Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007

Σύγκρουση ΔΕΠΑ - ΔΕΗ για το δικαίωμα αγοράς του 30%

Παρακάτω αναδημοσιεύουμε 2 άρθρα με το ίδιο θέμα δημοσιευμένα στο in.gr και στη Ημερησία αντίστοιχα:


Έτοιμη είναι η ΔΕΠΑ για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο μέσα στο 2008, αρκεί προηγουμένως να έχει επιλυθεί το πρόβλημα με την άσκηση του δικαιώματος της ΔΕΗ για αγορά από το Δημόσιο του 30% των μετοχών της.
Για την προοπτική εξαγοράς του 30% της ΔΕΠΑ από τη ΔΕΗ, κύκλοι της εταιρείας φυσικού αερίου υπογράμμιζαν την Δευτέρα στο Βήμα ότι κάτι τέτοιο συμφέρει τη ΔΕΗ αλλά όχι τη ΔΕΠΑ.
Αν γίνει αυτό, η ΔΕΠΑ θα έχει μέτοχο, και μάλιστα με κρίσιμο ποσοστό, τον μεγαλύτερό της πελάτη, ο οποίος ταυτόχρονα είναι και ανταγωνιστής της ΔΕΠΑ στην ενεργειακή αγορά, καθώς διαθέτει τον ηλεκτρισμό, που είναι προϊόν ανταγωνιστικό στο φυσικό αέριο, αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι.
Η αξία της ΔΕΠΑ υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να κατέχει το 65% των μετοχών και τα ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35%. Επίσης, από την ΔΕΠΑ υπάρχουν ισχυρές ενστάσεις για την εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κρήτη, αφού με τις δύο μονάδες συνολικής ισχύος 500 Μεγαβάτ που προτίθεται να κατασκευάσει η ΔΕΗ δεν εξασφαλίζεται η κατανάλωση ποσοτήτων που θα καθιστούν βιώσιμη την επένδυση.


Τις τελικές αποφάσεις και το χρονοδιάγραμμα για την εισαγωγή της ΔΕΠΑ στο Χρηματιστήριο αναμένεται να ανακοινώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ως τις αρχές του 2008. Ταυτόχρονα σε πλήρη διάσταση φέρεται να είναι η ΔΕΠΑ με τις επιλογές της ΔΕΗ, τόσο για την εξαγορά του 30% των μετοχών της, όσο και για την κατασκευή τερματικού υγροποιημένου αερίου στην Κρήτη, ώστε να τροφοδοτηθούν οι νέες μονάδες τη ΔΕΗ στο νησί.

Το 2008

Εγκυρες πηγές ανέφεραν ότι στο επενδυτικό κοινό μπορεί να διατεθεί γύρω στο 20% με 30% των μετοχών μέσω Χ.Α., ενώ κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της ΔΕΠΑ δήλωναν ότι η εταιρεία πληροί όλες τις τυπικές προϋποθέσεις για να εισαχθεί στο ΧΑ. Το «timing» της εισαγωγής προσδιορίζεται μέσα στον επόμενο χρόνο, αφού προηγουμένως λυθεί το ζήτημα τόσο της option της ΔΕΗ για την εξαγορά των μετοχών όσο και της ΒΦΛ (Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων), δύο θέματα που ενδέχεται να έχουν λυθεί ως το τέλος του 2007.

Κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της ΔΕΠΑ εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για την προοπτική εισόδου της ΔΕΗ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ, διατυπώνοντας την άποψη ότι αυτό δεν θα αποβεί προς το συμφέρον της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά στην άσκηση της option της ΔΕΗ, ενώ ενστάσεις φαίνεται να προβάλουν και τα ΕΛΠΕ, που ελέγχουν το 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ, στην είσοδο της ΔΕΗ.
Αντιρρήσεις όμως φέρεται να εκφράζει η ΔΕΠΑ και στο ζήτημα της κατασκευής τερματικού αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Κρήτη. Η ΔΕΠΑ θεωρεί ότι το πρόγραμμα της ΔΕΗ για τη δημιουργία 2 νέων μονάδων (250MW η κάθε μία) στη θέση Κορακιά, τη μετεγκατάσταση στην ίδια περιοχή των αεριοστροβίλων από τα Χανιά και τη μετατροπή γύρω στο 2016 σε μονάδες φυσικού αερίου του σταθμού του Αθερινόλακκου δεν εξασφαλίζουν επαρκή κατανάλωση, ώστε να είναι βιώσιμο το τέρμιναλ LNG. Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι χρειάζονται υψηλού κόστους λιμενικά έργα για να κατασκευαστεί το τέρμιναλ στην Κορακιά, πράγμα που καθιστά ακόμα πιο προβληματική την επένδυση.
Εξάλλου η ΔΕΠΑ δεν φαίνεται διατεθειμένη να συνεχίσει να παρέχει τους ίδιους προνομιακούς όρους προμήθειας φυσικού αερίου προς τη ΔΕΗ που ίσχυαν μέχρι σήμερα, επειδή η εταιρεία ηλεκτρισμού είναι ο μεγαλύτερός της πελάτης.
Η «σκλήρυνση» της στάσης της ΔΕΠΑ έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει με τη ΔΕΗ για την αναθεώρηση της σύμβασης προμήθειας. Ένα ακόμα σημείο τριβής είναι η τροφοδοσία της «Ηρων Θερμοηλεκτρικής», της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας που έχει «νοικιάσει» η ΔΕΗ, η οποία φέρεται να διεκδικεί από τη ΔΕΠΑ τους ίδιους προνομιακούς όρους προμήθειας αερίου.Τέλος ιδιαίτερη σημασία η ΔΕΠΑ αποδίδει στο τερματικό LNG της Ρεβυθούσας, καθώς το δυναμικό αεριοποίησής του φθάνει στα 4,7 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ετησίως. Την περίοδο αυτή γίνονται επαφές για τη προμήθεια ποσοτήτων LNG με εταιρείες από το Κατάρ, την Ιταλία και τη Γαλλία, καθώς και την Αλγερία, που μέχρι σήμερα είναι ο βασικός προμηθευτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: