Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Οικονομικές (και όχι μόνο) ειδήσεις

Μικρές ειδήσεις με αρκετό όμως ενδιαφέρον διαβάσαμε τις τελευταίες μέρες με θέματα σχετικά με αυτά που καταπιάνεται το blog μας και στις παρουσιάζουμε.
  • Στις 10 Δεκεμβρίου, θα εκποιηθούν 162.367 κοινές ονομαστικές μετοχές των ΕΛ.ΠΕ., που δεν έχουν κατατεθεί προς αποϋλοποίηση ή που προέρχονται από εταιρικές πράξεις και έχουν εκδοθεί σε άυλη μορφή υπέρ των δικαιούχων των ενσωμάτων. Για τη συγκεκριμένη εκποίηση ορίστηκε η EFG Eurobank ΑΧΕΠΕΥ.
  • Στην 10η θέση (σε σειρά κατάταξης) στην κατηγορία των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης ρου ΧΑΑ ανέβηκαν τα ΕΛΠΕ από την 13η θέση που κατείχαν.
  • Πολύ χαμηλότερα για τις μετοχές των δύο εισηγμένων διυλιστηρίων έβαλε τον πήχυ η HSBC. Ειδικότερα για τη ΜΟΗ η νέα τιμή-στόχος έπεσε στα €7,6 από €18,5. Για τα ΕΛΠΕ η τιμή-στόχος έπεσε στα €6,3 ανά μετοχή από €9,7. Ο οίκος σημειώνει ότι ήδη εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια μείωσης της ζήτησης, γεγονός το οποίο ίσως οδηγήσει σε μικρότερα περιθώρια διύλισης.
  • Συγκέντρωση διαμαρτυρίας απο το Συντονιστικό Φορέων Θριασίου την Τρίτη 16/12 στις 18:00 έξω από την πύλη του Τιταν. Σε άρθρο που διαβάσαμε στην ηλεκτρονική εφημερίδα Magoulaonline το Συντονιστικό Φορέων Θριασίου βάλει κατά του Νομάρχη επειδή εξέδωσε οικοδομική άδεια, για επιχωματώσεις και ύψωση τοιχίων στο χώρο της πρώην OWENS και επειδή είχε προηγουμένως αδειοδοτήσει την κατεδάφιση της πρώην OWENS, στο χώρο που σχεδιάζεται να γίνει η επέκταση του διυλιστηρίου. Με τον τρόπο αυτό ισχυρίζονται ότι αποδεικνύεται ότι στα λόγια ο Νομάρχης μπορεί να αναφέρεται σε αγώνες, αλλά στην πράξη δίνει «γη και ύδωρ» στους βιομήχανους. Βάλλουν επίσης και κατά του Δημάρχου Ελευσίνας γιατί ενέκρινε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όπου ο χώρος χαρακτηρίσθηκε βιομηχανική ζώνη, αντί για «ζώνη ασφαλείας», διευκολύνοντας τα σχέδια της ΠΕΤΡΟΛΑ και, από την άλλη, στα «Αισχύλεια» δέχεται να γίνουν τα ΕΛΠΕ «χορηγοί» και να εμφανίζονται ως «προστάτες» του πολιτισμού.
  • Σε 1,3-1,5 δισ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται το επιπλέον κόστος για τη ΔΕΗ από την υποχρέωσή της να αγοράζει το σύνολο των δικαιωμάτων ρύπων από το 2013 και μετά, εάν τελικώς γίνει αποδεκτή από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας Ευρωπαϊκής Eνωσης η πρόταση κατάργησης της δωρεάν κατανομής ρύπων. Πάντως, η σχετική πρόταση της Επιτροπής που έχει λάβει και θετική γνωμοδότηση από το Ευρωκοινοβούλιο, δεν έχει εγκριθεί καθώς αρκετές χώρες εκφράζουν επιφυλάξεις. Το 2013 υπολογίζεται ότι οι εκπομπές της ΔΕΗ μετά και την αντικατάσταση παλαιών μονάδων θα ανέρχονται σε 45-50 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Oσο για άλλους ηλεκτροπαραγωγούς, όπως τα ΕΛΠΕ και η Edison, με δεδομένο ότι μέχρι τότε θα διαθέτουν δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής (ΕΝΘΕΣ, Θίσβη) το κόστος εκτιμάται σε 33-35 εκατ. ευρώ.

  • Από την σημερινή Ελευθεροτυπία διαβάσαμε το παρακάτω άρθρο της Κύρας Αδάμ. Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει απτόητη τις σεισμικές έρευνες στη Μεσόγειο, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις πρόσφατες αντιδράσεις πρωτίστως της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, όταν νορβηγικό πλοίο επιχείρησε να προχωρήσει σε έρευνες σε τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας κάτω από το Καστελόριζο. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, η κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε διπλής και τριπλής διάστασης σεισμικές έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Τον σχετικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η τουρκική εταιρεία κέρδισε -και πάλι- νορβηγική εταιρεία, η «Wavefield», η οποία θα διεξαγάγει τις σχετικές έρευνες σε μια έκταση 7.982 τ.χλμ. στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο. Η σχετική τουρκική ανακοίνωση αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί στην περιοχή που καλύπτει η τουρκική υφαλοκρηπίδα στη Μεσόγειο. Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση μόλις προσφάτως έδωσε συγκεκριμένα στίγματα των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή της Μεσογείου, χωρίς αντίδραση της Αγκυρας, η οποία όμως από το 2003 έχει ενημερώσει εγγράφως τον ΟΗΕ ότι η τουρκική υφαλοκρηπίδα εκτείνεται δυτικώς από τον 32ο μεσημβρινό, δηλαδή υπερκαλύπτει πλήρως την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: