Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Εξαγορά νέου δικτύου πρατηρίων της Opet Aygaz Bulgaria στη Βουλγαρία

Πολλά τα δημοσιεύματα στον Ελληνικό και διεθνή τύπο για την εξαγορά αλυσίδας πρατηρίων στην Βουλγαρία. Αναδημοσιεύουμε την είδηση από το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. ανακοίνωσε την εξαγορά (η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού) του 100% της Opet Aygaz Bulgaria EAD («OAB»), η οποία διαχειρίζεται ένα δίκτυο 17 νεόδμητων πρατηρίων καυσίμων που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας ή γύρω από αυτές, όπου η ζήτηση είναι υψηλή. Επίσης, η OAB διαθέτει 3 αποθήκες καυσίμων σε θέσεις στρατηγικής σημασίας (μία εκ των οποίων στη Σόφια) και πολυάριθμα οικόπεδα που προορίζονται για την κατασκευή πρατηρίων καυσίμων. Εκτός από τις δραστηριότητες λιανικής που διεξάγει, η OAB κατέχει σημαντική θέση στην τοπική χονδρική αγορά υγραερίου, λόγω του ανεπτυγμένου δικτύου τροφοδοσίας που διαθέτει.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής του Ομίλου για περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου διύλισης και εμπορίας του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η εξαγορά αυτή ενισχύει περισσότερο τη θέση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στις γρήγορα αναπτυσσόμενες αγορές πετρελαϊκών προϊόντων της περιοχής. Μετά την εξαγορά της OAB και την πρόσφατη εξαγορά 7 πρατηρίων καυσίμων από την Tempo, το δίκτυο λιανικής της EKO Βουλγαρίας αυξήθηκε κατά 47%, περιλαμβάνοντας πλέον 75 πρατήρια καυσίμων. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η θέση και το μέγεθος των εγκαταστάσεων της OAB δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες στον εφοδιασμό της τοπικής αγοράς. Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Μυριάνθη, Γενικό Διευθυντή Διεθνών Δραστηριοτήτων της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, «Αυτή η συμφωνία εξαγοράς επεκτείνει σημαντικά την παρουσία μας σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο ελκυστικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενισχύοντας έτσι τις δραστηριότητες διύλισης και εμπορίας του Ομίλου στην ευρύτερη περιοχή».
Να συμπληρώσουμε στην παραπάνω είδηση ότι σύμβουλος των EΛΠE στη συναλλαγή ήταν η EFG Istanbul Securities. Επίσης σύμφωνα με την Ναυτεμπορική το καταβλητέο ποσό για την εξαγορά της Opet Aygaz Bulgaria EAD ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ λογιζόμενο επί συνολικού τιμήματος εξαγοράς (περιλαμβανομένης της ανάληψης του δανεισμού της εταιρείας) που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 35,25 εκατ. ευρώ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΡΑΤΗΡΙΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ Η ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΕΤΡΑΚΗ? ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ,ΠΑΙΔΙ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ.