Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Επιδότηση για νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας

Από την Express και την Ναυτεμπορική αντιγράφουμε τα παρακάτω:
Eπιδότηση 70.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο MW θα παρέχει ο ΔΕΣΜΗΕ, σε νέες αεριοστροβιλικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος μέχρι 150 MW που θα τεθούν σε λειτουργία μέχρι την 1η Ιουλίου του 2009, σύμφωνα με τροπολογία του Yπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή.
Η τροπολογία θεωρητικά θέτει τους βασικούς όρους για τη λειτουργία της λεγόμενης αιχμιακής αγοράς, επί της ουσίας όμως επιδιώκει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μέσω της επιδότησης για την αποφυγή του κινδύνου black out το καλοκαίρι του 2009. Eτσι προβλέπει ότι οι μονάδες που θα τεθούν σε λειτουργία για την κάλυψη των αναγκών αιχμής, πριν από την 1η Ιουλίου, θα ενισχυθούν με εγγυημένο έσοδο, το οποίο θα ανέρχεται σε 70.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο MW.
Επίσης η τροπολογία προβλέπει ότι ο ΔΕΣΜΗΕ θα μπορεί να συνάπτει συμβάσεις διαθεσιμότητας ισχύος για νέους αεριοστοβιλικούς σταθμούς έως 150 MW οι οποίοι θα πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2009. Αν ο σταθμός τεθεί σε λειτουργία μέχρι την 1η Ιουλίου, το έσοδο θα ανέρχεται σε 70.000 ευρώ ανά MW. Μετά την 1η Ιουλίου και έως την 1η Οκτωβρίου, το ποσό αυτό θα μειώνεται αναλογικά ανά ημέρα ώστε την 1η Οκτωβρίου να ανέρχεται σε 55.000 ευρώ. Το εγγυημένο έσοδο θα αφορά διάστημα τριών ετών. Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόθεση να εγκαταστήσουν τέτοιου είδους μονάδες, έχουν εκδηλώσει η ΔΕΗ, τα ΕΛ.ΠΕ., αλλά και ανεξάρτητες εταιρίες.
Εν τω μεταξύ με άλλες διατάξεις της ίδιας τροπολογίας θεσπίζονται ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την αξιοποίηση της γεωθερμίας για αγροτικές χρήσεις. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι η διαδικασία για την άδεια διανομής θερμικής ενέργειας από γεωθερμικά πεδία, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε αγροτική εκμετάλλευση, θα εκδίδεται από τον υπουργό Aνάπτυξης, μετά από γνώμη της Περιφέρειας, χωρίς τη γνώμη της ΡΑΕ. Τέλος με άλλη τροπολογία δημιουργείται ειδική επιτροπή φορέων της περιοχής της Θράκης η οποία θα συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων που σχετίζονται με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

MIPOS EISAI STA BEA STIN B BARDIA KAI EISAI SHMERA NYXTA....? THA SKASIS SAN KASZANI !!!