Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Κινδυνεύει το μέλλον των ΕΛΠΕ;


Την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους - μια μέρα πριν την γιορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτη των Ναυτικών - θα έχουμε πιθανότατα μία απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Συγκεκριμένα εκείνη την ημέρα έχει οριστεί να εκδικαστεί η Αίτηση Ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι Δήμοι Μάνδρας, Ελευσίνας, Ν. Περάμου και Μαγούλας για την αναστολή εκτέλεσης του έργου αναβάθμισης των ΒΕΕ. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Το 2007 υποβάλλεται η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προκειμένου να ληφθεί η άδεια εγκατάστασης, στα αρμόδια Υπουργεία.
Ένα χρόνο αργότερα, το φετινό καλοκαίρι, εγκρίνεται η μελέτη και λαμβάνεται η άδεια με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας, ΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΑΝ και Εμπορικής Ναυτιλίας όπως έχουμε αναφέρει εδώ.
Την ίδια χρονική περίοδο καταχωρείται στο Κτηματολόγιο η έκταση της περιοχής Owens μετά από ένα αλαλούμ και σωρεία λαθών από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας των ΕΛΠΕ αλλά και με την βοήθεια των γραναζιών της Γραφειοκρατίας. Αξίζει ίσως τον κόπο να κάνουμε μία παρένθεση και να αναφερθούμε στο περιστατικό για να γελάσουμε αλλά και να προβληματιστούμε.

Τα προηγούμενα Χριστούγεννα θα θυμάστε ότι ο Πρόεδρος στο λόγο του επ' ευκαιρία των Εορτών ζήτησε την συστράτευση όλου του Προσωπικού διότι η Επιτροπή Αγώνα είχε καταγγείλει στο Υπουργείο Πολιτισμού ότι το Υαλουργείο της Owens αποτελούσε Νεώτερο Βιομηχανικό Μνημείο και ως εκ τούτου δεν μπορούσε να κατεδαφιστεί. Η άδεια κατεδάφισης, αν και είχε εκδοθεί, ανακαλέστηκε αμέσως μετά τις γιορτές μετά από απόφαση του Εφετείου στο οποίο είχε προσφύγει ο Δήμος Ελευσίνας. Με παρέμβαση του Υπουργού Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη (του ευχόμαστε "Χρόνια Πολλά" για την χθεσινή ονομαστική του Εορτή) και με νεώτερη δικαστική απόφαση, λίγο μετά το φετινό Πάσχα, ανακαλέστηκε η προσωρινή ανάκληση της άδειας κατεδάφισης (δεν είναι φοβερό; ανάκληση της ανάκλησης) και έτσι οι εργασίες κατεδάφισης ολοκληρώθηκαν πριν από ένα περίπου μήνα. Παράλληλα υπήρχε και ένα μπέρδεμα με την φύση της έκτασης, περίπου 130 στρεμμάτων, όπου η Υπεύθυνη του Κτηματολογίου τα θεωρούσε δασικά. Μετά από προσφυγή των ΕΛΠΕ (2 ή 3 φορές μέχρι να βρει η Νομική Υπηρεσία το αρμόδιο Δικαστήριο) το φετινό καλοκαίρι εκδόθηκε τελική απόφαση υπέρ των ΕΛΠΕ και έτσι καταχωρήθηκε η έκταση. Για την επιτυχία αυτή η Διεύθυνση Νομικών Υπηρεσιών αναβαθμίστηκε σε Διεύθυνση Ι.

Μετά την λήψη της άδειας εγκατάστασης τόσο οι προαναφερόμενοι Δήμοι όσο και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δυτικής Αττικής προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των Υπουργείων με αίτημα ακύρωσης των εγκρίσεων των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Ασφαλείας καθώς και ακύρωσης της εκδοθείσας Άδειας Εγκατάστασης. Μάλιστα κάθε τόσο μέχρι και σήμερα καταθέτουν συνεχώς πρόσθετους λόγους για να υποστηρίξουν την αίτηση ακύρωσης. Παράλληλα όπως αναφέραμε στην αρχή έκαναν και αίτηση Ασφαλιστικών μέτρων με σκοπό να σταματήσουν τις εργασίες που έχουν αρχίσει (πρόκειται για προκαταρκτικές εργασίες, όπως η κατασκευή τείχους προς την πλευρά της θάλασσας, με σκοπό στη συνέχεια να προχωρήσουν στις εργασίες θεμελίωσης).
Αυτή τη στιγμή γίνεται ένας αγώνας ταχύτητας ώστε να μπορέσει το αίτημα ακύρωσης να συζητηθεί το συντομότερο δυνατόν αλλά θεωρείται μάλλον απίθανο να υπάρχει απόφαση πριν το Σεπτέμβριο του 2009. Αυτό σημαίνει πως αν στις 5 Δεκέμβρη, που θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, η απόφαση είναι αρνητική για τα ΕΛΠΕ ήδη το έργο θα έχει 10 μήνες καθυστέρηση με τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις.
Για ότι νεότερο θα σας ενημερώσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: