Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Επιλογές από τον πρόσφατο διεθνή τύπο

Δύο ειδήσεις αναδημοσιεύουμε σήμερα. Η πρώτη από το site Balkaninside
25 Νοεμβρίου 2008, Σκόπια: Η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει έρθει σε συμφωνία με το διυλιστήριο της ΟΚΤΑ για την τοποθέτηση σταθμών μέτρησης της ρύπανσης γύρω από αυτό, εν μέσω διαμαρτυριών των κατοίκων της περιοχής.
"Οι εγκαταστάσεις της OKTA θα πληρούν όλες τις απαιτήσεις των κατοίκων που και εμείς, ως Υπουργείο Περιβάλλοντος, στήριξουμε" είπε ο Υπουργός Nexhati Jakupi στα μέσα ενημέρωσης μετά από συνομιλίες με την Διοίκηση του διυλιστηρίου. Επίσης δήλωσε ότι η τοποθέτηση και λειτουργία των σταθμών μέτρησης θα αρχίσει το ταχύτερο δυνατόν. Οι κάτοικοι που ζουν κοντά στο διυλιστήριο έξω από την πρωτεύουσα των Σκοπίων και οι οποίοι το έχουν αποκλείσει από την προηγούμενη εβδομάδα, δεν φαίνεται να πείθονται.
"Μας έχουν εξαπατήσει κατ' επανάληψη στο παρελθόν, γιατί λοιπόν θα πρέπει να τους δείξουμε εμπιστοσύνη τους αυτή τη φορά;" φώναζε ένας κάτοικος της περιοχής μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες. Ο ηγέτης του Συντονιστικού οργάνου των διαμαρτυρομένων, Mile Stankovski είπε ότι πρέπει να δούν πρώτα τα έγγραφα που έχουν υπογραφτεί μεταξύ διυλιστήριου και Υπουργείου και μετά να αποφασίσουν αν θα παραμείνουν ή αν θα διακόψουν τον αποκλεισμό των εγκαταστάσεων. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για υψηλές εκπομπές διοξειδίου του θείου και άλλων τοξικών αερίων στην ατμόσφαιρα και ότι αυτή η χρόνια κατάσταση έχει επηρεαστεί την υγεία τους. Το διυλιστήριο από την άλλη πλευρά, ισχυρίζεται αναφέρει ότι οι εκπομπές αερίων πληρούν τους ισχύοντες κανονισμούς. Το εργοστάσιο ισχυρίζεται επίσης ότι έχει πρόσφατα τοποθετήσει το πολυαναμενόμενο φίλτρο για αποθείωση και την μείωση των εκπομπών τοξικών αερίων. Η OKTA ανακοίνωσε ότι αν ο αποκλεισμός παραταθεί, οι σταθμοί καυσίμων σε όλη τη χώρα πολύ σύντομα θα αδειάσουν. Σημειώνεται ότι το διυλιστήριο είναι μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής καυσίμων στη χώρα και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στις κοντινές χώρες.
Η δεύτερη από το site €mportal
Η Ελληνική αλυσίδα Fast Food, Flocafe θα ανοίξει καταστήματα στα πρατήρια καυσίμων της ΕΚΟ στην Βουλγαρία. Το κόστος επένδυσης θα ανέλθει σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την εφημερίδα Ναυτεμπορική και θα ανοίξουν περίπου 100 καταστήματα μεταξύ 2010-2011.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λέτε με την ευκαιρία της συνεργασίας ΕΚΟ - flocafe να έχουμε δωρεάν πρόσβαση στα καταστήματα Flocafe?

Ανώνυμος είπε...

Ζήτω το flocafe!!! ζήτω,ζήτω.