Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2007

ΧΑ: Τι αλλάζει στο χρηματιστηριακό ταμπλό

Από την Ημηρεσία αναδημοσιεύουμε:
Αλλάζει εικόνα το Χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς ορισμένες από τις παραδοσιακά μεγάλες εταιρίες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, μετακομίζουν στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ενώ άλλα μικρότερα ονόματα που κυρίως απετέλεσαν επιλογές των ξένων το τελευταίο χρονικό διάστημα ανεβαίνουν κατηγορία.
Αυτά συμβαίνουν στην τακτική εξαμηνιαία αναθεώρηση στην οποία προβαίνει το Χρηματιστήριο.
Το διοικητικό συμβούλιο του Χ.Α. κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση προχώρησε σε αναθεώρηση των κατηγοριών διαπραγμάτευσης των μετοχών. Σε αντίστοιχες μεταβολές προχώρησε και η Επιτροπή FTSE. Ολες οι μεταβολές θα ισχύσουν από 3 Δεκεμβρίου με εξαίρεση τις μετοχές οι οποίες μετατάχθηκαν στα ειδικά χρηματιστηριακά χαρακτηριστικά και οι οποίες θα διαπραγματεύονται σε αυτήν την κατηγορία από σήμερα.
Σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκονται σε διαπραγμάτευση 295 εταιρίες και 12 εταιρίες είναι σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Μετά και τις αλλαγές, στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση θα διαπραγματεύονται 89 εταιρίες από 87 πριν, στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση 170 εταιρίες από 167 νωρίτερα, στα ειδικά χρηματιστηριακά χαρακτηριστικά18 εταιρίες από 23 ενώ στην επιτήρηση και στην αναστολή παραμένουν 18 και 12 εταιρίες αντίστοιχα. Στα προαναφερόμενα μεγέθη περιλαμβάνονται και οι αλλαγές που έκανε το Χ.Α. στις 26.10.
Στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση
Από τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση στη μεγάλη μεταφέρονται οι μετοχές: Alapis, Αλουμίλ, Ανέκ (κ,π), Ι. Κλουκίας, Sigular Logic, και Ιχθυοτροφεία Σελόντα.
Κίτρινη Κάρτα
Πέντε μετοχές λαμβάνουν προειδοποίηση διότι δεν πληρούν κάποιο από τα κριτήρια για να βρίσκονται στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση αλλά απαιτούνται δύο διαδοχικές αναθεωρήσεις προκειμένου να αλλάξουν κατηγορία. Πρόκειται για τη Γενική Τράπεζα λόγω εμπορευσιμότητα, τα Ελληνικά Πετρέλαια για τον ίδιο λόγο, η Eurobank Properties για τον ίδιο λόγο, η Euromedica, λόγω διασποράς κι η Σφακιανάκης λόγω εμπορευσιμότητα.
Στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση
Από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση στη μικρή όδευσαν 7 εταιρίες
Πρόκειται για την Εμπορική Τράπεζα λόγω χαμηλής εμπορευσιμότητας, την ΑΓΕΤ λόγω μικρής διασποράς, τα ΚΑΕ λόγω χαμηλής εμπορευσιμότητας, η Καρδασιλάρης, λόγω κεφαλαιοποίησης, η Λάμψα λόγω χαμηλής εμπορευσιμότητας, η Παντεχνική λόγω χαμηλής εμπορευσιμότητα και η Τηλέτυπος λόγω χαμηλής εμπορευσιμότητας.
Από τα ειδικά χρηματιστηριακά χαρακτηριστικά μεταφέρονται στη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίησης μεταφέρονται οι μετοχές της PaperPack Τσουκαρίδης λόγω αύξησης της εμπορευσιμότητας. Από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση στα ειδικά χαρακτηριστικά μεταφέρεται η Marfin Εγνατία λόγω μικρής διασποράς. Από τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση μεταφέρεται στα ειδικά χαρακτηριστικά η Αθηνά λόγω διασποράς η Regency λόγω διασποράς και εμπορευσιμότητας η Κατσέλης λόγω διασποράς η Πειραιώς Χρηματοδοτικές Μισθώσεις λόγω εμπορευσιμότητας και διασποράς και η Περσεύς λόγω διασποράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: