Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

Υπεραπλουστευμένες σκέψεις και τυχαίοι συσχετισμοί


Από τον συνάδελφο Γ. Μπενέα λάβαμε το παρακάτω κείμενο:
Υποβάλω ταπεινά το ερώτημα στους φίλους οικολογίζοντες οι οποίοι κόπτονται δήθεν για την ρύπανση που προκαλεί το διυλιστήριο επιδιώκοντας την μη αναβάθμισή του.
Τους παραπέμπω σε ένα θέμαπου γνωρίζω αρκετά καλά, αγαπητό σε εμένα αλλά και στην συντριπτική πλειοψηφία των νεοελλήνων, το οποίο τυγχάνει να είναι και απολύτως κατανοητό.
Η σύγκριση που κάνω είναι ανάμεσα σε δύο γνωστά αυτοκίνητα στο ευρύ κοινό, ένα του 1970 και ένα του 2008, της ίδιας εταιρείας και της αυτής κατηγορίας, αλλά με την διαφορά τεχνολογίας που μας χωρίζει από τότε μέχρι σήμερα.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει πιστεύω και με το διυλιστήριο των ΒΕΕ σε σχέση με τα σχέδια αναβάθμισής του.
Φυσικά όσο απαραίτητο είναι στην καθημερινότητά μας ένα σύγχρονο αυτοκίνητο, άλλο τόσο απαραίτητες είναι και οι σύγχρονες βιομηχανίες.
Εάν οι διαρκώς και στείρα διαφωνούντες και οχλαγωγούντες μπορέσουν να με πείσουν επιχειρηματολογώντας ότι δεν χρειαζόμαστε σύγχρονα βιομηχανικά προϊόντα από σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον βιομηχανίες είναι πολύ πιθανό να με κατεβάσουν και εμένα στους δρόμους.
Φτάνει να μην μου ζητήσουν να επιστρέψω στην εποχή των σπηλαίων ή εν πάση περιπτώσει στην εποχή της ψωροκώσταινας.
Ας δούμε τώρα πως ένα σύγχρονο προϊόν παράγει περισσότερο, καταναλώνει και ρυπαίνει λιγότερο και είναι ασφαλέστερο.
Επέλεξα σκόπιμα ακραίους κυβισμούς για να αποδείξω πως ένα καμινέτο μπορεί παράγοντας ελάχιστα να ρυπαίνει περισσότερο από ένα σύγχρονο μεγαθήριο.

Αυτοκίνητο

FORD CORTINA

FORD MONDEO

Κυβικά

1298

2521

Κύλινδροι

4

5

Ίπποι

54 / 5000

220 / 5000

Ροπή

9,4 / 2500

32,6 / 1500

Βάρος

880

1492

Κιλά ανά ίππο

16,3

6,7

Επιτάχυνση 0-100

25,4

7,7

Τελική ταχύτητα

131

240

Κατανάλωση

9,4

9,3

Καυσαέρια

Βοήθεια πνιγόμαστε

Ασήμαντα


ΜΠΕΝΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΠΕ ΒΕΕ

E-Mail: beneas13@hol.gr

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η μελέτη για τη νέα μονάδα τί λέει για τις εκπομπές μονοξειδίου και διοξειδίου του άνθρακα?

Ανώνυμος είπε...

παπαγαλε βαλε το κορτινα διπλα σε 10 μοντεο και κανε την συγκριση,ε παπαγαλε.φραπεδομαγκα της συμφορας

Ανώνυμος είπε...

Κάτω στο γιαλό, κάτω στο περιγιάλι
κάποιος πάτησε του ψύλλου το ποδάρι.
Βάζει ο ψύλλος μια φωνή:
«Το ποδάρι μου πονεί !»
Σύρτε, φέρτε το γιατρό,
να γιατρέψει το κακό.
Κάτω στο γιαλό, κάτω στο περιγιάλι
έτρεξε ο γιατρός, να γιάνει το ποδάρι.
-Καλημέρα κυρ-γιατρέ,
κάθησε στον καναπέ
να μας πεις μια συνταγή
για του ψύλλου την πληγή.

Ανώνυμος είπε...

α) Οι όροι «φραπεδόμαγκες» και «επαναστάτες του φραπέ» είναι πατενταρισμένοι από μένα και χαρακτηρίζουν τους ανήσυχους οικολογίζοντες (όπως λέμε λαϊκίζοντες) του Θριασίου για τις βιομηχανικές επενδύσεις, του Ελαιώνα για το γήπεδο του ΠΑΟ, της Φιλαδέλφειας για το γήπεδο της ΑΕΚ, του Χαϊδαρίου για τις επενδύσεις στην περιοχή του Σκαραμαγκά, των Ηλείων για την Ιόνια οδό κ.λ.π.
Σε παρακαλώ ανώνυμε μην χρησιμοποιείς τον όρο είναι κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
β) Εγώ ανέπτυξα ένα θέμα και είμαι σε θέση να το ξανακάνω.
Είμαι σε θέση να γράψω ακριβώς τα αντίθετα και να πείσω, ασχέτως του εάν δεν θα τα πιστεύω, μπορώ όμως να το κάνω, εσύ ανώνυμε γιατί δεν μας παρουσιάζεις το παραμύθι σου για να σε κρίνουμε από τα γραπτά σου;

γ) Στο ανώνυμο και ανορθόγραφο e-mail που μου έστειλες ρωτάς να μάθεις πόσα παίρνω για να κάνω το παπαγαλάκι της εταιρείας.
Μάθε λοιπόν πως παίρνω πολύ περισσότερα από αυτά που μπορείς να μου προσφέρεις εσύ για να υποστηρίξω τα αντίθετα. Τον μισθό μου που προβλέπεται από την Σ.Σ.Ε.
Και πρόσεξε, εγώ ότι κι αν γράφω θα πείθω ενώ εσύ και οι όμοιοί σου δεν πείθετε γραφικοί χαβαλέδες μου.

δ) Όσοι από εσάς είχατε συνηθίσει κατά το παρελθόν στα χαρτζιλικώματα του μπάρμπα Γιάννη, πάρτε το απόφαση, τα μπαξίσια τέλος.
Όσο και να φωνάζετε η εταιρεία θα πράξει τα νόμιμα, αυτά που δικαιούται από τους νόμους του κράτους

ε) Συνειδητοί οικολόγοι ή οικολόγοι από ανάγκη γιατί το πολιτικό σύστημα μας έφτυσε κατάμουτρα; Στην πόλη που ζω πήξαμε από τους νεόκοπους οικολόγους που το έριξαν στην οικολογία επειδή το πολιτικό σύστημα τους έθεσε στο περιθώριο αφού με την κατάρρευση του τείχους του αίσχους κατέρρευσαν και οι ιδεολογίες τους και τώρα την έχουν δει παιδιά των λουλουδιών.
Είναι οι ίδιοι που τις δεκαετίες του 70 και του 80 με τις πρακτικές τους μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα της εποχής εκείνης απέτρεψαν την εκβιομηχάνιση της χώρας στέλνοντας τις βιομηχανίες στην Τουρκία και την Αίγυπτο π.χ. PIRELLI και τους βιομηχάνους στην Ελβετία να καλοπερνούν π.χ. ΦΙΞ, την στιγμή που κάποιοι εργαζόμενοί του δεν έχουν πάρει ακόμα τις αποζημιώσεις τους.

στ) Η δενδροφύτευση των προαυλίων των σχολικών συγκροτημάτων που μαθητεύουν τα παιδιά μου με δικά μου έξοδα και προσωπική εργασία, η φροντίδα του αστικού πράσινου της πόλης μου, το πότισμα των νέων αλλά ξεχασμένων δένδρων από την υπηρεσία του Δήμου στην γειτονιά μου, είναι πράξεις που αν τις υιοθετούσαν οι ανώνυμοι οικολόγοι στα πεζοδρόμια των κατοικιών τους θα έκαναν τις πόλεις μας πιο πράσινες και πιο ανθρώπινες, αλλά πολύ φοβάμαι πως πρόκειται για οικολόγους που κόβουν το δέντρο όταν εμποδίζει την στάθμευση του πολυτελούς (και όχι υβριδικού) οχήματός τους.

Φιλικά
Γιώργος Μπενέας

Ανώνυμος είπε...

Βενέα 13 έσω και λίγο μετριοπαθής, έτσι λιγάκι ντε, είπαμε η μετριοπάθεια δεν βλάπτει. Άλλωστε είναι της μοδός το σεμνά και ταπεινά. Δεν είμαι από αυτούς που αμολάνε φίδια στα χωριά «μακριά από το σπίτι τους» για να σώσουν τον κόσμο και έχεις δίκιο στο θέμα του πραγματικού ενδιαφέροντος για το πράσινο, έχω ιδίαν πείρα αλλά τα πήρε η μπάλα όλα. Που εμπόδισε την εκβιομηχάνιση ο συνδικαλισμός την δεκαετία του 60 και 70. Για ποιο συνδικαλισμό μιλάμε, τότε ούτε στις ταινίες δεν τον βλέπανε, μήπως σου ξέφυγε; Έπειτα ο συνδικαλισμός έστειλε τα Αμερικάνικα κεφάλαια και κατά δεύτερον τα Ευρωπαϊκά στη Κίνα; Μη λες ότι θέλεις. Μήπως μπορείς να δουλεύεις και να ζεις σαν Κινέζος να έρθουν οι βιομηχανίες εδώ; Πρόσεχε λοιπόν. Έπειτα πολύ δύναμη όσον αφορά τις νέες εγκαταστάσεις δίνεις στον Οφθαλμίδη, ήρεμα στο 2008 βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Ποιος είναι ο Αττίλας η ο Hannibal; Το φούσκωμα κρατάει όσο χρειάζεται, ΚΑΤΑΛΑΒΕΡΔΟΥΓΚΟΣ, or no;;

Ανώνυμος είπε...

Η επένδύσεις στο Θριάσιο ή όπου αλλού δεν έχουν να κάνουν με το αν ρυπαίνουν η όχι αλλά με το αν είναι απαραίτητες η όχι και με το αν υπάρχει η Πολιτική βούληση να γίνουν ή όχι.
beneas13 με απογοητεύεις.
Τι θέλεις και αντιπαρατίθεσαι εσύ;
Απόλαυσε τις πουράκλες σου αγοράκι μου !
Ο δικός σου ξέρει πόσο χαμηλά έχεις πέσει;
Άκου διάλογο με τους οικολόγους πράσινους εναλακτικούς και δεν συμμαζεύεται;
Είπαμε υπάρχει Πολιτική βούληση. Και όχι μόνο για τις ΒΕΕ !

Ανώνυμος είπε...

Οι επενδύσεις....
Μην μας πουν και ανορθόγραφους...

Ανώνυμος είπε...

να γίνουν ρε παιδιά οι επενδύσεις, δεν είπε κανείς να μη γίνουν...αλλά μη μας λένε ότι θα παίρνουμε αργό και οι καμινάδες θα βγάζουν λουλούδια...δεν είμαστε και χαλβάδες, το παίζουμε όπου είναι απαραίτητο αλλά όχι και έτσι....