Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

Το Κωσταλέξι του Ομίλου

Στο site της οικονομικής και πολιτικής εφημερίδας "Θρακική Αγορά" διαβάζουμε στις 31/5/2008 για την απεργία των συναδέλφων της DIAXON:

Την περασμένη εβδομάδα (Παρασκευή 23/05/2008) οι εργαζόμενοι της ΝΤΙΑΞΟΝ με ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. προχώρησαν σε 24ωρη απεργία για την υπογραφή νέα Συλλογικής Σύμβασης στην κατεύθυνση της οικονομικής και θεσμικής σύγκλισης, με τους εργαζόμενους του Ομίλου των ΕΛ.ΠΕ του οποίου θυγατρική είναι η ΝΤΙΑΞΟΝ.

Το διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων καταγγέλλει την στάση της Διοίκησης της Εταιρίας "η οποία, με τις προτάσεις που έκανε, προσπαθεί να υποβαθμίσει μισθολογικά τους εργαζόμενους της ΝΤΙΑΞΟΝ ακόμη περισσότερο, αν και είναι οι χαμηλότερα αμειβόμενοι στον όμιλο των ΕΛ.ΠΕ. Όταν καθημερινά απαξιώνονται οι μισθοί μας, λόγω της ακρίβειας και όταν η εταιρία ανακοινώνει υπερκέρδη και αυξάνει τα μέλη του ΔΣ και κατ’ επέκταση τα έξοδα διοίκησης, είναι κοροϊδία να προτείνεται στους εργαζομένους της ΝΤΙΑΞΟΝ πραγματική αύξηση, χαμηλότερα από τους εργαζομένους του Ομίλου, οι οποίοι θεωρούνται “υψηλόμισθοι”. Διαιωνίζεται μ’ αυτό τον τρόπο η ανισότητα στους εργαζομένους του Ομίλου δημιουργώντας εργαζομένους δύο και τριών ταχυτήτων. Ανισότητα που υπήρχε κατά την ίδρυση της ΝΤΙΑΞΟΝ, ως νέας βιομηχανίας και παρά τις διαβεβαιώσεις των διοικούντων ότι θα εκλείψει όταν εδραιωθεί παραγωγικά, διευρύνεται δυστυχώς τώρα, που επιτυγχάνει ρεκόρ παραγωγής.
Φαίνεται πως για τη Διοίκηση της εταιρίας, ισχύει άλλο καθεστώς στην ακριτική Κομοτηνή και συμπεριφέρεται σαν να βρίσκεται σε προτεκτοράτο. Ελπίζουμε ότι δεν ισχύει το ίδιο και για τα μέλη του ΔΣ της Εταιρίας τα οποία κατάγονται από την περιοχή τα οποία διορίζονται από Ελληνικό Δημόσιο που είναι μεγαλομέτοχος των ΕΛ.ΠΕ- καλώντας τους να πάρουν άμεσα θέση δημόσια γι αυτή την αδικία.
Καλούμε επίσης την πολιτική ηγεσία του τόπου να πάρει θέση, απέναντι σ’ αυτούς που θεωρούν τη Θράκη περιοχή επενδύσεων με χαμηλά ημερομίσθια τύπου “μπανανίας” αν και επαναλαμβάνουμε, μεγαλομέτοχος των ΕΛ.ΠΕ είναι το Ελληνικό Δημόσιο.
Προειδοποιούμε ότι οι απειλές της Διοίκησης του τύπου “θα σας πάω στα δικαστήρια” και θα “προσφύγω στον ΟΜΕΔ” καθώς και οι διώξεις μελών του Σωματείου, δεν πρόκειται να κάμψουν το φρόνημα των εργαζομένων, αντίθετα εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους Διοικούντες και βάζουν εμπόδια στην εύρεση μιας κοινής συνισταμένης".
Εμείς να θυμίσουμε ότι οι αμοιβές των συναδέλφων χειριστών παραγωγής στην DIAXON αρχίζουν από 1.100 ευρώ και φθάνουν τα 1.650 ευρώ (μηνιαίες τακτικές αποδοχές), των εργοδηγών από 1.650 ευρώ μέχρι 1.800 ευρώ και των προϊσταμένων από 1.900 ευρώ μέχρι 2.350 ευρώ και φυσικά δεν υπάρχει πριμ παραγωγής (η ετήσια μισθοδοσία περλαμβάνει 14 μισθούς).
Την συλλογική σύμβαση τους την είχε καταρτίσει περί το 2002 ο τότε πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ συν. (τροφος) Β. Νικήτας με την τότε Διευθύντρια Διοικητικών Υπηρεσιών συν. (τρόφισα) Σ. Ψιλάκη. Οι εργαζόμενοι της DIAXON έχουν τεράστιες μισθολογικές διαφορές και πολύ λιγότερες παροχές σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Ομίλου. Εάν η DIAXON δεν βρίσκονταν στην Κομοτηνή, αλλά στην Ελευσίνα, τον καιρό αυτό θα αποτελούσε πεδίο δόξης λαμπρό για την Εταιρεία για να δείξει την ευαισθησία της, την Κοινωνική της Ευθύνη και την στοργή της προς τους εργαζόμενους. Κατά τα λοιπά, όλοι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Αρκετά δε, διοικητικά και συνδικαλιστικά στελέχη, βολεύονται με αργομισθίες από την DIAXON από την ψευτοσυμμετοχή τους σε διοικητικά συμβούλια, αλλά για τα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζομένων της δεν ξέρουν τίποτε. Είναι και οι εκδρομές του προσωπικού αυτό το διάστημα, οπότε που να περισσέψει χρόνος. Πρέπει άλλωστε εμείς να συγκλίνουμε με τους ευρωπαϊκούς μισθούς και οι άλλοι ας βολεύονται με ότι να ναι.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ
ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑ ΠΡΟ ΟΛΙΓΟΥ! ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι ένας από το Κωσταλέξη των ΕΛΠΕ.ΦΩΝΤΑ γνωρίζω πολύ καλά τι έγινε τότε.το Δ.Σ του σωματείου της diaxon είχε τεχνικό σύμβουλο την ομοσπονδια και τον προεδρό της και το 2002 και το 2003. μάλιστα ένας συνάδελφος απο το Δ.Σ. στις εκλογές της ομοσπονδίας ήταν στο ψηφοδέλτιο του τότε προέδρου και εξελέγη στην εξελεκτική επιτροπή.Το θέμα δεν ειναι τι έγινε τότε αλλά τικάνουμε τώρα θα πλησιάσουμε τους μισθούς των ΕΛΠΕ. ΤΟ 2004 χάσαμε την ευκαιρία.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει μινι κρίση αξιοπιστίας στο Δ.Σ αν κρίνω απο τα μισόλογα της σημερινής ανακοίνωσης. Πρέπει να μάθουμε όλες τις λεπτομέρειες, και αυτά που δεν γράφτηκαν στα πρακτικά, για να βγάλουμε συμπεράσματα. Η να περιμένουμε την απάντηση των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ να καταλάβουμε όλο το στόρυ? Γειά σου ρε Πέτρο θεματοφύλακα των θεσμών.

Υ.Γ
Μές στα ΒΕΑ περπατώ
όταν η ΔΑΚΕ δεν είναι εδώ.
ΔΑΚΕ-ΔΑΚΕ είσαι εδώ?
Παίρνω την μαγγούρα μου
και σας κυνηγώ!

Ανώνυμος είπε...

καλα ολα αυτα αλλα η ελευσινα που κολλαγε? ποιους ενοχλει ακομά η ενοποιηση?