Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2007

Η άσκηση τελείωσε, η ρύπανση παρέμεινε !




ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ)
& ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ
Επικοινωνία : τηλ : 210-5537278 & 210-5537308-9 fax: 210-5537222 & 5537220.
Κινητά : 697180196 -6944306700 Email: epitropiagona@gmail.com



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΛΑ ΔΙΑΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 2004
ΤΟΝΟΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΛ



Η σημερινή άσκηση αντιμετώπισης περιστατικού ρύπανσης στον Κόλπο της Ελευσίνας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στην Θάλασσα ( Ε.Ο.Α.Θ) και του Λιμενικού Σώματος και με την συμμετοχή του αντιρρυπαντικού σκάφους «Μistra Bay» που αποσκοπούσε στην από κοινού εκπαίδευση του ΕΟΑΘ με το Λιμενικό Σώμα είχε – σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας - ως βασικό υποθετικό σενάριο «την σύγκρουση Δεξαμενόπλοιου που φέρει πετρελαϊκό φορτίο με διερχόμενο Φορτηγό πλοίο στον Κόλπο της Ελευσίνας με αποτέλεσμα να επακολουθήσει διαρροή στην ευρύτερη περιοχή ποσότητας 500 κ.μ πετρελαίου καθώς και την προσβολή ακτών της περιοχής της Ελευσίνας από πετρέλαιο ».
Σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από τον χώρο της άσκησης ένα πραγματικό γεγονός απεκρύβη επιμελώς από την Διοίκηση του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ η οποία συμμετείχε στην άσκηση και δεξιώθηκε τους προσκεκλημένους : η εκροή τόνων πετρελαιοειδών από το υπέδαφος του Διυλιστηρίου και μάλιστα μπροστά στην ακτή της ΠΥΡΚΑΛ! Το σοβαρότατο περιστατικό εκδηλώθηκε το 2004 και παρά το καθησυχαστικές δηλώσεις της εταιρίας συνεχίζεται επί 3 και πλέον χρόνια ! Περίπου 20 γεωτρήσεις έχουν διανοιχθεί μέσα στα όρια της ΠΥΡΚΑΛ από τις οποίες αντλείται καθημερινά πετρέλαιο.
Μήκος ακτής περίπου 300 μέτρων έχει αποκλειστεί με σάκους άμμου προκειμένου να συγκρατηθεί το πετρέλαιο μέρος του οποίου μέσω αντλιών αναρροφάται και επιστρέφεται στο Διυλιστήριο. Πρόσφατα τοποθετήθηκαν 2 επιπλέον γεωτρήσεις . Η εταιρία φαίνεται παντελώς ανήμπορη να αντιμετωπίσει το περιστατικό το οποίο έχει εξελιχθεί σε πραγματικό εφιάλτη της , οι κρατικές υπηρεσίες ολιγωρούν για άλλη μια φορά, η δε Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών έθεσε στο Αρχείο ως νόμω αβάσιμη την σχετική καταγγελία της Νομαρχίας !
Μάλιστα το 2001, σχετική μελέτη του ΕΜΠ εντόπισε σοβαρές γεωχημικές ανωμαλίες στο περιβάλλοντα χώρο του διυλιστηρίου και ατμούς υδρογονανθράκων σε βάθος ενός μόλις μέτρου σε σημαντική απόσταση από το διυλιστήριο !
Κι ενώ οι βλάβες στο υπέδαφος είναι τεκμηριωμένες και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν , ενώ η δυσοσμία από το διυλιστήριο συνεχίζει να πλήττει σε καθημερινή βάση την Μάνδρα , τον οικισμό των Εργατικών Κατοικιών, την Μαγούλα και την Ελευσίνα , ενώ ο κίνδυνος επανάληψης ενός ατυχήματος Μεγάλης Έκτασης αποτελεί πραγματική ασύμμετρη απειλή , η Διοίκηση των ΕΛΠΕ ορέγεται την γιγάντωση του Διυλιστηρίου !
Αποτελεί πλέον μονόδρομο για τους φορείς και τους πολίτες του Θριάσιου η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και η προσβολή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κάθε πιθανής πράξης αδειοδότησης των εγκληματικών σχεδίων για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων .



Η Συντονιστική Γραμματεία

Δεν υπάρχουν σχόλια: