Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

Πετρ-όλα ή τίποτα;

Μια αξιόλογη προσέγγιση έκανε ο "ΙΟΣ" της "Ελευθεροτυπίας" στο άρθρο που αναδημοσιεύουμε:

Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΟΛΑ ΜΕΣΩ ΕΛΛ.ΠΕ.

ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ: ΤΑΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΙΜΗΣ, ΑΓΓΕΛΙΚΑ ΨΑΡΡΑ, ΑΝΤΑ ΨΑΡΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΨΑΡΡΑΣ / ios@enet.gr

Τα Ελευσίνια Μυστήρια ξαναζούν και μάλιστα μέσα στην ελληνική Βουλή. Εκεί όπου ο αρμόδιος υπουργός κρατά μυστικά τα στοιχεία της επέκτασης του διυλιστηρίου των ΕΛΛ.ΠΕ.


Καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης σε άσκηση το 2002
Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του Θριασίου μετά τη διαπίστωση ότι, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των κατά καιρούς υπευθύνων, παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των ανωτάτων δικαστηρίων και παρά την εκφρασμένη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας, εγκρίνονται και νέες άδειες για βιομηχανικές εγκαταστάσεις οι οποίες θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την τόσο ταλαιπωρημένη και υπερκορεσμένη περιοχή.
Τελευταίο κρούσμα, η νέα άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 390 MW που χορήγησε το υπουργείο Ανάπτυξης στα ΕΛΛ.ΠΕ. («Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.»). Τόπος εγκατάστασης η περιοχή Πέραμα Μεγάρων, σε ελάχιστη απόσταση από τον οικιστικό ιστό και την παραλία της Νέας Περάμου.

και στην πραγματικότητα το 2007.
«Πηγές» της εταιρείας τόνιζαν στην οικονομική ιστοσελίδα Capital.gr ότι, παρά τη λήψη της άδειας παραγωγής, «στο πλαίσιο των σημερινών συνθηκών και του επενδυτικού προγραμματισμού, η κατασκευή της συγκεκριμένης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής δεν βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες του ομίλου». Η «άμεση» προτεραιότητα του ομίλου δεν είναι άλλη από την επέκταση του παλαιού διυλιστηρίου της Πετρόλα στην παραλία της Ελευσίνας. Είναι μια μακρόχρονη προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, αλλά συνάντησε την αντίδραση των κατοίκων και μετά σκόνταψε στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η επέκταση επιχειρείται σε ένα χώρο 160 στρεμμάτων, μεταξύ των εγκαταστάσεων της Πετρόλα και της ΠΥΡΚΑΛ, ο οποίος ανήκε σε μια παλιά υαλουργία (Owens) και αγοράστηκε από την Πετρόλα το 1990.
Μετά τη συγχώνευση της Πετρόλα με τα ΕΛΛ.ΠΕ. (Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.), το 2003, επιχειρείται σήμερα τρίτη φορά να πραγματοποιηθεί αυτή η εδαφική επέκταση και γιγάντωση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας.

Διαρροή ή προστασία;

Το πιο πρόσφατο επεισόδιο στην προσπάθεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής να περισώσουν ό,τι μπορούν γράφτηκε τον περασμένο μήνα.

Αντιδράσεις για την επέκταση από κατοίκους, μαθητές και από την οργάνωση Greenpeace.
**Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων και το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΑΣ (πρώην ΠΥΡΚΑΛ) πραγματοποίησε αυτοψία στην ακτογραμμή των εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ, στην θέση Βλύχα, όπου από το 2004 διαρρέουν πετρελαιοειδή από τις εγκαταστάσεις του γειτονικού διυλιστηρίου της Πετρόλα. Κατά την αυτοψία διαπιστώθηκαν τα εξής:
- Δέκα περίπου γεωτρήσεις έχουν τοποθετηθεί εντός της ιδιοκτησίας της ΠΥΡΚΑΛ σε επαφή και παράλληλα με την ακτογραμμή από όπου αντλούνται καθημερινά τόνοι πετρελαιοειδών και παροχετεύονται στο διυλιστήριο! Δεκάδες άλλες γεωτρήσεις έχουν διασπαρθεί στη δυτική πλευρά των εγκαταστάσεων της ΠΥΡΚΑΛ.
- Τα πετρελαιοειδή διέρχονται από το υπέδαφος της αποθήκης πρώτης ύλης πυρομαχικών Νο 74 της ΠΥΡΚΑΛ και εκρέουν στην θαλάσσια ακτή όπου εγκλωβίζονται με τσιμεντοφράγματα και πλωτά φράγματα. Αφόρητη δυσοσμία αναδύεται από το σημείο εκροής.

- Κατά το διάστημα από 15 έως 20 Απριλίου η Πετρόλα πραγματοποίησε εκτεταμένα μπαζώματα θάλασσας στο σημείο όπου εκδηλώνεται η διαρροή και διαμόρφωσε χωματόδρομο πάνω στην ακτή αλλοιώνοντας πλήρως την μορφολογία της με απώτερο σκοπό να κρύψει την ρύπανση που συνεχίζεται!
**Η διοίκηση των ΕΛΛ.ΠΕ. αντέδρασε, αρνούμενη τη βασιμότητα της καταγγελίας. Σε επιστολή, που υπογράφει ο δ/ντής Δημοσίων και Εταιρικών Σχέσεων Ε. Κ. Στράνης, υποστηρίζονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:
- Οι γεωτρήσεις που σήμερα ανακάλυψε η συγκεκριμένη ομάδα, εντάσσονται στο σχέδιο το οποίο καταρτίσθηκε από την ΕΛΛ.ΠΕ. πριν από τέσσερα χρόνια για την πλήρη εξυγίανση του υδροφόρου ορίζοντα, λόγο του περιστατικού διαρροής του αγωγού.
- Η ΕΛΛ.ΠΕ. από το 2003 εφαρμόζει προγράμματα ελέγχου διαρροών πυθμένων δεξαμενών, χρησιμοποιώντας έγκριτες τεχνικές μεθόδους, πλήρως αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Με τα προγράμματα αυτά διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχουν διαρροές από τους πυθμένες των δεξαμενών και επιβεβαιώνεται ότι το ατυχές περιστατικό του 2004 οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε διαρροή του συγκεκριμένου αγωγού.
- Αμέσως μετά την εκδήλωση της διαρροής, αντικαταστάθηκε όχι μόνο το σημείο του αγωγού στο οποίο εντοπίσθηκε η διαρροή, αλλά ολόκληρο το τμήμα του αγωγού εντός του Διυλιστηρίου της Ελευσίνας, με νέο, υψηλών προδιαγραφών υλικό. Είναι δε αυτονόητο, ότι κάθε διαρροή πετρελαίου είναι βλαπτική πρώτα από όλα για την ίδια την ΕΛΛ.ΠΕ. και επομένως η εταιρεία έχει κάθε λόγο να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιου είδους περιστατικών.
- Ουδεμία εκροή ελαιώδους φάσης υφίσταται πλέον στη θάλασσα, έμπροσθεν της ακτογραμμής, παραμένει μονό ελαφρός ιριδισμός και ο οποίος με τα τελευταία μέτρα θα εκλείψει.
- Κανένα μπάζωμα της ακτής και μάλιστα εκτεταμένο δεν έγινε. Ουσιαστικά πρόκειται για προσπάθεια της εταιρείας να εξυγιάνει το χώρο (περίπου 80 τ.μ.) όπου εκδηλώθηκε η εκροή προς τη θάλασσα, συγκεντρώνοντας και απομακρύνοντας τα χώματα που είχαν ρυπανθεί από το περιστατικό.
**Σχετικά με τη διαρροή αυτών των πετρελαιοειδών, ο δρ. γεωλόγος γεωχημικός Δημήτρης Κατσίνης υποστηρίζει ότι «δεν έχουν πραγματοποιηθεί αναλύσεις υδρογονανθράκων και ποιότητας νερού σε όλες τις θέσεις γεωτρήσεων προκειμένου να εκτιμηθεί σε βάθος η έκταση του προβλήματος και να συσχετιστούν οι ποσότητες πετρελαιοειδών που διαρρέουν με αυτές που υπήρχαν στον αγωγό κατά το 2004, ημερομηνία που συνέβη το ατυχές γεγονός της διαρροής από τον αγωγό».
Πολλά ερωτηματικά
Εξάλλου, εφόσον υπάρχει διαρροή πετρελαιοειδών στη θάλασσα μέχρι σήμερα, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι οι ποσότητες αυτές -όπως υποστηρίζει η εταιρεία- διέρρευσαν από τον αγωγό και αποθηκεύτηκαν σε φυσικές κοιλότητες πετρωμάτων οι οποίες μέχρι σήμερα λειτουργούν σαν δεξαμενές παροχής πετρελαιοειδών.
**Πολλοί λόγοι μπορούν να διαψεύσουν αυτό τον ισχυρισμό αφού ούτε στοιχεία για τόσο μεγάλες και πολλές φυσικές κοιλότητες έχουμε, αλλά είναι και γεγονός ότι οι διαδικασίες οξείδωσης και φυσικής βιοαποικοδόμησης θα είχαν αλλοιώσει μέχρι πλήρους εξαφάνισης σημαντικές ποσότητες αυτών των πετρελαιοειδών στα χρόνια που πέρασαν. Επίσης ήδη από το 2001, βάσει έρευνας του ΕΜΠ, παρατηρούνται υπερβολικά υψηλές συγκεντρώσεις υδρογονανθράκων στο έδαφος της Ελευσίνας και σε βάθος 3-4 μέτρων που δεν μπορούν να σχετιστούν με μολύνσεις από τυχαίες επιφανειακές εκχύσεις πετρελαιοειδών.
Η ανεπιθύμητη επέκταση

Οπως σημειώσαμε πιο πάνω, στον πυρήνα της αντιπαράθεσης βρίσκεται η προσπάθεια επέκτασης του διυλιστηρίου της Πετρόλα και τώρα, πλέον, των ΕΛΛ.ΠΕ. Με ένα διαφημιστικό μπαράζ τα ΕΛΛ.ΠΕ. επιχείρησαν το 2007 να παρουσιάσουν ως «πράσινα», «οικολογικά» και «φιλικά προς το περιβάλλον» τα σχέδιά της. Το σίγουρο είναι ότι η επέκταση αυτή έχει απορριφθεί σε προγενέστερο στάδιο, τόσο από τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας όσο και από το ΣτΕ.
Κοινή συνέντευξη Πετρόλα και ΕΛΛ.ΠΕ. στην περίοδο της συγχώνευσης (2003).
**Πριν από λίγες μέρες επισκέφθηκε τον υφυπουργό Ανάπτυξης Σταύρο Καλαφάτη ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης και αναφέρθηκε στην «περιβαλλοντική επίθεση» που δέχεται η Δ. Αττική και ειδικότερα στα σχέδια των ΕΛΛ.ΠΕ. για επέκταση των εγκαταστάσεών τους.
Ο κ. Αρκουδάρης κάλεσε τον υφυπουργό Ανάπτυξης να «δείξει έμπρακτα την ευαισθησία του, παρεμβαίνοντας για τη ματαίωση αυτών των σχεδίων που άπτονται των αρμοδιοτήτων του και τα οποία μπορεί να αποδειχθούν αμετάκλητα καταδικαστικά για την περιοχή της Δυτ. Αττικής». Οπως, όμως, αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της Νομαρχίας, ο κ. Αρκουδάρης δεν πήρε συγκεκριμένες απαντήσεις.
**Τα ίδια ζητήματα είχε και πάλι θέσει στις 7 Απριλίου ο νομάρχης Δυτικής Αττικής, συνοδευόμενος από τους δημάρχους του Θριασίου, στον φερόμενο ως υπουργό (και) Περιβάλλοντος Γιώργο Σουφλιά. Το αίτημα ήταν να πάψει η περιοχή να αντιμετωπίζεται ως «πίσω αυλή» του Λεκανοπεδίου και μην προχωρήσουν τα σχέδια περαιτέρω υποβάθμισής της.
Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι τα προβλήματα «μελετώνται». Υποχρεώθηκε ο νομάρχης να ζητήσει συνάντηση ακόμα και με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να ακουστούν οι διαμαρτυρίες του.
**Το δημοτικό συμβούλιο της Ελευσίνας έχει εκδώσει ομόφωνο ψήφισμα, με εισήγηση του δημάρχου Γιώργου Αμπατζόγλου (13/3/07), με το οποίο:
- «Τάσσεται ανεπιφύλακτα κατά του νέου επεκτατικού σχεδίου του διυλιστηρίου της Ελευσίνας. Ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει καταδικάσει την Ελλάδα για την κατάσταση του Περιβάλλοντος που επικρατεί στο Θριάσιο Πεδίο, το κράτος αντί να συμμορφωθεί συνεχίζει να μας αντιμετωπίζει σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας, δοκιμάζοντας την αντοχή και την ανοχή μας.
- Θεωρεί ότι μετά την πανηγυρική ακύρωση από το Συμβούλιο της Επικρατείας όλων των παράνομων επεκτατικών σχεδίων της Πετρόλα, το σχέδιο αυτό αποτελεί νέα προσπάθεια εδαφικής επέκτασης του διυλιστηρίου σε έκταση 160 στρεμμάτων, ακόμα πιο κοντά στην ΠΥΡΚΑΛ και στους οικισμούς. Είναι μόνο η αρχή διαδοχικών μελλοντικών επεκτάσεων, ενός νέου καθετοποιημένου διυλιστηρίου με κύκλο ζωής τουλάχιστον τριών γενιών που θα αυξήσει τη ρύπανση του ευρύτερου περιβάλλοντος και την επικινδυνότητα της εγκατάστασης.
- Καλεί τη διοίκηση των ΕΛΛ.ΠΕ. να εγκαταλείψει άμεσα τα σχέδιά της και να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την πλήρη εξάλειψη του φαινομένου της εκροής πετελαιοειδών επί τρία συνεχή χρόνια στην ακτή, έμπροσθεν της ΠΥΡΚΑΛ, καθώς και του φαινομένου των δυσοσμιών που πλήττουν συχνά-πυκνά την Ελευσίνα, τις Εργατικές Κατοικίες και τη Μάνδρα».
**Κατά καιρούς έχουν εκφράσει τη σχετική αντίθεσή τους όλες οι πολιτικές δυνάμεις της περιοχής. Αντίθετα, οι κυβερνήσεις, δεν τολμούν να αμφισβητήσουν το σχέδιο επέκτασης και κατά καιρούς χορηγούν σχετικές άδειες. Αρνητική ήταν η απάντηση που έδωσε -όταν τέθηκε πρώτη φορά το ζήτημα- ο τότε υπουργός Βιομηχανίας της «Οικουμενικής» Κυβέρνησης Αναστάσιος Πεπονής: «Επισημαίνεται ότι η πολιτική διοίκηση του υπουργείου ουδεμία θα επιτρέψει επέκταση εγκαταστάσεων της Πετρόλα στους χώρους της εξαγορασθείσας εταιρείας Owens παρά μόνο εάν αφορά σε κατασκευές γραφείων για στέγαση προσωπικού (2/2/90)». Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι «ουδεμία επέκταση των εγκαταστάσεων συντελείται έξω από το χώρο του διυλιστηρίου προς την πλευρά της ΠΥΡΚΑΛ και της Owens».
ΕΛΛ.ΠΕ. ή Πετρόλα;

Από το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών φορέων, ο μόνος που φαίνεται ότι έχει πειστεί για τη σκοπιμότητα της επέκτασης είναι η ηγεσία του σωματείου εργαζομένων (ΠΣΕΕΠ), προφανώς κάτω από τις γνωστές εργοδοτικές πιέσεις. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι τα ίδια συνδικαλιστικά στελέχη και συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ, κ. Οφθαλμίδης κατέγραφαν πριν από λίγο καιρό την κάθετη αντίθεσή τους προς την επέκταση και κατήγγειλαν τις σχετικές «μεθοδεύσεις» της διοίκησης των ΕΛΛ.ΠΕ.!
**Στο περιοδικό «Ενημέρωση» της παράταξης που ηγείται ο κ. Οφθαλμίδης τον Οκτώβριο του 2005 γίνεται λόγος για «μεθόδευση του αποτελέσματος των μελετών με λάθος, ελλιπείς ή φανταστικές παραδοχές και στοιχεία...», για «παραπλάνηση του δ.σ. των ΕΛΛ.ΠΕ. με τα αποτελέσματα μελετών που δεν έγιναν...», για «χωροθέτηση της επένδυσης πριν γίνουν οι μελέτες» και για «ανάθεση των μελετών σε εμπίστους του Λάτση για να βγει το προαποφασισμένο αποτέλεσμα»!
Από πού, λοιπόν, αντλεί την επιμονή της για την επέκταση η εταιρεία;
**Οταν ανακοινώθηκε το 2003 η συγχώνευση ΕΛΛ.ΠΕ. - Πετρόλα, πολλοί θεώρησαν ότι η υπόθεση της επέκτασης δεν θα προχωρούσε πλέον εφόσον τα ΕΛΛ.ΠΕ., ως εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, θα λάμβαναν υπόψη την ομόφωνη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, τις αποφάσεις του ΣτΕ και τις κατά καιρούς καθησυχαστικές δεσμεύσεις των αρμοδίων. Αλλά τι ακριβώς συνέβη το 2003; «Κρατικοποιήθηκε» η Πετρόλα ή «ιδιωτικοποιήθηκαν» τα ΕΛΛ.ΠΕ.;
**Είναι απολύτως ενδεικτικός ο τρόπος που αντιμετώπισαν τη μεγάλη είδηση οι εφημερίδες στις 31/3/03: Αλλες μιλούν για αποκρατικοποίηση με χαριστικούς όρους προς τον όμιλο Λάτση: «Σκάνδαλο παράδοσης των ΕΛΛ.ΠΕ.στην Πετρόλα» («Ριζοσπάστης»), «Δώρισαν στον Λάτση τα Πετρέλαια» («Αυριανή»), «Ολα τα λεφτά στον Λάτση» («Η Χώρα»). Αλλες υποστηρίζουν το αντίθετο: «Το βάφτισαν "αποκρατικοποίηση". Ο Σ. Λάτσης έδωσε την Πετρόλα στα ΕΛΛ.ΠΕ.» («Μακεδονία»), «Τα κρατικά ΕΛΛ.ΠΕ. απορροφούν την Πετρόλα» («Εστία»). Κάποιες, τέλος, επιχειρούν να συμβιβάσουν και τα δύο, όπως η «Καθημερινή»: «Τα κρατικά ΕΛΛ.ΠΕ. απορροφούν Πετρόλα. Δώρο στον όμιλο Λάτση - Συνθήκες υπερμονοπωλίου».
Ανεξάρτητα από τις οικονομικές συνθήκες της συγχώνευσης, εκείνο που ενδιαφέρει εδώ είναι ο σημερινός πραγματικός έλεγχος της εταιρείας.
**Η συμφωνία του 2003 πρόβλεπε ότι το 2008 θα περνούσε το μάνατζμεντ στους εκπροσώπους του ομίλου Λάτση, δηλαδή της παλιάς Πετρόλα, αλλά κάποιοι φαίνεται ότι βιάζονταν. Σύμφωνα με το καταστατικό των ΕΛΛ.ΠΕ., από τα 13 μέλη του δ.σ. της εταιρείας τα 7 διορίζει το Δημόσιο (δηλαδή κρατά την πλειοψηφία), 2 η «Paneuropean Oil and Industrial Holdings SA» (του ομίλου Λάτση), 2 οι εργαζόμενοι και άλλα 2 οι εκπρόσωποι των υπολοίπων μετόχων. Φαινομενικά, λοιπόν, το Δημόσιο έχει τον έλεγχο, τουλάχιστον μέχρι το φετινό καλοκαίρι που η συμφωνία του 2003 πρόβλεπε ότι η εκλογή του θα γίνεται πλέον από τη συνέλευση των μετόχων, όπου ο όμιλος Λάτση διαθέτει την πλειοψηφία μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων της Eurobank, ενώ τυπικά εμφανίζεται να κατέχει το 34,3%, έναντι 35,5% του Δημοσίου.
**Αλλά η μεταβίβαση της διοίκησης στον όμιλο Λάτση έχει ήδη πραγματοποιηθεί: Στις 11/12/07 παραιτήθηκε αιφνιδίως ο μέχρι τότε διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΛ.ΠΕ. και ανέλαβε ο Ιωάννης Κωστόπουλος. Ο κ. Κωστόπουλος υποδείχτηκε ως μέλος του δ.σ. από το Δημόσιο, ενώ μέχρι τότε μετείχε ως απλό μέλος εκπροσωπώντας τον όμιλο Λάτση! Μ' αυτή την κίνηση, το Δημόσιο επέτρεψε στον όμιλο Λάτση να υποδείξει και άλλο εκπρόσωπο.
Ο κ. Κωστόπουλος δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Είναι ανώτατο στέλεχος του ομίλου Λάτση από το 2000, ενώ από το 2001 έως τη συγχώνευση με τα ΕΛΛ.ΠΕ. υπήρξε διευθύνων σύμβουλος της Πετρόλα. Ολοκληρώνεται δηλαδή, και μάλιστα εσπευσμένα, η απορρόφηση των κρατικών ΕΛΛ.ΠΕ.
**Οι συνέπειες αυτών των εξελίξεων έγιναν ορατές με οδυνηρό τρόπο στη Βουλή. Στις 4 Μαρτίου ο βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης, στην οποία ανέφερε τα ακόλουθα: «Με την απόφασή σας Δ3/Α/οι κ. 3491/12.2.2008 κι αδιαφορώντας για την πάνδημη αντίδραση ολόκληρου του Θριάσιου Πεδίου χορηγήσατε άδεια εγκατάστασης για ένα μέρος του επεκτατικού σχεδίου του διυλιστηρίου των ΕΛΛ.ΠΕ. ΒΕΕ (πρώην Πετρόλα). Επειδή το σοβαρό αυτό θέμα απασχολεί σύσσωμη την κοινωνία του Θριάσιου, παρακαλείσθε να καταθέσετε τα διοικητικά έγγραφα που μνημονεύονται στην απόφαση, κάθε άλλο σχετικό έγγραφο [...] και τις αποφάσεις αδειοδότησης των ΕΛΛ.ΠΕ. ΒΕΕ που έχουν εκδοθεί από το ΥΠΑΝ τη διετία 2007-2008».
**Υστερα από ένα μήνα (4/4/08) ο κ. Φώλιας απαντά με το ακόλουθο έγγραφο: «Σε απάντηση της ερώτησης, σας διαβιβάζουμε το από 31/3/08 έγγραφο του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΛΛ.ΠΕ. Α.Ε. κ. Ι. Κωστόπουλου που απαντά στο θέμα της ερώτησης».
**Το «έγγραφο» του κ. Κωστόπουλου είναι ένα «ενημερωτικό σημείωμα προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλια» και αναφέρει τα ακόλουθα:
«Αναφορικά με την ερώτηση (αίτηση κατάθεσης εγγράφων) του βουλευτού κ. Θαν. Λεβέντη, με την οποία ζητείται να κατατεθούν μια ολόκληρη σειρά εγγράφων που αφορούν τις εγκαταστάσεις της εταιρείας μας, σας επισημαίνουμε ότι σύμφωνα με τον Ν. 3429/2005 περί ΔΕΚΟ, σαφώς ορίζεται ότι η Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. ως εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οι συνδεδεμένες μ' αυτήν (θυγατρικές) εταιρείες δεν υπάγονται πλέον στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και η επ' αυτών κρατική εποπτεία περιορίζεται και ασκείται κατά το άρθρο 16 αυτού, σύμφωνα με τις διατάξεις που αφορούν όλες τις ανώνυμες εταιρείες, ήτοι κατά τις προβλέψεις του Κ.Ν. 2190/1920 περί Α.Ε. και του Ν. 3016/2002 περί Εταιρικής Διακυβέρνησης. Ως εκ τούτου επί ερωτήσεων που αναφέρονται στην Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. αλλά δεν αφορούν ευθέως θέματα του Ν. 2190/1920 ή και του Ν. 3016/2002 περί Εταιρικής Διακυβέρνησης, η εταιρεία δεν υποχρεούται να παρέχει απαντήσεις, εξηγήσεις και έγγραφα εκ των φακέλων μας, φρονούμεν δε ότι υπό την αυτήν νόμιμη αιτιολογία δεν θα πρέπει να παρασχεθούν τα αντίστοιχα στοιχεία μας που τυχόν φυλάσσονται στους φακέλους του Υπουργείου».
**Παρόμοια τύχη είχε ανάλογη ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων που υπέβαλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Δ. Κουμπούρης, Ν. Καραθανασόπουλος, Γ. Μαρίνος και Γ. Μαυρίκος στις 3 Μαρτίου. Ο κ. Φώλιας απάντησε στις 21 Μαρτίου, διαβιβάζοντας και πάλι «ενημερωτικό σημείωμα» του κ. Κωστόπουλου, όπου περιλαμβάνονται τα ίδια επιχειρήματα για να μη δοθούν τα έγγραφα που ζητούνται. Σ' αυτό το σημείωμα αναφέρονται «για την ουσιαστική διευκόλυνση» του υπουργού οι βασικοί ισχυρισμοί της επιχείρησης για την ασφάλεια της επέκτασης.

Πολιτικό πρόβλημα

Το πρωτοφανές αυτό γεγονός της άρνησης κατάθεσης εγγράφων που αφορούν σε αποφάσεις της διοίκησης αποδεικνύει ότι τα ΕΛΛ.ΠΕ. (και διά μέσου αυτών ο όμιλος Λάτση) έχουν πετύχει το ιδανικό. Από τη μια μεριά διατηρούν τα ουσιαστικά ευεργετήματα που έχει κάθε εταιρεία του δημοσίου τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός εμφανίζεται ως απλός διαβιβαστής στη Βουλή «ενημερωτικού σημειώματος» του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΛ.ΠΕ., παραχωρώντας του έτσι το κύρος «υπηρεσιακού παράγοντα». Από την άλλη, στην ουσία, τα ΕΛΛ.ΠΕ. κρατούν και την αυτονομία της ιδιωτικής επιχείρησης, αρνούμενα τον δημόσιο έλεγχο της Βουλής.
**Αλλά τα ΕΛΛ.ΠΕ., ως ιδιωτική πλέον εταιρεία υπό τον έλεγχο Λάτση φυσικά προστατεύουν -όπως μπορούν- τα μυστικά τους. Το πρόβλημα είναι πολιτικό και ανήκει στην κυβέρνηση.
**Η στάση του κ. Φώλια δείχνει κάτι άλλο: μεταφέροντας ως κυβερνητικές τις απόψεις της (όποιας) ιδιωτικής επιχείρησης, στην ουσία παραδέχεται ότι η κυβέρνηση έχει αναθέσει στους ιδιώτες το δικό της μάνατζμεντ!

Οι «αποκλίσεις» που ήταν παραβάσεις
Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν τους φόβους των κατοίκων της περιοχής Ελευσίνας που βλέπουν με καχυποψία και αντιδρούν στην επέκταση των εγκαταστάσεων των ΕΛΛ.ΠΕ. Στις 27 Μαΐου ασκήθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελέα δίωξη κατά των ΕΛΛ.ΠΕ., για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, μετά από έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ, αρ. πρ. 10605, 15/5/08).
Είχε προηγηθεί αυτοψία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στο διυλιστήριο Ελευσίνας στις 18/6/07 και ακολούθησε αλληλογραφία της εταιρείας με την υπηρεσία αυτή. Με ανακοίνωσή τους τα ΕΛΛ.ΠΕ. αναφέρουν ότι «οι συγκεκριμένες αποκλίσεις δεν αφορούν τις ουσιαστικές περιβαλλοντικές επιδόσεις του διυλιστηρίου αλλά τυπικά θέματα αμιγώς διοικητικής - υπηρεσιακής φύσεως» και υποστηρίζουν ότι «για τις αποκλίσεις αυτές, στις οποίες η εταιρεία μας θα απαντήσει αρμοδίως με στοιχεία, η Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος εισηγήθηκε την επιβολή των αντίστοιχα προβλεπόμενων διοικητικών προστίμων».
Στην ανακοίνωση αυτή των ΕΛΛ.ΠΕ. δεν αναφέρεται ότι την υπόθεση ήδη έχει αναλάβει εισαγγελέας. Και βέβαια οι Επιθεωρητές δεν μιλούν για «αποκλίσεις» αλλά για «παραβάσεις».
Αλλη μια λεπτομέρεια: η εταιρεία στην ανακοίνωσή της μιλά για «εκτεταμένο και λεπτομερή έλεγχο» που πραγματοποίησαν οι Επιθεωρητές. Οι ίδιοι οι Επιθεωρητές, στο έγγραφό τους, μιλούν για «μερικό έλεγχο τήρησης περιβαλλοντικών όρων». Οσο για τις απαντήσεις που υπόσχεται η εταιρεία, έχουν κι αυτές ληφθεί υπόψη, εφόσον έχουν ήδη σταλεί στην ΕΥΕΠ κατά τους δέκα μήνες που μεσολάβησαν από την αυτοψία μέχρι την τελική «πράξη βεβαίωσης παράβασης».
Στο έγγραφο καταγράφονται πέντε παραβάσεις:
«1. Η εταιρεία δεν είχε εφοδιαστεί με άδεια διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, σε αντίθεση με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7 της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Για να δικαιολογήσει την έλλειψη άδειας η εταιρεία υποστήριξε ότι τα υγρά οργανικά κατάλοιπα στην είσοδο της μονάδας επεξεργασίας δεν αποτελούν επικίνδυνα απόβλητα αλλά παραπροϊόντα, με αποτέλεσμα να μην απαιτείται να ακολουθηθεί η ειδική διαδικασία αδειοδότησης που απαιτείται για τις μονάδες επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων. Η Δ/νση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού αποφάνθηκε ότι αυτό δεν ισχύει.
2. Δεν τηρείται ηλεκτρονικό αρχείο για τις συνεχείς μετρήσεις στην καπνοδόχο μεγάλης εγκατάστασης καύσης και στη μονάδα ανάκτησης θείου.
- Δεν πραγματοποιούνται μετρήσεις CS2 στην έξοδο της μονάδας Clauss ούτε μετρήσεις CO, CS2 στην έξοδο του μετακαυστήρα, κατά παράβαση της Απόφασης Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων του Διυλιστηρίου, στην οποία αναφέρεται η υποχρέωση μετρήσεων τουλάχιστον μία φορά ανά τετράμηνο.
- Η εταιρεία δεν είχε ολοκληρώσει ως όφειλε μέχρι τις 19/7/2007 το πρώτο στάδιο του προγράμματος παρακολούθησης/καταγραφής των αερίων διάχυτων εκπομπών και κατά συνέπεια δεν είχε υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ Τεχνική Εκθεση, κατά παράβαση των προβλεπομένων στην Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων.
3. Τα κανάλια εισόδου των ελαιοδιαχωριστών δεν είναι καλυμμένα με σκέπαστρα, σε αντίθεση με όσα προβλέπονται (στην ίδια Απόφαση).
Η εταιρεία, μετά την αυτοψία των Επιθεωρητών, έθεσε ερώτημα στο ΥΠΕΧΩΔΕ για αναστολή εκτέλεσης του έργου αυτού, όμως το ΥΠΕΧΩΔΕ εγγράφως απέρριψε το αίτημα.
4. Δεν υπήρχαν οι προβλεπόμενες άδειες για τις χρήσεις από την εταιρεία νερού από γεωτρήσεις, σε αντίθεση με τα οριζόμενα (στην ίδια Απόφαση).
Η εταιρεία αναφέρει ότι έχει καταθέσει στις 11/7/07 (μετά την αυτοψία της ΕΥΕΠ) αίτηση για έκδοση των απαιτούμενων αδειών στην αρμόδια Δ/νση της Περιφέρειας Αττικής. Το γεγονός αυτό πραγματοποιήθηκε μεταγενέστερα της επιθεώρησης της ΕΥΕΠ στην εν λόγω δραστηριότητα και ως εκ τούτου δεν αναιρεί την ανωτέρω παράβαση.
5. Δεν πραγματοποιούνται οι προβλεπόμενες μετρήσεις της θερμοκρασίας των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και της θερμοκρασίας και του ελεύθερου νερού χλωρίου των αποβαλλομένων νερών ψύξης, σε αντίθεση με τα οριζόμενα (στην ίδια Απόφαση).
Η εταιρεία δεν προσκομίζει κανένα στοιχείο αναφορικά με τη μέτρηση της θερμοκρασίας των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων. Επιπλέον δεν προβαίνει στις προβλεπόμενες μετρήσεις των αποβαλλομένων νερών ψύξης διότι, όπως δηλώνει, τα νερά ψύξης δεν απορρίπτονται απ' ευθείας στη θάλασσα παρά οδηγούνται σε αυτήν μέσω του δικτύου ελαιωδών του συστήματος επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων. Οι ανωτέρω ισχυρισμοί δεν ευσταθούν, δεδομένου ότι ο όρος ρητά αναφέρεται σε αποβαλλόμενα νερά ψύξης και όχι σε απευθείας διατιθέμενα στη θάλασσα, όπως αυθαίρετα υποστηρίζει η εταιρεία».

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ
http://www.nada.gr Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δυτικής Αττικής
Περιλαμβάνονται ανακοινώσεις και ενέργειες του νομάρχη κατά της εδαφικής επέκτασης και μεγέθυνσης του διυλιστηρίου στην Ελευσίνα.
http://www.elpe.gr Ελληνικά Πετρέλαια
Το Ετήσιο Δελτίο Εταιρικής Χρήσης 2007 που εκδόθηκε τον περασμένο Απρίλιο και προγενέστερα έγγραφα καταγράφουν τη σημερινή κατάσταση των ΕΛΛ.ΠΕ. μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης με την Πετρόλα. Στα βιογραφικά των μελών του δ.σ. εμφανίζεται η σχέση με την Πετρόλα των βασικών στελεχών που προτείνει το Ελληνικό Δημόσιο.
http://www.pseep.gr Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του σωματείου που υποστηρίζει την επέκταση του Διυλιστηρίου Ελευσίνας. Δεν περιλαμβάνονται οι παλιότερες απόψεις. Ενδιαφέρον έχει και
η αντιπαράθεση των παρατάξεων, όπως καταγράφεται στις ανακοινώσεις τους.
http://elpegr.wordpress.com
http://elpe-gr.blogspot.com
Τα μπλογκ ομάδας εργαζομένων στα ΕΛΛ.ΠΕ. φιλοξενούν τις ανακοινώσεις της επιχείρησης, αλλά και φορέων που ασχολούνται με τα προβλήματα που προκαλούν οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής. Στα σχόλια διακρίνονται και οι διαφορές των συνδικαλιστικών στελεχών.
Ο ΙΟΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 08/06/2008

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΗΘΕΥΕΙ ΟΤΙ Ο ΟΦΘΑΛΜΙΔΗΣ ΤΟ 2005 ΕΙΧΕ ΣΤΕΙΛΕΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ(ΩΣ ΤΙ?)ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ,ΚΑΒΟΥΛΑΚΟ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΙΣ ΒΕΘ,ΓΙΑΤΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΕΕ ΕΙΝΑΙ ΜΑΙΜΟΥ? ΜΠΕΝΕΑ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΤΙ Η ΣΦΥΡΙΖΕΙΣ ΑΔΙΑΦΟΡΑ?

Ανώνυμος είπε...

Είναι ένα ερώτημα που επανειλημμένως έχει απαντηθεί και από εμένα και από τους Θεσσαλονικείς και προβοκατόρικα παραμονές των εκλογών του ΠΣΕΕΠ διέρρευσε στις ΒΕΕ. Η διαρροή αυτή εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ γι’ αυτούς που την διέπραξαν.
Ο Οφθαλμίδης και η Ενιαία σωστά υπεράσπισαν τα δικαιώματα των ΒΕΘ καθότι την εποχή εκείνη τους Θεσσαλονικείς εκπροσωπούσαν.
Άλλωστε στην Θεσσαλονίκη επιθυμούν διακαώς τις επενδύσεις, δεν υπάρχουν οι αντιρρησίες τοπικοί χαβαλέδες της Ελευσίνας με τις ευαίσθητες μύτες.
Οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές της Ελευσίνας πες μου τι δημόσιες θέσεις είχαν πάρει τότε. Περί άλλων τύρβαζαν. Η μόνη γραπτή τοποθέτηση ήταν η δική μου. Άσε που δεν ήμουν και πουθενά εκλεγμένος τότε και θα μπορούσα να κάνω το παγώνι.
Όπως όλοι γνωρίζουν ο Οφθαλμίδης, η Ενιαία και το ΠΣΕΕΠ στο σύνολό του, σήμερα στηρίζουν την επένδυση των ΒΕΕ.
ΤΕΛΟΣ

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΕΝΕΑ ΑΡΚΕΤΑ "ΕΥΛΙΓΥΣΤΟ" ΣΕ ΒΡΙΣΚΩ.

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ(ΚΑΙ ΜΠΕΝΕΑ)ΜΗΠΩΣ Η ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΤΟΥ ΟΦΘΑΛΜΙΔΗ,ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΙΣ ΒΕΕ ΚΑΙ Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ,ΗΤΑΝ ΣΚΟΠΙΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΥΝΑΜΙΤΙΣΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ,ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΘΕΡΜΑΙΚΟ?(ΕΚΛΕΙΣΕ ΚΑΙ ΤΟ PVC).Ο ΙΔΙΟΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ "ΣΤΡΑΤΟ" ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΟΛΟΙ. Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΙΣ ΒΕΕ? ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑ ΛΕΕΙ ΣΤΙΣ ΒΕΑ.