήσει με μία πρόταση πολύ κοντά στο 5% με δεδομένο ότι για κάλυψη της κας Κουτσουμάρης δεν θα υπάρχει πρόταση γύρω στο 4.8%. Για όσους δεν γνωρίζουν στην τελευταία συνάντηση Σωματείου Εταιρείας η κα Κουτσουμάρη κατηγορήθηκε ότι διαρρέει ότι έχει επέλθει συμφωνία για γενική αύξηση 4.8% που όμως δεν καταλήγουμε σύντομα με σκοπό να μην φανεί η υπόγεια συμφωνία. Η κα Κουτσουμάρη θιγμένη λέγεται ότι υπέβαλλε παραίτηση, η οποία δεν έγινε δεκτή. Η πρόταση για 5% είναι πολύ πιθανό να αναστείλει την απεργία και να γίνει αρχή για συμφωνία αν δοθούν και κάποιες μικρές επιπλέον παροχές.
Αν η εταιρεία δεν φοβάται την απεργία τότε θα κάνει μία πρόταση πιθανότατα γύρω στο 4.5% που είναι βέβαιο ότι θα απορριφθεί.
Ερχόμαστε τώρα στο ερώτημα ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά για την Εταιρεία σε περίπτωση απεργίας αφού όπως είδαμε παραπάνω στην κατάσταση που είμαστε το κλειδί των εξελίξεων το βαστάει η Εταιρεία.
Οι λόγοι για τους οποίους η Εταιρεία θα τολμήσει να υποστεί τις απώλειες μιας απεργίας μπορεί να είναι οι παρακάτω:
1. Ο κ. Κωστόπουλος «βλέπει» ότι μια αύξηση γύρω στο 5.2-5.4% (όπου θα μπορούσε να επέλθει συμφωνία) είναι υπερβολικά υψηλή αφού σε συνδυασμό με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των υπερωριών (λόγω μη προσλήψεων), το κόστος αποζημιώσεων λόγω συνταξιοδοτήσεων, την εκροή κερδών προς το επενδυτικό έργο των ΒΕΕ θα οδηγηθεί σε ανακοίνωση μείωσης της κερδοφορίας την πρώτη χρονιά που είναι στο «τιμόνι» της Εταιρείας. Έτσι προτιμά την λύση της Διαιτησίας που ακόμα και στο 5.5% να καταλήξει δεν θα είναι από 1/1/08 οπότε στην πραγματικότητα θα είναι σημαντικά μικρότερη.
2. Η «σκληρή» στάση που θα επιδείξει μπορεί να θεωρεί ότι θα εκτιμηθεί δεόντως από το «αφεντικό» κ. Λάτση και παράλληλα θα είναι «μάθημα» προς στους συνδικαλιστές ότι δηλαδή δεν διστάζει να φτάσει στα άκρα.
3. Μπορεί εύκολα να καταλογίσει την αποτυχία στους διαπραγματευτές Π. Καραλή και Σ. Κουτσουμάρη, την στιγμή μάλιστα που ο πρώτος θεωρείται ήδη «καμένο χαρτί» και θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να τον ξεφορτωθεί καταλογίζοντάς του πλήθος άλλων ατασθαλιών όπως η εμπλοκή του στα συνδικαλιστικά και η καταρράκωση του κύρους του.
Από την άλλη οι λόγοι για τους οποίους η Εταιρεία (και ειδικότερα ο κ. Κωστόπουλος) δεν θα τολμήσει να υποστεί τις απώλειες μιας απεργίας μπορεί να είναι οι παρακάτω:
1. Τα περιθώρια κέρδους την δεδομένη χρονική στιγμή εξαγγελίας της απεργίας έχουν αυξητικές τάσεις.
2. Χρειάζεται την στήριξη των εργαζομένων για το έργο της Ελευσίνας αλλά δεν είναι διατεθειμένος και να δώσει «γη και ύδωρ» για αυτό οπότε «παίζει» μέχρι ορίων.
3. Φοβάται το κόστος της απεργίας αλλά θέλει να φανεί ήρωας και την τελευταία στιγμή λαμβάνει πρωτοβουλίες και «σώζει» την κατάσταση.
Θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί. Ως εκ τούτου σχόλια και προβληματισμοί θα βοηθήσουν από το blog διαβάζεται όχι μόνο από τους εργαζόμενους αλλά και από την Διοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: