Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Πενταπλή συμμαχία μεγάλων στην ενέργεια

Από το "Euro2day" αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου:
Στην τελική ευθεία μπαίνει η δημιουργία του αντίπαλου πόλου της ΔΕΗ, σχήμα στο οποίο συμμετέχουν σημαντικά επιχειρηματικά ονόματα της εγχώριας και της διεθνούς σκηνής.
Πρόκειται για τη σύμπραξη των ομίλων των ΕΛΠΕ, της Ελληνικής Τεχνοδομικής, της Βιοχάλκο και της Ιντρακόμ με την Edison, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο 1.500 MW - 2.000 MW στην ηλεκτροπαραγωγή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day.gr, εντός του μηνός υπογράφονται τα συμφωνητικά για τη σύσταση της holding εταιρίας και των δύο θυγατρικών της, με αντικείμενο την εμπορία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Στη holding θα συμμετέχουν ισόποσα (50 - 50) τα ΕΛΠΕ και η Edison. Στην εταιρία παραγωγής η holding θα έχει την πλειοψηφία των μετοχών, ένα σημαντικό ποσοστό θα κατέχει η HE & D, σύμπραξη του ομίλου της ΕΛΤΕΧ (66,67%) και της Ιντρακόμ (33,33%) και με μικρό ποσοστό η Χαλκόρ, του ομίλου της Βιοχάλκο. Αντίθετα, στην εμπορική εταιρία το 100% των μετοχών θα κατέχει η holding.
Στην εταιρία παραγωγής θα εισφερθούν η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου των ΕΛΠΕ, η νέα μονάδα της εταιρίας Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης, του ομίλου της ΕΛΤΕΧ, που θα κατασκευαστεί στη Θίσβη Βοιωτίας, η λιθανθρακική μονάδα για την οποία έχει καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ η Edison, καθώς και η δεύτερη άδεια για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που έχουν εξασφαλίσει πρόσφατα τα ΕΛΠΕ για το Πέραμα Μεγάρων.
Ενδεικτική των προθέσεων του σχήματος που δημιουργείται είναι η δήλωση του προέδρου των ΕΛΠΕ κ. Τίμου Χριστοδούλου ότι "επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια μικρή ΔΕΗ".
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day.gr, στις επόμενες ημέρες ξεκινά η κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 422 MW.
Ο σταθμός θα κατασκευαστεί στη ΒΙΠΕ Θίσβης Βοιωτίας, είναι προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται να λειτουργήσει στο τρίτο τρίμηνο του 2010. Το σύνολο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα εγχύεται στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας.
Η άδεια για τη συγκεκριμένη μονάδα είχε δοθεί τον Ιούλιο του 2003 στην εταιρία Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης, στην οποία αρχικά μέτοχοι ήταν η HE & D και η Χαλκόρ, ενώ στην εταιρία εισήλθε τον Ιανουάριο του 2007 και η Edison.
Τα ποσοστά συμμετοχής των τριών μετόχων σήμερα διαμορφώνονται ως εξής: Edison 65%, HE & D 30% και Χαλκόρ 5%.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δεύτερη άδεια που εξασφάλισαν τα ΕΛΠΕ, αφορά σε σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου, με φυσικό αέριο, ισχύος 390 MW, στο Πέραμα Μεγάρων. Η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά για την άδεια παραγωγής τον περασμένο Φεβρουάριο και ήδη έχει δοθεί και η έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης. Το έργο είναι προϋπολογισμού 260 εκατ. ευρώ, ωστόσο αντιμετωπίζει προβλήματα υλοποίησης καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία.

*** ΕΛΤΕΧ Άνεμος - Το χαρτοφυλάκιο των Ανανεώσιμων Πηγών
Με την απορρόφηση τεσσάρων θυγατρικών εταιριών του ομίλου της ΕΛΤΕΧ προέκυψε μία νέα εταιρία από φέτος, η ΕΛΤΕΧ Άνεμος, η οποία ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο των έργων από ΑΠΕ.
Η εταιρία διαχειρίζεται τη λειτουργία αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 30 MW, ενώ στο στάδιο κατασκευής βρίσκονται τέσσερα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 81,4 MW, ένα φωτοβολταϊκό 2 MW και ένα υδροηλεκτρικό έργο 5 MW.
Πιο συγκεκριμένα, ολοκληρώνεται στους επόμενους μήνες η κατασκευή αιολικού πάρκου στην Κεφαλονιά, ισχύος 27 MW, το οποίο υπολογίζεται να τεθεί σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο, κατασκευάζεται αντίστοιχο στο όρος Κτενιάς του νομού Αργολίδας, ισχύος 20 MW, που θα είναι έτοιμο εντός του πρώτου τριμήνου του 2009, ξεκίνησαν πρόσφατα οι εργασίες για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στα Χανιά, ισχύος 6,3 MW, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του 2009 και επίκειται η έναρξη εργασιών και για ένα τέταρτο πάρκο, ισχύος 22,9 MW στην Αλεξανδρούπολη, που αναμένεται να λειτουργήσει στα μέσα του 2009.
Εξάλλου, ξεκινά η κατασκευή φωτοβολταϊκού έργου, ισχύος 2 MW, στην Αργολίδα, που προβλέπεται να είναι έτοιμο στα τέλη του α΄ εξαμήνου του 2009, ενώ κατασκευάζεται κι ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο, ισχύος 5 MW στα Γρεβενά, το οποίο καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ολοκληρωθεί στα τέλη του επόμενου έτους.
Συνολικά η Εκτός από αυτά, βρίσκονται στο στάδιο άδειας εγκατάστασης αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 90 MW, στο στάδιο άδειας παραγωγής πάρκα συνολικής ισχύος 354 MW, ενώ έχουν υποβληθεί αιτήσεις και αναμένονται γνωμοδοτήσεις για πάρκα ισχύος 1.200 MW.ΕΛΤΕΧ Άνεμος διαθέτει συνολικά σε διαφορετικά στάδια αδειοδότησης αιολικά πάρκα ισχύος 1.700 MW.
Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρίας αναζητά δυνατότητες επέκτασης και στη νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα στις χώρες Πολωνία, Ρουμανία και Βουλγαρία, χωρίς επί του παρόντος να έχει εντοπιστεί κάτι συγκεκριμένο, όπως έγινε γνωστό από αρμόδια πηγή.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

με κάποια πρόσληψη θα ηρεμήσουν ας είναι καλά ο σύνδεσμος με τον νομάρχη και τους δημάρχους.να πάρει θέση ή νομαρχιακή επιτροπή και ο πρόσφατα εκλεγμένος γραμματέας της ΝΑΙ ή ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ.

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΟΣΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ?