Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Αποτελέσματα εννεαμήνου ΕΛΠΕ: Δυσαρέσκεια και αποτυχία των αναλυτών.


Πολύ κατώτερα των προβλέψεων ήταν τα αποτελέσματα του εννεαμήνου που ανακοίνωσε η Εταιρεία. Οι αναλυτές παραδέχονται, σχεδόν στο σύνολό τους, ότι απείχαν πολύ από τις προβλέψεις τους, γεγονός που το αποδίδουν στο ότι δεν ανέμεναν την μεγάλη επίπτωση των αποθεμάτων. Από τα δεκάδες σχετικά άρθρα στο σημερινό τύπο επιλέξαμε να αναδημοσιεύσουμε αυτό της Μανταλένας Πίου στην Ημερησία.
ΕΛΠΕ: Δυσάρεστη έκπληξη στα κέρδη
Zημιές ανακοίνωσαν χθες τα Eλληνικά Πετρέλαια για το τρίτο τρίμηνο, κυρίως εξ αιτίας της πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, που αντανακλάται στην αποτίμηση των αποθεμάτων.
O διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιάννης Kωστόπουλος, εκτιμά ότι η «μεγάλη διαφορά» από την απότομη πτώση του πετρελαίου έχει αποτυπωθεί, δεδομένου ότι αποτίμηση έχει γίνει τις πρώτες ημέρες του Oκτωβρίου και επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της εταιρείας για συνέχιση του επενδυτικού της προγράμματος.
Eξ άλλου, χθες, ολοκληρώθηκε η συναλλαγή για την πώληση των δικαιωμάτων, έναντι 171 εκατ. ευρώ, που είχαν τα EΛΠE σε κοινοπραξία έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου στη Λιβύη.
Μεγέθη
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν χθες τα EΛΠE, το τρίτο τρίμηνο έκλεισε με ζημιές 74 εκατ. ευρώ, έναντι καθαρών κερδών ύψους 81 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου χρόνου.
H μεγάλη πτώση των τιμών του αργού επηρέασε αρνητικά την αποτίμηση των αποθεμάτων κατά 190 εκατ. ευρώ. Xωρίς την επίπτωση από τα αποθέματα, τα EΛΠE το γ' τρίμηνο θα είχαν μειωμένα κέρδη κατά 16% στα 69 εκατ. ευρώ.
H κερδοφορία της εταιρείας επηρεάστηκε αρνητικά από την άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ, καθώς οδήγησε σε αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές ύψους 45 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση των δανειακών υποχρεώσεων σε δολάρια. Η άνοδος του δολαρίου επηρέασε θετικά τα περιθώρια διύλισης.
Σε επίπεδο κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) οι ζημιές το γ' τρίμηνο ανήλθαν σε 18 εκατ., ενώ στο 9μηνο διαμορφώθηκαν στα 343 εκατ. ευρώ, 23% κάτω. Aν αφαιρεθεί η επίπτωση των αποθεμάτων, τα «συγκρίσιμα» EBITDA τριμήνου εμφανίζουν άνοδο 30% στα 172 εκατ. ευρώ και του 9μήνου μείωση 5% στα 371 εκατ., ενώ τα «συγκρίσιμα» καθαρά αποτελέσματα, εμφανίζουν μείωση 20% στο 9μηνο, στα 181 εκατ. ευρώ και 16% στο τρίμηνο στα 69 εκατ.
Δάνεια
O καθαρός δανεισμός των Eλληνικών Πετρελαίων εμφανίζει αύξηση 63% στο 9μηνο, από 923 εκατ. ευρώ στα 1,509 δισ. ευρώ, ποσό που αποτυπώνει κυρίως τις αυξημένες κεφαλαιουχικές δαπάνες της εταιρείας για την αγορά πετρελαίου και τη διαχείριση των αποθεμάτων, κατά την περίοδο που οι τιμές ήταν πολύ υψηλές.
H πτώση της τιμής του πετρελαίου αναμένεται να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση και των εξόδων αυτών. O συνολικός όγκος πωλήσεων παρουσίασε μείωση, αν και το μερίδιο αγοράς βελτιώθηκε. Tα κέρδη από την Eνεργειακή Θεσσαλονίκης και τη συμμετοχή των EΛΠE στη ΔEΠA αυξήθηκαν.
Σημ. του blog: Εμείς να συγχαρούμε τον κ. Καραλή για την άμεση ενημέρωση τόσο για τα οικονομικά αποτελέσματα όσο και για την ολοκλήρωση της συναλλαγής για την πώληση των δικαιωμάτων, που είχαν τα EΛΠE σε κοινοπραξία στη Λιβύη. Σε αυτή την ανακοίνωση αναφέρεται, σε σημείωση προς του συντάκτες, ότι η κεφαλαιοποίηση των ΕΛΠΕ είναι 2 δισ.€. Εμείς θα διορθώσουμε ότι είναι 1.8 δισ.€ (αφού η κεφαλαιοποίηση = αριθμός μετοχών x τιμή μετοχής δηλαδή 305,635,185 x 5.9)
Αν διαιρέσουμε το ποσό δανεισμού 1.5 δισ.€ με την κεφαλαιοποίηση προκύπτει το εφιαλτικό ότι η Εταιρεία έχει δανειστεί άρα χρωστάει το 83.3% της κεφαλαιοποίησής της. Αντίστοιχα για το πρώτο εννεάμηνο του 2007 είχαμε 3.4 δισ.€ κεφαλαιοποίηση (με 11.2€ τιμή μετοχής στις 28/9/2007) και δανεισμό 0.9 δισ.€, δηλαδή πέρυσι ο δανεισμός αποτελούσε το 26.5% της κεφαλαιοποίησης.
Αυτά από εμάς τους αδαείς.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να συμπληρώσω κάτι ρε παιδιά. Ερώτηση προς τα οικονομικά μεγαθήρια του ομίλου. Ρε μάγκες.. ντροπής πράγματα. 1,5% δισ δανεισμό χωρίς λόγο. Γιατί δεν πάτε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 1,3 δισ επένδυση στην Ελευσίνα και 0,3 δισ στην Θεσσαλονίκη θα κάνετε. Θα μου πεις βέβαια...άντε τώρα να βρείς ρευστό στην αγορά σε τέτοιους δύσκολους καιρούς. Εντάξει να συμφωνήσω. Τον στρατηγικό όμως τι τον έχουμε και τον καμαρώνουμε? Τι στρατηγικός είναι άμα είναι να κάνουμε κηδεία με ξένα κόλυβα?

Ανώνυμος είπε...

Πότε εμφάνισε κέρδη η PETROLA για να εμφανίζουν κέρδη τα ΕΛΠΕ από εδώ και στο εξής;
Στην περίπτωσή μας με τους νεόφερτους στον όμιλο δεν έχουμε να κάνουμε με Golden boys αλλά με ...Dr boys !