Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2007

Τι πωλείται, τι δεν πωλείται και γιατί στο δημόσιο

Από την Καθημερινή, αναδημοσιεύουμε :
Τα κυβερνητικα σχέδια για εισαγωγές στο Χρηματιστήριο, για στρατηγικές συμμαχίες ακόμα και για αλλαγές στο νόμο περί Ανωνύμων Εταιρειών
Γ. Μαντελας
Ποιο θα είναι το πρώτο βήμα που θα κάνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της υλοποίησης του νέου προγράμματος αποκρατικοποίησης; «Θα εισάγουμε τη ΔΕΠΑ στο Χρηματιστήριο» είναι η απάντηση που δίνεται από αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε σχετική ερώτηση της «Κ».
Υπό μία αίρεση: «Αν υποθέσουμε ότι και η πώληση ενός πακέτου μετοχών της Τράπεζας Αττικής, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ανήκει στο ίδιο πρόγραμμα τότε η σειρά των πραγμάτων αλλάζει, αφού αυτή η διαδικασία θα γίνει προσπάθεια να ξεκινήσει ακόμα και κατά τη διάρκεια του 2007». Αντιθέτως, η διαδικασία εισαγωγής της ΔΕΠΑ στο Χ.Α. δεν θα ξεκινήσει νωρίτερα από το πρώτο τρίμηνο του 2008. Στο οικονομικό επιτελείο φαίνεται να έχουν ξεκαθαρίσει τους στόχους τους, αναφορικά με το ζήτημα. Ακόμα και σε χρονικό επίπεδο. Εχουν κατηγοριοποιήσει τα projects σε άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, ανάλογα με τον χρόνο υλοποίησής τους και ήδη τα μελετούν στις «λεπτομέρειές» τους, όπως προκύπτει κι από τα ρεπορτάζ που δημοσιεύονται στην ίδια σελίδα σήμερα.
Για παράδειγμα, στην περίπτωση της ΔΕΠΑ και της εμπλοκής που υπάρχει με την option της ΔΕΗ, διευκρινίζουν ότι «μέχρι σήμερα δεν μας έχει γίνει καμία κρούση από την πλευρά της (ΔΕΗ) σχετικά με το θέμα. Αν μας γίνει, τότε θα την εξετάσουμε, όπως οφείλουμε να εξετάσουμε και τα νομικά ζητήματα που γεννιούνται στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς η επιχείρηση είναι εισηγμένη». Αρμόδιες πηγές του υπουργείου, πάντως, σπεύδουν να σχολιάσουν το γεγονός ότι «η σύμβαση ήταν λάθος, καθώς το φυσικό αέριο υποχρεώθηκε να έχει ως βασικούς του μετόχους δύο από τους κυριότερους ανταγωνιστές του (ΔΕΗ και ΕΛΠΕ)».
Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Οπως άλλη ιστορία είναι και η περίπτωση του ΟΤΕ. Στο υπουργείο Οικονομίας, όταν ερωτώνται πως θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο της συνεχώς αυξανόμενης συμμετοχής της MIG στο μετοχικό κεφάλαιο του οργανισμού, προτιμούν να απαντούν σιβυλλικά. «Πιστεύετε ότι το δημόσιο δεν έχει τρόπους να προστατέψει τα συμφέροντά του;» λένε κι αφήνουν να εννοηθεί ότι, αν χρειαστεί, μπορεί για παράδειγμα να «κατεβάσουν», με νόμο, τον πήχη για τα δικαιώματα μειοψηφίας των Α.Ε. στο 30%. Σύμπτωση: λίγο παραπάνω από 30% του ΟΤΕ ελέγχει σήμερα το κράτος. Εννοείται ότι σε αυτή τη φάση δεν συζητούν καν για placement ή για ανταλλαγή μετοχών με την Cosmote, ενώ θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο το ενδεχόμενο να βρεθεί μεγάλος ευρωπαϊκός όμιλος που θα ενδιαφερθεί για την περίπτωση. Κι αν βρεθεί; «Τότε το συζητάμε» είναι η απάντηση που δίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: