Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

ΡΑΕ: Μακρύς ο κατάλογος των εκκρεμοτήτων


Από το Euro2day αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου:
Ένας μακρύς κατάλογος εκκρεμοτήτων αναμένει την Ολομέλεια της ΡΑΕ, μετά την τοποθέτηση του Γιώργου Κρεμλή. Πρόκειται για «μια τεράστια λίστα», όπως είπε χαρακτηριστικά στο euro2day καλά πληροφορημένη πηγή, που συμπεριλαμβάνει αδειοδοτήσεις, τροποποιήσεις αδειών, αλλά και διοικητικές αποφάσεις για την αγορά ενέργειας.
Ο κ. Κρεμλής τοποθετείται στη θέση του παραιτηθέντος μέλους της Ολομέλειας της ΡΑΕ Πρόδρομου Ευθύμογλου, προκειμένου να αναλάβει αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κρεμλής κατά πάσα πιθανότητα, μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΡΑΕ υπό πλήρη σύνθεση, που αναμένεται να γίνει στις επόμενες ημέρες, θα αναλάβει και τη θέση του προέδρου της ΡΑΕ, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος από τον προηγούμενο Ιούνιο Μιχ. Καραμανή, το οποίο τυπικά αναπληρώνει ο Α΄ αντιπρόεδρος Θ. Πανάγος. Εδώ και δύο μήνες περίπου υπήρχε πρόβλημα με τη σύγκλιση της Ολομέλειας της ΡΑΕ, η οποία τυπικά συνεδριάζει δύο φορές την εβδομάδα, με συνέπεια να μην μπορεί να προχωρήσει το έργο της Ρυθμιστικής Αρχής. Το πλέον χαρακτηριστικό όλων είναι η καθυστέρηση στη γνωμοδότηση για την τροποποίηση των δύο αδειών παραγωγής ως προς τη μετοχική σύνθεση, που κατέθεσαν η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης και η Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης, προκειμένου να προχωρήσει η ολοκλήρωση του σχήματος σύμπραξης Edison και ΕΛ.ΠΕ.
Παρά το γεγονός ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα σχετικά κείμενα των συμβολαίων για τη συνεργασία των δύο πλευρών, ωστόσο, η μη σύγκλιση της Ολομέλειας της ΡΑΕ δεν επιτρέπει την προώθηση των διαδικασιών για την απορρόφηση της Ηλεκτροπαραγωγής Θίσβης από την Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, προκειμένου να δημιουργηθεί η εταιρία παραγωγής, που θα αναλάβει και την υλοποίηση για τις νέες επενδύσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Επίσης, εκκρεμεί η γνωμοδότηση της ΡΑΕ, ύστερα από σχετικές αιτήσεις που έχει καταθέσει η Αλουμίνιον της Ελλάδος και ο όμιλος Μυτιληναίου, για την εισφορά των αδειών παραγωγής και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Endesa Hellas, ενώ υπάρχουν και περί τις 10 αιτήσεις για άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που περιμένουν να πάρουν καταρχήν το «πράσινο φως» από τη Ρυθμιστική Αρχή. Πολύ σημαντικές είναι όμως και οι εκκρεμότητες που συνδέονται με διοικητικές αποφάσεις, όπως, μεταξύ άλλων, ο λογιστικός διαχωρισμός των τιμολογίων της ΔΕΗ και οι τροποποιήσεις στον Κώδικα Διαχείρισης του Δικτύου Διανομής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: