Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

ΥΠΑΝ: Πρόθεση να αναβαθμιστεί ο ρόλος της γεωθερμίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) μεταδίδουμε την παρακάτω είδηση:
Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να αναβαθμιστεί ο ρόλος της γεωθερμίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις εφαρμογές της εξοικονόμησης ενέργειας και στον αγροτικό τομέα, με την αξιοποίηση του πλούσιου γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, δήλωσε ο υφυπουργός κ. Σταύρος Καλαφάτης, σε διημερίδα με θέμα «Γεωθερμία, Προοπτικές και Εξέλιξη».
Την εκδήλωση στο ΥΠΑΝ παρακολούθησαν πάνω από 150 άτομα -εξειδικευμένο κοινό- ενώ οι ομιλητές, επιστήμονες και επενδυτές, άφησαν αισιόδοξα μηνύματα ανάπτυξης και στη χώρα μας ενός τομέα με ισχυρό δυναμικό και εφαρμογές, αλλά πενιχρή έως σήμερα αξιοποίηση. Ο κ. Καλαφάτης ζήτησε από τους συμμετέχοντες να καταθέσουν τις σχετικές προτάσεις τους στο υπουργείο, προκειμένου να αξιολογηθούν και να αξιοποιηθούν από την πολιτική ηγεσία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.ΑΝ. κ. Κωνσταντίνος Μουσουρούλης τόνισε πως στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι η επιτάχυνση των επενδύσεων, τόσο στη Γεωθερμία όσο και γενικότερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), ώστε να αυξηθεί η συνεισφορά τους στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης του πλαισίου διαχείρισης και προσέλκυσης των επενδύσεων, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και προωθώντας τη σύγχρονη, ορθολογική και ασφαλή διαχείριση των γεωθερμικών πεδίων της χώρας.
Η παρουσία παραγόντων της ελληνικής και διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, με επικεφαλής τον επίσημο προσκεκλημένο καθηγητή Δρα Ρολφ Μπράκε από το Γεωθερμικό Κέντρο του Μπόχουμ, των υποψηφίων Ελλήνων αλλά και ξένων επενδυτών (από Ευρώπη, Ισλανδία και Β. Αμερική), των ξένων επενδυτικών τραπεζών εξειδικευμένων σε γεωθερμικά έργα, των εκπροσώπων συναρμόδιων Υπουργείων με το ΥΠ.ΑΝ και των εποπτευόμενων φορέων του (ΚΑΠΕ, ΙΓΜΕ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΣΕΕΣ) που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον αξιοποίησης της Γεωθερμίας και των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βοήθησε να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος, να εντοπιστούν οι αδυναμίες και να εκφραστούν σοβαρές προτάσεις αξιοποίησης όχι μόνο της Γεωθερμίας, αλλά και γενικότερα του φυσικού πλούτου της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: