Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Καμπάνες σε BP και Shell

Καμπάνες έπεσαν από την Επιτροπή ανταγωνισμού στις γνωστές εταιρείες εμπορίας καυσίμων BP και Shell. Το πλήρες κείμενο του Δελτίου Τύπου της επιτροπής ανταγωνισμού με ημερομηνία 25/11/2008 έχει ώς εξής:
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, εξέδωσε στις 20 Νοεμβρίου 2008 την υπ. αριθμ. 421/V/2008 Απόφασή της σχετικά με την αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού με σκοπό τη διερεύνηση πιθανών παραβάσεων του ν. 703/77 από τις εταιρίες εμπορίας πετρελαιοειδών.
Στην από 20 Νοεμβρίου 2008 συνεδρίασή της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κάνοντας δεκτές τις αιτιάσεις της από 17.7.2006 συμπληρωματικής εισήγησης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, έλαβε κατά πλειοψηφία απόφαση επιβολής προστίμου τριάντα εκατομμυρίων 66 χιλιάδων 585 (30.066.585,00) ευρώ στην εταιρία «BP HELLAS A.E» και δεκαεννέα εκατομμυρίων εξακοσίων εξήντα τεσσάρων χιλιάδων οκτακόσιων ογδόντα οκτώ (19.664.888,00) ευρώ στην εταιρία «SHELL HELLAS A.E» για παράβαση του άρθρου 1 του ν.703/77, όπως ισχύει και 81 της ΣυνθΕΚ, τα οποία δεν υπερβαίνουν το προβλεπόμενο από το άρθρο 9 παρ. 2 του ν. 703/77, όπως ισχύει, ανώτατο όριο (15%) που αντιστοιχεί στον κύκλο
εργασιών της τρέχουσας της παράβασης χρήσης (2003).
Ειδικότερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού έλαβε υπόψη τις αιτιάσεις των δύο μερών, αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι η εναρμονισμένη πρακτική των δύο εταιριών εμπορίας πετρελαιεοιδών αναφορικά με τον καθορισμό της εκπτωτικής τους πολιτικής στους νομούς της ελληνικής επικράτειας, είχε ως περιεχόμενο τον καθορισμό τιμών που αποτελεί μία από τις ουσιώδεις παραβάσεις του άρθρου 1 του ν.703/1977 και 81 της ΣυνθΕΚ.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποδέχθηκε την συμπληρωματική εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, αναγνωρίζοντας τον ειδικό ρόλο των εν λόγω δύο εταιρειών εμπορίας Πετρελαιοειδών σε σχέση με τις υπόλοιπες του κλάδου, λόγω κυρίως του ισχυρού brand name που διαθέτουν, διαπιστώνοντας μεταξύ άλλων την πρόθεση τους να μην
ανταγωνίζονται η μία την άλλη, προχωρώντας σε σύγκλιση των καθαρών χονδρικών τους τιμών, χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την αναλογικά προσαρμοσμένη χορήγηση εκπτώσεων.
Σύφμωνα με το σκεπτικό της Απόφασης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού υποχρεώνει τις ανωτέρω εταιρίες να παύσουν την αναφερόμενη παράβαση, και να παραλείπουν αυτήν στο μέλλον. Για το σκοπό αυτό, οι ως άνω εταιρίες υποχρεούνται:
  1. Να υπολογίζουν και να χορηγούν τις εκπτώσεις (επί τιμολογίου και απολογιστικές) στις επιχειρήσεις λιανικής εμπορίας με τις οποίες κάθε μία συναλλάσεται στην ελληνική αγορά αμόλυβδης βενζίνης ξεχωριστά και ανεξάρτητα, αρχής γενομένης ενενήντα (90) ημέρες από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης, προκειμένου να παύσει η μέσω των εκπτώσεών τους διαπιστούμενη σύγκλιση των χονδρικών τιμών τους.
  2. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς τις προαναφερόμενες υποχρεώσεις απειλεί με χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000 €) σε κάθε μία από τις εταιρίες και για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης από την παρέλευση του ανωτέρου προβλεπομένου χρόνου συμμόρφωσης.

Η Διοίκηση της Shell εξέδωσε για το πρόστιμο την ακόλουθη ανακοίνωση:
Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξέδωσε το πόρισμά της σχετικά με εναρμονισμένες πρακτικές στην Ελληνική αγορά καυσίμων. Με ισοψηφία στην οποία επικράτησε η ψήφος του Προέδρου, η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 19.664.000 ευρώ στη Shell Hellas.
Θεωρούμε αυτή την εξέλιξη άκρως απογοητευτική.
Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας για συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία και υποστήριξη των αρμόδιων αρχών στο έργο τους, σύμφωνα με τις βασικές αξίες της εντιμότητας, ακεραιότητας και σεβασμού προς τον άνθρωπο, που αποτελούν τη βάση των επιχειρησιακών μας αρχών εδώ και 30 χρόνια και παραμένουν πιο ουσιαστικές από ποτέ.
Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τα περιεχόμενα της αποφάσεως, και επιφυλασσόμαστε για τη χρήση των δικαιωμάτων που μας παρέχει ο νόμος, συμπεριλαμβανομένης και της εφέσεως.
Είναι πολύ νωρίς για περαιτέρω σχόλια σε αυτό το στάδιο.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Tα πρόστιμα ... ΔΕΝ θα πληρωθούν,
αλλά καταλαβαίνω γιατί οι εταιρείες αυτές έκαναν εναρμονισμένη πρακτική,
αφού ξέρουν ότι δεν θα πληρώσουν τα πρόστιμα, που στο τέλος θα πέσουν για τυπικούς λόγους.
Τα πρόστιμα θα έπρεπε -κατά 60-70% τουλάχιστον- να δίνονται σαν αποζημίωση
σε όσους αποδείξουν έννομο συμφέρον.
Το κρατος να κρατήσει τα υπόλοιπα για τα έξοδα λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τα έξοδα απόδοσης αποζημιώσεων στους δικαιούχους [καταναλωτές-ανταγωνιστές].

Ανώνυμος είπε...

θα περίμενε κανείς και αντίδραση από πλευράς ομοσπονδίας.ΠΡΟΕΔΡΕ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ.ΚΑΛΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΔΕΝ ΣΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΣΟΥ.ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΣΙΜΗ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΑΣ.