Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Σχόλια για την ανακοίνωση του Αγωνιστικού Μετώπου

Αίσθηση προκάλεσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του ΔΣ του Σωματείου για την ΕΣΣΕ του 2009. Εμείς θα σχολιάσουμε την ανακοίνωση του Αγωνιστικού Μετώπου η οποία έκανε ξεκάθαρη την διαφορετική πρόταση της παράταξης. Πέρα από την πρώτη πρόταση - παράγραφο που είναι συρραφή τσιτάτων του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ η υπόλοιπη ανακοίνωση θίγει ενδιαφέροντα σημεία που αναλυτικά έχουν ως εξής:
Το σκεπτικό της πρότασης είναι να εξασφαλίσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους το ελάχιστο ποσό της στοιχειώδους ανεκτής διαβίωσης το οποίο για το 2009 σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία για το 2006 ήταν 2400€/μήνα. Σύμφωνα με τον επίσημο πληθωρισμό αυτό το ποσό για το έτος 2009 θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2600€.
  • Η αναφορά στις αυξημένες δαπάνες για υγεία, παιδεία, τιμολόγια ΔΕΚΟ, είδη διατροφής, δείχνει ότι το Μέτωπο δεν δέχεται τον επίσημο πληθωρισμό αλλά το πραγματικό πληθωρισμό που όλοι νοιώθουμε στο πετσί μας.
  • Επίσης αμφισβητείται η μη κερδοφορία των ΕΛΠΕ η οποία χαρακτηρίζεται "λογιστικό κόλπο".
  • Τέλος κάνει την διαπίστωση ότι η οικονομική κρίση έχει περάσει στην "πραγματική" οικονομία και προτρέπει για για δυναμικούς διεκδικητικούς αγώνες.
Η κύρια πρόταση είναι για ισόποση αύξηση 120€ σε κάθε κλιμάκιο. Αλλά ακόμα για 35ώρο, δημιουργία έκτης βάρδιας, αύξηση ποσοστού ανθυγιεινών επιδομάτων, προσλήψεις εργολαβικού προσωπικού που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες και την θέσπιση του κλιμακίου 4 ως εισαγωγικού για τους τμηματάρχες.
Από τον πίνακα που παραθέτει η παράταξη προκύπτει ότι η πρόταση για ισόποση αύξηση 120€ σε κάθε κλιμάκιο ισοδυναμεί με αύξηση 9.3%. Βέβαια το ποσό των 55 εκ.€ δεν είναι το σύνολο της μισθοδοσίας, αφού σε αυτό το ποσό δεν έχουν υπολογισθεί τα επιδόματα, το χρονοεπίδομα κτλ. Επίσης με απλή διαίρεση βρήκαμε και την κατανομή σε κλιμάκια των 2440 συναδέλφων που αμείβονται με την ΕΣΣΕ. Αναλυτικός υπολογισμός του κόστους της πρότασης πιστεύουμε ότι μειώνει το συνολικό ποσοστό αύξησης λίγο κάτω από το 9% (υπολογίζοντας και τις εργοδοτικές εισφορές). Ως εκ τούτου η πρόταση φαντάζει ρεαλιστική. (θυμίζουμε ότι η πραγματική αύξηση των στελεχών για το 2008 ήταν 9.1%). Από τα υπόλοιπα αιτήματα το 35ώρο είναι μάλλον ουτοπιστικό όπως και η έκτη βάρδια η οποία μάλλον δεν θα λύσει προβλήματα αν δημιουργηθεί ως έκτη βάρδια. Πιο ρεαλιστικό θα ήταν ίσως η αύξηση της δύναμης κάθε βάρδιας σε ποσοστό 20% που ισοδυναμεί με έκτη βάρδια όμως θα μείωνε κατά πολύ τις υπερωρίες, θα διατηρούσε το ίδιο πρόγραμμα βάρδιας - που αρέσει στην συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων - και θα μπορούσε να βοηθήσει στην μεταφορά γνώσης και εμπειρίας από τους παλιούς συναδέλφους που συνταξιοδοτούνται προς αυτούς που προσλαμβάνονται. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφού η εγκληματική αδράνεια στο θέμα των προσλήψεων της τελευταίας δεκαετίας έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια τεράστιου όγκου γνώσεων που πολύ δύσκολα μπορούν να αποκτηθούν από τους νέους συναδέλφους.
Ευχόμαστε και οι άλλες παρατάξεις να δουν με θετικό βλέμμα την πρόταση του μετώπου να την υιοθετήσουν και γιατί όχι να την εμπλουτίσουν με τις δικές τους προτάσεις (όπως για παράδειγμα με την πρόταση για αναγνώριση της προϋπηρεσίας των νέων συναδέλφων όπως ίσχυε πριν την ΕΣΣΕ 2008) και τελικά να έχουμε μία ισχυρή και ρεαλιστική πρόταση.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το κωνιο για τον ΣΩΚΡΆΤΗ

Ανώνυμος είπε...

Καημένε ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΕ ΤΙ ΣΟΥΜΕΛΕ ΝΑ ΠΑΘΕΙΣ.......

Ανώνυμος είπε...

Αποτελεσματα Γενικού Συμβουλίου.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΣΚΕΔΑΚΕ 30
ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ 36. ΑΛΕΞΗ ΚΑΝΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ 20.

Ανώνυμος είπε...

Δεν μας φτάνει κάθε χρόνο αυτή η φάρσα του εθνικού προϋπολογισμού τρώμε στη μάπα και την αντίστοιχη της συλλογικής μας σύμβασης. Γραφικοί καταντήσαμε.

ΕΜΠΡΟΣ ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ

ΕΙΣΤΕ Η ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ

ΠΙΔΑ ΠΙΔΑ ΠΙΔΑ ΜΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Mες στο δάσος περπατώ όταν η ΔΑΚΕ δεν είναι εδώ!
ΔΑΚΕ-ΔΑΚΕ είσαι εδώ?

ΟΚ! Έπαιξες έχασες!
Στο κάτω-κάτω εσύ σκάρτα διακόσιους έχεις!
Τι να πουν και οι άλλοι με τους εξακόσιους και βάλε!

Αυτά παθαίνετε άμα πίνετε μαζί ούζα!
Μόλις ξυπνήσεις η ο κ@λ@ς θα σε πονάει η καμιά ενοποίηση θα σου έχει προκύψει!

Άντε ρε και του χρόνου!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΣΚΕΔΑΚΕ= ΔΑΚΕΠΑΣΚΕ ,ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΩΤΕΡΑ

Ανώνυμος είπε...

ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕΕΕ ΠΑΡΤΕ ΔΡΟΜΟ

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΧΟΛΗΣΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ 3 "ΕΠΙΤΙΜΟΥΣ" ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ "ΦΙΛΙΠΙΝΕΖΕΣ" ΤΟΥ ΟΦ(Θ)ΑΛΜΙΔΗ.