Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2008

ΣΣΕ 2008 (2)

Έχουμε από την Δευτέρα 29/1 την πρώτη πρόταση/τοποθέτηση της Εταιρείας στο διεκδηκητικό πλαίσιο για τ0 2008. Σύμφωνα με αυτή η Εταιρεία αντιπροτείνει μία γενική αύξηση 3% που είναι κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό και απορρίπτει σχεδόν στο σύνολό τους τα υπόλοιπα αιτήματα. Πέρα όμως από αυτό συνδέει, για μία ακόμα χρονιά, τις προσλήψεις με τις διαπραγματεύσεις για την ΣΣΕ. Συγκεκριμένα η Εταιρεία λέει για τους νεοπροσληφθέντες:
  • Μεταβατική - δόκιμη περίοδο 3 ετών κάτι που είναι αντίθετο με τον Εσωτερικό Κανονισμό ο οποίος προβλέπει 6μηνη δόκιμη περίοδο.
  • Νέες κατηγορίες εργαζομένων, τις Τ4Δ, Τ5Δ, Τ6Δ, Τ7Δ στις οποίες εντάσσει τους νεοπροσληφθέντες.
  • Για τις νέες κατηγορίες εργαζομένων και για το διάστημα της τριετούς δόκιμης περιόδου δεν θα καταβάλλεται χρονοεπίδομα και πριμ παραγωγής.

Τι κατάλαβε το Σωματείο από τα παραπάνω φαίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε και συγκεκριμένα διαβάσαμε τα ακόλουθα:

Για τις νέες προσλήψεις, πέραν του Δοκιμαστικού Χρόνου των 6 μηνών που προβλέπεται από τον Εσωτερικό Κανονισμό, η πρόταση της Εταιρείας προβλέπει επιπλέον εκπαιδευτική περίοδο 2,5 ετών και ένταξή τους από την ημέρα πρόσληψης στο 19ο Μ.Κ. Για την πρώτη αυτή περίοδο της 3τίας η Εταιρεία ζητάει να μην καταβάλλονται βασικά επιδόματα που προβλέπει η ΕΣΣΕ, αλλά να τους δίνονται αθροιστικά μόλις κλείσουν την 3ετία.

Δηλαδή το Σωματείο χαρακτηρίζει το πριμ παραγωγής βασικό επίδομα (από πότε) και δεν αναφέρει κάπου το ότι η Εταιρεία έθιξε τα οργανογράμματα με την εισαγωγή των νέων κατηγοριών εργαζομένων όπου δεν υπάρχουν πρώτα από όλα οι περιγραφές εργασιακού αντικειμένου.

Επειδή στο blog αυτό έχουμε μάθει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ως διαχειριστές θα καταθέσουμε τις απόψεις μας και θα περιμένουμε τις δικές σας με την κοσμιότητα και την τεκμηρίωση που αρμόζει στο θέμα.

  1. Αύξηση μικρότερη ή ίση του πληθωρισμού δεν κουβεντιάζεται. Ο συμψηφισμός με το χρονοεπίδομα είναι εκ του πονηρού αφού από την πρόταση της Εταιρείας φαίνεται ότι μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση αυτού του βασικού επιδόματος ξεκινώντας από τους νέους.
  2. Η παραβίαση άρθρων του Εσωτερικού κανονισμού είναι Εγκληματική και είναι προφανές ότι δεν πρέπει καν να κουβεντιάζεται.
  3. Το πριμ παραγωγής δεν είναι επίδομα. Βέβαια τον τελευταίο καιρό ακούγεται από συνδικαλιστές που είναι στην Εκτελεστική του ΔΣ του Σωματείου προτάσεις για ενσωμάτωση του πριμ στους βασικούς μισθούς. Επειδή οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές στο παρελθόν έχουν διαχειριστεί με εσφαλμένο τρόπο το θέμα του πριμ και το έχουν παραδεχτεί δημόσια θα πρέπει να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι όταν ξαναθίγουν το θέμα. Η ένταξη του πριμ στους βασικούς μισθούς σίγουρα θα γίνει με όρους που θα περικοπούν χρήματα από τους εργαζόμενους και αυτό το γνωρίζουμε καλά. Εξάλλου η δημοκρατία επιβάλλει ένα τέτοιο θέμα να το αποφασίσει η λαϊκή βάση με δημοψήφισμα.
  4. Η Εταιρεία συνδέει εκ νέου τις προσλήψεις με την ΣΣΕ και μάλιστα η φετινή πρόταση είναι πολύ χειρότερη από την περσινή. Τα χρήματα από την μισθοδοσία που θα λάμβανε για την πρώτη πενταετία ένας νεοπροσλαμβανόμενος με την περσινή πρόταση ήταν πολύ περισσότερα με τα χρήματα που θα λάβει με την φετινή πρόταση. Στη φετινή πρόταση συνδέει και τα οργανογράμματα αφού εισάγει τις νεές κατηγορίες χωρίς όμως να μας λέει πόσους δόκιμους μπορεί να έχει μια βάρδια συγκροτήματος και με πόσους δόκιμους ισοδυναμεί ένας χειριστής (δηλαδή σε περίπτωση απουσίας χειριστή η αντικατάστασή του θα γίνει από ένα δόκιμο;).
  5. Το προεδρείο του Σωματείου μόλις πριν λίγες μέρες στην πρώτη συνάντηση με την Εταιρεία για την ΣΣΕ 2008 είχε δηλώσει ότι οποιαδήποτε επαναφορά του θέματος της διαφορετικής οικονομικής αντιμετώπισης των νεοπροσληφθέντων θα είναι αιτία πολέμου (Casus belli). Πως άλλαξε αυτή η θέση και τώρα που το θέμα τίθεται και μάλιστα σε χειρότερη βάση το Σωματείο λέει ότι θα περιμένει μέχρι τις 11/2 και μετά θα συγκληθούν τα όργανα του Σωματείου για να αποφασίσουν τις παραπέρα ενέργειες;
  6. Τι γίνεται με τις προσλήψεις των 20 ή 30 ή 40 ατόμων που θα έρχονταν μέχρι τις 15/1 στη συνέχεια στο τέλος του μήνα; Πόση παράταση δώσαμε ακόμα; Γνωρίζουν οι συνδικαλιστές μας ότι στις Διευθύνσεις Λειτουργίας και Διακίνησης των ΒΕΑ ο καθένας εργαζόμενος (κατά μέσο όρο) στην βάρδια έχει δουλέψει κατά τον πρώτο μήνα του νέου έτους 10 12ώρα και ότι οι ημέρες που του οφείλονται είναι συνολικά για τον καθένα πάνω από 100 κάτι το οποίο σημαίνει περισσότερα από 200 δωδεκάωρα για τον καθένα; Μήπως σήμερα οι εργαζόμενοι σε Διυλιστήριο του ανεπτυγμένου κόσμου πρέπει να ξεκινήσουν αγώνες για 8ωρη εργασία κάτι που το έχουν καταφέρει συνδικαλιστές υποανάπυκτων χωρών εδώ και αρκετές δεκαετίες; Είναι ή δεν είναι θέμα ασφάλειας η κάλυψη των κενών θέσων παραγωγής; Τι περιμένουμε να αλλάξει σε 15 μέρες και γιατί πρέπει να περιμένουμε;
  7. Αφού η Εταιρεία αναγνωρίζει ότι τα 3 χρόνια είναι ο απαιτούμενος χρόνος δόκιμης περιόδου ενός νεοπροσληφθέντα ποιος είναι ο προγραμματισμός προσλήψεως της επόμενης 3ετίας; Το γεγονός ότι κατά την τελευταία 3ετία δεν έχουν γίνει προσλήψεις εργατοτεχνικού προσωπικού μήπως με την ίδια λογική σημαίνει ότι δεν υφίστανται τα οργανογράμματα αφού η επιχείρηση μπορεί και λειτουργεί με 10% κενά;

Κύριοι συνδικαλιστές, τα περιθώρια ανοχής έχουν από καιρό ξεπεραστεί. Μη διστάζετε να συγκρουστήτε. Αφουγκραστήτε τον παλμό του κόσμου, πάρτε δύναμη και προχωρήστε με τον κόσμο και για τον κόσμο. Τα αποτελέσματα του πρόσφατου δημοψηφίσματος δεν χωρούν αμφισβήτηση και οι όποιες παλινδρομήσεις γύρω από το θέμα του μισθολογίου των νεων προσλήψεων είναι επικίνδυνες.

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Quadrino (Edison) και Χρηστος Φωλιας ΥΠΑΝ, συναντωνται στο Μιλανο

Δελτίο τύπου της Edison:
H Edison επαναβεβαιώνει τη δέσμευση της να αυξήσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου στην Ελλάδα
Μιλάνο, 24 Ιανουαρίου 2008 - Αργά το απόγευμα σήμερα, ο Umberto Quadrino, Διευθύνων Σύμβουλος της Edison, συναντήθηκε με τον Χρήστο Φώλια, Υπουργό Ανάπτυξης, ο οποίος ήταν στην Ιταλία, σε επίσημη επίσκεψη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Quadrino εξήγησε το ενδιαφέρον της Edison στην αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρονται από την ελληνική αγορά ενέργειας, η οποία απολαμβάνει την ισχυρή ανάπτυξη, με ποσοστά πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Umberto Quadrino και ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης επανεξέτασαν τα πολυάριθμα έργα που Edison έχει δεσμευθεί για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανόμενης της στενής συνεργασίας σχετικά με το IGI Project (Interconnection Greece Italy, έργα διασύνδεσης Ελλάδος-Ιταλίας), το οποίο απαιτεί την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ της Ελλάδας και της ακτής της Απουλίας.
Ο αγωγός αυτός αποτελεί τμήμα του διαδρόμου ενέργειας ITGI (Interconnector Turkey-Greece-Italy), το οποίο θα συνδέει την Ιταλία με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της λεκάνης της Κασπίας, όπου βρίσκονται το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων φυσικού αερίου . Ο αγωγός φυσικού αερίου θα κατασκευασθεί από μια κοινή επιχείρηση που ανήκει σε ίσα μερίδια στην Edison και ΔΕΠΑ, την κρατική εταιρεία της Ελλάδας στο κλάδο των υδρογονανθράκων. Η Edison εχει παρουσία στην Ελλάδα από το 2002 μέσω της θυγατρικής της Hellas Edison. Είναι επίσης ενεργή στην τοπική βιομηχανία ηλεκτρικού ρεύματος με τον στόχο να καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης στην χώρα. Για την επιδίωξη αυτού του στόχου, η Edison έχει συνάψει μια συμφωνία με τα Ελληνικά Πετρέλαια για την δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης 50-50, η οποία τελικά θα έχει παραγωγική δυναμικότητα άνω των 1400 MW και θα αναπτύξει νέα υδροηλεκτρικά έργα και αιολικά πάρκα. Βάσει της συμφωνίας, η Ελληνικά Πετρέλαια θα μεταφέρει στην νέα κοινή επιχείρηση την θυγατρική T-Power (ΕΝΘΕΣ), η οποία είναι ιδιοκτήτρια μιας εγκατάστασης 390-MW, συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο φυσικό αέριο, η οποία λειτουργεί ήδη στη Θεσσαλονίκη. Η Edison θα μεταφέρει τις μετοχικές επενδύσεις (65 %), σε ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός ηλεκτρικού εργοστασίου στην Θίσβη (που αναπτύχθηκε από κοινού με την Ελληνική Ενέργεια & Ανάπτυξη), καθώς και ένα έργο, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης, για την κατασκευή ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με την καύση άνθρακα 600 MW στο βιομηχανικό πάρκο στο ελληνικό λιμάνι του Αστακού (Νομός Αιτωλοακαρνανίας).
Τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση αφορούσαν επίσης στην σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ της Edison και της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, καθώς και η δυνατότητα των μελλοντικών συνεργασιών.

ΕΛΠΕ: Μείωση παραγωγής λόγω μικρών περιθωρίων διύλισης

Από την "Ναυτεμπορική" αναδημοσιεύουμε:
Tα Ελληνικά Πετρέλαια προχώρησαν σε μείωση της παραγωγής του διυλιστηρίου τους στην Ελευσίνα, στο 75% της δυναμικότητάς της λόγω των χαμηλών περιθωρίων διύλισης, δήλωσε σήμερα στο Reuters πηγή προσκείμενη στην εταιρεία.
«Παράγει 75.000 (βαρέλια την ημέρα) από 100.000 χθες λόγω των χαμηλών περιθωρίων», ανέφερε η πηγή στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, ενώ σε ερώτηση για το πότε θα επιστρέψει η μονάδα σε πλήρη παραγωγή απάντησε: «Εξαρτάται από τα περιθώρια».

Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2008

ΣΣΕ 2008

Το κορυφαίο θέμα που έχει κάθε χρόνο να αντιμετωπίσει το Σωματείο είναι το θέμα της Συλλογικής Σύμβασης. Η φετινή συλλογική σύμβαση είναι γνωστό ότι παρουσιάζει ιδιαιτερότητες με αποτέλεσμα να μην είναι κοινοτυπία να λέμε ότι πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη διαπραγμάτευση. Οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν φέτος είναι οι ακόλουθες:
· Καινούργιος Διευθύνων Σύμβουλος ο οποίος δείχνει ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το θέμα και θα έχει ενεργή συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις. Έχει φανεί ότι είναι οξυδερκής, έξυπνος, φιλόδοξος και άνθρωπος που δεν ξέρει να χάνει. Ευτυχώς για μας οι συνεργάτες του δεν κινούνται στα ίδια επίπεδα ευφυΐας.
· Καινούργιος Πρόεδρος Σωματείου, για πρώτη φορά από την Θεσσαλονίκη που αν κάνουμε απολογισμό από τότε που από ΕΛΔΑ και ΕΚΟ γίναμε ΕΛΠΕ η Θεσσαλονικείς μάλλον έχασαν παρά κέρδισαν (Βλέπε συνταξιοδοτικό, ρεπό βάρδιας, θετικά Δέλτα κτλ). Πρόκειται όμως για ένα πρόεδρο ιδιαίτερα φιλόδοξο που επιπλέον πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι εργοδοτικός όπως έχει χαρακτηριστεί το σύνολο των συνδικαλιστών που συμμετέχουν στην εκτελεστική του ΔΣ του Σωματείου.
Από τις παρατάξεις διαβάσαμε τα διεκδικητικά πλαίσια καθώς και αυτό του Σωματείου που ήταν ένας συγκερασμός όλων και για το λόγο αυτό υιοθετήθηκε ομόφωνα. Μέχρι σήμερα δεν ξέρουμε τις θέσεις της Εταιρείας διότι η πρώτη συνάντηση ήταν εθιμοτυπική (to know us better) και μπήκαν κάποιες θεμελιώδεις αρχές για τις περαιτέρω συζητήσεις. Οι αρχές αυτές ήταν:
· Αν τεθεί θέμα εισαγωγικού κλιμακίου για του νεοπροσλαμβανόμενους θα είναι αιτία πολέμου (πλευρά Σωματείου).
· Η Εταιρεία έχει μπροστά της ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα και χρειάζεται στήριξη ηθική και υλική από τους εργαζόμενους (πλευρά Εταιρείας).
Με βάση αυτή την αρχή και επειδή το blog δημιουργήθηκε ως βήμα προβληματισμού ξεκινάμε την ενότητα δημοσιεύσεων με θέμα την ΣΣΕ.
Η ηθική συμπαράσταση είναι δεδομένη προς την Εταιρεία όσον αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα αφού είμαστε πεισμένοι ότι από αυτό εξαρτάται το μέλλον μας. Τι εννοείται όμως με τον όρο υλική;
Μήπως υπονοεί η Εταιρεία ότι έχουμε παράλογες απαιτήσεις και για αυτό το λόγο ο κ. Κωστόπουλος πρότεινε στους συνδικαλιστές να επισκεφτούν διυλιστήρια της Νότιας Ευρώπης και να συγκρίνουν μισθούς εργαζομένων;
Επειδή όλοι μας τα φέρνουμε δύσκολα βόλτα πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει εργαζόμενος που είναι ευχαριστημένος με το μισθό που παίρνει όχι με την έννοια ότι έτσι είναι η ανθρώπινη φύση (ποτέ, κανείς δεν είναι ευχαριστημένος με όσα και αν παίρνει) αλλά γιατί χρόνο με το χρόνο αισθάνεται ότι η εργασία του είναι πιο κουραστική και από την άλλη ενώ ανταποκρίνεται (η Εταιρεία κάθε χρόνο αυξάνει τα κέρδη της) η αγοραστική του δύναμη είναι μειωμένη (περισσότεροι από 600 συναδέλφους οφείλουν δάνεια που έχουν πάρει από την Εταιρεία).
Είναι γενικά παραδεκτό σε όλο τον κόσμο (και γιατί η Νότια Ευρώπη να αποτελεί εξαίρεση) ότι οι εργαζόμενοι σε Διυλιστήρια είναι από του υψηλότερα αμειβόμενους. Έτσι ακόμα και αν καταφύγουμε στη σύγκριση (που θεωρούμε ότι δεν είναι απαραίτητη) με εργαζόμενους σε Διυλιστήρια της αλλοδαπής η σύγκριση πρέπει να γίνει με τις παρακάτω βασικές αρχές:
Συγκρίνουμε εργαζόμενους ίδιας ηλικίας με ίδιο αντικείμενο εργασίας και όχι σύνολο εργαζομένων στα Διυλιστήρια.
Συγκρίνουμε αγοραστική δύναμη εργαζομένων και όχι ετήσιες αποδοχές (δηλαδή ποιο ποσοστό του μισθού χρειάζεται να καταβληθεί για να αγοραστεί εάν κιλό λάδι ή ψωμί ή γάλα κτλ).
Αυτά ως εισαγωγή και περιμένουμε τις απόψεις σας με σχόλια ή επιστολές.

Χορηγία ΕΛΠΕ στην ΠΑΕ Άρης


Από έγκυρες πηγές (και διασταυρωμένες) μάθαμε ότι τα ΕΛΠΕ θα προχωρήσουν σε χορηγία στην ΠΑΕ Αρης ύψους 400000€ (ή και μεγαλύτερου). Η συμφωνία γίνεται προσπάθεια να υπογραφεί πολύ συντομα ώστε στον αγώνα Ολυμπιακού - Άρη (την προσεχή Κυριακή) να υπάρχει το λογότυπο των ΕΛΠΕ στην φανέλα του Άρη. Οι κακές γλώσσες λένε ότι υψηλόβαθμοι Βορειοελλαδίτες συνδικαλιστές που είναι οπαδοί του Άρη συνέβαλλαν πάρα πολύ στην συμφωνία για την χορηγία. Οι πηγές μας λένε επίσης ότι πολύ σύντομα θα μας αποστείλουν και το έγγραφο συμφωνίας.
Η διαφήμηση αυτή θα ισχύει για την τρέχουσα ποδοσφαιρική περίοδο όπου ο Άρης έχει σίγουρα άλλα 15 παιχνίδια (13 στο Πρωτάθλημα 2 ή περισσότερα στο Κύπελλο και πιθανότατα και κάποιους αγώνες play off).

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

Κινητικότητα στον τομέα έρευνας για πετρέλαιο από ΥΠΑΝ και ΕΛΠΕ

Από την "Ναυτεμπορική" αναδημοσιεύουμε:
ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ παρατηρείται στον τομέα της έρευνας πετρελαίου, τόσο σε επίπεδο υπουργείου Ανάπτυξης όσο και στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, έχει καταλήξει στην απόφαση για σύσταση του δημόσιου φορέα, στον οποίο θα μεταφερθούν τα δικαιώματα του Δημοσίου επί των ερευνητέων περιοχών, ο οποίος, στη συνέχεια, θα προχωρήσει στην προκήρυξη των διεθνών διαγωνισμών έρευνας πετρελαίου στον ελλαδικό χώρο.
Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για την ακριβή μορφή που θα έχει ο φορέας, δηλαδή αν θα είναι ανώνυμη εταιρεία με μέτοχο το Δημόσιο ή κρατικός οργανισμός. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», ο υπουργός Ανάπτυξης έχει καταλήξει στη σύσταση επιτροπής, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ενεργειακής Στρατηγικής, Ραφαήλ Μωϋσής, η οποία μέσα στο επόμενο 3μηνο θα εισηγηθεί για το συγκεκριμένο θέμα.
Πάντως, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας και τεχνοκρατών, η επικρατούσα άποψη είναι υπέρ της ανώνυμης εταιρείας, προκειμένου έτσι ο φορέας να διαθέτει την απαραίτητη ευελιξία. Στην επιτροπή αυτή συμμετέχουν επιστήμονες και τεχνοκράτες που διαθέτουν εμπειρία στα θέματα της έρευνας πετρελαίου, στα κοινοτικά θέματα και στις διεθνείς οικονομικές σχέσεις.
Σημειώνεται ότι, από πέρυσι το καλοκαίρι, τα δικαιώματα του Δημοσίου επί των ερευνητέων περιοχών, μεταφέρθηκαν από τα ΕΛ.ΠΕ. στο υπουργείο Ανάπτυξης. Για τη μεταβίβαση αυτή, χρειάστηκε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και νομοθετική ρύθμιση. Στα ΕΛ.ΠΕ. είχαν περιέλθει κατά τη δημιουργία του ομίλου το 1998, καθώς στην εταιρεία ενσωματώθηκε και η τότε ΔΕΠ-ΕΚΥ, η οποία και κατείχε τα σχετικά δικαιώματα.
Στα ΕΛ.ΠΕ.
Στον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής και των στόχων της Ελληνικά Πετρέλαια, σε ό,τι αφορά στην έρευνα πετρελαίου, προχωρά η υπό τους κ. Τίμο Χριστοδούλου και Γιάννη Κωστόπουλο διοίκηση του ομίλου. Τις προηγούμενες μέρες, τη σχετική αρμοδιότητα ενέταξε στη γενική διεύθυνση διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου, στην οποία επικεφαλής βρίσκεται ο κ. Μιχάλης Μυριάνθης. Τον τελευταίο χρόνο, οι αρμοδιότητες του up stream είχαν υπαχθεί απευθείας στο διευθύνοντα σύμβουλο.
Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, η δραστηριότητα της έρευνας συνεχίζει να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα, αλλά πρέπει να επαναπροσδιοριστούν η στρατηγική και οι στόχοι, καθώς ο όμιλος συμμετέχει ή βρίσκεται επικεφαλής ερευνητικών δραστηριοτήτων σε μεγάλες περιοχές της Λιβύης και της Αιγύπτου.

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε. ΣΤΑ ΕΛ.ΠΕ.

Απο συνάδελφο, λάβαμε την παρακάτω επιστολή που δημοσιεύουμε:

Τα τελευταία 12 χρόνια συνεχείς είναι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από τους συναδέλφους ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ Τ3 για την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου. Έτσι θα αναφέρουμε σύντομα ότι :


Από τη 1/10/2001 που υπογράφτηκε το πρακτικό συμφωνίας μεταξύ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΙ ΕΛΠΕ οι προσπάθειες των συναδέλφων Τ3 δεν έχουν σταματήσει να προσπαθούν για το αυτονόητο!!!.


ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ , ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΑΞΗ!!!


Γράφαμε τότε και το κοινοποιούσαμε ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ :

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΑ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟΝ «ΠΥΡΣΟ» ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕ ΣΑΝ ΧΡΟΝΙΖΟΝΤΑ!!!
ΜΕΤΑ ΑΠΟ 7 ΧΡΟΝΙΑ …
Α) Δεν έχει γίνει αναγνώριση της ειδικότητας του μηχανικού Τ.Ε. για τους συναδέλφους που παραμένουν χειριστές που ανήκουν στην κατηγορία Τ3.

Β) Αξιολογούνται σαν χειριστές κι όχι σαν μηχανικοί Τ3 από την εταιρία (και από εργοδηγούς κατωτέρων τυπικών προσόντων αφού ο εσωτερικός κανονισμός ορίζει σαν τυπικό προσόν στους Τ4 το απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης)

Γ) Η εξέλιξη τους δεν είναι ανεξάρτητη της οργανικής θέσης διότι οι προϊστάμενοι θεωρούν ότι «κάνουν την ίδια εργασία με τους χειριστές Τ4» οπότε ακολουθούν και τους χειριστές Τ4 στην μισθολογική εξέλιξη.

Δ) Δεν αναγνωρίζετε σαν προϋπηρεσία μηχανικού Τ3 η δουλεία τους και αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα στην απόκτηση επαγγελματικών αδειών.

Ε)Επίσης να υπενθυμίσω ότι αλλοιώθηκε η απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου που αναφέρει ΡΗΤΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΑΞΗ ενώ στην ΣΣΕ 2002 που (χωρίς την έγκριση του τότε ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ!!! ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ!!!) προστέθηκε το άρθρο 6β που αναφέρει ότι η εξέλιξη αυτή είναι μισθολογική κι όχι βαθμολογική, ενώ η απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου μιλούσε για μετάταξη .
ΣΤ)Η εταιρία στις προσλήψεις χειριστών από το 1985 και μετά ζητεί αυξημένα τυπικά προσόντα με ειδικότητες που εκείνη έκρινε πως χρειαζόταν. Και οι συνάδελφοι ποτέ δεν έκρυψαν τα πτυχία τους .Η εταιρία αυτό που έκανε πάντα ήταν να ζητεί τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που εκείνη έκρινε ότι χρειαζόταν!!!.


Ζ)ΟΙ χειριστές Τ3 ποτέ δεν ζήτησαν από την εταιρία να φύγουν από την βάρδια για την οποία και προσλήφθηκαν. το μόνο που παλεύουν τόσα χρόνια είναι η αναγνώριση της ειδικότητας τους μέσα από την ΣΣΕ!!!. Τόσο απλά!!!.

Η βαθμίδες εκπαίδευσης δεν μπορούν να ισοπεδωθούν!!! ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε. ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΒΑΘΜΙΔΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ!!!
ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ ΤΙΜΩΡΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ.
ΕΠΕΙΔΗ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ.
ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ Δ.Σ. ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΤΙΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΝΑ ΣΥΣΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝ.ΣΥ.ΜΗ.ΤΕ ΝΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΣΑΦΕΣ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ .
ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΝ.ΣΥ.ΜΗ.ΤΕ ΕΛ.ΠΕ. ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΛΕΣΟΥΝ ΣΕ ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ ΤΕ ΣΤΑ ΕΛ.ΠΕ.
ΕΠΙΣΗΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.ΤΕ.Μ , ΣΤΗ Γ.Σ.Ε.Ε ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Τ.Ε
Υ.Γ.

Για τους συναδέλφους που θέλουν να έρθουν σε επαφή για συστρατευση, ΜΠΟΡΟΥΝ να αφήνουν email και μέσω του BLOG θα έρθουμε σε επικοινωνία .

ΕΛΠΕ: ”Δεν αρέσουν” στη Merrill Lynch

Από το Euro2day, αναδημοσιεύουμε:
Στη λίστα με τις μετοχές που προτιμά λιγότερο από τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου για τον μήνα Ιανουάριο εντάσσει η Merrill Lynch (18/1) τα Ελληνικά Πετρέλαια.
Η Merrill Lynch αποδίδει την κίνησή της αυτή στους σημαντικούς κινδύνους για την κερδοφορία της εταιρίας αλλά και στην ακριβή αποτίμηση της μετοχής σε σχέση με άλλες εταιρίες του κλάδου.
Ο διεθνής οίκος τονίζει ότι παραμένει ”πωλητής” για τη μετοχή, καθώς η εταιρία συνεχίζει να υποαποδίδει σε όλους τους τομείς αποτίμησης της Merrill Lynch, ενώ αντιμετωπίζει και τους μεγαλύτερους κινδύνους όσον αφορά στην κερδοφορία της.
Σύμφωνα με τη Merrill Lynch, η αποτίμηση των ΕΛΠΕ είναι ακριβή, με τις μετοχές της εταιρίας να διαπραγματεύονται πλέον με premium 27%, ενώ εκτιμά πως οι εικασίες (μετά την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ) περί πώλησής της είναι πρόωρες.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της 17ης Ιανουαρίου στα 10,66 ευρώ.

Απόφαση ΔΣ Ελευσίνας

Από την "ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΠΕΤΡΟΛΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ" λάβαμε με e-mail σχετικό ψήφισμα του ΔΣ της Ελευσίνας το οποίο θα το διαβάσετε εδώ. (Το κείμενο είναι pdf και απαιτεί λίγο χρόνο για να ανοίξει).
Το δημοτικό συμβούλιο Ελευσίνας σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2008 δήλωσε με ομόφωνη απόφαση του την έκδοση ψηφίσματος, όπου δηλώνει την αντίθεση του στην κατασκευή γιγαντιαίας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 880 MW στον χώρο της Χαλυβουργικής με οποιόδήποτε σχήμα.
Στο ψήφισμα αναφέρονται αναλυτικά οι περιβαλλοντικές συνέπειες που θα αποφέρει στο Θριάσιο πεδίο αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της πρωτεύουσας, η εγκατάσταση της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Χαλυβουργική.

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008

Ρωσία, η Βουλγαρία υπογράφουν $ 5,9 δις. συμφωνία για πυρηνικό εργοστάσιο

ΣΟΦΙΑ, Ιανουάριος 18 RIA Novosti.
Η Atomstroyexport (κρατικής ιδιοκτησίας μονοπώλιο πυρηνικού εξοπλισμού της Ρωσίας) υπέγραψε σύμβαση ύψους 3,9 δις. ευρω (€ 5,9 δις.), την Παρασκευή στη Βουλγαρία για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστάσιου παραγωγής ενέργειας στο βόρειο τμήμα της βαλκανικής χώρας.
Την σύμβαση με την Βουλγαρική Εθνική Ηλεκτρική Εταιρεία υπέγραψε κατά την επίσκεψη του στη Βουλγαρία ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η Atomstroyexport, η οποία κέρδισε το διαγωνισμό για το έργο το 2006, πρόκειται να κατασκευάσει δυο αντιδραστήρες των 1000 MW στο Belene, με τον πρώτο να αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2013 και τον δεύτερο το 2014. Ο σχεδιαζόμενος πυρηνικός σταθμός στο Belene της Βουλγαρίας θα είναι ο δεύτερος της χώρας.
Ο Πρόεδρος Πούτιν δήλωσε η Ρωσία είναι έτοιμη να χορηγήσει Βουλγαρία 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ ($ 5,6 δις) δάνειο για την κατασκευή της εγκατάστασης του πυρηνικού σταθμού στο Belene.
"Ένα σύνολο των 3,8 δις ευρω προβλέφθηκε στον ρωσικό προϋπολογισμό για την εφαρμογή των σχεδίων κατασκευής του πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Αν είναι απαραίτητο, θα είμαστε έτοιμοι να χορηγήσουμε δάνειο στη Βουλγαρία," είπε ο Πούτιν.
Ο επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Ατομική Ενέργεια Sergei Kiriyenko, είπε ότι ο αριθμός των μονάδων ισχύος στο πυρηνικό εργοστάσιο μπορεί να αυξηθεί σε τέσσερις.
"Καταλαβαίνουμε ότι είναι παράλογο να περιορίζεται η κατασκευή το πυρηνικού εργοστασίου του στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Αυτή θα είναι η πρώτη φάση της κατασκευής, η οποία, αν πετύχει, θα πρέπει να ακολουθούνται από την τρίτη και την τέταρτη μονάδα," είπε ο Sergei Kiriyenko σε δημοσιογράφους στη Σόφια.

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008

Η Σερβία εφαλτήριο για την GAΖPROM

Η Ρώσικη εταιρεία GAZPROM στο άμεσο μέλλον ενδέχεται να αποκτήσει τον έλεγχο της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της Σερβίας.
Η Ευρώπη για μια ακόμη φορά εκφράζει την ανησυχία της για την επέκταση της GAZPROM στην ενεργειακή αγορά. Αυτή τη φορά η ανησυχία της συνδέεται με το ενδεχόμενο απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου - 51% των μετοχών - της Σέρβικής πετρελαιοβιομηχανίας Naftna Industrija Srbije (NIS), έναντι 1 δισ. ευρώ. Εν τούτοις, παρά την δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων, που θεωρούν την συμφωνία μη ανταγωνιστική, οι ειδικοί είναι βέβαιοι για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, στο άμεσο μέλλον κατά την επίσκεψη του Προέδρου Βλαδίμηρου Πούτιν στην Σερβία στις 18 Ιανουαρίου.
"Η Κομισιόν ελπίζει πως η πώληση μιας τόσο σπουδαίας επιχείρησης όπως είναι η Σέρβικη πετρελαιοβιομηχανία, θα διεξαχθεί ανοικτά και θα βασισθεί σε αντικειμενικά, εμπορικά και οικονομικά κριτήρια" δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΕ σε ερώτηση του Όλι Ρεν.
Ενδιαφέρον νωρίτερα για την NIS είχαν εκδηλώσει ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η μεγαλύτερη της Κεντρικής Ευρώπης Αυστριακή OMV, η Ουγγρική KMOL, τα Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς επίσης και οι Ρώσικες LUKOIL και ROSNEFT, οι οποίες όμως φοβήθηκαν τις αρχικές συνθήκες πώλησης. "Αρχικά οι Σέρβοι ήθελαν να πωλήσουν μόνο ένα μειοψηφικό πακέτο αξίας 550 εκατ. ευρώ, διατηρώντας οι ίδιο τον έλεγχο της εταιρείας, ο αγοραστής όμως απαιτούσε μεγαλύτερο μερίδιο στην επένδυση, καθώς και άλλες προϋποθέσεις", δήλωσε στο site NG ο αναλυτής της "Troika Analog" Βαλέρι Νέστεροβ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, οι συνθήκες (της συμφωνίας) να γίνουν πιο ελκυστικές για τους επενδυτές. Ιδιαίτερα, συμφωνήθηκε η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας να λάβει χώρα σε δύο φάσεις: κατά την πρώτη φάση, μειοψηφικό πακέτο θα πωληθεί σε στρατηγικό επενδυτή, ενώ στην συνέχεια θα ακολουθήσει και το πλειοψηφικό και θα προσδιορισθεί η σύνθεση του management της εταιρείας.
Αυτό αμέσως άλλαξε τις ισορροπίες μεταξύ των υποψήφιων αγοραστών. Περισσότερο πλεονεκτική η πρόταση, έδωσε προβάδισμα στο Ρώσικο μονοπώλιο το οποίο ενδιαφέρεται για τα Βαλκάνια όχι μόνον ως αγορά, αλλά και για την πραγματοποίηση της επένδυσης του αγωγού "Southstream". Η GAZPROM έκανε καλύτερη πρόταση την οποία ήταν δύσκολο για τους Σέρβους να αρνηθούν, καθώς το project του αγωγού έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για αυτούς", είπε ο ειδικός. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το 1 δισ. ευρώ - από τα οποία τα 450 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν μετρητά και τα υπόλοιπα θα διατεθούν για την ανάπτυξη της επιχείρησης (NIS)- το Ρώσικο μονοπώλιο (GAZPROM) υποσχέθηκε στους Σέρβους βοήθεια στην κατασκευή των τμημάτων του Southstream, καθώς επίσης και στρατηγική συνεργασία στην κατασκευή της δεξαμενής φυσικού αερίου στην πόλη Μπανάτσκι Ντβόρ. "Όλα αυτά, όχι μόνον θα διευρύνουν την βιωσιμότητα του project του φυσικού αερίου στην Σερβία, αλλά και θα ενδυναμώσουν τον ρόλο της Σερβίας ως οδού μεταφοράς και περαιτέρω εξαγωγών προς την Δύση, θεωρεί ο Νέστεροφ. Συγχρόνως οι πετρελαικές εταιρείες θα υπαχθούν στον έλεγχο της θυγατρικής ης GAZPROM, στην GAZPROM NEFT.
Σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές, η συμφωνία θα υπογραφεί στις 18 Ιανουαρίου, κατά την διάρκεια της συνάντησης των προέδρων Ρωσίας και Σερβίας στο Βελιγράδι. Αυτή είναι σύμφωνα με αναλυτές η πλέον αναμενόμενη εξέλιξη. "Το deal έχει συμφωνηθεί σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο" εξήγησε ο αναλυτής της Atlanta Capital, Τιμούρ Χαίρούλιν. Αυτό υποδηλώνεται και από το γεγονός ότι ο κύριος αντίπαλος του σχεδίου Υπουργός Οικονομίας της Σερβίας Μλάνταν Ντίνκιτς, δήλωσε ότι το πακέτο της NIS αξίζει 2 δισ. ευρώ και επειδή η πρόταση της Ρωσίας είναι μη αποδεκτή, άφησε την Κομισιόν να εξετάσει τα δεδομένα της συμφωνίας με την Ρωσία.

Την Παρασκευή οι υπογραφές για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

Από την "Ναυτεμπορική" αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Μ. Καϊταντζίδη:
Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2008 θα υπογραφεί στη Σόφια η συμφωνία για την ίδρυση της εταιρείας του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Στη Βουλγαρία μεταβαίνουν αύριο ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
Την περασμένη Πέμπτη, μονογραφήθηκε στην Αθήνα το κείμενο της συμφωνίας μετόχων από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια, ως εκπρόσωπο του 1% με το οποίο θα συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία του πετρελαιαγωγού και τους εκπροσώπους των τριών επιχειρηματικών σχημάτων που έχουν δημιουργηθεί.
Συγκεκριμένα, οι ελληνικοί όμιλοι ΕΛ.ΠΕ., Λάτση και Κοπελούζου, θα εκπροσωπούνται μέσω της εταιρείας «ΕΛ.ΠΕ.-Θράκη» που συνεστήθη πρόσφατα και θα ελέγχει το 23,5% του αγωγού. Οι ρωσικές εταιρείες Transneft και Gazpromneft μέσω της κοινοπραξίας «Pipeline Consortium Burgas-Alexandroupolis Ltd» που θα ελέγχει το 51% του αγωγού και οι βουλγαρικές μέσω της εταιρείας «Project Company Oil Pipeline Burgas-Alexandroupolis-BG AD» που θα ελέγχει το 24,5%.
Της μονογραφής προηγήθηκε η υπογραφή πρωτοκόλλου μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων στη Μόσχα, κατά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Μόσχα, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Διαχειριστής του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, θα είναι η ρωσική εταιρεία Transneft, η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος αγωγών της Ρωσίας.
Στην τελική ευθεία ο ελληνο-ιταλικός αγωγός
Χρονιά προώθησης του έργου του ελληνο-ιταλικού αγωγού θα είναι το 2008, καθώς ξεκινούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου.
Τις επόμενες μέρες, ο Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου - ΔΕΣΦΑ, στον οποίο έχει ανατεθεί η διαχείριση του συστήματος αποθήκευσης και μεταφοράς φυσικού αερίου, όπως και η κατασκευή των νέων υποδομών, δημοσιεύει την προκήρυξη του διαγωνισμού για τη μελέτη του έργου του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας, επί ελληνικού εδάφους.
Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΣΦΑ, Γιώργο Στεργίου, η λεπτομερής μελέτη θα αφορά το σύνολο του έργου επί ελληνικού εδάφους, δηλαδή χερσαίο αγωγό, μήκους περίπου 600 χιλιομέτρων από την Κομοτηνή, έως τις ακτές της Θεσπρωτίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το χρονοδιάγραμμα για το συγκεκριμένο έργο, προβλέπει παράδοση της λεπτομερούς μελέτης από τον ανάδοχο μελετητή μέχρι τα μέσα του 2009. Στη συνέχεια προκήρυξη του διαγωνισμού ανάθεσης κατασκευής του έργου με στόχο η έναρξη των εργασιών στο χερσαίο αγωγό, να γίνει τους πρώτους μήνες του 2010, προκειμένου να είναι έτοιμος το 2012.
Σε ό,τι αφορά τα κοστολογικά στοιχεία, ο προϋπολογισμός της μελέτης έχει προσδιοριστεί σε 6,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η κατασκευή του έργου θα κυμανθεί μεταξύ 600 και 650 εκατομμυρίων ευρώ.
Η ΔΕΣΦΑ, εξάλλου, πρόκειται σύντομα να αναθέσει προκαταρκτική μελέτη, για την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κρήτη. Από τη μελέτη που θα αναλάβει η βρετανική Κίλογκς, θα προκύψουν τα απαραίτητα στοιχεία για τη δυνατότητα εισαγωγής του καυσίμου στο νησί, προκειμένου να πρωτίστως υποκατασταθεί το μαζούτ στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ.
Αναφορικά με τα προβλήματα που προέκυψαν την τελευταία εβδομάδα, λόγω της διακοπής παραδόσεων φυσικού αερίου από την Τουρκία, ο κ. Στεργίου διευκρίνισε ότι η ποσότητα που δεν παραλαμβάνεται και υπολογίζεται σε περίπου 1,5 εκατομμύρια κυβικά την ημέρα, καλύπτεται με αύξηση των εισαγωγών από τη Ρωσία, αλλά και την παροχή της Ρεβυθούσας.
Νέες διασυνδέσεις
Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις για τις νέες συνδέσεις μεγάλων πελατών φυσικού αερίου, δηλαδή κυρίως ηλεκτροπαραγωγών, ο κ. Στεργίου επεσήμανε ότι ενδιαφέρον έχουν δείξει σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει άδειες ηλεκτροπαραγωγής, όπως οι: Edison και η ΤΕΡΝΑ στη Βοιωτία, η Εndesa σε Ασπρα Σπίτια και Βόλο, η Χαλυβουργική και άλλες.
Ωστόσο διευκρίνισε ότι για την κατασκευή των διασυνδέσεων αυτών, η ΔΕΣΦΑ θα ζητά από τους ενδιαφερόμενους εγγυήσεις, προκειμένου να μην επαναληφθεί η περίπτωση της μονάδας της Endesa Ελλάς στο Αλουμίνιο της Ελλάδος. Η διασύνδεση αυτή, σύμφωνα με τα στελέχη της ΔΕΣΦΑ, κόστισε στην κρατική εταιρεία 17 εκατομμύρια ευρώ και παρά το ότι η μονάδα είναι έτοιμη ο πελάτης δεν παραλαμβάνει αέριο, με αποτέλεσμα το κόστος κατασκευής να επιβαρύνει τους υπόλοιπους καταναλωτές.

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

Προσλήψεις; Μα γίνονται προσλήψεις ...

... μέσω των εργολάβων. Μια σταδιακή ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του μόνιμου προσωπικού με εργολαβικό βρίσκεται σε εξέλιξη με την σιωπηρή συνενοχή Διοίκησης και Συνδικαλιστών και με την άγνοια των εργαζομένων. Κατά το παρελθόν έτος, τα ΕΛΠΕ απασχόλησαν περίπου 2.530 μόνιμους εργαζόμενους και 620 εργαζόμενους άλλης προέλευσης. Από τους 620 εργαζόμενους, οι 560 απασχολήθηκαν σε εργολάβους, οι 20 περίπου ήταν με σύμβαση παροχής υπηρεσιών με τα ΕΛΠΕ, και οι λοιποί 40 προέρχονταν από θυγατρικές εταιρείες.
Οι 620 εργαζόμενοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία κάλυψαν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες.
Οι ειδικότητες κυμαίνονται από αυτές που μπορούν να θεωρηθούν μικρής σημασίας όπως καθαρίστριες, διανομείς φαγητού, φύλακες, καθαριστές, κηπουρούς κλπ (αλήθεια η υγιεινή και η φύλαξη είναι μικρότερης σημασίας για μια Εταιρεία σαν τα ΕΛΠΕ;), να περνάν σε μέσης σημασίας όπως γραμματειακή υποστήριξη, και να φθάνει σε ειδικότητες που βρίσκονται σε ευθεία συνάρτηση με το αντικείμενο και την κύρια δραστηριότητα του Ομίλου, δηλαδή την παραγωγική διαδικασία και αφορά σε ειδικότητες όπως σωληνουργούς, ηλεκτροσυγκολλητές, μηχανοτεχνίτες, τεχνίτες οργάνων, ψυκτικούς, εφαρμοστές, τορναδόρους, υδραυλικούς, τεχνικούς ΗΥ, προγραμματιστές ΗΥ. Επίσης απασχολούνται εργολαβικά και Ιατροί, Νοσοκόμοι, Μηχανικοί και Τεχνολόγοι σε διάφορες δραστηριότητες της Εταιρείας.
Η αριθμητική κατανομή είναι περίπου :
ΒΕΑ : 190
ΒΕΕ: 90
ΒΕΘ: 140
ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ : 200
Εντύπωση κάνει ο μεγάλος αριθμός απασχολούμενων στα κεντρικά γραφεία. Από την μια η Εταιρεία θέλει να αυξήσει τον λόγο Τεχνικών προς Διοικητικούς (να μειώσει δηλ. τους Διοικητικούς), αλλά θέλει να το κάνει περνώντας τους Διοικητικούς σε Εργολάβους.
Επίσης, ανάμεσα στους απασχολούμενους εργολαβικούς είναι και παιδιά και κόρες συνδικαλιστών και συνδικαλιζομένων. Έτσι εξηγείται και η γενικότερη σιωπή σχετικά με την σταδιακή υποκατάσταση μονίμου προσωπικού από εργολαβικό.
Στην Δ/νση Συντήρησης ΒΕΑ εργάζονται 220 μόνιμοι και 120 εργολαβικοί (σχέση μικρότερη από 2:1)
Σε τμήμα της Δ/νσης Συντήρησης εργάζονται 40 μόνιμοι (μεγάλης ηλικίας) και 60-70 εργολαβικοί. Όταν συνταξιοδοτηθούν οι μόνιμοι, ποιος θα την γνωρίζει την δουλειά;
Στο τμήμα Χημείου, τους συνταξιοδοτηθέντες συναδέλφους αναπληρώνουν Τεχνολόγοι Πετρελαίου με 600 ευρώ το μήνα.
Στις ΒΕΘ απασχολούνται σε πρόγραμμα Βάρδιας εργολαβικοί ως χειριστές αποθήκης και ενσάκκισης στην Δ/νση Παραγωγής Χημικών.
Εάν συνεκτιμηθεί και η "αγάπη" που δείχνει η Εταιρεία προς κάθε λογής εταιρείες συμβούλων σε βάρος του υφιστάμενου προσωπικού της, φαίνεται πως οδεύουμε προς δύο παράλληλες εταιρείες. Αυτή που απασχολεί μόνιμο προσωπικό και αυτή που απασχολεί εργολάβους και συμβούλους. Οι πρακτικές αυτού του είδους φέρνουν κάποια προσωρινά αποτελέσματα στα οικονομικά της Εταιρείας, αλλά βέβαιη ζημιά στην ασφάλεια των εγκαταστάσεων.

Πού το πάει η ΔΕΗ;

Από την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Κ. Βουτσαδάκη:
Στρατηγική απελευθέρωσης στην ενέργεια με… όρους μονοπωλίου.
Στη διατήρηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ και σε περαιτέρω καθυστέρηση της απελευθέρωσης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας οδηγούν οι τελευταίες κινήσεις της διοίκησης της εταιρίας. Κινήσεις οι οποίες, αν και γίνονται με κάλυψη της κυβέρνησης, έχουν γνώμονα τη διατήρηση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά, προκαλώντας ερωτήματα για την γενικότερη πολιτική περί απελευθέρωσης της αγοράς στην ενέργεια, αλλά και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
H ανάληψη του ελέγχου της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής του Ηρωνα στη Βοιωτία, για την οποία έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, και οι μέχρι στιγμής συμφωνίες για συμμετοχή της ΔΕΗ σε δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής τρίτων (RWE και Χαλυβουργική) δείχνουν ότι η απελευθέρωση της αγοράς που αποτελεί διακηρυγμένο στόχο της κυβερνητικής πολιτικής μάλλον απομακρύνεται παρά διευκολύνεται. Και αυτό καθώς αντικειμενικά είναι εξαιρετικά απίθανο οι επιχειρήσεις αυτές να κάνουν πόλεμο τιμών στη ΔΕΗ με ανταγωνιστικές προσφορές προς τους καταναλωτές, όταν η ΔΕΗ τις ελέγχει κατά 49%.
Με άλλα λόγια παραγωγική ισχύς ύψους 2.400 μεγαβάτ από τις δύο συγκεκριμένες μονάδες (μέγεθος που αντιστοιχεί στο 22% της ισχύος όλων των μονάδων που κατέχει σήμερα η ΔΕΗ, μαζί με τα υδροηλεκτρικά) εντάσσεται πρακτικά στη σφαίρα επιρροής του κρατικού μονοπωλίου και όχι στην απέναντι πλευρά, όπως θα υπαγόρευε το περιβάλλον μίας απελευθερωμένης αγοράς. Και όλα αυτά τη στιγμή κατά την οποία η απελευθέρωση στην ενέργεια αποτελεί προγραμματική δέσμευση και στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης αλλά και προσωπικά του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χρήστου Φώλια.
Οι συμφωνίες της ΔΕΗ με ιδιώτες έχουν ακόμη δυσμενέστερες επιπτώσεις στο άνοιγμα της αγοράς, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι μονάδες που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν σε συνεργασία με τη ΔΕΗ έχουν περισσότερες πιθανότητες να υλοποιηθούν σε σχέση με αυτές που φιλοδοξούν να κατασκευάσουν ανεξάρτητοι υποψήφιοι ηλεκτροπαραγωγοί. Αυτό συμβαίνει γιατί η ΔΕΗ έχει ταχύτερες και καλύτερες προσβάσεις στον κρατικό μηχανισμό για την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών.
Οι εξελίξεις αυτές φέρουν τη σφραγίδα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλου, ο οποίος τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση στην κεφαλή της επιχείρησης όχι μόνο για να αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά της προβλήματα αλλά και για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας. Η πρακτική του, ωστόσο, παρά τη μακρά του προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα, συμβαδίζει περισσότερο με την… ολική επαναφορά του κράτους στην ενέργεια παρά με τον ανταγωνισμό. Στο πλαίσιο αυτό τον περασμένο Ιούλιο η ΔΕΗ συμφώνησε με την Ηρων Θερμοηλεκτρική να αναλάβει τον έλεγχο εκμετάλλευσης της μονάδας ισχύος 187 MW στη Βοιωτία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάλογη προσπάθεια έγινε και για τη μονάδα των Ελληνικών Πετρελαίων στη Θεσσαλονίκη αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Η ΡΑΕ έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη συμφωνία ΔΕΗ – Ηρωνα για λόγους, όπως αναφέρει, προστασίας του ανταγωνισμού και των καταναλωτών. Το μνημόνιο συνεργασίας με τη γερμανική RWE προβλέπει την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα, ισχύος 1.600 MW που θα ελέγχεται κατά 51% από τη γερμανική εταιρία και 49% από τη ΔΕΗ καθώς και εξαγορά δύο αεριοστροβίλων, συνεργασία στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το φυσικό αέριο.
Το μνημόνιο πρόκειται να συζητηθεί στις 29 Ιανουαρίου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, ύστερα από αναβολή που προκάλεσαν οι αντιδράσεις της ΓΕΝΟΠ. Το συνδικάτο υποστηρίζει ότι οι συνεργασίες αυτές θα οδηγήσουν σε βάθος χρόνου σε απορρόφηση της ΔΕΗ από ενεργειακούς κολοσσούς του εξωτερικού και προειδοποιεί με κινητοποιήσεις αν προχωρήσουν αυτά τα σχέδια.
Πριν κλείσει αυτό το μέτωπο η ΔΕΗ ανακοίνωσε συμφωνία με τη Χαλυβουργική για αντίστοιχη συμμετοχή (49%) στη μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 880 μεγαβάτ που σχεδιάζεται από το 2001 αλλά δεν είχε προχωρήσει. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μονάδα φυσικού αερίου, η οποία προκαλεί την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας για περιβαλλοντικούς λόγους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η Επιτροπή Αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της Χαλυβουργικής, το εργοστάσιο θα προσθέσει στην ατμόσφαιρα του Θριασίου τόσα καυσαέρια όσα εκπέμπονται από το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. Συγκεκριμένα θα εκπέμπει 2.000- 2.300 τόνους οξειδίων του αζώτου το χρόνο (που ισοδυναμεί με αύξηση της ρύπανσης κατά 75%), 2,6 – 3 εκ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα (αντιστοιχεί στις ετήσιες εκπομπές 80.000 – 100.000 βενζινοκίνητων αυτοκινήτων), μεθάνιο, σωματίδια, διοξείδιο του θείου καθώς και 4,4 – 5 κιλά υδραργύρου, που θεωρείται από τα πιο τοξικά βαρέα μέταλλα.
Ενα ερώτημα που δημιουργείται για τη συγκεκριμένη μονάδα, εφόσον κατασκευαστεί και τεθεί σε λειτουργία, είναι αν η παραγόμενη ενέργεια θα διοχετεύεται στο σύνολό της στο Σύστημα ή θα καλύπτει τις ανάγκες της βιομηχανίας. Στην πρώτη περίπτωση δημιουργούνται συνθήκες για «αρμπιτράζ», δηλαδή αγορά ενέργειας από τη ΔΕΗ σε χαμηλή τιμή για κάλυψη των αναγκών της επιχείρησης και πώληση της παραγόμενης ενέργειας σε υψηλότερη τιμή στο Σύστημα, δηλαδή πρακτικά στη ΔΕΗ. Η οποία εν προκειμένω θα αγοράζει το ρεύμα ακριβότερα από την τιμή στην οποία το πουλά. Αυτή είναι άλλωστε η αιτία για την οποία δεν έχει τεθεί ακόμη σε λειτουργία (ενώ έχει ολοκληρωθεί εδώ και μήνες) η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου Μυτιληναίου στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας.
Το οξύμωρο είναι ότι η ΔΕΗ έχει ζητήσει επίσημα από τη ΡΑΕ σε τέτοιες περιπτώσεις να μην ισχύει το χαμηλό τιμολόγιο που ορίζει το υπουργείο Ανάπτυξης για τις βιομηχανίες, αλλά να γίνεται συμψηφισμός ή απελευθέρωση του τιμολογίου…

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Εγκλημα διαρκείας η ιδιωτικοποίησή τους


Απο την εφημερίδα "Ριζοσπάστης" αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Γ. Φλωράτου:
Τα ΕΛΠΕ απορρόφησαν την ΠΕΤΡΟΛΑ και ο Λάτσης τα ΕΛΠΕ, σε ένα «έγκλημα διαρκείας» με δράστες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Στις 30 του Μάη του 2003, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι τότε υπουργοί της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης και Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος, ανακοίνωσαν τη συγχώνευση της κρατικής εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια» με την εταιρεία συμφερόντων Λάτση, «ΠΕΤΡΟΛΑ». Οι δύο υπουργοί μίλησαν και για την ενίσχυση του ενεργειακού τομέα της χώρας με τη σύμπραξη του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Λίγα χρόνια μετά, με τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, με τις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης να έχουν ξεπεράσει το 1 ευρώ το λίτρο και με τα λαϊκά νοικοκυριά να δέχονται νέες επιθέσεις στο μικρό εισόδημά τους μέσω των αντιλαϊκών ανατιμήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, η «ενίσχυση του ενεργειακού τομέα της χώρας» εκφράζεται μονοδιάστατα μέσω της διαρκούς εκτόξευσης των καθαρών κερδών των ΕΛΠΕ. Η εξέλιξη δεν είναι καθόλου τυχαία και είχε προβλεφθεί. Ο «Ρ» έγραφε τον Ιούνη του 2003: «Με το ξεπούλημα του ομίλου, ο τομέας των πετρελαιοειδών στη χώρα μας περνάει αποκλειστικά στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου και συγκεκριμένα στον Λάτση και τον Βαρδινογιάννη». Τον Νοέμβρη του ίδιου χρόνου, ο τότε πρόεδρος του ομίλου των ΕΛΠΕ Γ. Μωραΐτης σημείωνε ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να ασκεί πιέσεις για τον έλεγχο των τιμών, επειδή κατέχει ένα σημαντικό ποσοστό στα ΕΛΠΕ. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο είχε απορριφθεί η έννοια της λαϊκής αξίωσης από μια κρατική εταιρεία σε έναν τόσο «ευαίσθητο» τομέα.

Πριν από λίγες μέρες, παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Π. Καβουλάκος. Στη θέση του τοποθετήθηκε, ως εκπρόσωπος του Δημοσίου, ο Ι. Κωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ...ΠΕΤΡΟΛΑ έως το 2003 και εκπρόσωπος της πλευράς Λάτση στο ΔΣ μέχρι πριν λίγες μέρες! Ο ουσιαστικός έλεγχος της διοίκησης του ομίλου από τον Λάτση γίνεται και τυπικός. Βάσει της συμφωνίας, το ελληνικό Δημόσιο θα διόριζε τα 7 από τα 13 μέλη του ΔΣ για μια πενταετία μετά τη συγχώνευση. Η εξέλιξη προετοιμάζει το έδαφος και για την τυπική απώλεια αυτού του δικαιώματος στα μέσα του επόμενου έτους. Ο έλεγχος της διοίκησης από το Δημόσιο είχε ιδιαίτερη πολιτική σημασία την περίοδο του ξεπουλήματος. Βασισμένη σ' αυτό, η κυβέρνηση επιχειρηματολογούσε ότι τα ΕΛΠΕ θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν το ...δημόσιο συμφέρον, σε μια προσπάθεια μείωσης των αντιδράσεων. Γι' αυτό και επιλέχθηκε μια διαδικασία μετάβασης με σχετικά μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Στην πράξη όμως, η πλευρά Λάτση άρχισε από την πρώτη στιγμή την τοποθέτηση έμπιστων στελεχών σε σημαντικές θέσεις.

Επί της ουσίας του θέματος, στις 8.6.2003, σε άρθρο του στον «Ρ», ο Μ. Παπαδόπουλος από το Οικονομικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωνε: «Στα χαρτιά θα εμφανίζεται μια μεταβατική περίοδος που το Δημόσιο θα διατηρεί δήθεν τον έλεγχο των ΕΛΠΕ. Ο στόχος είναι να μειωθεί άμεσα η εργατική αντίδραση και να δικαιολογούνται ευκολότερα οι δημόσιες δαπάνες εκσυγχρονισμού και αναπροσανατολισμού της δράσης των ΕΛΠΕ κατά τη μεταβατική περίοδο».

Το χρονικό του «διαρκούς εγκλήματος»
  • Το καλοκαίρι του 2001 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον όμιλο ΕΛΠΕ, ο οποίος είχε ήδη εισαχθεί στο χρηματιστήριο και μέρος του μετοχικού κεφαλαίου του είχε διατεθεί στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από κοινοπραξία του ομίλου Λάτση (Paneuropean) και της ρωσικής Lukoil, τη ρωσική Yukos και την αυστριακή OMV, η οποία συνεργαζόταν με τα ΕΛΠΕ σε διάφορες δραστηριότητες.
  • Τους πρώτους μήνες του 2002 αποχωρούν από τις διαδικασίες του διαγωνισμού οι δύο εταιρείες εκφράζοντας υπόνοιες για την εγκυρότητά του.
  • Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, η κυβέρνηση ανακοινώνει στις 3.2.2003 ότι ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος.
  • Τέσσερις μήνες μετά - και αφού στο μεταξύ έχει αποχωρήσει από την κοινοπραξία η Lukoil - ανακοινώθηκε ότι ο διαγωνισμός... κατακυρώθηκε υπέρ του Λάτση. Το 16,65% των ΕΛΠΕ θα περνούσε στην «Paneuropean» του ομίλου Λάτση έναντι 326 εκατ. ευρώ. Μέσα από τη διαδικασία συγχώνευσης και την ανταλλαγή μετοχών, η πλευρά Λάτση θα κατέληγε με το 25% των ΕΛΠΕ και το πλεονέκτημα του «προτιμητέου αγοραστή» σε επόμενη μετοχοποίηση από το κράτος. Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ αντέδρασαν στα σχέδια της κυβέρνησης πριν και μετά την ανακοίνωση της συγχώνευσης. Στις 13 του Ιούνη 2003 κατήγγειλαν ότι με διάφορες μεθοδεύσεις της σύμβασης ο Λάτσης θα βρεθεί να ελέγχει όλον τον όμιλο. Την ίδια περίοδο, η ΝΔ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για ...«κρατικοποίηση» της ΠΕΤΡΟΛΑ!
  • Στις 3.6.2003 το ΔΣ των ΕΛΠΕ ενέκρινε τη συγχώνευση με την ΠΕΤΡΟΛΑ. Στις 18.9.2003 οι ταυτόχρονες γενικές συνελεύσεις των δύο εταιρειών έδωσαν την τελική τους έγκριση (κατά πλειοψηφία η ΓΣ των ΕΛΠΕ).

Τον Αύγουστο του 2004, επί κυβέρνησης ΝΔ, η εταιρεία του δημοσίου ΔΕΚΑ ΑΕ, κάτοχος του 16,23% του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ πούλησε στον όμιλο Λάτση το 8,21%. Με επόμενες εξαγορές, η μετοχική σύνθεση των ΕΛΠΕ διαμορφώθηκε σήμερα ως εξής: Paneuropean Oil (Λάτσης) 35,89%. Ελληνικό δημόσιο (συνολικά) 35,48%. Ευρύ επενδυτικό κοινό 28,63%.


Πυρ ομαδόν κατά της ΔΕΗ

Από την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Κ. Βουτσαδάκη:
«Μέτωπο» με τη ΓΕΝΟΠ, τους κατοίκους του Θριάσιου Πεδίου και επιχειρηματίες από το χώρο της ενέργειας ανοίγει η διοίκηση της ΔΕΗ με την απόφαση να προχωρήσει σε συνεργασίες με ιδιώτες για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της επιχείρησης, κ. Τ. Αθανασόπουλος, επιμένει στην πρόταση για αύξηση των τιμολογίων (είχε ζητήσει ανατιμήσεις 20-30%), στο «σπάσιμο» της επιχείρησης σε επιμέρους θυγατρικές, για το οποίο θα ξεκινήσει μελέτη εντός των ημερών, καθώς και σε νέες συνεργασίες με άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Μετά το μνημόνιο συνεργασίας με τη γερμανική RWE, η συμφωνία με τη Χαλυβουργική για κατασκευή μονάδας φυσικού αερίου στην Ελευσίνα πυροδότησε χθες νέες αντιδράσεις: ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, κ. Ν. Φωτόπουλος, τόνισε σε εκδήλωση για την κοπή της πίτας ότι «με συμφωνίες που αδιαφανώς ετοιμάζονται ανοίγει ο δρόμος για απορρόφηση της ΔΕΗ από ξένους κολοσσούς». Ανέφερε ακόμη ότι δεν επιτρέπεται στη ΔΕΗ να αναπτυχθεί σε όφελος κρατικοδίαιτων ιδιωτών και ότι η επιχείρηση βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οικονομική κατάρρευση εξαιτίας μίγματος ανικανότητας και σκοπιμότητας.
Για περιβαλλοντοκτόνο σχέδιο κάνει λόγο η Επιτροπή Αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ και της Χαλυβουργικής. Σε ανακοίνωση τονίζει ότι η κατασκευή του σταθμού θα γίνει «πάνω από τα πτώματα» των κατοίκων και επισημαίνει ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο -όπως και όλα τα Δημοτικά Συμβούλια της περιοχής- έχει λάβει ομόφωνα αρνητικές αποφάσεις για τη μονάδα. Επίσης ο Δήμος Ελευσίνας και η Νομαρχία Δυτικής Αττικής έχουν ασκήσει προσφυγές στο ΣτΕ.
Το περιβάλλον
Η Επιτροπή Αγώνα αναφέρει ακόμη ότι η μονάδα αντιστρατεύεται τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στο κορεσμένο περιβαλλοντικά Θριάσιο, καθώς θα προσθέσει στην ατμόσφαιρα 2.000-2.300 τόνους οξειδίων του αζώτου το χρόνο, 2,6-3 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα και 4,4-5 κιλά υδραργύρου. Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Φ. Κουβέλης, και καλεί τους αρμόδιους υπουργούς να δηλώσουν «αν θα συνεχίσουν να αγνοούν την κατηγορηματική αντίθεση κατοίκων και τοπικής κοινωνίας και των φορέων της».
Ο κ. Ευ. Μυτιληναίος, επικεφαλής του ομώνυμου ομίλου, εξέφρασε πάντως αμφιβολίες για το κατά πόσο θα υλοποιηθεί το σχέδιο λόγω των αντιδράσεων για τα περιβαλλοντικά, όπως και για το αν θα γίνουν οι επενδύσεις που εξαγγέλλουν ΔΕΗ και ιδιωτικοί όμιλοι. Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι επιχειρηματικές συνεργασίες της ΔΕΗ, όπως και η προσπάθεια εξαγοράς του 30% της ΔΕΠΑ, πρέπει να περάσουν από τον έλεγχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Τ. Αθανασόπουλος, ανήγγειλε ότι οι διαγωνισμοί για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που θα αντικαταστήσουν παλιό δυναμικό θα προκηρυχθούν το συντομότερο. Οι μονάδες αυτές προχωρούν ανεξάρτητα από εκείνες που προγραμματίζει η ΔΕΗ σε συνεργασία με ιδιώτες και πέρα από το επενδυτικό πρόγραμμα που έχει εγκριθεί.
«Είμαστε αμετακίνητοι στις αρχές της νομιμότητας, διαφάνειας και κοινωνικής ευαισθησίας», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χ. Φώλιας, και συμπλήρωσε πως «όλοι συνυπάρχουμε στην ίδια βάρκα. Αν βάλει νερά, θα πάρει στον πάτο όλους τους επιβάτες». Ο υπουργός ανέφερε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης και χαρακτήρισε βήμα προόδου τις επιχειρηματικές συνεργασίες της ΔΕΗ.

Τα κυβερνητικά σχέδια


Από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Γ. Αγγελή:
Ραγδαίες ανατροπές έχουν δρομολογηθεί στον χώρο της ενέργειας, αλλάζοντας το τοπίο σε επιχειρηματικό επίπεδο. Πρωταγωνιστές των εξελίξεων αναδεικνύονται οι κρατικές ή ημικρατικές εταιρείες όπως η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ και τα ΕΛΛ.ΠΕ. που δρομολογούν -αμφισβητούμενες σε πολλές περιπτώσεις- συνεργασίες με ξένους (RWE) και ελληνικούς ομίλους (Χαλυβουργική).
Οι κινήσεις αυτές, προς το παρόν τουλάχιστον, αφήνουν «εκτός νυμφώνος» τους μεγάλους ιδιωτικούς εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους που διεκδικούσαν σημαντικά μερίδα αγοράς από τη ΔΕΗ. Οπως χαρακτηριστικά παρατηρούν στελέχη των ιδιωτικών ομίλων, «η ΔΕΗ με τις κινήσεις της κλείνει και πάλι την αγορά πριν αυτή ανοίξει...».
Η ΔΕΗ εμφανίζεται ως ο «καταλύτης» των αλλαγών στο επιχειρηματικό τοπίο και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει δρομολογήσει έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την «τακτική» των συμμαχιών με τη γερμανική RWE και τη Χαλυβουργική (οικογένεια Κ. Αγγελόπουλου) για την κατασκευή νέων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Το τρικ
Με τον τρόπο αυτό, βέβαια, προωθείται η ιδιωτικοποίηση της παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς να «πωλείται» άμεσα η ΔΕΗ.
Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση φαίνεται να έχει διασπαστεί εσωτερικά. Το ΥΠΕΧΩΔΕ φέρεται να μη συμφωνεί με την προώθηση, ως καυσίμου, του λιθάνθρακα (όπως προβλέπει η συμφωνία ΔΕΗ - RWE) στην παραγωγή ενέργειας. Αντίθετα, η πρωτοβουλία αυτή έχει την πλήρη υποστήριξη του υπουργείου Ανάπτυξης.
Οι δύο κινήσεις έχουν προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στους υπόλοιπους ιδιώτες παίκτες της αγοράς ενέργειας, όπως οι όμιλοι Μυτηλιναίου, ΤΕΡΝΑ, Κοπελούζου, Βαρδινογιάννη.
Η αναπάντεχη μάλιστα γνωστοποίηση της συνεργασίας της ΔΕΗ με την Χαλυβουργική, όπου η ΔΕΗ μπαίνει με 49% στη μονάδα που θα κατασκευασθεί στην Ελευσίνα με συμμετοχή 51% της οικογένειας Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου, έχει πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις, καθώς δημιουργεί ένα κυριολεκτικά καινούριο σκηνικό στην αγορά ενέργειας.
Η συμφωνία αυτή οδηγεί στην κατασκευή εργοστασίου ενέργειας -με ισχύ 880 μεγαβάτ- σε περιοχή (Ελευσίνα) εξαιρετικά προνομιακή. Η επένδυση απαιτεί 450-500 περίπου εκατ. ευρώ.
Στο μέτωπο των υπόλοιπων ιδιωτικών ομίλων οι συμμαχίες που έχουν διαμορφωθεί είναι:
*Της Μότορ Οϊλ με την ισπανική Iberdrola.
*Του Μυτιληναίου με την ισπανική Endesa που έχουν προχωρήσει στην κατασκευή δύο μονάδων.
*Της Enel που συνεργάζεται με την Προμηθέας Gaz (της ρωσικής Gazprom) και τον όμιλο Κοπελούζου.
*Του Ομίλου Κοπελούζου με την Ansaldo, για την κατασκευή της μονάδας που έχει δρομολογηθεί από τον διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ.
*Της ιταλικής Edison με τα Ελληνικά Πετρέλαια.
*Του Ομίλου ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, που περιμένει το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της Βεύης.
Και ο νέος κύκλος εξελίξεων πάντως αναμένεται από την πλευρά της ΔΕΗ, η οποία προωθεί την υλοποίηση του δικαιώματος που έχει για αγορά του 30% της ΔΕΠΑ.
Διασταυρωμένες πληροφορίες της «Οικονομίας» αναφέρουν ότι παρ' όλα αυτά το αίτημα της ΔΕΗ για αγορά του 30% της ΔΕΠΑ «θα αποτύχει γιατί προσκρούει τόσο στο άρθρο 87 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης (κρατικές ενισχύσεις σε δημόσιες επιχειρήσεις) όσο και στη σχετική Οδηγία της Κομισιόν για την απελευθέρωση της αγορά ενέργειας...».
Θυγατρική
Αυτά βέβαια φαίνεται να είναι γνωστά στη διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία όμως διεκδικεί το σχετικό δικαίωμά της για να «ξεκαθαρίσει» τις σχέσεις της με την ΔΕΠΑ της οποίας είναι ο μεγάλος «πελάτης». Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας είναι μάλλον βέβαιο ότι θα απορριφθεί μεν η option της ΔΕΗ, αλλά αυτό θα οδηγήσει σε δημιουργία από τη ΔΕΗ θυγατρικής εταιρείας φυσικού αερίου, πιθανότατα σε συνεργασία με ξένο προμηθευτή. Κάτι τέτοιο βέβαια ισοδυναμεί με απομείωση της αξίας της ΔΕΠΑ αφού ο βασικός πελάτης της, η ΔΕΗ θα γίνει ανταγωνιστής της στην αγορά φυσικού αερίου.
Η ΔΕΠΑ, με την εκκρεμότητα της option της ΔΕΗ και με βασικό προς το παρόν μέτοχο το Δημόσιο και τα ΕΛΛ.ΠΕ. με 35% (στα οποία ποσοστό μεγαλύτερο του 34%, όπως και την διοίκηση κατέχει ο όμιλος Λάτση), είναι αδύνατο να προχωρήσει σε εισαγωγή στο Χ.Α. όπως είχε προγραμματισθεί.
Μελετάται όμως το ενδεχόμενο να πωλήσει η ΔΕΗ την option της είτε στο Δημόσιο είτε σε τρίτους και να εισαχθεί μέρος αυτού στο Χ.Α.

Απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας «α λα ελληνικά»


Από την εφημερίδα "Ημερησία" αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Μ. Πίου:
Απελευθέρωση «α λα ελληνικά» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται ότι οραματίζεται η κυβέρνηση, η οποία από τη μία πλευρά καλεί τους ελληνικούς και ξένους ομίλους να επενδύσουν στην ηλεκτροπαραγωγή και από την άλλη ανατρέπει ξαφνικά τα δεδομένα, προωθώντας ιδιωτικά ηλεκτροπαραγωγικά σχήματα, με συνεταίρο, όμως, τη ΔΕΗ! Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος μπορεί να θέλησε να τηρήσει αποστάσεις από κυβερνητικές διαρροές προς τον Τύπο, που ήθελαν τον πρωθυπουργό να δίνει το πράσινο φως στη συνεργασία του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού RWE με τη ΔΕΗ, δεν φάνηκε, όμως, να αποστασιοποιείται από τη συνεργασία αυτή καθ εαυτή.
Joint venture
Το παράδοξο είναι ότι τόσο το joint venture με τη RWE, που αποσκοπεί στη δημιουργία λιθανθρακικού σταθμού 1.600 MW, στον οποίο οι Γερμανοί θα ελέγχουν το 51% και η ΔΕΗ ( 35,58€ -1,17%) το 49%, όσο και η συνεργασία με τη Χαλυβουργική για μονάδα φυσικού αερίου 880 MW στην Ελευσίνα -στην ίδια μετοχική βάση- παρουσιάζονται ως σχήματα που θα ευνοήσουν τον ανταγωνισμό: Η ΔΕΗ θα ανταγωνίζεται νέες ηλεκτροπαραγωγικές εταιρείες στις οποίες, όμως, θα μετέχει με 49%... έτσι θα απελευθερωθεί η αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα! Μάλιστα, όπως δηλώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος, συζητεί και για άλλα τέτοια σχήματα...
Εταιρείες, ελληνικές και ξένες που έχουν εξαγγείλει επενδύσεις πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε νέες ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες παρακολουθούν με έκπληξη τις κινήσεις της ΔΕΗ και της κυβέρνησης. Αναρωτιούνται πώς θα αντιδράσουν οι αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, και πώς βλέπουν οι Βρυξέλλες τις εξελίξεις.
Ορισμένοι από τους επενδυτές δεν κρύβουν πως έχουν αναθέσει στους νομικούς τους συμβούλους να εξετάσουν τη δυνατότητα προσφυγής για παραβίαση των κανονισμών περί ανταγωνισμού και κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στην αγορά. Αλλοι δηλώνουν ότι δεν «φοβούνται» και αφήνουν να εννοηθεί ότι αμφισβητούν την υλοποίηση ορισμένων τουλάχιστον από τα πρότζεκτ που εξαγγέλλει η ΔΕΗ τους τελευταίους μήνες.
Η Endesa Hellas, η ενεργειακή εταιρεία που έχει συστήσει η ισπανική Endesa με τον όμιλο Μυτιληναίου, ανακοίνωσε προχθές πως προχωρεί κανονικά το επενδυτικό της πρόγραμμα και μάλιστα επιταχύνει τις διαδικασίες για την κατασκευή της 3ης της μονάδας με φυσικό αέριο, ισχύος 445 MW στον Βόλο.
Προανάγγειλε και την εγκατάσταση 4ης μονάδας με φυσικό αέριο που θα αρχίσει να κατασκευάζεται το 2009. Το πρόγραμμά της συμπεριλαμβάνει λιθανθρακικό σταθμό 600 MW, καθώς και τις δύο μονάδες φυσικού αερίου την CoGen και του Αγίου Νικολάου στη Βοιωτία, όπως και σειρά επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, η κοινοπραξία EdF-He&D- ΒΦΛ «υπενθύμισε» ότι παραμένει ενεργή στο πρότζεκτ για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου στην Καβάλα, στις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων. Πρόκειται για παλιό επενδυτικό σχέδιο, που είχε «παγώσει» τα 3 τελευταία χρόνια, αλλά τώρα επανέρχεται, ενταγμένο στον στρατηγικό σχεδιασμό του ομίλου της ιταλικής Edison και της Ελληνικής Τεχνοδομικής.
Κοινοπραξία
Η γαλλική EdF, που είναι από τους βασικούς μετόχους της Edison, έχει ήδη παραχωρήσει το ποσοστό της στην κοινοπραξία, το 51%, στην ιταλική εταιρεία.
Η He&D (εταιρεία του ομίλου της Ελληνικής Τεχνοδομικής) συμμετέχει με 35% και η ΒΦΛ με 14%.
Η Καβάλα και οι εγκαταστάσεις της ΒΦΛ λέγεται ότι είναι στο στόχαστρο του σχήματος RWE- ΔΕΗ, για την εγκατάσταση του λιθανθρακικού σταθμού. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μάλιστα, η ΔΕΗ έχει βολιδοσκοπήσει εκτάσεις της ΒΦΛ, η οποία φέρεται να έχει και υψηλά χρέη προς την εταιρεία ηλεκτρισμού, από απλήρωτους λογαριασμούς. Ο άλλος πιθανός τόπος εγκατάστασης της RWΕ-ΔΕΗ είναι ο Βόλος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εξεταστεί οικόπεδα της ΣΟΒΕΛ και του ομίλου Στασινόπουλου στην περιοχή. Η τρίτη εκδοχή είναι η Αλεξανδρούπολη.
Προσφορά και ζήτηση
Συνολικά τα σχέδια των ομίλων Endesa Hellas, Enelco (σχήμα 75% Enel και 25% όμιλος Κοπελούζου), Τέρνα, Ενεργειακής Θίσβης (Edison- Ελληνική Τεχνοδομική-Ομιλος Στασινόπουλου), Εdison-ΕΛΠΕ και Κόρινθος Power (σχήμα της ισπανικής Iberdrola με τον όμιλο Βαρδινογιάννη), μαζί με τη ΔΕΗ αναφέρονται στην προσθήκη νέας ισχύος, 7.423 MW ως το 2014-15, ενώ η ζήτηση ηλεκτρισμού στο διασυνδεδεμένο σύστημα ως το 2014 αναμένεται να αυξηθεί κατά 3.120 MW.! Στους υπολογισμούς αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται τα 2.480 MW που ανακοίνωσε η ΔΕΗ σε συνεργασία με RWE και Χαλυβουργική, ούτε τα υδροηλεκτρικά έργα και τα άλλα ανανεώσιμα.
Είναι προφανές ότι η πληθώρα των νέων MW που ανακοινώνονται δεν θα μπορέσουν να εγκατασταθούν στο σύστημα, ως το 2014 τουλάχιστον. Ο χρόνος θα δείξει ποιοι από τους μεγάλους παίκτες θα υλοποιήσουν τα σχέδιά τους. Αρκεί να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του 2001, όταν οι περισσότερες από τις εξαγγελίες έμειναν στα χαρτιά με αποτέλεσμα την έλλειψη επάρκειας ηλεκτρισμού κάθε καλοκαίρι, τον κίνδυνο μπλακ άουτ και τη συνεχή αύξηση των εισαγωγών ρεύματος.

Αμφίβολης αποδοτικότητας το πρόγραμμα "Καλυψώ" της ΕΚΟ

Από την εφημερίδα "Το Παρόν" αναδημοσιεύουμε:
Αφού δεν υπήρχε πραγματική ανάγκη, γιατί η εταιρεία ξαφνικά άνοιξε μέτωπο με τους πρατηριούχους;
Με τυμπανοκρουσίες και παράτες η ΕΚΟ προγραμματίζει την ίδρυση 75 πρατηρίων τύπου "Καλυψώ" μέχρι το 2009. Ένα πρόγραμμα της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ, το οποίο όμως με βάση τα δεδομένα της αγοράς των πρατηρίων καυσίμων δύσκολα θα αποδώσει καρπούς και μάλλον ζημιές θα προκαλέσει στην εταιρεία.
Ήδη το πρόγραμμα από τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του δείχνει.. λιποβαρές. Μέχρι τέλους του 2007 είχαν προγραμματιστεί να γίνουν 23 περίπου νέα πρατήρια και έχουν ολοκληρωθεί περίπου τα μισά.
Αλλά και από τη λειτουργία των πρατηρίων αυτών η εταιρεία δεν θα έχει - όπως φαίνεται και όπως προσδοκά - κέρδη.
Γιατί ένα μικρό πρατήριο για να λειτουργήσει απαιτεί 7 άτομα προσωπικό (ένας διαχειριστής - προϊστάμενος, δύο υπάλληλοι στην έκθεση και 4 υπάλληλοι στις αντλίες και το πλυντήριο σε δύο βάρδιες).
Το προσωπικό αυτό με τα σημερινά δεδομένα θα κοστίζει στην επιχείρηση 9.000 ευρώ τον μήνα με τις ασφαλιστικές εισφορές και με δεδομένο ότι ο διαχειριστής - προϊστάμενος δεν θα παίρνει τόκους από 1.500 ευρώ μηνιαίως.
Ούτε η ΕΚΟ για ένα τόσο μικρό πρατήριο θα ξοδεύει 9.000 ευρώ τον μήνα.
Θα χάσει βέβαια και το έσοδο των 1.200 ευρώ περίπου ανά μήνα από το ενοίκιο που της πληρώνει ο πρατηριούχος. Θα κερδίσει όμως περίπου 5.000 ευρώ τον μήνα, που είναι το κέρδος του πρατηριούχου για ένα μικρό πρατήριο. Δηλαδή η ΕΚΟ θα χάσει 9.000 + 1.200 = 10 200 ευρώ τον μήνα και θα κερδίσει 5.000 ευρώ. Άρα θα έχει ζημιά ύψους 5.200 ευρώ! Κάτι που σημαίνει ότι θα χάνει 5.200 Χ 12 = 62.400 ευρώ τον χρόνο! Από κεί και πέρα όσο καλύτερα και να δουλέψει το πρατήριο, όσο πιο πολλά αυτοκίνητα να πλύνει το πλυντήριο, όσα περισσότερα αξεσουάρ και να πουλήσει η έκθεση τα χρήματα αυτά άντε και να αποσβεστούν. Να έρθει δηλαδή το κάθε πρατήριο ίσα βάρκα - ίσα νερά που λένε. Όταν όμως το κόστος επένδυσης έχει υπολογιστεί σε 150 εκατ. ευρώ για 75 πρατήρια, άρα 2 εκατ. ευρώ για κάθε πρατήριο πότε και πώς θα γίνει αυτή η απόσβεση των 2 εκατ. ευρώ;
Πρόκειται δηλαδή για μια επένδυση θνησιγενή, η οποία δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτε στην εταιρεία και μάλλον έγινε για να εκδιωχθούν οι πρατηριούχοι και να έχει στον απόλυτο έλεγχο της η εταιρεία τα πρατήρια, όπως η Shell. Όμως εκεί η εταιρεία έχει κέρδος για διάφορους άλλους λόγους, που μια κρατική εταιρεία με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να ακολουθήσει.
Γατί ο Αγάπιος Σημαιοφορίδης, που είχε τοποθετηθεί προϊστάμενος στο πρατήριο της ΕΚΟ στη Γλυφάδα, σίγουρα δεν θα έπαιρνε 900 ευρώ που παίρνει ο προϊστάμενος του πρατηρίου (έστω και κεντρικού) της Shell.
Γιατί λοιπόν τόση επιμονή σε μία επένδυση με τόσο ρίσκο;

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

ΠΕΤΡΟΛΑ ΚΑΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ

ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ)

& ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ

Επικοινωνία : τηλ : 210-5537308-9 fax: 210-5537222 κιν. 6977180196. Email: epitropiagona@gmail.com

………………………………………………………………………………………………………………

ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ελευσίνα 9/1/2008

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ – ΔΕΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ 880 MW ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ !

Over our dead bodies

Η διοίκηση της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ στην απέλπιδα προσπάθειά της να βγάλει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η καταστροφική για το Θριάσιο επένδυσή της για την κατασκευή κολοσσιαίου θερμοηλεκτρικού σταθμού 880 MW στην Ελευσίνα φαίνεται πως βρήκε σύμμαχο την διοίκηση της ΔΕΗ.

Η επένδυση αυτή αντιστρατεύεται της αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης στο κορεσμένο περιβαλλοντικά Θριάσιο. Δεν έχει εξασφαλίσει ούτε την πιο παραμικρή συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο και όλα τα Δημοτικά Συμβούλια Ελευσίνας , Ασπροπύργου , Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου έχουν λάβει ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων έχει απορριφθεί από το Νομαρχιακό Συμβούλιο καθώς και η Μελέτη Υγρών Αποβλήτων από την Νομαρχιά. Έχουν ήδη ασκηθεί προσφυγές από τον Δήμο Ελευσίνας αλλά και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δυτικής Αττικής ενώπιον του Σ.τ.Ε. Ταυτόχρονα έχει διαμηνυθεί στην ΔΕΠΑ ότι θα παρεμποδιστεί με κάθε τρόπο η κατασκευή αγωγού υψηλής πίεσης από το Πάτημα έως την Χαλυβουργική για την τροφοδοσία της Μονάδας με Φυσικό Αέριο. Τα σχέδια της Χαλυβουργικής :

ü Αποτελούν κολοσσιαία εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα εξάγεται στην Ιταλία. Οι μονάδες θα αναπτυχθούν σε μπαζωμένη θαλάσσια έκταση 102 στρ. Από πλευράς ισχύος είναι η μεγαλύτερη άδεια ιδιωτικής Ηλεκτροπαραγωγής στην χώρα η οποία θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 30 χρόνια !

ü Θα προσθέσουν στην ατμόσφαιρα του Θριάσιου τόσα καυσαέρια όσα εκπέμπονται από το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου!

ü Θα προσθέσουν στην ατμόσφαιρά μας τουλάχιστον 2.000- 2.300 τόνους Οξειδίων του Αζώτου τον χρόνο ενώ σήμερα σε όλο το Θριάσιο Πεδίο παράγονται περίπου 2.700 τόνοι το χρόνο! Θα υπάρξει δηλ. αύξηση της ρύπανσης τουλάχιστον κατά 75% !

ü Θα εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα 2,6 – 3 εκ. τόνους Διοξείδιου του Άνθρακα (CO2), ετησίως , καθώς και άλλους επικίνδυνους αέριους ρύπους όπως Μεθάνιο, Σωματίδια, Διοξείδιο του Θείου κ.α. Από αυτούς το Διοξείδιο του Άνθρακα , το μεθάνιο και μέρος των οξειδίων του Αζώτου ευθύνονται για το φαινόμενο του Θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Αυτές οι εκπομπές CO2 ισοδυναμούν με τις ετήσιες εκπομπές τουλάχιστον 80.000 – 100.000 βενζινοκίνητων αυτοκινήτων !

ü Τέλος, θα εκπέμπεται και σημαντική ποσότητα ( 4,4 – 5 Κg /y) υδραργύρου , που θεωρείται από τα πιο τοξικά βαρέα μέταλλα.

Το περιβαλλοντοκτόνο για το Θριάσιο σχέδιο της Χαλυβουργικής είναι από την στιγμή της σύλληψής του - καταδικασμένο να αποτύχει και θα αποτύχει ! Θα έχει την ίδια τύχη με τα σχέδια γιγάντωσης και εδαφικής επέκτασης του Διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ (νυν ΕΛΠΕ ΒΕΕ) καθώς και χωροθέτησης μονάδας υποδοχής επικινδύνων και μη βιομηχανικών αποβλήτων στο καταπράσινο Μελετάνι της Μάνδρας . Σχέδια που συναντούν ήδη την σφοδρότατη αντίδραση σύσσωμης της κοινωνίας του Θριασίου η οποία μέσα στους επόμενους μήνες θα λάβει χαρακτήρα καθολικού ξεσηκωμού .

Ο Πρωθυπουργός , οι αρμόδιοι Υπουργοί Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καθώς και οι Διοικήσεις της Χαλυβουργικής και της ΔΕΗ αναλαμβάνουν ακεραία την ευθύνη για την κοινωνική έκρηξη που προκαλούν οι ρατσιστικές επιλογές τους για το Θριάσιο. Το Θριάσιο σηκώνει κεφάλι και είναι έτοιμο να προασπίσει τα λιγοστά ελεύθερα τετραγωνικά του ! Over our dead bodies

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008

Κοπή πίτας 2008

Η κοπή πίτας για το έτος 2008 έγινε σήμερα στα ΒΕΑ παρουσία της Διοίκησης και πλήθους συναδέλφων. Η κοπή έγινε στο εστιατόριο των ΒΕΑ το μεσημέρι. Σε γενικές γραμμές θα σας αναφέρουμε τις κυριότερες αποστροφές των βασικών ομιλητών.
Ε. Χριστοδούλου (Πρόεδρος ΕΛΠΕ)
Στην αρχή της ομιλίας του έκανε την διαπίστωση ότι βλέπει τους εργαζόμενους να είναι ευδιάθετοι, ζωηροί και ακμαίοι, και τόνισε πως στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και ο ίδιος. Αυτό επιβάλλεται διότι, όπως ανέφερε, το έτος 2008 θα είναι "μια οριακή χρονιά" για την Εταιρεία, λόγω της επένδυσης της Ελευσίνας. Το έργο έχει δυσκολίες στην υλοποίηση του και αν δεν πραγματοποιηθεί, είμαστε χαμένοι, ενώ όσο αργεί οι απώλειες της Εταιρείας ανέρχονται σε 25 εκατ. € τον μήνα. Οι τελευταίες δυσκολίες που παρουσιάσθηκαν σχετίζονται με το κτήριο της OWEN (υαλουργείο), το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως αρχαιολογικό μνημείο. Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος είπε γι' αυτό, ότι χρειάσθηκε να του το πουν τρεις φορές για να το καταλάβει. Όταν επιτέλους το κατάλαβε, άρχισε να παίρνει τηλέφωνα στο Υπουργείο Πολιτισμού για να βγάλει άκρη, αλλά δεν εύρισκε κανέναν διότι, όπως είπε χλευαστικά, όλοι είχαν πηδήξει από το παράθυρο σαν τον Ζαχόπουλο. Η αναφορά αυτή, προκάλεσε σε άλλους γέλια (κυρίως σε αυτούς που βρίσκονταν στις πρώτες θέσεις) και σε άλλους θυμηδία (κυρίως σε αυτούς που βρίσκονταν στις πίσω θέσεις, ιδιαίτερα σε κάποιους δεξιούς, που δυσανασχέτησαν να ακούν τον διορισμένο από την κυβέρνηση τους Πρόεδρο να σαρκάζει δημοσίως τον Ζαχόπουλο). Επίσης ανέφερε ότι ο αγώνας θα είναι πολύ δύσκολος και ζήτησε την συστράτευση όλων των εργαζομένων, διαφορετικά το μέλλον της Εταιρείας προβλέπεται δυσοίωνο.
Ι. Κωστόπουλος (Διευθύνων Σύμβουλος)
Αφού ευχήθηκε, ανέφερε ότι επετεύχθησαν όλοι οι στόχοι της Εταιρείας για το έτος 2007 για ανάπτυξη - κερδοφορία - ασφάλεια. Δήλωσε ότι προτεραιότητες της Εταιρείας είναι κατά σειρά: ασφάλεια - περιβάλλον - ανάπτυξη. Προέβλεψε δε ότι με την συμβολή όλων, οι στόχοι του 2008 θα ικανοποιηθούν.
Δ. Ρούτσης (Διευθυντής Ασπροπύργου)
Μετά τις καθιερωμένες ευχές, ευχαρίστησε τους εργαζομένους για την αμέριστη αγάπη, συμπαράσταση και συνεργασία που επέδειξαν και για την βοήθεια που του έδωσαν, το σύντομο, όπως τόνισε, διάστημα παρουσίας του, από τον Αύγουστο του 2007, στον Ασπρόπυργο. Αυτό βέβαια το έκανε για να παρουσιάσει την εικόνα στην Διοίκηση ότι τυγχάνει καθολικής αποδοχής από τους εργαζόμενους, μη γνωρίζοντας τα ποικίλα σχόλια των εργαζομένων για την πολυπραγμοσύνη που ο ίδιος προβάλλει και τον "ξερολισμό" του.
Π. Οφθαλμίδης (Πρόεδρος ΠΣΕΕΠ)
Αφού έκανε τις καθιερωμένες ευχές, έδωσε την υπόσχεση οι εργαζόμενοι θα βάλουν πλάτη στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος της Εταιρείας και ιδιαίτερα για τον "κοινό στόχο" που είναι η επένδυση της Ελευσίνας. Επίσης ανέφερε πως "αυτό το Σωματείο δεν θα ασκήσει Διοίκηση, αλλά δεν θέλουμε και την Διοίκηση να κάνει συνδικαλισμό".
Εντύπωση έκαναν:
Ο Π. Καραλής που τριγύριζε και χαιρετούσε τους ψηφοφόρους του.
Η αμηχανία του Π. Οφθαλμίδη που έδινε την εικόνα του αγνώστου μεταξύ αγνώστων.
Η απουσία των ηγεσιών ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ που σχολιάσθηκε ιδιαίτερα.
Η διαχυτικότητα Δ.Ρ προς Ι.Κ. και Προέδρου προς Πρόεδρο.

Τα "γενέθλια" της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρισμού

Από το "Capital" αναδημοσιεύουμε το ακόλουθο άρθρο του Χ. Φλουδόπουλου:
Γενέθλια δύο ετών λειτουργίας, συμπληρώθηκαν από τις αρχές Ιανουαρίου του 2006 όταν και ξεκίνησε η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Ενεργειακής Θεσσαλονίκης, να πουλάει ρεύμα στο σύστημα. Τότε η ΕΝΘΕΣ θεωρήθηκε ότι «έσπασε» το μονοπώλιο που κατείχε η ΔΕΗ. Στην πραγματικότητα για να γίνει αυτό, η μονάδα των Ελληνικών Πετρελαίων χρειάστηκε να έρθει αντιμέτωπη με όλες τις «παιδικές ασθένειες» μιας αγοράς που ακόμη και σήμερα δεν έχει πετύχει το ζητούμενο της πραγματικής απελευθέρωσης. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του προέδρου των ΕΛΠΕ κ. Τ. Χριστοδούλου, η μονάδα της Θεσσαλονίκης λειτούργησε «εκχιονιστήρας», προτού καταφέρει να μετατραπεί σε μια παραγωγική και κερδοφόρα επένδυση. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ήταν στις 22 Δεκεμβρίου 2005 όταν υπεγράφη από τον τότε γενικό γραμματέα του υπουργείου ανάπτυξης Νίκο Στεφάνου η άδεια λειτουργίας ισχύος 390MW συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου. Πολύ νωρίτερα, ήδη από τα τέλη Ιουλίου του 2005, η μονάδα ήταν έτοιμη να λειτουργήσει, καθώς κατασκευάστηκε η διασύνδεση με το δίκτυο, ωστόσο οι... «θεσμικές» εκκρεμότητες επέβαλαν δοκιμές περίπου έξι μηνών!
Ακόμη όμως και μετά την εξασφάλιση της άδειας λειτουργίας, χρειάστηκαν αρκετές ημέρες, προκειμένου να παραχθεί το πρώτο MW που θα πουλιόταν στο σύστημα και ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου η πρώτη εκτός ΔΕΗ μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, να σταματήσει να είναι ζημιογόνος.
Πράγματι, η πρώτη μέρα που η μονάδα μπήκε στο σύστημα ήταν στις 31 Δεκεμβρίου προσφέροντας μόλις 33MWh, ενώ στις 2 Ιανουαρίου η παραγωγή έφτασε τις 154MWh και στις 3 Ιανουαρίου τις 5894 MWh. Και βέβαια τα προβλήματα της ΕΝΘΕΣ, οφείλονταν εν πολλοίς στη συμπεριφορά της ΔΕΗ, η οποία εκμεταλλευόμενη τα περιθώρια που της έδινε η φθηνή λιγνιτική παραγωγή, διαμόρφωνε χαμηλές μέσες τιμές στην ημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, κρίθηκε απαραίτητη η άμεση παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, η οποία όρισε νέα μέθοδο υπολογισμού της Οριακής Τιμής του Συστήματος (τιμή αποπληρωμής για όσους πωλούν ρεύμα στο σύστημα) με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής στα νέα δεδομένα της αγοράς. Η παρέμβαση της ΡΑΕ, αποδείχθηκε εκ των υστέρων σωτήρια για την ΕΝΘΕΣ, καθώς οδήγησε σε σημαντική αύξηση τα έσοδα, με αποτέλεσμα το 2006 να κλείσει με οριακές ζημιές, ενώ το 2007 αναμένεται να κλείσει με σημαντικά κέρδη (25 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο). Εκτός όμως από την τιμολόγηση, ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετώπισαν τα ΕΛΠΕ και επίσης σχετίζεται με τη συμπεριφορά της ΔΕΗ, αφορά το φυσικό αέριο και την εκκρεμότητα της σύμβασης προμήθειας από τη ΔΕΠΑ. Η συγκεκριμένη εκκρεμότητα σχετίζεται με την άρνηση της ΔΕΗ να αναθεωρήσει την ισχύουσα σύμβαση προμήθειας που έχει με τη ΔΕΠΑ κάτι που επιβάλλεται από τις νέες συνθήκες της αγοράς. Και αυτό διότι μεταξύ άλλων η σύμβαση ΔΕΗ - ΔΕΠΑ, προβλέπει ότι η ΔΕΗ απολαμβάνει ρήτρα καλύτερου πελάτη ενώ παράλληλα η ΔΕΠΑ υποχρεώνεται να ενημερώνει τη ΔΕΗ για συμβάσεις που υπογράφει με τρίτους.Ενδιαφέρον παρουσιάζει τέλος το γεγονός ότι η ΕΝΘΕΣ ανέμενε κοντά ένα εξάμηνο, προκειμένου να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια για να λάβει την άδεια λειτουργίας της. Βεβαίως το ρεκόρ αυτό, ήδη έχει καταρριφθεί από τη μονάδα Συμπαραγωγής της Endesa Hellas, η οποία μετρά ένα χρόνο αναμονής στο αίτημα που υπέβαλε στη ΡΑΕ για αλλαγή της άδειάς της. Για την ιστορία η κατασκευή της μονάδας της Συμπαραγωγής αλλά και η σύνδεσή της με το δίκτυο του φυσικού αερίου, ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο, ενώ η αίτηση για την αλλαγή της άδειας εκκρεμεί στη Ρυθμιστική Αρχή από τις αρχές του 2007...

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2008

Αποζημίωση 50 εκατ. Ευρώ από τα Σκόπια πήρε η θυγατρική της ΕΛΠΕΤ, ΟΚΤΑ

Από την εφημερίδα "Το Παρόν" αναδημοσιεύουμε:
Απόφαση-σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που δικαίωσε την ελληνική εταιρεία.
Το σωστό να λέγεται. Πριν από δύο χρόνια είχαμε ασχοληθεί με την ΟΚΤΑ ασκώντας σκληρή κριτική στον πολυπράγμονα πρόεδρο της Μιχάλη Μυριάνθη, που, είναι αλήθεια, είχε την ευαισθησία να μας απαντήσει μ’ ένα μακροσκελές σημείωμα υποστηρίζοντας την θέση του. Μερικοί λένε ότι του το επέβαλε ο προϊστάμενος του, τότε πανίσχυρος υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας. Όπως και να ‘χει το πράγμα, υπήρξε απάντηση, με την οποία σε μερικά σημεία συμφωνούσαμε και σε άλλα διαφωνούσαμε. Σήμερα θα πρέπει να αναφερθούμε στην πράγματι μεγάλη επιτυχία του να κερδίσει, αλλά και να εισπράξει την αποζημίωση από τη δικαστική διαφορά που είχε η εταιρεία με το σκοπιανό Δημόσιο. Όλα αυτά έγινα σε εποχή όπου οι σχέσεις Ελλάδας – Σκοπίων δεν θα μπορούσαν να είναι χειρότερες.
Οι διοικήσεις που προηγήθηκαν της προεδρίας Μυριάνθη διαμαρτύρονταν συχνά στους Σκοπιανούς για τις παραβιάσεις. Στο τέλος, όταν το ποτήρι ξεχείλισε, η μητρική εταιρεία της ΟΚΤΑ, ΕΛΠΕΤ Βαλκανική, κατέφυγε τον Μάρτιο του 2004 στη διεθνή διαιτησία στο Παρίσι. Αυτό έγινε επί ημερών ΠΑΣΟΚ, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 8ης Μαρτίου, για να μην κατηγορηθεί η τότε διοίκηση με πρόεδρο τον εκλεκτό του Άκη, Γιώργο Χαλβατζόγλου, από την κυβέρνηση της ΝΔ, που σίγουρα θα κέρδιζε τις εκλογές, για παράλειψη καθήκοντος και για απιστία. Εκ των υστέρων, η απόφαση της διοίκησης του ΠΑΣΟΚ αποδείχθηκε σωστή και χρειάστηκε μια διοίκηση της ΝΔ να την υλοποιήσει με επιτυχία. Να που ο δικομματισμός καμιά φορά δουλεύει αποτελεσματικά.
Τα τριάμισι χρόνια που μεσολάβησαν από την παραπομπή μέχρι την απόφαση, ο Μυριάνθης, ως πρόεδρος πλέον της ΟΚΤΑ και της ΕΛΠΕΤ Βαλκανική, σε συνεννόηση με τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ Τίμο Χριστοδούλου, προσπάθησε να πετύχει φιλικό διακανονισμό με την κυβέρνηση των Σκοπίων. Οι Σκοπιανοί που είχαν τότε σοσιαλιστική κυβέρνηση επιμένοντας σε μαξιμαλιστικές θέσεις δεν δέχτηκαν να κλείσει το θέμα με φιλικό διακανονισμό, αν και οι άτυπες επαφές των δύο μερών κράτησαν σχεδόν δύο χρόνια, μέχρι τις εκλογές του 2006, οπότε ήρθε στα πράγματα το εθνικιστικό κόμμα ΒΜΡΟ, με πρωθυπουργό τον Νικόλα Γκρουέφσκι. Όταν βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου στο Παρίσι, οι σοσιαλιστές του Μπόρις Μπουσκόφσκι κατάλαβαν την γκάφα τους. Πίστευαν μέχρι τότε ότι θα έχουν να κάνουν με κανένα μικρό ποσό αποζημίωσης των 10 εκατ. δολαρίων. Επιπλέον, δεν τους απασχολούσε το θέμα, γιατί την καυτή πατάτα πληρωμής της αποζημίωσης θα την είχε άλλη κυβέρνηση και μάλιστα αυτή που υπέγραψε τη σύμβαση εξαγοράς της ΟΚΤΑ το 1999. Ιδανικές συνθήκες για αντιπολίτευση. Ο Μυριάνθης, στο μεταξύ, για δύο χρόνια είχε κάνει τη διαδρομή Αθήνα - Σκόπια Κολιάτσου – Παγκράτι, φροντίζοντας να μη διαρρεύσει το περιεχόμενο των άτυπων αλλά ουσιαστικών επαφών του. Η προσπάθεια για φιλικό διακανονισμό δεν του βγήκε, αλλά στο τέλος κέρδισε γιατί στο μεταξύ είχε κουρδίσει πολύ καλά την τεχνική τεκμηρίωση της προσφυγής στο δικαστήριο, που σε συνδυασμό με μια πολύ καλή νομική παράσταση έφερε το ζητούμενο αποτέλεσμα.
Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου στο Παρίσι δικαίωσε τις θέσεις της ΕΛΠΕΤ και της ΟΚΤΑ, επιβάλλοντας στην κυβέρνηση των Σκοπίων πρόστιμο 50 εκατ. δολαρίων από τα 63 που διεκδικούσε ο Μυριάνθης. Η απόφαση ξεσήκωσε πολιτική θύελλα στη χώρα και η κυβέρνηση κλυδωνίστηκε για ένα δίμηνο, ενώ απειλήθηκε να στηθούν ειδικά δικαστήρια για να δικάσουν τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς που υπέγραψαν τη σύμβαση εξαγοράς του διυλιστηρίου το 1999! Έτσι, φαίνεται πως απέκτησαν και τα Σκόπια το δικό τους “βρώμικο 1999”. Όσο για τα ΕΛΠΕ και την ΕΛΠΕΤ, παρακολουθούσαν ήρεμα την κατάσταση χωρίς, είναι η αλήθεια, να το πανηγυρίζουν, όπως θα είχαν κάθε λόγο. Αυτό που ανακοινώθηκε τότε είναι πως στο τέλος του Σεπτέμβρη θα προσπαθούσαν να κλείσουν ραντεβού με τους Σκοπιανούς για να συζητήσουν τους τρόπους πληρωμής. Από τότε τίποτα δεν ακούστηκε εκτός από τα πυροτεχνήματα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2008 που υπέγραψε στα Σκόπια τη συμφωνία ο Μυριάνθης με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και δύο υπουργούς της κυβέρνησης. Το εκπληκτικό είναι, όπως έγινε γνωστό, πως φρόντισε μέσα στην ίδια μέρα, τρεις ώρες πριν από την αλλαγή του χρόνου, να έρθουν τα λεφτά στο ταμείο των ΕΛΠΕ. Τέλος καλό, όλα καλά. Ο Σπύρος Λάτσης θα τρίβει δικαιολογημένα τα χέρια του.

Καταγγελία-σοκ για τα καπέλα των ΕΛΠΕ σε πρατηριούχους

Από την εφημερίδα “Το Παρόν” αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Ν. Χαλδούπη:
Παράνομες πρακτικές των ΕΛΠΕ, με στόχο τον οριστικό αποκλεισμό των ανεξάρτητων πρατηριούχων από τα διυλιστήρια και την διαιώνιση της ομηρίας τους από τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων, καταγγέλλει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ανεξάρτητη εταιρεία λιανικής εμπορίας, ζητώντας την διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για το θέμα και την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του ημικρατικού κολοσσού των πετρελαιοειδών. Η εξέταση της εμπεριστατωμένης 76σέλιδης καταγγελίας, που βρίσκεται στην διάθεση του “Π”, θα αποτελέσει σημαντικό τεστ αποφασιστικότητας της διοίκησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, καθώς καλείται να διερευνήσει μια καταγγελία εις βάρος του μεγαλύτερου καθετοποιημένου ομίλου καυσίμων στην Ελλάδα, με μερίδιο της τάξεως του 75% στην διύλιση και πρωταγωνιστικό ρόλο, μέσω της ΕΚΟ, στην εμπορία. Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή εξακολουθεί να εκκρεμεί και η σοβαρή υπόθεση των εναρμονισμένων πρακτικών από την BP και την Shell, σε ότι αφορά εις εκπτώσεις που παρέχουν στους πρατηριούχους, με εισήγηση για επιβολή προστίμου-μαμούθ (άνω των 100 εκατ. Ευρώ).
Η καταγγελία προς την Επιτροπή κατά των ΕΛΠΕ προέρχεται από εταιρεία που δραστηριοποιείται στην λιανική ως ανεξάρτητη (χωρίς σύμβαση αποκλειστικής συνεργασίας με εταιρεία χονδρικής εμπορίας) και εφοδιάζει δύο πρατήρια (τα στοιχεία της είναι στην διάθεση του “Π”).
Όταν προσπάθησε να αξιοποιήσει τις πρόνοιες της ισχύουσας νομοθεσίας, που έχει επιτρέψει (θεωρητικά...) στους ανεξάρτητους πρατηριούχους να προμηθεύονται καύσιμα απευθείας από τα διυλιστήρια, παρακάμπτοντας τις εταιρείες χονδρικής εμπορίας, η καταγγέλλουσα εταιρεία υποχρεώθηκε να συνάψει μια σύμβαση που της προτάθηκε από τα ΕΛΠΕ η οποία περιλαμβάνει δυσμενέστατους όρους προμήθειας καυσίμων, ενώ το δεύτερο διυλιστήριο της χώρας (Motor Oil) δεν δέχθηκε καν να συζητήσει την συνεργασία με την εν λόγω ανεξάρτητη εταιρεία.
Τα ΕΛΠΕ, αξιοποιώντας κατάλληλα την αφορμή που έδωσε η πρόταση της ανεξάρτητης εταιρείας για συνεργασία, επιχειρούν να βάλουν “ταφόπλακα” στο νομοθετικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των ανεξάρτητων πρατηριούχων να αγοράζουν καύσιμα απευθείας από το διυλιστήριο.
Αρχικά, κατάρτισαν μια σύμβαση προσχώρησης, δηλαδή ένα νομικό κείμενο που η ανεξάρτητη εταιρεία εμπορίας μπορούσε είτε να αποδεχθεί είτε να απορρίψει, χωρίς την δυνατότητα να διαπραγματευθεί τους όρους της συνεργασίας.
Στην σύμβαση ενσωματώθηκαν πολλοί όροι που ουσιαστικά καθιστούν πιο συμφέρουσα για τον αγοραστή των καυσίμων την συνεργασία με κάποια εταιρεία εμπορίας, παρά με το διυλιστήριο. Μεταξύ πολλών άλλων, προβλέπεται ότι η προμήθεια των καυσίμων θα γίνεται με σημαντικό “καπέλο” σε σχέση με τις τιμές πώλησης από το διυλιστήριο προς τις εταιρείες εμπορίας (8 ευρώ το κυβικό για την αμόλυβδη, 9 για το ντίζελ κίνησης και θέρμανσης και 10 για το υγραέριο). Την ίδια στιγμή, ένα ανεξάρτητο πρατήριο με μεγάλους τζίρους μπορεί να αγοράσει την αμόλυβδη από εταιρεία εμπορίας ακόμη και μη καπέλο που δεν ξεπερνά το 1-2 ευρώ ανά κυβικό!
Ακολούθως, την σύμβαση αυτή την κατέθεσαν τα ΕΛΠΕ στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να πάρουν τις “ευλογίες” της (αρνητική πιστοποίηση), όσον αφορά το αν παραβιάζει ή όχι τους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού. Εάν εγκριθεί από την Επιτροπή, η σύμβαση θα χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο και θα εφαρμοσθεί στο μέλλον σε όλες τις περιπτώσεις συνεργασίας με ανεξάρτητους πρατηριούχους, ακυρώνοντας κάθε δυνατότητα πρόσβασης των πρατηριούχων στο διυλιστήριο.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως έχει γράψει το “Π” σε αναλυτικό σχετικό ρεπορτάζ προ τετραμήνου, κινήθηκε... εναρμονισμένα με τις επιδιώξεις της διοίκησης των ΕΛΠΕ και προώθησε την έγκριση της σύμβασης με συνοπτικές διαδικασίες, βάσει μιας εισήγησης που δεχόταν στο σύνολο της την επιχειρηματολογία του ημικρατικού ομίλου πετρελαιοειδών ( η συζήτηση έγινε τον Οκτώβριο και οι αποφάσεις αναμένονται σύντομα).
Όπως αναφέρει στην καταγγελία της η θιγόμενη εταιρεία, “διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι οι υπηρεσίες της Επιτροπής είχαν ήδη ετοιμάσει κατεπειγόντως και εν κρυπτώ σχέδιο θετικής εισήγησης, το οποίο ερχόταν σε πλήρη και ευθεία αντίθεση με τις διαπιστώσεις της ίδιας της Επιτροπής στην έκθεση “δημόσιας διαβούλευσης για την διαπίστωση συνθηκών αποτελεσματικού ανταγωνισμού στον κλάδο αγοράς και εμπορίας πετρελαιοειδών” του Σεπτεμβρίου 2006.