Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Η κυβέρνηση των Σκοπίων "δημιουργεί τεχνητή πετρελαϊκή κρίση"

Από το Balkaninsight διαβάσαμε σήμερα το παρακάτω άρθρο:
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την Κυβέρνηση των Σκοπίων ότι με πρόθεση δημιουργεί έλλειψη καυσίμων στην αγορά, σε συνεργασία με το μοναδικό διυλιστήριο της χώρας προκειμένου να αποκομίσει περισσότερα κέρδη στο άμεσο μέλλον. Η κατηγορία των Σοσιαλοδημοκρατών ήρθε αμέσως μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Οικονομικών, Trajko Slavevski ότι το κράτος θα δώσει το ντίζελ στο διυλιστήριο OKTA από τα αποθέματά του προκειμένου να σταματήσουν οι ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Προηγουμένως η OKTA, που είναι ο κύριος προμηθευτής της χώρας σε καύσιμα, ανακοίνωσε είπε ότι σταμάτησε την παραγωγή του ντίζελ, λόγω τεχνικών βλαβών.
"Η OKTA θα αποκτήσει δώρο - καύσιμα από τη σημερινή κυβέρνηση, και θα τα επιστρέψει τον Ιανουάριο, όταν οι τιμές των καυσίμων θα είναι πολύ χαμηλότερες από ότι είναι σήμερα" αναφέρει το δελτίο Τύπου των σοσιαλοδημοκρατών, που ισχυρίζονται ότι με αυτόν τον τρόπο το διυλιστήριο θα έχει περαιτέρω κέρδη.
"Η τεχνική βλάβη είναι μηχανορραφία της κυβέρνησης και της ΟΚΤΑ. Ο πραγματικός λόγος είναι το επιπλέον κέρδος. Όταν οι τιμές των καυσίμων ήταν πάνω από €100 δεν υπήρχαν βλάβες και ωφελούνταν και η κυβέρνηση και το διυλιστήριο. Είναι παράξενο που οι βλάβες παρουσιάζονται τώρα" λένε σε συνέντευξή τους οι σοσιαλοδημοκράτες.
Η κυβέρνηση έσπευσε να καταγγείλει τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ως ψευδείς. Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει σε δελτίο Τύπου ότι το δανεικό καύσιμο που θα επιστραφεί τον Ιανουάριο θα είναι πολύ καλύτερης ποιότητας και ότι με την κίνηση αυτή τα συμφέροντα του κράτους προστατεύονται πλήρως.
Η ΟΚΤΑ είναι ιδιοκτησία της Ελληνικά Πετρέλαια και είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμων στα Σκόπια με σημαντικές εξαγωγές στις γειτονικές χώρες. Κατά τα τελευταία έτη υπήρξαν πολλές κατηγορίες για τις σκοτεινό σχέσεις μεταξύ OKTA και κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι σκόπιμα η ΟΚΤΑ αφήνεται να ρυπαίνει ανεξέλεγκτα το περιβάλλον με σκοπό να εισπράττει περισσότερους φόρους από την υψηλή της κερδοφορία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μηχανοραφία,...,σκοτεινές σχέσεις... Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει;
Πέτρο, Πέτρο είσαι 'κεί;