Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Ανακοίνωση Υποψηφίου Α. Παράση

Δημοσιεύουμε την επιστολή του υποψήφιου συναδέλφου Α. Παράση, που ακολουθείται από ένσταση του προς τον Πρόεδρο της ΚΕΦΕΠ:
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σάββατο, 15 Μαρτίου 2008
Όπως διαπιστώσατε στις εκλογές των εκπροσώπων κατεβαίνουν τρεις συνδυασμοί για να βγουν δύο εκπρόσωποι. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε συνδυασμός ή η παράταξη θα έπρεπε στο ψηφοδέλτιο της να έχει δύο υποψήφιους. Η λογική είναι απλή. Ο συνδυασμός έγινε για να αποφασιστεί εσωτερικά ποιοι από την ομάδα αυτή θα προταθούν σαν οι καλύτεροι για να λάβουν το χρίσμα του υποψηφίου εκπροσώπου.
Όμως δεν συμβαίνει αυτό και εμφανίζονται παρατάξεις με 6 – 15 υποψηφίους για δυο εκπροσώπους. Επομένως υπάρχουν τρεις εκδοχές:
1. Δεν είχαν συνεννοηθεί μεταξύ τους και πρότεινε ο καθένας τον εαυτό του,
2. Είχαν διαφωνήσει και κατέβηκαν όλοι μαζί,
3. Μας θεωρούνε επιρρεπείς στο ψιλό γαζί.
Η πρώτη και η δεύτερη εκδοχή θεωρούνται μάλλον αδιανόητες, γιατί είναι παράλογη η ύπαρξη ομάδων ή παρατάξεων εφόσον δεν συζητούν ή διαφωνούν μεταξύ τους. Ισχύει επομένως η τρίτη περίπτωση που πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι είναι επιρρεπείς στο δούλεμα.
Δεν θα ήταν όμως πιο αντρίκιο αν όλοι αυτοί πίστευαν στους εαυτούς τους και ήθελαν να εκπροσωπηθούν μόνον οι ίδιοι κι όχι η «ομάδα τους». Γιατί άραγε παραπλανούν τους συνυποψήφιούς τους στο ψηφοδέλτιο της «παράταξής» τους; Μήπως οι περισσότεροι απ' αυτούς εκτέθηκαν ως διακοσμητικά στοιχεία ή μαϊντανοί; Ή μήπως κάποιοι φοβούνται να αναμετρηθούν με την αξία τους σαν πρόσωπα.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι αν εκλεγούν δεν θα διανοηθούν να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις αποφάσεις της όποιας παράταξής τους, διότι ως εκπρόσωποι στο Δ.Σ. της εταιρίας θέλουν δεν θέλουν θα λειτουργήσουν ως άτομα, εφόσον η ευθύνη της θέσης βαρύνει μόνον αυτούς κι όχι την ομάδα τους.
Καταλαβαίνετε λοιπόν τώρα, γιατί ένας πολύ σοβαρός θεσμός, όπως η εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, έχει υποβαθμιστεί τόσο πολύ, ώστε οι εκλεκτοί μας να είναι υπηρέτες της εταιρείας και όχι των εργαζομένων. Ποτέ δεν δεσμεύτηκαν, ποτέ δεν επικοινώνησαν, ούτε βέβαια τόλμησαν να παραιτηθούν, όταν στο παρελθόν υπήρξε καταδικαστική απόφαση για συνδικαλιστές.
Αν οι κ.κ. των παρατάξεων και των κομμάτων ήθελαν το καλό μας θα έκαναν μια απλή κίνηση: Θα έβαζαν το ονοματάκι τους στο ψηφοδέλτιο μόνο του και τίποτε άλλο.
Τολμήστε γενναίοι συνδικαλιστές!
Ανέστης Παράσης
Ανεξάρτητος Υποψήφιος

ΠΡΟΣ: ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ
ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (Κ.ΕΦ.ΕΠ.)
ΚΟΙΝ.: κ. ΑΓ. ΣΑΚΚΑ

ΕΝΣΤΑΣΗ

Κύριε Πρόεδρε,

Σας παρακαλώ να εξετάσετε την ένστασή μου σχετικά με τη νομιμότητα κατάρτισης ψηφοδελτίων παρατάξεων για την εκλογή δυο ανεξαρτήτων θέσεων εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ. της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.

Οι δυο εκπρόσωποι των εργαζομένων εκλέγονται με πανελλαδική ψηφοφορία σε 5 εκλογικά τμήματα, όπου συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. και η εκλογή τους γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής χωρίς να αναφέρεται πουθενά ότι γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 1264 που αφορά την εκλογή συνδικαλιστικών οργάνων. Η διαδικασία των αρχαιρεσιών, ο καθορισμός των τοπικών εφορευτικών επιτροπών, ο χρόνος και οι λεπτομέρειες της ψηφοφορίας, η έκδοση των ψηφοδελτίων, η εξαγωγή και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αποτελούν έργο της ΚΕΦΕΠ, που προεδρεύεται από τον Πρόεδρο, ο οποίος σαφώς ορίζεται σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 11 του Ν. 1264/1982, εφόσον η επιτροπή αποτελεί όργανο της πλέον αντιπροσωπευτικής πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης που έχει επιφορτισθεί να διεξάγει τις εκλογές.

Η ένστασή μου βασίζεται στο γεγονός ότι ο κάθε εκπρόσωπος στο Δ.Σ. σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας κατέχει μια θέση για την οποία είναι υπόλογος ως άτομο σύμφωνα με τη νομοθεσία των ανωνύμων εταιρειών. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποτελείται από εκτελεστικά, μη εκτελεστικά μέλη και ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη. Πουθενά δεν εμφανίζεται στη λειτουργία του Δ.Σ. μιας ανώνυμης εταιρείας η έννοια της παράταξης.

Στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπάρχουν συνδυασμοί για τη λειτουργία των διαφόρων οργάνων η εκλογική διαδικασία διεξάγεται με το άρθρο 12 του Ν. 1264/1982. Στην περίπτωση αυτή είναι κατανοητό ότι το σύστημα της απλής αναλογικής δίνει αυξημένη αναλογικότητα στην κατάρτιση ενός πολυμελούς συνδικαλιστικού οργάνου. Αν όμως εφαρμοστεί το άρθρο 12 του Ν. 1264/1982 στη παρούσα εκλογική αναμέτρηση των δυο ανεξαρτήτων θέσεων της εταιρείας που δεν αποτελούν αυτοτελές όργανο, τότε καταστρατηγείται κατάφορα η αναλογικότητα με τη δημιουργία τεχνητών συνδυασμών με περισσότερα άτομα από τις εκλόγιμες θέσεις. Και τούτο διότι, όσοι μεμονωμένοι υποψήφιοι δε λάβουν περισσότερους ψήφους από το εκλογικό μέτρο, αποκλείονται από τη δεύτερη και τρίτη κατανομή, ενώ κάποιοι συνυποψήφιοί τους με λιγότερους ψήφους αλλά εντός μιας παράταξης προκρίνονται με το ψηφοδέλτιο της και διεκδικούν τη θέση με βάση τους μεταξύ τους ψήφους.

Θα πρέπει επομένως να μην βασιστείτε στο άρθρο 12 του Ν. 1264, διότι αφ’ ενός δεν προβλέπει εκλογή εκπροσώπων για ανεξάρτητα μέλη, όπως στο Δ.Σ. της εταιρείας, και αφ’ ετέρου δεν αναφέρεται στις μεμονωμένες υποψηφιότητες μετά την πρώτη κατανομή.

Επειδή η ΚΕΦΕΠ είναι υπεύθυνη για την έκδοση των ψηφοδελτίων, παρακαλώ να εξετάσετε την βασιμότητα της ένστασής μου και να μεριμνήσετε για την αλλαγή τους, ώστε να ισχύσει η αναλογικότητα επί ίσοις όροις, φροντίζοντας για την έκδοση ψηφοδελτίων είτε «συνδυασμών δυο υποψηφίων» είτε «μεμονωμένων υποψηφίων».

Με τιμή,
ο ενιστάμενος



Ανέστης Παράσης
ανεξάρτητος υποψήφιος

Δεν υπάρχουν σχόλια: