Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Εδώ Πολυτεχνείο, Εδώ Πολυτεχνείο!

Επ' ευκαιρία της αυριανής επετείου δημοσιεύουμε το άρθρο που μας έστειλε ο φίλος βουκόλος το οποίο διανθίσαμε με φωτογραφίες.



Εδώ Πολυτεχνείο, Εδώ Πολυτεχνείο!

Γράφει ο Βουκόλος.


Εκείνο το βράδυ που μπήκαν τα τανκς στο πολυτεχνείο είχα πάει με ένα φίλο να δω τι «παίζει». Αυτός ήταν όλες τις μέρες μέσα ,ενώ εγώ εκμεταλλεύτηκα την ευκαιρία και με ένα φίλο εργολάβο προεκτείναμε αυθεραίτως το πατρικό μου σπίτι. Κλασική περίπτωση συμπεριφοράς σε κατάσταση αναμπουμπούλας! Βγήκε λοιπόν ο φίλος για ένα μπάνιο και με «παρέσυρε» να πάμε κάτω. Και ο στόχος ήταν να πάμε μέσα. Ατυχώς (?) από τον πολύ κόσμο δεν μπορέσαμε να φθάσουμε στην πύλη και εμείναμε στην νησίδα Πατησίων και Στουρνάρη. Οι συνθήκες ,οι εικόνες, ο παλμός και τα τεκταινόμενα δεν μπορούν εύκολα να αποτυπωθούν από πέννες σαν την δικιά μου. Εγώ τελείως εκτός πραγματικότητας δεν μπορούσα να εναρμονισθώ με το πλήθος, μένοντας όρθιος πάνω στην νησίδα όταν όλοι γονατιστοί φώναζαν ψωμί, παιδία, ελευθερία! Με έσωσε ο φίλος ο οποίος με τράβηξε να γονατίσω και εγώ. Και μετά έμαθαν φαίνεται ότι ήμουν και εγώ εκεί και έστειλαν τα τάνκς να με διώξουν. Νόμισαν φαίνεται πως εγώ είχα πρόθεση να μπω μέσα. Άντε τώρα να εξηγήσεις ότι εγώ περαστικός ήμουν! Περαστικός μεν κάτι κατάλαβα δε! Όποιος από την γενιά μου δεν ήταν το βράδυ εκείνο εκεί κάτι του λείπει από την ζωή του. Έχει και συνέχεια το πράγμα αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.
Πάτα το ρε μαλάκααααααα! Κοίτα ρε ο άνθρωπος! Αφού βλέπει ότι περνάν δύο αυτοκίνητα σε κάθε φανάρι, πατάει το γκάζι λες και θα σπάσει τα αυγά! Ψυχραιμίαααααα! Χαλάρωσεεεεεεεε! Άναψε και ένα τσιγαράκι! Όπα τι ουρί του παραδείσου είναι αυτό? Ας χαζέψουμε καμιά αφίσα που είναι γεμάτες οι κολώνες κάτω από τις γέφυρες του Κηφισού. Τι λέει εκεί? «ATHENS QUEENS” Strip show και πολλές εκπλήξεις! Τίγκα η κολώνα! Τι άλλο έχουμε εδώ? «--------ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ» Μια άχρωμη γκρίζα αφίσα από την οποία φαινόταν μόνο το ένα τρίτο και καταλάβαινες απλώς ότι πρόκειται για αφίσα με θέμα την εκδήλωση του Πολυτεχνείου. Σας καπέλωσε μάγκες μου το «ATHENS QUEENS». Σε μια ξέκωλη κοινωνία προηγείται το συμφέρον των ξέκωλων και των πατρόνων τους! Αν πω για τον αφισοκολλητή αυτός χαμπάρι δεν πήρε! Η υποχρέωσή του ήταν να καλύψει την κολώνα γύρω-γύρω για να υπάρχει πανοραμική θέα από τους εγκλωβισμένους στο φανάρι προς το υπέροχο see-through και την αποκαλυπτική θέα, πίσω από αυτό, της φίρμας του show! Το πολυτεχνείο? Το καπέλωσε ο κώλος της Νάντιας! Με παρηγορεί που όταν πήγα στο σπίτι βρήκα την Ελπίδα, κόρη Ρουμάνων, γεννημένη εδώ μαζί με άλλα δύο αδέρφια, που μας έφερε γλυκό χειροποίητο στα πλαίσια της καλής γειτονίας, και έμαθα ότι θα πει ποίημα στο σχολείο σε εκδήλωση για το Πολυτεχνείο. Και αφού την βάλαμε και μας το απήγγειλε άρχισε τις ερωτήσεις για Παπαδόπουλους, για χούντες, για ψωμί, παιδεία, ελευθερία και άλλα συναφή που ακούει στις πρόβες αλλά δεν τα καταλαβαίνει. (Πέμπτη Δημοτικού πάει το παιδί).
Τώρα εγώ τι να του εξηγήσω? Ότι ήμουν, έστω έξω, στο Πολυτεχνείο αλλά η ζωή τα έφερε έτσι που να είμαι τώρα ιδιοκτήτης του ATHENS QUEENS? Ας κάνω λοιπόν την πάπια και ας αναφωνήσω: «ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, Λαμβάνει το ATHENS QUEENS»? Και ελπίζω να μην χρειασθεί να εξηγήσω στην Ελπίδα τι σημαίνει Athens Queens.
Σημείωση του blog: Λάβαμε από το blog vourkari.blogspot.com το παρακάτω μήνυμα:
Νοέμβριος 2008. Επέτειος της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μετά από 35 χρόνια τα γεγονότα εκείνων των ημερών είναι λίγο πολύ γνωστά. Λιγότερο γνωστά όμως είναι τα γεγονότα της εξέγερσης στην περιοχή των Μεγάρων εκείνη την εποχή! ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΥΛΥΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΠΑΧΗ ΜΕΓΑΡΩΝ!
...Το μεσημέρι 16 Νοεμβρίου 1973, επιτροπή των αγροτών από τα Μέγαρα, που είχαν ξεσηκωθεί ενάντια στις απαλλοτριώσεις της γης τους, επισκέπτονται τη Συντονιστική Επιτροπή και ο σταθμός μεταδίδει: «Ο λαός των Μεγάρων στέκεται και υπόσχεται να αγωνιστεί στο πλευρό του φοιτητικού και εργαζόμενου λαού... Ο αγώνας είναι κοινός... Δεν είναι μόνο για την πόλη των Μεγάρων ή το Πολυτεχνείο... Είναι για την Ελλάδα. Για το λαό της που θέλει να καθορίσει τη ζωή του. Να πορευτεί στο δρόμο της προκοπής. Βασική προϋπόθεση, η ανατροπή της δικτατορίας και η αποκατάσταση της δημοκρατίας»....
Σήμερα ο αγώνας για μια παραλιακή ζώνη των Μεγάρων χωρίς βιομηχανίες συνεχίζεται!
Διαβάστε περισσότερα και δείτε χαρακτηριστικά ντοκουμέντα της εποχής στο:

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H ΔΑΚΕ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ?

Ανώνυμος είπε...

Τριάντα πέντε χρόνια μετά την μεγαλειώδη εξέγερση του Πολυτεχνείου, πέρα από τους μύθους και την πραγματικότητα, πέρα από τα εκφυλιστικά φαινόμενα που παρατηρούμε κάθε χρόνο στην διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων, γεγονός αναμφισβήτητο είναι πλέον και οι πάντες το γνωρίζουν πως εκείνη η γενιά δεν εκτίμησε σωστά την δύναμή της. Ενεπλάκη στους μηχανισμούς της πολιτικής και της αγοράς με την πεποίθηση ότι θα τους υπερβεί, αλλά συντετριμμένη σήμερα διαπιστώνει την αφομοίωσή της από αυτούς.
Με δεδομένη την αποστροφή των νέων προς την πολιτική, η οποία δείχνει να έχει ηττηθεί, το μέγα ερώτημα πολλών από την γενιά του Πολυτεχνείου είναι αν υπάρχει ελπίδα «σωτηρίας» τουλάχιστον στις επερχόμενες γενιές.
Πώς να επανακάμψουν όμως οι νέοι στην πολιτική όταν βλέπουν την γενιά του Πολυτεχνείου αφομοιωμένη από το κατεστημένο και βουτηγμένη ως τον λαιμό στην διαφθορά και την διαπλοκή, απομακρυσμένη από τις αξίες τους στόχους και τα οράματα των ημερών εκείνων ή συντετριμμένη από το άγχος του βιοπορισμού και την καθημερινή μάχη της επιβίωσης;
Πόσο επίκαιροι είναι στις μέρες μας οι στίχοι του Εθνικού μας ποιητή:
«Δυστυχισμένε μου λαέ καλέ και ηγαπημένε πάντοτε ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε»;
Ποίοι είναι υπεύθυνοι για τα πρότυπα που πλασάρονται στις νέες γενιές μέσα από τα Μ.Μ.Ε.;
Πού οφείλεται η Θεοποίηση εμπορικών σημάτων της καταναλωτικής κοινωνίας μας λες και τα αγαθά αυτά κατασκευάζονται για να τα υπηρετούμε και όχι να μας υπηρετούν;
Η παιδεία αποσκοπεί στην άνοδο του πνευματικού μας επιπέδου, του πολιτισμού της κοινωνίας μας, του σεβασμού των αξιών της ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή απλά μας δίνει τα εφόδια για την εύκολη απόκτηση καταναλωτικών αγαθών;
Παρά τους όποιους προβληματισμούς και τις όποιες κριτικές δεν υπάρχει αμφιβολία πως η νέα γενιά βάσει και όσων της προσφέρονται έχει άλλα χαρακτηριστικά από την γενιά του Πολυτεχνείου, έχει σαφώς πιο ξεκάθαρη ματιά στα περισσότερα πράγματα, πιστεύει στον εαυτό της και είναι αισιόδοξη.
Από τα χαρακτηριστικά της αυτά πρέπει να αντλήσουμε και εμείς αισιοδοξία και δύναμη για να εμπιστευθούμε και πάλι τον ίδιο μας τον εαυτό υλοποιώντας στο μέλλον ότι δεν καταφέραμε να πετύχουμε τριάντα πέντε χρόνια μετά...

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ? ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ GOLDEN BOYS ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ? ΒΓΑΛΕ ΕΣΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

Τα golden boys της ΝΔ να κάνουν παρέλαση στις Εθνικές Επετείους.

Ανώνυμος είπε...

Αφήστε ρε τα golden boys της ΝΔ και δείτε τα δικά μας diamond boys αυτά των ΕΛΠΕ