Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Σχόλια επί της ανακοίνωσης της ΝΔΣΚ

Από εκεί που είχαμε τρεις μήνες να δούμε ανακοίνωση συνδικαλιστικού περιεχομένου από τις παρατάξεις μέσα σε μία εβδομάδα έχουμε ήδη έξι. Έτσι θα σχολιάσουμε και την ανακοίνωση της ΝΔΣΚ για να σας δοθεί η αφορμή για σχόλια και απόψεις.
Η πρώτη εντύπωση που δημιουργείται από την ανάγνωση της ανακοίνωσης είναι ότι είναι προχειρογραμμένη, ο συγγραφέας φαίνεται ότι το έκανε μάλλον ως αγγαρεία αφού υπάρχουν προτάσεις που δεν περιέχουν ρήμα όπως η φράση "Με τέτοια στήριξη αλλοίμονο (μήπως αλίμονο;) στους θεσμούς." Έτσι στο μεγαλύτερό της μέρος επιστρατεύτηκε ο κλασσικός ξύλινος συνδικαλιστικός λόγος με "κλισέ" ατάκες που κουράζουν και με υπονοούμενα που αντιλαμβάνονται μόνο οι μυημένοι. Τέτοια παραδείγματα αποτελούν οι φράσεις: "φανταχτερό περίβλημα που προβάλλετε", "Δεν διεκδικούμε το αλάθητο , δεν αποποιούμαστε τις ευθύνες", "παπαγαλάκια που πάνε και έρχονται κινδυνολογώντας", κτλ.
Μετά τη εισαγωγή όπου εξηγει η παράταξη τον λόγο έκδοσης της ανακοίνωσης και ο οποίος είναι η "Η πρωτοφανής σε θράσος αντιπολίτευση που ασκείται στο ΔΣ του ΠΣΕΕΠ από τις γνωστές «αδελφές» παρατάξεις" η ανακοίνωση αναφέρει ότι δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν την εξέλιξη του πληθωρισμού και την πορεία της τιμής του αργού, αλλά από ότι διαβάσαμε οι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δεν κατηγόρησαν το Προεδρείο για αυτό αλλά γιατί δεν έβαλε ρήτρα πληθωρισμού. Στο σημείο αυτό γίνεται, για μοναδική φορά σε όλο το κείμενο, επίθεση εναντίον της ΠΑΣΚΕ σχετικά με την απώλεια τής κεκτημένης απόδοσης του ασφαλιστικού της Metrolife όταν ήταν Προεδρείο του Σωματείου.
Μετά την σύντομη επίθεση στην ΠΑΣΚΕ η ανακοίνωση στρέφεται στην "αδελφή" παράταξη της ΔΑΚΕ μέχρι το τέλος της. Έτσι λέει ότι παρά την αλλαγή των προσώπων στην ηγεσία της ΔΑΚΕ δεν άλλαξε η πολιτική και που είναι όπως παλιά να είναι συντεταγμένη με την ΠΑΣΚΕ. Βέβαια χρησιμοποιείται η αγοραία λέξη "σφουγγοκωλάριοι" η οποία καθιστά την φραστική επίθεση χυδαία, αφού εμμέσως πλην σαφώς αναφέρεται στον συνάδελφο Δήμου ο οποίος είναι ο γραμματέας της ΔΑΚΕ.
Τέλος διακρίνεται μία πικρία όσον αφορά το όνομα ΔΑΚΕ που τελικά δόθηκε στην παράταξη που προεκλογικά είχε κατέβει με το όνομα ΔΑΚ και όχι στην ΝΔΣΚ που πήρε περισσότερες ψήφους στις Σωματειακές εκλογές. Η φράση " Το ΔΑΚΕ που καταφέρατε με τρόπους που εμείς αγνοούμε , εσάς δεν σας τιμούν , να αποκτήσετε , θα έχετε όλο τον χρόνο να το διασύρετε μην αγχώνεστε . Να σας χαίρονται αυτοί που μήνες έψαχναν αφορμή για να σας « αποκαταστήσουν" δείχνει την πίκρα που αναφέραμε αφού ναι μεν αγνοείται ο τρόπος που αποκτήθηκε το όνομα ΔΑΚΕ, το οποίο προβλεπει η ανακοίνωση, ότι σίγουρα μελλοντικά θα διασυρθεί, από την άλλη όμως ο τρόπος που αποκτήθηκε (και ο οποίος αγνοείται) δεν είναι τιμητικός.
Φαίνεται μάλιστα ότι στην κορύφωση της επίθεσης εναντίον της ΔΑΚΕ ο συγγραφέας (καθώς και οι διορθωτές) συγχίστηκε και του ξέφυγε η λέξη "αφρουγκαζόμενη".
Και στην ανακοίνωση της ΝΔΣΚ δεν γίνεται μνεία για το κλείσιμο του PVC, για το ωράριο και για τα προβλήματα στον σταθμό φόρτωσης στις ΒΕΘ.
Πάντως οι παλιότερες ανακοινώσεις της παράταξης ήταν σαφώς καλύτερες και θα πρέπει να αναζητηθεί νέος συγγραφέας μετά την εμφανή αποστασιοποίηση του κυρίου Καραλή από την συγγραφή.

Περιμένουμε τα σχόλιά σας.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για ανοιχτε τα αρχεια σας διαχειριστες και δειτε τις παλιοτερες ανακοινωσεις της ΝΔΣΚ.
Δεν μας ειπαν με την νεα συμβαση εχουν το χρονο να κανουν sex ή ακομα κανουν υπερωριες και για να πηδηξουν πρεπει να γινουν Διευθυντες?

Ανώνυμος είπε...

κασάνδρα καλά κάνεις και σχολιάζεις τ[ς ανακοινώσεις,όμως δεν αναφέρεσαι πουθενά για την χθεσινή συγκέντρωση για το ωράριο και δεν πιστεύω ότι δεν έμαθες,απλώς επειδή η όλη εξέλιξη δεν βολεύει την πασκε το κάνεις γαργάρα.Όπως επίσης δεν σχολιάζεις και την ανακοίνωση του πρώην ταμία.Η ανακοίνωση της ενιαίας έλεγε για οικονομικές υπχρεώσεις.και ερωτώ εγώ.ειχε ναι ή οχι δύο χρόνια να πληρώση εισφορές στο εργατικό κέντρο,τα πλήρωσε αυτή η εκτελεστική εισφορές του 2006και του 2007.Δεν ειναι δημιουργική λογιστική αυτό???

Ανώνυμος είπε...

Το ότι σχολιάσατε την ΕΛΚΕ με πράσινα και την ΝΔΣΚ Μπλε είναι τυχαίο? Όχι πουν θάταν θα μου πεις! Το σημαίνον και το σημαινόμενο!
ΌΟΟΟΟΟΟλες οι ανακοινώσεις πολύ καλές! Τις διαβάζει κάθε πρωϊ για τονωτικό ο πατέρας μου (90 χρόνων) για να βγάλει την μέρα πέρα! Ρε που τις βρίσκουν αυτές τις λέξεις και τις εκφράσεις? Καμιά 200αριά λέξεις δηλαδή όλες και όλες αλλά στον Μπαμπινιώτη που ψάχνω δεν τις βρίσκω!
Καληνύχτα σας

Ανώνυμος είπε...

Εκ θέσεως «αντί» και οπαδός της μετριότητας!


-Τι έχεις γέρο και χορεύεις?
-Δεν με αφήνουν οι διαβόλοι!

Είπα να μην ασχοληθώ αλλά επειδή μερικοί συνάδελφοι πλαγιολισθαίνουν, ενθουσιάζονται εύκολα και φοβάμαι μην πέσουν έξω σε καμιά στροφή είπα να τους προειδοποιήσω για κάνα δύο φουρκέτες που υπάρχουν στις δικές μας-άγνωστες για αυτούς –διαδρομές και στο γενικό μπάχαλο που γίνεται αυτή την εποχή με τις απανωτές εκδόσεις ανακοινώσεων. Να εκτονώσουμε και αυτό το κλίμα των ανακοινώσεων που μας ψυχοπλάκωσε αυτές τις μέρες!

Πάμε λοιπόν εφ όλης της συνδικαλιστικής μας διαδρομής και όχι μόνο! Πυκνά –όσο μπορεί αυτό να γίνει για 30 χρόνια διαδρομή, περιληπτικά , χωρίς δόλο και πάθος και όποιος διαφωνεί στο τέλος βρίζει ελεύθερα. Όπως στα καφενεία ένα πράγμα δηλαδή! Επώνυμα η ανώνυμα! Γιατί στο καφενείο που βρίζεσαι με τον κάθε περαστικό τον γνωρίζεις? ΟΧΙ. Τον δέχεσαι όμως σαν συνομιλητή η σηκώνεσαι και φεύγεις! Γιατί οι ανακοινώσεις που μας σερβίρουν κάθε μέρα έχουν συντάκτη? Ποια ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ , ΕΝΙΑΙΑ, ΝΔΣΚ, ΔΑΚ, ΕΛΚΕ ΚΑΙ ΜΕΤΩΠΟ ΡΕ? Συντάκτης να μας γράφετε από κάτω ποιος ήταν. Ο πρόεδρος είπες? Ο γραμματέας? Άφήστε τα αυτά ρε! Και το όνομά του να είναι από κάτω που τά έμαθε αυτά τα επαναστατικά της δεκαετίας του 80 ρε που τότε πήγαινε δημοτικό αυτός!. Γιατί εγώ ακούω πως μόνο ο Χριστοδούλου δεν έχει βγάλει ακόμα ανακοίνωση με την σφραγίδα μερικών παρατάξεων!! Ορκο δεν παίρνω ούτε δείγματα από το ύφος γραφής του καθενός έχω για να βγάλω συμπεράσματα δικά μου. Ούτε το προσυπογράφω, απλώς το αναμεταδίδω με κάθε επιφύλαξη. Έτσι λένε τουλάχιστον. Συκοφαντίες? Θα δείξει το μέλλον.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Ξεκίνησα από την Petrola όπου άκουγα οτι υπάρχει Σωματείο αλλά εγώ δύο χρόνια που έμεινα εκεί ούτε το είδα ούτε το άκουσα. Κάτι αφίσες σε πανί είδα κάνα δυό φορές στην κεντρική πύλη που έγραφαν «εδω και τώρα αυξήσεις 10%». Αυτό επιβεβαίωνε στα μάτια μου και την ύπαρξή του γιατί όπου ρώτησα , «μετά φόβου Θεού» μου απαντούσαν πως «πολλά ρωτάς χθεσινός εργάτης» η «μην ασχολείσαι δεν σε χρειάζεται εσένα το σωματείο» (?). Έφυγα και ποτέ δεν έμαθα ούτε ποιός ήταν πρόεδρος σε αυτό το σωματείο! Μετά μετακόμισα στα τότε ΕΛΔΑ. Εδώ με έγραψαν με το ζόρι στο Σωματείο! (που λέει ο λόγος). Εδώ ήταν επιλήψιμο το να μήν είσαι γραμμένος. Εκεί λοιπόν, απ ότι έλεγαν δηλαδή, το Σωματείο ήταν εργοδοτικό και δεν έμπαινε όποιος και όποιος. Εδώ ηταν «κομματικό» (?), παραταξιακό (?) ότι θέλετε βάλτε, πάντως κάτι ήταν! Καί έπρεπε να συμετέχουν όλοι. Oι δημοκρατικές δυνάμεις στα προεδρεία , ναι αυτοί που τώρα είναι «αντί» τότε ήταν συνοδοιπόροι, για ΠΑΣΚΕ, ΕΝΩΤΙΚΟΥΣ, μετέπειτα ΕΝΙΑΙΟΥΣ και λοιπά ΜΕΤΩΠΑ δημοκρατικών δυνάμεων μιλάμε. Και οι επάρατοι στην αντιπολίτευση. Έτσι τους έλεγαν τότε. Γιατί αυτό εξυπηρετούσε. Τώρα τους λένε διαφορετικά. Θα μιλήσουμε παρακάτω γιά αυτό.

Δεκαετία του 80 λοιπόν. Εσωτερικός κανονισμός και άλλες συναφείς «δημοκρατικές» διαδικασίες Συνελεύσεις με λήψη αποφάσεων μέσω μυστικών ψηφοφοριών αλλά και διά ανατάσεως των χειρών στο εστιατόριο των ΒΕΑ. Ποιο καλό παιδί θα μας πεί τώρα πως πέρασε ο Εσωτερικός κανονισμός, επί της διαδικασίας ρωτάω δηλαδή. Άσχετα αν και καλός ήταν και χρυσός απεδείχθη! Και άσχετα ότι με τον ένα η τον άλλο τρόπο έπρεπε να περάσει και θα παίρναγε. Για την διαδικασία πέστε μας. Δεν λέτε ε? Θα σας πω εγώ: “Μας τον φόρεσε κολάρο ο Πανωλάσκος». Και πολύ καλά έκανε! Διότι εμείς συνδικαλιστικά ζοντόβολα , με συνδικαλιστική συνείδηση κάτω του μετρίου έως αδιάφοροι και άσχετοι, δεν μπορούσαμε να ξέρουμε το καλό μας. Μας έσωσε ο άνθρωπος. Αλλά η διαδικασία ? Ποιος την γαμάει αυτήν! Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ορφανέ, Σταμούλη, Κώτσια θυμόσαστε πως γίνονταν οι μυστικές ψηφοφορίες? Όχι? Πως όχι. Και αυτά τα προσταυρωμένα ψηφοδέλτια κάτω από τις καρέκλες και από το ένα στο άλλο χέρι τι ήταν? Και από 600 (?) παρόντες που ήταν απαραίτητοι για απαρτία πόσοι έμεναν μετά να ψηφίσουν και ποιοι ήταν αυτοί? Σας φταίνε οι εργοδοτικοί τώρα? Τα ίδια κάνουν είπες? Ακριβώς σου λέω εγώ! ΚΑΙ ΓΙΑΤΊ ΣΑΣ ΚΑΚΟΦΑΙΝΕΤΑΙ? ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ!

Και μετά αφού τα παίρναμε κάθε χρόνο μετρητά και τσουβαλάτα –διότι κάθε χρόνο κάτι αξιόλογο παίρναμε από φθηνά μακαρόνια μέχρι ακριβά οικόπεδα όλα επιδοτούμενα- δεν χτυπάμε και μια 25ετία στα πετρέλαια λέει ο Πανωλάσκος? Βουρ λοιπόν και εκεί. Μαζέψτε λεφτά λέει να κάνουμε αναλογιστικές μελέτες!!!! ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑΚΙΑ ΜΑΣ. ΠΑΕΙ ΚΑΙ Η 25ετία! Η απάντηση? Ποια 25ετία ρέ λέει ο Πανωλάσκος στον διάδρομο της συντήρησης. Για την μαύρη βίβλο δεν έχετε ακουστά? Δεν διαβάζετε δεν ενημερωνόσαστε? Εδώ θα είναι ευχής έργο να περισώσουμε τα κεκτημένα! Η αλήθεια είναι ότι εγώ ο ηλίθιος δεν ήξερα μέχρι τότε ότι έπρεπε «και» να είμαι ενήμερος των διεθνών συγκυριών! Μου αρκούσε ότι ήταν αυτοί. Οι συνδικαλιστές δηλαδή. Μεγάλη αφέλεια. Γιατί εγώ πίστευα ότι μπορεί να μην πετύχουμε την 25ετία αλλά την 30ετία την έχουμε σίγουρη. Και χωρίς να κάνω εγώ κάτι το ιδιαίτερο! Και μετά ξύπνησα!

Και μετά αφού είχαμε διασφαλίσει τις κατακτήσεις ξεκουραστήκαμε επτά -οκτώ χρόνια! Να απολαύσουμε τις κατασκηνώσεις, τις εκδρομές, τους βρεφονηπιακούς τους 17 μισθούς, τις επιδοτούμενες πολιτιστικές εκδηλώσεις στον Μάκη και στην Άτζελα και διάφορα άλλα ωραία και καλλά.

Και τότε έσκασαν μύτη οι Κορεάτες. Ε ρε γλέντια! Αλυσοδέθηκαν, οι συνδικαλιστές μας (Τουλάχιστον έτσι έλεγαν ότι θα κάνουν) στην Πύλη να μην μπούνε μέσα! Και φωνάζαμε «ούτε μία μετοχή στα ξένα συμφέροντα»! Οι κορεάτες ακόμα τρέχουν. Τέτοια ωραία πράγματα ούτε τα είχαν δεί ούτε θα τα ξανάβλεπαν. Και πολύ αργότερα «είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιασδήποτε μορφής ιδιοτικοποίηση». Και ξανά μανά το αλυσοδέσιμο. Τώρα πως φτάσαμε ως εδώ αυτό είναι μεγάλη ιστορία! Εγώ για να μην ξεχνιόμαστε επι του συνδικαλιστικού μιλάω.Για πολιτικές αποφάσεις δεν έχω άποψη.Ορφανός, Νικήτας εντός εκτός εναλλάξ το είδαμε και αυτό. Εδώ κολλάει περίφημα η ιστορία της διακόρευσης μιάς παρθένας! Δεν μπορώ να την γράψω, αν όμως δεν γραφεί ακριβώς δεν αποδίδει αυτά που πρέπει. Όποιος την ξέρει έδεσε! Σε κάθε περίπτωση σας θυμίζω ότι η ιστορία τελειώνει με την φράση «και τι φταίω εγώ? Εσύ κουνήθηκες και έγινε ότι έγινε!».

Και κάπου εκεί –η χρονολογική σειρά είναι ελάσσονος σημασίας-ήρθε η ομογενοποίηση και ο πήχης του Ορφανού αν έχετε ακουστά .Ακόμα στην θέση του είναι ο πήχης! Οι συνδικαλιστές δεν ήξεραν ούτε από αθλητικά ούτε από γεωμετρία. Ρε που να τον βάλουμε που να τον βάλουμε, φυλάγαμε τα νώτα μας μην μπεί σε λάθος τρύπα. Το μάτι είπες ? Ρε ποιος το χέζει το μάτι! Και με ένα πορεύεσαι! Και να φωνάζει ο Ορφανός , προσέξτε τι ψηφίζετε! Ο ίδιος δηλαδή που κατέβαζε την πρόταση για ψήφηση ο ίδιος έλεγε προσέξτε τι ψηφίζετε. Ρε γέλια σου λέω! Ωραίες εποχές. Καλό παιδί ο Νίκος. Έλεγε προσέξτε τι ψηφίζετε και χαμογελούσε αμήχανα και κοκκίνιζε από ενοχή. Γιατί προφανώς του είχαν πεί να το περάσουν ως έχει. Αλλά δεν το άντεχε! Θα το περάσουμε σου λέει αλλά εγώ θα το πώ. Για να μην τον τρώει μέσα του.Σαν να το βλέπω τώρα ζωντανό μπροστά μου. Αλλά δεν γινότανε και αλλοιώς! Γινόταν? Ποιός ξέρει? Ο Νίκος ξέρει αλλά ποτέ δεν μας τό είπε. Α ρε κλεφτοναξιώτη! Φώναζε, φώναζε λοιπόν αυτός αλλά ποιος τον άκουγε! Τελικά με φιλότιμες προσπάθειες των συνδικαλιστών ο πήχης μπήκε σε τέτοια θέση που οι ψηλοί δεν πέρναγαν ούτε από κάτω ούτε από πάνω! Μερικοί κοντοί πέρναγαν από κάτω και μερικοί γατούληδες πέρασαν από δίπλα! Τελικά οι περισσότεροι κάτι πήραμε. Καλά ήταν! Αν και, αν ήταν τα διπλά δεν θα μας χάλαγε!

Και μετά θα έφευγε ο Πανωλάσκος σε σύνταξη, πήγε ο Ορφανός στην Ομοσπονδία, πρωταγωνιστούσαν ο Νικήτας και ο Αθανασόπουλος στο σωματείο εκπαιδευόταν και ο Μίχας και επιτέλους ξεκουραστήκαμε λίγο γιατί είκοσι χρόνια αγώνες είχαμε καταρρεύσει!
Και εκεί που είχαμε βρεί την ησυχία μας να στα δύο η ΔΑΚΕ (ρε που τη θυμήθηκα τώρα) και κυρίως να στα δύο η ΠΑΣΚΕ και να σούζα τα αλογάκια! ΕΕΕΕΕΕΕΕΕμ! Δεν ήξερες δεν ρώταγες? Πως ψηφίζεις κύριε? Τον Αλέξη τον ρώτησες που λέι και ο Λαζόπουλος? Άς πρόσεχες! Αυτά λοιπόν μάγκες όσο γίνετε συνοπτικά γιατί άμα καταπιαστούμε με ασφαλιστικά, με συνεταιριστικά Super Market , με οικοπεδικούς συνεταιρισμούς και τα τέτοια πάει μακριά η βαλίτσα αλλά αξίζει να αναφερθεί πως παντού πρωτοστατούσαν οι συνδικαλιστές. Πρώτης γραμμής στις αρχές και μετά έσπρωχναν μπροστά τους δευτεροκλασάτους.

Αυτά λοιπόν σαν ιστορική αναδρομή!
Αυτά όλα όμως και πολλά άλλα που δεν μπορούμε να τα πούμε είχαν και κάποιες συνέπειες! Περα απο τα όποια ωφέλη. Διότι ωφέλη είχαμε πολλά! Και αυτό ήταν έργο των «δημοκρατικών» παρατάξεων και κυρίως της ΠΑΣΚΕ –ΕΛΔΑ. Μπορεί να πούμε χίλια ψέματα από άγνοια, από σκοπιμότητα, εξ αμελείας η εκ παραδρομής (sic). Αν είναι να πούμε όμως μία αλήθεια θα την πούμε καθαρά και με γράμματα κεφαλαία. Και λέμε έργο ΠΑΣΚΕ-ΕΛΔΑ και όχι ΠΑΣΟΚ διότι και αλλού ΠΑΣΟΚ ήταν αλλά δε είχαν ανάλογες κατακτήσεις. Μέτριοι- μέτριοι, για γέλια και για κλάματα πολλές φορές αλλά ήταν διεισδιτικοί και στις κατακτήσεις είxαν αποτέλεσμα. Διότι έχουμε ξαναπεί ότι όταν ήρθα έπαιρνα ένα ξερό μισθό και ένα πιάτο φαγητό. Ούτε καν γάλα. Διότι τότε είμαστε «αρωματική βιομηχανία», μετά όταν μεγαλώσαμε γίναμε «Βαριά» και δικαιούμαστε και γάλα. Που είμαστε? Α ναι λέγαμε λοιπόν πως τα διάφορα τραγελαφικά που συνέβαιναν μεταξύ των σοβαρών είχαν και συνέπειες. Πως λέμε χρόνια ωτίτιδα, Ένα τέτοιο πράγμα. Αμ πως για? Και είχαν συνέπειες και επί των μελών του συνδικάτου και επί των συνδικαλιστών. Οι συνέπειες είναι για μεν τα μέλη του σωματείου ότι η συνδικαλιστική μας συνείδηση και ενημερότητα είναι για πολύ λίγους μέτρια και για τους πολλούς ανύπαρκτη. Γίναμε έως και αδιάφοροι! Συνειδησιακά χαλαροί περί τα κοινά και ανημέρωτοι έως και μέτριοι συνδικαλιστικά τα περιμένουμε πλέον όλα στο πιάτο.Και για δε τους ο συνδικαλιστές μας, επαναπαυμένοι, έχοντας να εκπροσωπήσουν μέτριους δεν θα μπορούσαν να είναι τίποτα άλλο από καθρέφτης μας. Νόμος είναι αυτό δεν το λέω εγώ! Μα θα μου πείς και πως όλα αυτά? Όλες αυτές οι κατακτήσεις? Πως? Θα σου πώ.

Ότι έχουμε κατακτήσει φίλε «μας το έδωσαν δεν το κερδίσαμε»! Ναι όπως το ακούς και μην ξεγελιέσαι! Το δουλεύω χρόνια, είναι προσωπική εκτίμηση και δεν προσπαθώ να πείσω κανένα. Και μας το έδωσαν διότι έτσι έπρεπε να γίνει τότε! Διότι είχαμε Αλλαγή αν έχεις ακουστά. Και ένας κιμπάρης γέρος μπαλκονάτος έπαιρνε δάνεια για γεφύρια από τους κουτόφραγκους και την άλλη μέρα έστηνε ορχήστρες στα πάρκα –πολιτιστικές εκδηλώσεις σου λέει- να γλεντήσει το πόπολο. Ερχόταν οι κουτόφραγκοι να δούνε τα γεφύρια και αφού τους πηγαίνανε δυό βράδια στη Άτζελα μεθυσμένοι τους δείχνανε το γεφύρι της Άρτας για καινούργιο, υπογράφανε τα γεφύρια, και κατευθείαν φορτωτική για Βρυξέλες. Γιατί είχε φιλοσοφία ο γέρος. Μας αγάπαγε! Καλλίτερα 10 χρόνια σου λέει κιμπάρικα και χαϊλίδικα παρά σαράντα χρόνια μιζέρια! Οι αγρότες να δεις πολιτιστικές εκδηλώσεις με τις επιδοτήσεις. Ο κάμπος της Λάρισσας είχε μεγαλύτερη έκταση από την Ελλάδα όλη! Τα πανέρια με τα γαρίφαλα έκαναν την εμφάνισή τους και στα χωράφια που τραγούδαγε η Θώδη! Ωραία χρόνια σου λέω! Χαϊλίδικα! Και ας τα χρωστάμε τώρα! Μα θα μου πείς τα παιδιά μας θα τα πληρώσουνε. Έσπειρε σπόρο ο Γέρος. Κανείς δεν θα τα πληρώσει. Και εν ανάγκη ας κάνουν και τα παιδιά μας την δική τους αλλαγή και φτού και πάλι από την αρχή!!!!! Και ας έρχονται οι κουτόφραγκοι να ζητάνε τα δανεικά. Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος!

Τι λέγαμε? Α ναι. Και μέσα σε αυτό το κλίμα που λέτε μάγκες μου ότι ζητάγαμε το παίρναμε. ΑΦΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΑΝ ΤΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ! Γιατί με τη φόρα που είχαμε πάρει είχαμε ξετσιπωθεί τελείως. Όλα εύκολα λοιπόν για το συνδικάτο βεβαίως-βεβαίως και για τα μέλη του συνδικάτου. Όλα εύκολα και για όλους, και έτσι αποκοιμηθήκαμε όλοι ξεσκέπαστοι και νάμαστε τώρα εδώ στην μετριότητά μας από άκρου εις άκρον! Μα θα μου πείς …… Ναι όλα θα στα πώ. Δεν ήταν όλα ρόδινα για την ΠΑΣΚΕ παρά τις τεράστιες κατακτήσεις-παροχές. Διότι υπήρχαν και οι άλλοι που τους χάλαγαν την μανέστρα! Όχι, όχι οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, αυτές συνοδοιπορούσαν με την ΠΑΣΚΕ, οι άλλοι της επάρατης. Αυτοί τότε έπαιζαν το ρόλο του αντί. Ναι. Τότε αυτές ήταν οι παρατάξεις. ΟΙ επάρατοι, τα κομμούνια τα Πασοκόσκυλα η κομματόσκυλα της ΠΑΣΚΕ και κάνα δυό ξενέρωτοι Μαοϊστές, Τώρα έχουμε άλλες παρατάξεις. Ποιος μιλάει πιά για επάρατη? Αφού τώρα κάνουμε «Συμμαχίες με την επάρατη». Τώρα οι παρατάξεις είναι «οι εργοδοτικοί», «οι δεδομένοι», «τα λαμόγια» «οι ψευτοεπαναστάτες» «οι όψιμοι κομμουνιστές» «τα πουλητάρια» και μερικές αυτόνομες τάσεις όπως ο «Μαστρογιάννης» «οι διαχειριστές» και «οι κουκουλοφόροι του διαδυκτίου» καλή ώρα και καλώς τον! Που είχαμε μείνει? Α ναι. Τα παιδιά της αντίδρασης λοιπόν! Οι επάρατοι ντέ! Ναι. Ναι αντίδραση! Διότι ενώ όλα πήγαιναν ρολόϊ κάποιοι έπρεπε και να αντιδρούν. Εκ ΘΕΣΕΩΣ όχι ότι το πίστευαν. Αφού δεν ήταν αυτοί που τα έκαναν αυτά τα ωραία πράγματα έπρεπε να είναι «αντί». Και όλα κάποτε έφθασαν στο τέλος. Ο κουβάς των παροχών έπιασε πάτο, πέσαμε στα λιμά και τα αντί αυξήθηκαν. Αποκορύφωμα σήμερα να είναι οπαδοί του «αντί» και η ΠΑΣΚΕ. Αντί σε τι όμως ? Σε τίποτα! Αντί για το αντί. Αντί εκ ΘΕΣΕΩΣ και όχι από πιστεύω! Έχει ο καιρός γυρίσματα και εκεί που είμαι θάρθεις! Και επειδή κάποιοι έμπειροι βλέπουν και 5 χρόνια μπροστά την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια. Δεν τους πάει αυτών το αντί. Τι, αργαλειό σου λέει θα ανοίξουμε τώρα? Πως τόπε ο Λαζόπουλος? Α ρε Αλέξη το τυρί το είδες την φάκα δεν είδες. Κάνε τώρα «συμμαχίες με τους πρώην επάρατους». Της ΔΑΚΕ ντε!. Διότι εμένα δεν με ξεγελούν τα φαινόμενα! Η ΔΑΚΕ ποτέ δεν ήταν παράταξη εξουσίας –δεν μπορούσε να είναι εδώ, με τις υπάρχουσες συνθήκες και τους συσχετισμούς-και δεν καιγόταν για αυτήν. Και τώρα που είχε την ευκαιρία για μια καλή εκπροσώπιση την κλώτσησε και αυτή διότι στην ουσία δεν καιγόταν ποτέ για τη εξουσία ! Ο παρεμβατικός ρόλος της αρκούσε! Η κάποτε αδυναμία της έγινε κουσούρι τελικά! Άλλοι καίγονται για τις εξουσίες! Πές μου λοιπόν τώρα εσύ ποιος έχει ανάγκη ποιόν να σου πώ εγώ ποιός καίγεται γιά «συμμαχίες». Γιατί αυτό είναι σίγουρο. Δεν το συζητάω κάν! Αλλά συμφέρει κάποιους να γυρίζουν την κάμερα στον καπνό και όχι στην φωτιά! Ναι αυτοί που για προσωπικές αντιπαλότητες κλωτσησαν την καρδάρα που γεμίζαμε εμείς 25 χρόνια!


Διαπιστώνω από το ύφος των πρόσφατων ανακοινώσεων λοιπόν, αλλά και από την γενική εικόνα αυτού εδώ του «Βήματος» πως υπάρχουν δύο αντικρουόμενες τάσεις.
Αυτοί που για να φθείρουν το σωματείο ξεκίνησαν από την δεύτερη μέρα να ψάχνουν λάθη και ολισθήματα , έστω και αν πρόκειται για λάθη (?) εκ παραδρομής (?) και εξ αμελείας (?) η για λάθη από άγνοια (?) η απειρία (?) όπως η απεμπόληση της ρήτρας πληθωρισμού, και αυτοί που μετά μανίας κραυγάζουν ότι κάναμε την καλλίτερη σύμβαση των τελευταίων χρόνων. Κατά την ταπεινή μου γνώμη και οι δύο τάσεις είναι λάθος. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Οι μεν πρώτοι –σωστοί στις κρίσεις τους και στα ερίσματα αλλά χωρίς ίχνος ανοχής την οποία οι ίδιοι δεν χρειάσθηκαν ποτέ στο παρελθόν λόγω ειδικών συγκυριών αυτοδύναμων προεδρείων και όχι μόνο-προσπαθούν αλλά δεν πείθουν ότι δεν τα κάνουν όλα αυτά γιατί θα ήθελαν να είναι Βεζύρηδες στην θέση του Βεζύρη! Και οι άλλοι ξέροντας πόσο εύθραυστη είναι η δική τους «συμμαχία» προσπαθούν να μεγαλοποιήσουν τα μέτρια επιτεύγματα (διότι είναι μέτρια σε σύγκριση με αυτά των περασμένων δεκαετιών), σε μια προσπάθεια δημιουργίας συμπαγούς συμμαχίας από ετερόκλητες , πρώην αντιμαχόμενες δυνάμεις, υπό την σκέπη ενός εν πολλοίς διαπαραταξιακού προεδρείου (4 σε σύνολο 6 παρατάξεων) το οποίο υπό ιδανικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει μέσα και τις 6 παρατάξεις και να είναι ευλογία και όχι να ευχόμαστε να μην γίνει κατάρα! Διότι μόνο για τους αόμματους το «φαίνεσθαι» μπορεί να είναι καλλίτερο από το «είναι». Διότι οι ομάδες στο γήπεδο του συνδικαλισμού είναι δύο: H εργοδοσία και οι εργαζόμενοι! Και όποιος πάρει κεφάλι! Και το Χ δεν είναι κακό αποτέλεσμα! Μην σου πω ότι είναι το ιδανικότερο διότι διαφυλάτει την αξιοπρέπεια και των δύο ομάδων! Οταν όμως μέσα στο γήπεδο είναι 4 ομάδες αντί για δύο, χάνει ο σκύλος τον αφέντη, ο διαιτητής δεν μπορεί να βγάλει πέρα τον αγώνα, ο παρατηρητής τάχει παίξει και οι φίλαθλοι το γυρίζουν στην τρελή και στο γιούχα!

Η προσπάθεια λοιπόν φθοράς του Σωματείου, με επίκληση των μεθόδων και πρακτικών που ακολούθησε τελευταία και ειδικά με την σύμβαση, κανέναν δεν εξυπηρετεί, πολώνει, διχάζει και διαιωνίζει την μετριότητα. Την μετριότητα για την οποία πανηγυρίζει το Σωματείο, έχοντας νωπά ένα σφάλμα εκ παραδρομής (?) και ένα εξ αμελείας (?), σε μια προσπάθεια να την βαφτίσει επίτευγμα.! Και η οποία μας κατατρέχει αρκετά χρόνια τώρα και δίνει πρόσφορο έδαφος για πάσης φύσεως αλώσεις. Και προσπαθούμε με εκτενείς ανακοινώσεις να πούμε τι? Οι «αντί» για το αντί και οι κρατούντες για το παχνί! Είναι λένε όσοι ξέρουν ίδιον των μετρίων και των ματαιόδοξων να πανηγυρίζουν για ασήμαντα πράγματα σε μια προσπάθεια να πείσουν πρώτα τους εαυτούς τους ότι είναι τεράστιοι. Ενώ δεν είναι! Και δεν είναι διότι ότι κέρδισαν, και για το οποίο πανηγυρίζουν, δεν το κέρδισαν αλλά τους εκχωρήθηκε! ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ! Και δεχόμαστε ότι είναι μια διπλωματική προσέγγιση και αυτό. Αλλά όταν κερδίζεις το όνομα (του νικητή) και χάνεις τα σύμβολα ( κεκτημένα) λίγη σεμνότητα δεν βλάπτει. Και εμείς δεν ευκαιρούμε για κάθε νέο απόκτημα να μετράμε δέκα φορές τα κεκτημένα μήπως μας λείπει κανένα!

Αυτά και πάλι εδώ είμαστε!
Και σεις αδέρφια του καφενείου μην αρχίσετε το βρίσιμο ! Γιατί δεν είμαι και ιστοριογράφος. Και η πληροφόρηση τότε δεν ήταν τόσο πλουραλιστική όπως σήμερα! Ένας μέτριος είμαι και εγώ και πολλοί άλλοι αφού δεχθήκαμε 30 χρόνια να γίνουμε-η να μας κάνουν?- οπαδοί του αντί και των μετρίων! Και να πείς ότι είναι και πολλοί. Καμιά δεκαριά σύνολο. Αν εξαιρέσεις 3-4 που φύγαν πρόσφατα οι ίδιοι είναι 30 χρόνια Και εγώ ξέρω ότι παρά το ότι καλά είμαστε σε γενικές γραμμές δεν το οφείλουμε σε αυτούς αλλά στις συγκυρίες! Αυτοί στα δύσκολα αποδείχθηκαν μέτριοι ηγέτες μέτριων υπηκόων! Η μετριότητά μας φαίνεται κάθε μέρα γύρω μας όταν συζητάμε για τέτοια θέματα αλλά και εδώ όπου καμμιά τριανταριά που σχολιάζουμε είμαστε μια μικρογραφία του συνόλου. Διότι μην νομίζετε ότι εγω ο γνωστός βουκόλος αλλά ακόμα και ο κάθε επώνυμος τό έχουμε βάρος να γυρίσουμε το διακόπτη στο ανώνυμο και να αρχίσουμε τα μπινελίκια και να λειτουργούμε, σαν μέτριοι που είμαστε, με την ψυχολογία του κάφρου και του χουλιγκάνου των γηπέδων! Αν διαφωνείτε δοξάστε τους! Δοξάστε την μετριότητά μας! Και φτύστε με! Μην μου πείτε όμως κάποτε ότι δεν σας τα είπα! Και έχω ξαναπεί! Κομμένη ρε! Είναι χτυπημένα τα ζάρια! Πάμε για άλλα! Η αρχή έγινε στην τελευταία εκλογή! Το τείχος έπεσε! . Θα κολώσουμε εμείς! Μπείτε όλοι μέσα είπαμε. Να κάνετε αντιπολίτευση πάνω στο τραπέζι! Και να μην αποχωρείτε αν δεν τάχετε βρεί! Και εμείς μέτριοι-μέτριοι θα σας στηρίζουμε. Και άς χάσετε στο γήπεδο. Αλλά να είσαστε ΜΙΑ ομάδα. Ενωμένη και συμπαγής. Και ας φάμε και πεντάρες! Θα αποφασίσουμε όμως ότι χτίζουμε ομάδα για δέκα χρόνια! Διότι έτσι όπως πάει δεν το βλέπω να έχει καλή κατάληξη το πράγμα.! Και επιτέλους έλεος όπως είπε και μια συναδέλφισα όταν είδε την τελευταία ανακοίνωση του δεύτερου κύκλου της τρίτης διαπαραταξιακής κόντρας! Το καταλάβαμε! Ολοι δίκιο έχετε και όλοι καλά τα γράφετε! Είπαμε δύο λάθη! Ένα εξ αμελείας (?) και ένα εκ παραδρομής (?). Πάμε λοιπόν παρακάτω. Με αυτά και αυτά δεν προλαβαίνουμε και την δουλειά την τρέχουσα να βγάλουμε πέρα. Το 65ωρο το βλέπω σαν αναγκαίο κακό!


Υ.Γ
Είπαμε μάγκες: Ένας μέτριος είμαι και εγώ! Πρώην «αντί» -όχι φανατικός αλλά με ευρεία αντίληψη της ανοχής και της επικρότησης κάθε καλής προσπάθειας- και νύν οπαδός της μετριότητας μεν, αλλά της ΕΝΩΤΙΚΗΣ μετριότητας (όχι της ενιαίας ενωτικής ρε! Σκέτο ενωτικής!) Άρα το ρίσκο μεγάλο τόσα που έγραψα! Εξ άλλου όπως έχουμε πεί «όσο πιό πολλά γράφεις τόσο πιό πολύ εκτίθεσαι». Και εγώ παραέγραψα πολλά! Εχει φαϊ για όλες τις τάσεις! Βούρ λοιπόν να πάει ο διάλογος πάρα πέρα! Οπως και να έχει εγώ τίποτα δεν θα υποστώ διότι σε δυό λεπτά κλείνω και αναχωρώ αύριο πρωϊ-πρωϊ για γύρο της Ηπείρου. Είκοσι μερούλες πίνω τσίπουρα και τρώω πίτες και κοντοσούβλια Ηπειρώτικα. Να αποτοξινωθώ και λίγο γιατί πάει να μου γίνει εξάρτηση αυτό το μηχάνημα εδώ! Και μην ξεχνάτε: ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ΤΑ ΓΡΑΨΑΤΕ, ΟΛΟΙ ΔΙΚΙΟ ΕΧΕΤΕ, ΟΛΟΙ ΝΙΚΗΣΑΜΕ. ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΤΡΩΣΟΥΜΕ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ!

Αντε συντρόφια και καλό καλοκαίρι!

Ανώνυμος είπε...

opa zalistika



Βουκόλε αυτό δεν είναι άρθρο, είναι του Βουκόλου τα εκατόμερα χαχαχα, Τι σεντόνι είναι αυτό αδελφάκι μου. Άργησες να καταλάβεις πολλά πράγματα και τώρα που τα κατάλαβες τι έγινε; Άσε που από όσους ανέφερες κανένας δεν ήταν συνδικαλιστής. Όλοι πιονάκια ήταν άσχετα, κομπλεξάκια χωριατόπουλα που τα΄καναν να πιστεύουν πως είναι Ναπολέοντες . ΕΝΑΣ κινούσε τα νήματα και έδινε η έπαιρνε, το δε αποτέλεσμα είναι στην κρίση του κάθε ενός . Τώρα που υπάρχουν και ειδικά γραφεία για τα «περισυνδικαλιστικά» ξέρεις τι εύκολα κάνουν πλάκα με όλους αυτούς; Αν πάρεις τα τρία διυλιστήριά μας είχαν γαμ.. τους συνδικαλιστές, μόνο που κάποτε είχαν διαφορετικά αφεντικά και ήταν άλλοι για περισσότερα και άλλοι για λιγότερα γέλια. Στα ΕΛΠΕ κάποτε υπήρχαν και συνδικαλιστές εισαγωγής ναι μα το Θεό δεν κάνω πλάκα, και υπάρχουν ακόμα.
Αυτά τα γράφω όχι για να κάνω πλάκα η κακό (που αλήθεια), αλλά να γνωρίζουν οι από πάνω ότι υπάρχουν και κάποιοι που δεν μασάγανε ούτε μασάνε ταραμά. ΟΚ;

Καλά κοψίδια φίλε και πιές κάνα κρασάκι για μένα, από εκείνο το κόκκινο το βαρύ.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ? ΤΙ ΕΓΙΝΕ "ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΗΚΕ ΔΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΣ" ?

Ανώνυμος είπε...

Η ΚΟΥΤΣΟΥΜΑΡΗ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ? ΜΗΠΩΣ ΦΑΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΗ ΣΤΑ ΕΛΠΕ.

Ανώνυμος είπε...

Παντως αναγνωρίζουν οι φίλοι της ΑΔΚΕ ότι η ΔΑΚΕ δεν είναι αυτοί.
Δεν μας λένε όμως πως χασανε την σφραγίδα που διακαώς επιθυμούσαν και πάλεψαν για αυτή. Αλλά
ΟΣΑ ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΛΕΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΡΕΜΑΣΤΑΡΙΑ (ακόμα και αν συνεχίζει να πηδάει, εκτός ... αν δεν πηδάει για να υιοθετήσω το σχόλιου του πρωτου σχολιαστή!!!!)

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΤΩΣ Ο ΖΟΡΠΙΔΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΑΚΙ ΤΟΥ ΟΦΘΑΛΜΙΔΗ.

Ανώνυμος είπε...

βανόλκλειδο γιατί δεν μπαινεις εσύ μπροστά που είσαι πιό καλός είσαι και συνδικαλιστής θα είχαμε κερδίσει πάρα πολλά.σου αρέσει να κάνεις κριτική αλλά δεν μας λες βρε μεγάλε επαναστάτη πόσους αγώνες έχεις κάνει σε πόσες απεργίες έχεις συμμετοχή σε πόσες πορείες έχεις κατέβει?ξέχασα είσαι βάρδια δεν μπορείς.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 8,12 σωστότατος είσαι, έτσι θα απαντούσα και εγώ, χωρίς πλάκα μου αρέσει και η ειρωνεία σου. Κάποιος θα πρέπει να κάνει και λίγο κριτική εδώ μέσα όμως. Όταν ένας καπετάνιος αναλαμβάνει την ευθύνη να κουμαντάρει ένα πλοίο σε φουρτούνα χρειάζεται μηχανές βαρβάτες. Εδώ μέσα οι μηχανές «καίνε» λάδια με συνέπεια στην ουσία να μην έχεις καράβι. Δεν φτάνεις όμως και στο σημείο να φορτσάρεις τις μηχανές με το πλοίο δεμένο στο ντόκο για να σε πάρουν οι κάμερες , να διαφημιστεί ο εφοπλιστής, με απώτερο σκοπό να πάρεις το «δωράκι» σου. Τις ελπίδες του κοσμάκι που τις πάς, σε ξαναπιστεύει όταν πρέπει; Με άλλα λόγια μ΄ένα σπάρο δυο τρυγόνια. Κατάλαβες;