Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007

Στο 0,4% το βάρος του ΧΑ στον παγκόσμιο χάρτη των αγορών

Από το Βήμα αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Τ. Μαντικίδη:

Ποιες αλλαγές φέρνει η τελευταία αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International
Στο 0,4% διαμορφώνεται το ειδικό βάρος της ελληνικής μετοχικής αγοράς στον παγκόσμιο χάρτη των ανεπτυγμένων χρηματιστηρίων με βάση την τελευταία αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI που θα ισχύσει μετά το κλείσιμο των μετοχών στις 30.11.2007. Σημειώνεται ότι τους δείκτες της MSCI παρακολουθεί επισταμένως το 76% των θεσμικών χαρτοφυλακίων παγκοσμίως.
Στη σειρά των βασικών δεικτών, με βάση την τελευταία αναδιάρθρωση στον δείκτη MSCI World, οι πλέον κερδισμένες ανεπτυγμένες αγορές είναι αυτές της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, του Χονγκ Κονγκ, της Ιταλίας και μερικώς των ΗΠΑ.
Στον δείκτη MSCI Europe οι πλέον κερδισμένες αγορές είναι αυτές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και μερικώς της Ελβετίας.
Στον βασικό δείκτη MSCI Greece παραμένουν οι 16 εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, στις οποίες με τη μεγαλύτερη βαρύτητα συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Εθνική, η Alpha Bank, η EFG Eurobank-Ergasias, ο ΟΤΕ, η Bank of Piraeus, η Coca-Cola Hellenic Bottling Co., η ΔΕΗ, τα ΕΛΛΠΕ, η Βιοχάλκο κτλ.
Στις εξαμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες στον δείκτη MSCI Standard Greece το free float factor (ποσοστό της κεφαλαιοποίησης που λαμβάνει υπόψη της η MSCI) του ΟΤΕ μειώνεται στο 65% από 75%. Στον δείκτη MSCI Euro και Pan-Euro διαγράφονται οι μετοχές των ΟΠΑΠ και Τράπεζας Πειραιώς, ενώ το free float factor του ΟΤΕ μειώνεται στο 65% από 75%.
Τέλος, στον δείκτη μικρής κεφαλαιοποίησης MSCI Greece Small Cap Series συμπεριλήφθηκαν συνολικά 29 εισηγμένες, ενώ υπήρξε μια διαγραφή ελληνικής εταιρείας, της Hyatt Regency.
Πρόκειται για τις μετοχές των: Aegean, ΑΤΕ, Alapis, ΑΝΕΚ, Ρόκας, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΛΒΑΛ, Εμπορική, Eurobank Properties, Euromedica, Fourlis, Frigoglass, ΓΕΚ, Χαλκόρ, ΕΛΤΕΧ, Ηρακλής, Ιασώ, Intralot, Αβαξ, Jumbo, Lamda Development, Μηχανική, Μινωικές, Motor Oil, ΟΛΠ, ΤΤ, S&Β, Σιδενόρ και Τέρνα.
Τέλος, σημειώνεται ότι από την πλευρά των αναδυομένων αγορών στον παγκόσμιο δείκτη MSCI Emerging Markets η πλέον κερδισμένη αγορά είναι αυτή της Κίνας, ενώ ακολουθούν με απόσταση η Βραζιλία, η Κορέα, η Ινδία και η Πολωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: