Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007

Συνεχίζουν τις προκλήσεις τα Σκόπια.

Από την ephhmerida.gr διαβάσαμε το παρακάτω άρθρο:
Χαμηλών τόνων αντιδράσεις από Αθήνα.

Χωρίς έστω και μιας ημέρας διακοπή η ηγεσία των Σκοπίων συνεχίζει να προκαλεί την Αθήνα σε κάθε ορατό επίπεδο προκειμένου ν’ αποδείξει τις «μεγάλες δυνατοτητές της» στο εσωτερικό της χώρας. Παρά το γεγονός πως το τελευταίο δεκαπενθήμερο γίνεται αποδέκτης ορατών και μη, πιέσεων, σχολίων, διευκρινήσεων αλλά και υποθέσων με κυρίαρχο στοιχεία ότι «πρέπει να βρείτε λύση με την Αθήνα», τα Σκόπια επιμένουν μαξιμαλιστικά στην διατήριση του συνταγματικού ονόματός τους αλλά και προβαίνουν παράλληλα σε προκλήσεις εναντίον της Αθήνας και ιδιαίτερα σε βάρος των ελληνικών οικονομικών συμφερόντων. Από την πολιτική αυτή επιλογή δεν τους σταματά ούτε το γεγονός ότι σε μικρό χρονικό διάστημα θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της πγδΜακεδονίας, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, αμερικανός διπλωμάτης, Μάθιου Νίμιτς, για ν’ ανοίξει το διάλογο γύρω από το «όνομα».

Πριν μόλις μια εβδομάδα, αδυνατώντας να βρουν αγοραστή του θερμοηλεκτρικού σταθμού «Νεγκότινο», σε τιμή μεγαλύτερη αυτής που προσέφερε η κοινοπραξία ΔΕΗ και RWE,κατέφυγε στην ανακοίνωση ότι δεν πωλεί τον σταθμό, γιατί δεν ήθελε να πωληθεί σε ελληνικά συμφέροντα κι ετοιμάζεται να ζητήσει οικονομική βοήθεια από την ΕΕ για τη συντήριση του και επίλυση του προβλήματος επάρκειας ενέργειας. Προχθές προέβει σε άλλη πρόκληση με στόχο την πετρελαιϊκή βιομηχανία ΟΚΤΑ και τα διϋληστήρια της έξω από τα Σκόπια, που ανήκουν στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ). Λόγω του ότι πρόσφατα Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο επικύρωσε το γεγονός ότι η ελληνική εταιρία έχει δίκαιο σε διένεξή της με την κυβέρνηση και καλεί την κυβέρνησης στα Σκόπια να καταβάλλει ένα τεράστιο ποσό αποζημίωσης, η κυβέρνηση μέσω ΜΚΟ επιχειρεί να επιλεήσει και να εκφοβίσει την εταιρία προκειμένου να υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της.

Συγκεκριμμένα, η «Ένωση των πολιτών για την προστασία από τις μονοπωλιακές υπηρεσίες», “Demos”, μέσω ανακοινωθέντος καλεί τους ιθύνοντες των «Ελληνικών Πετρελαίων», στο διάστημα των επόμενων τριάντα (30) ημερών να αποσύρουν το αίτημα για αποζημίωση που προέκυψε από την δικαστική διένεξη μεταξύ των διυλιστηρίων της «ΟΚΤΑ» και της Κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. Σε αντίθετη περίπτωση, η “Demos” προαναγγέλει ότι θα απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες της ΠΓΔΜ να μποϊκοτάρουν τα προϊόντα της «ΟΚΤΑ», ενώ θα ζητήσει από την Κυβέρνηση έγκριση, να επιτρέψει σε όλους τους ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων στην χώρα να εισάγουν ελεύθερα πετρελαιοειδή κατά παράβαση της συμφωνίας που έχει με την ΟΚΤΑ. Προκαλεί πάντως σοβαρά ερωτηματικά, η πολιτική «υπομονή» της Ελληνικής κυβέρνησης, που δεν προχωρά από την πλευρά της σε σειρά μέτρων κατά των Σκοπίων και σειράς επιχειρήσεών τους, καθώς τα χρέη της γειτονικής χώρας προς την Ελλάδα και ελληνικές επιχειρήσεις, βαίνουν διαρκώς αυξανόμενα και η περίοδος «χάριτος» που είχε δοθεί στα τέλη της άνοιξης από αρμόδιο Γενικό Διευθυντή του υπ. Εξωτερικών, σε επαφές με επίσημους της χώρας, δεν έχουν ακόμη ικανοποιηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: