Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

Έξαρση περιβαλλοντικών δράσεων στα Σκόπια

Από το balkantravellers διαβάσαμε την παρακάτω είδηση (20/11/2008) η οποία συνοδεύεται από την εικόνα που παραθέτουμε. Στην ίδια σελίδα βλέπουμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει το άρθρο για τις προτότυπες τουριστικές εκδρομές στο μολυσμένο χωριό της ΟΚΤΑ χωρίς στην περίληψη να φαίνεται ότι όλο αυτό το site του τουριστικού γραφείου είναι κακόγουστη φάρσα. Από την άλλη οι Υπηρεσίες των ΕΛΠΕ δεν φαίνεται να έχουν κινηθεί.
Τα Σκόπια λαμβάνουν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος όπως δεντροφύτευση και αύξηση των προστίμων για τη ρύπανση που προκαλείται από το διυλιστήριο OKTA.
6 εκατομμύρια δέντρα φυτεύτηκαν χθες σε περίπου 100 τοποθεσίες σε όλη την FYROM ως μέρος των του μεγάλου πλήθους περιβαλλοντικών δράσεων με την επωνυμία "Ημέρα του Δέντρου – Σχεδίασε το Μέλλον σου"
Οι κακές καιρικές συνθήκες έκαναν δύσκολη την δεντροφύτευση αλλά δεν την ματαίωσαν, όπως ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Vecer.
Μόνο στις πόλεις Berovo και Krushevo οι δραστηριότητες αναβλήθηκαν για λίγες ημέρες, λόγω των 30 εκατοστών χιονιού.
Η συμμετοχή στην περιβαλλοντική εκστρατεία ήταν τεράστια και από όλα τα τμήματα της κοινωνίας - πολιτικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί, σπουδαστές, δήμάρχοι, συνταξιούχοι, εκπρόσωποι διπλωματικού σώματος, απλοί πολίτες. Συμμετείχαν φυσικά οι Δήμοι, μέσα ενημέρωσης και πολλές εταιρείες.
"Ακόμη και κάτω από αυτές τις κακές καιρικές συνθήκες, οι Σκοπιανοί πολίτες βγήκαν μαζικά! Είμαι υπερήφανος που ανήκω στην ομάδα των ανθρώπων που αποδεικνύουν την υψηλή περιβαλλοντική τους συνείδηση" είπε ο Boris Trayanov τραγουδιστής όπερας, στο άνοιγμα της εκδήλωσης.
Εκτός από τα προληπτικά μέτρα για το περιβάλλον, όπως η δενδροφυτεύσεις τα Σκόπια καταρτίζουν πρόγραμμα για την αντιμετώπιση οικολογικών προβλημάτων που ήδη μαστίζουν τη χώρα. Μια τέτοια κίνηση είναι η αύξηση των προστίμων της OKTA (διυλιστήριο πετρελαίου), που βρίσκεται λίγο έξω από την πρωτεύουσα Σκόπια.
Το διυλιστήριο, (54% του οποίου ανήκει στα ΕΛΠΕ) θα μπορούσε τώρα να βρεθεί αντιμέτωπο με πρόστιμα ύψους €100.000 δηλαδή πέντε φορές μεγαλύτερα από αυτά που έχει καταβάλει στο παρελθόν.
"Θα υπάρξουν αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία σύμφωνα με την οποία αντί για €20.000 για την αέρια ρύπανση και κυρίως για την ρύπανση των υπογείων υδάτων, τα πρόστιμα θα είναι €100.000 για την εταιρεία και €5000" δήλωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος Sonya Lepitkova στην εφημερίδα Dnevnik.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι είναι οι εγκαταστάσεις της OKTA ρυπαίνουν τον αέρα, το νερό και το έδαφος περισσότερο από ό,τι είναι επιτρεπτό, Lepitkova πρόσθεσε.η Lepitkova Οι άνθρωποι που ζουν στις περιοχές γύρω από τα διυλιστήρια συγκεντώνονται και διαμαρτύρονται μπροστά στις εγκαταστάσεις από την Τρίτη, ενόψει των νέων κυβερνητικών μέτρων, αλλά οι υπεύθυνοι της ΟΚΤΑ αδιαφορούν προκλητικά.
"Η παραγωγή συνεχίζεται. Κανείς από την OKTA δεν θέλει να βγει και να μιλήσει μαζί μας, αν και είναι ένοχοι για την υψηλή ρύπανση και τις βαριές συνέπειες στην υγεία μας» δήλωσε ο Milivoe Stanovski, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Διαμαρτυρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: