Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τις ΒΕΕ

Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη πολιτιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τις ΒΕΕ χωρίς την αναμενόμενη επιτυχία. Η Επιτροπή αγώνα μας έστειλε το παρακάτω δελτίο τύπου:


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ)&
ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ
Επικοινωνία : τηλ : 210-5537308-9 -10. fax: 5537220. Κιν. 6977180196 -6944306700
____________________________________________________________________________________


Ελευσίνα 29/6/2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μήνυμα προς τα ΕΛΠΕ και την Κυβέρνηση:
ξεχάστε την γιγάντωση της ΠΕΤΡΟΛΑ!
Στο Θριάσιο δεν χωράει άλλη ρύπανση
Σαφέστατο μήνυμα προς την Κυβέρνηση αλλά και προς την ηγεσία των ΕΛΠΕ να εγκαταλείψουν άμεσα τα σχέδιά τους για την γιγάντωση και εδαφική επέκταση του Διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ έστειλαν οι Δήμαρχοι του Θριασίου, ο Νομάρχης, βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής και οι πολίτες του Θριασίου σε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία έξω από το Διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ στην Ελευσίνα.
«Στο Θριάσιο δεν χωράει άλλη ρύπανση. Ξεχάστε την επένδυσή σας. Οι μελέτες σας διαψεύδονται από την καθημερινότητά μας. Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση. Έχουμε ξεκινήσει ήδη και τον νομικό αγώνα για την ακύρωση των σχεδίων» τόνισαν όλοι οι ομιλητές οι οποίοι αναφέρθηκαν και στο σύνολο των περιβαλλοντικών προβλημάτων του Θριάσιου.

Παρέστησαν οι Δήμαρχοι του Θριάσιου και της Μεγαρίδας: Αμπατζόγλου Γ- Ελευσίνα (κεντρικός ομιλητής ), Κριεκούκη Ι. – Μάνδρα, Ρόκκας Θεόφιλος – Μαγούλα, Μελετίου Ν. – Ασπρόπυργος , Φωτίου Σταύρος – Ν. Πέραμος και Στρατιώτης Δ.- Μέγαρα. Χαιρέτισαν ο Νομάρχης Δυτ. Αττικής κ. Αρ. Αρκουδάρης , ο Πρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτ. Αθήνας Λ. Μίχος , και οι Βουλευτές Αττικής Ντ. Βρεττός ( εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ) και Θαν. Λεβέντης ( εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ) . Παρέστησαν επίσης η βουλευτής ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου και πλήθος Δημοτικών και Νομαρχιακών Συμβούλων και εκπρόσωποι φορέων του Θριασίου.
Ο αποκλεισμός της ανατολικής πύλης του διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ διήρκεσε 20 ώρες. Ξεκίνησε το Σάββατο το πρωί στις 8 π.μ ώρα και έληξε τα ξημερώματα της Κυριακής.
Πάνω από 1.000 πολίτες κατέκλυσαν τον χώρο της εκδήλωσης πάνω στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών Κορίνθου, έξω από την ανατολική πύλη του Διυλιστηρίου, παρά τις άστοχες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της τροχαίας.
Η ολονύχτια διαμαρτυρία ξεκίνησε με χορούς από πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής, ομιλίες και χαιρετισμούς. Επακολούθησε συναυλία διαμαρτυρίας με τον Βασ. Παπακωνσταντίνου και μεταμεσονύχτιο λαϊκό πρόγραμμα έως τις 4.00 το πρωί της Κυριακής μέσα σε ένα αποπνικτικό περιβάλλον από τις οσμές υδροθείου και μερκαπτανών που αναδύονταν από το διυλιστήριο.
Παρακάτω δημοσιεύουμε φωτογραφίες από την εκδήλωση.



Ο Συνάδελφος Γ. Μπενέας μας έστειλε 2 ίδιες φωτογραφίες καθώς και μία με την Porsche του Μπουλά με το παρακάτω σχόλιο:
Χαίρομαι που είμαι απόψε μαζί σας…
Λυπάμαι όμως που είμαστε τόσο λίγοι…
Που είναι ο κόσμος απόψε;
Θα έπρεπε να είμαστε είκοσι χιλιάδες…
Έτσι ξεκίνησε ο Σάκης Μπουλάς το καλλιτεχνικό του πρόγραμμα.
Επειδή κάποιοι σήμερα θα μιλούν για χιλιάδες διαδηλωτές…
Και επειδή δεν θέλω κάποιοι να πουν πως εγώ παραπληροφορώ…Αδιάψευστοι μάρτυρες οι φωτογραφίες.
Από την σύντομη προσωπική μας επαφή με την εκδήλωση εκτιμούμαι ότι το πλήθος ήταν περίπου 400-500 άτομα.

Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Μειώσεις Προσωπικού προσεχώς στα ΕΛΠΕ

Την περασμένη Πέμπτη 27/6/2008, έγινε παρουσίαση του έργου των Συμβούλων από πλευράς Εταιρείας στα Διευθυντικά στελέχη. Οι κυριώτερες έννοιες που απασχόλησαν ήταν:

Α) Τα περιθώρια διύλισης (margins) τα οποία σε πολύ γενικές γραμμές ορίζονται ως η διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς του αργού και της τιμής πώλησης των προϊόντων, δηλ. τα μικτά κέρδη και

Β) το ανθρώπινο δυναμικό.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα:

  • Τα 3 από τα 4 διυλιστήρια (Θεσσαλονίκη, Ελευσίνα, ΟΚΤΑ) λειτουργούν αυτή τη στιγμή στο «κόκκινο» λόγω των χαμηλών περιθωρίων διύλισης. Αυτή τη στιγμή μόνο ο Ασπρόπυργος παράγει το 80% των κερδών του Ομίλου, λειτουργώντας με περιθώριο διύλισης 3-5$/bbl.
  • Οι συγχωνεύσεις που δημιούργησαν τον Όμιλο των ΕΛΠΕ επέφεραν έλλειμμα συνεκτικότητας και ομογενοποίησης.
  • Εμφανίζεται ένα ιστορικό «άκαμπτου» εργατικού δυναμικού και ισχυρό σωματείο που οδηγεί σε «ξεπερασμένες» πρακτικές που έχουν υψηλό κόστος για την Εταιρεία.
  • Υπάρχει χαρτοφυλάκιο που αναπτύχθηκε σε διαφορετικές περιόδους και που πρέπει να επανεξετασθεί (Έρευνα και Παραγωγή Υ/Α, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Γεωργία κλπ)
  • Τα κέρδη επηρεάζονται έντονα από τα περιθώρια διύλισης και τις τιμές του αργού. Κατά την επόμενη τριετία θα υπάρξει πιθανότατα έλλειψη ρευστού.

Σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό, επισημάνθηκε ότι :

  • Έχει μεγάλο κόστος σε σχέση με εκείνο της αγοράς.
  • Οι χειριστές αμείβονται ακριβά και δεν κάνουν πρωτογενή συντήρηση (καθαρισμούς φίλτρων, hot bolting, μηδενισμό οργάνων κλπ)
  • Παίρνουν μεγάλο αριθμό μερών αναπαύσεως (ρεπό) που οδηγεί σε σημαντική διαφορά στις μέρες εργασίας σε σχέση με τον ανταγωνισμό (195 μέρες έναντι 220 του ανταγωνισμού).
  • Η ύπαρξη «οργανικών θέσεων» δηλ. τα οργανογράμματα, χρησιμοποιούνται σαν εμπόδιο στην μείωση κόστους μέσω συγχώνευσης «πόστων».
  • Το εργατικό κόστος επιβαρύνεται από την «ωρίμανση», δηλ. το χρονοεπίδομα.
  • Το εισαγωγικό κλιμάκιο για τους χειριστές θεωρείται ακριβό ενώ το επιβαρύνει και η αναγνώριση της προϋπηρεσίας σε προηγούμενο εργοδότη (το τελευταίο έχει ήδη λυθεί με την συνδρομή του ΠΣΕΕΠ).
  • Το υφιστάμενο σύστημα αμοιβής (τριετίες) πριμοδοτεί την αρχαιότητα και δεν συνδέεται με την ύπαρξη κινήτρων που συνήθως δίνονται από Διευθυντές (φακελάκι σε κολλητούς, ρουφιάνους κλπ).

Στα επόμενα χρόνια, με τον ρυθμό του πέφτουν τα περιθώρια διύλισης (δηλ. τα μικτά κέρδη) και που αυξάνουν τα λειτουργικά έξοδα (αμοιβές προσωπικού και άλλα πάγια), ο Όμιλος θα γίνει προβληματικός.

Για να αντιμετωπισθεί αυτό θα πρέπει να γίνει σειρά ενεργειών όπως:

  • Εθελούσιες συνταξιοδοτήσεις
  • Σε θέσεις που συνταξιοδοτείται κάποιος, αυτή να καταργείται και να μην αναπληρώνεται με πρόσληψη.
  • Μετακινήσεις προσωπικού από θέσεις που υπάρχει περίσσεια σε άλλες που υπάρχει έλλειψη.
  • Πρόσληψη επιπλέον εργολαβικού προσωπικού για μείωση κόστους, μέσω εταιρειών μίσθωσης προσωπικού.
  • Κίνητρα στους Διευθυντές για να «ενθαρρύνουν» το προσωπικό.
  • Σαν πιλότος τα παραπάνω θα εφαρμοσθούν στην Έρευνα και Παραγωγή Υ/Α (εδώ κατά λάθος βοηθά και το ΠΣΕΕΠ, θεσμοθετώντας την διενέργεια των κατά τόπους απεργιών)
  • Αλλαγή του Εσωτερικού κανονισμού.
  • Αλλαγή του Συμφωνητικού για Απεργίες, καθώς θεωρείται ότι οι ποσότητες για παράδοση είναι μικρές και το προσωπικό ασφαλείας πολύ.

«Παχιές» και «Ισχνές» αγελάδες.
Βλέπουμε λοιπόν πως η περίοδος των «παχιών αγελάδων» (άνοδος της κερδοφορίας λόγω αύξησης της τιμής του αργού) οφείλεται στο management της Εταιρείας, που φρόντισε να την κεφαλαιοποιήσει δημιουργώντας μπόνους και εξωφρενικούς μισθούς σε σχέση με τους προηγούμενους για την Διοίκηση. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως οι αποδοχές του τωρινού Διευθύνοντος Συμβούλου είναι τριπλάσιες σε σχέση με του Α. Καραχάλιου (κατά την περίοδο 2001-2002) που ήταν κομματικός, κρατιστής, δεν ήξερε την αγορά κλπκλπ. (όπως αυτοί ισχυρίζονται). Για την πτώση όμως των κερδών θα ευθύνονται οι εργαζόμενοι.

  • Όταν όμως η Μότορ Όιλ έχει περιθώρια διύλισης τριπλάσια από τα ΕΛΠΕ (δηλ. 9$/bbl έναντι 3$/bbl) για αυτό ευθύνονται οι εργαζόμενοι;
  • Όταν κατασπαταλήθηκαν τα έσοδα των ΕΛΠΕ από το Χρηματιστήριο σε άστοχες επενδύσεις και ο υπεύθυνος αναβαθμίζεται σε Γενικό Διευθυντή (Α. Τζούρος), ευθύνονται οι εργαζόμενοι;
  • Όταν τα 3 από τα 4 διυλιστήρια του Ομίλου (Θεσσαλονίκη, Ελευσίνα, ΟΚΤΑ) παραμένουν topping/hydroskimming ενώ είναι γνωστό πως στην αγορά έχουν θέση μόνο τα σύνθετα διυλιστήρια τύπου Ασπροπύργου και ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, ευθύνονται οι εργαζόμενοι ή μήπως κάποιοι άλλοι έπρεπε να κάνουν το «κάτι παραπέρα» δηλαδή το στοιχειώδες, να κάνουν επενδύσεις;
  • Οι εργαζόμενοι φταινε που τα 4 πέτρινα τελευταία χρόνια δεν έγινε καμία επένδυση στον Ελλαδικό χώρο των ΕΛΠΕ; Οι εργαζόμενοι έκαναν τις αποτυχημένες επενδύσεις σε Αίγυπτο και Λιβύη; Οι εργαζόμενοι είχαν τα δικαιώματα εξόρυξης σε Ελλάδα και δεν τα αξιοποίησαν και τώρα θέλουν να αγοράσουν δικαιώματα από το Ελληνικό Δημόσιο;
  • Όταν το έτος 2001 το αργό είχε πέσει λίγο κάτω από τα 10$/bbl πόσα να ήταν τα περιθώρια διύλισης (διαφορά τιμής αργού και προϊόντων χονδρικά); Να ήταν κάτω από 3$/bbl; Και αν πράγματι ήταν, πόσο ήταν η τιμή πώλησης της βενζίνας; Την χαρίζαμε ή την πουλούσαμε; Πως τότε με παρόμοια περιθώρια διύλισης είχαμε (μειωμένα βεβαίως) κέρδη; Μήπως κάποιοι πρέπει να κοιτάξουν τον καθρέπτη για να δουν τους υπαίτιους;

Γενικά ισχύει ότι εφόσον ένα διυλιστήριο παράγει ότι ζητά η αγορά θα είναι κερδοφόρο. Αν όχι, τότε θα είναι ζημιογόνο. Αυτό ισχύει για όλα τα διυλιστήρια. Τα ΕΛΠΕ παράγουν αυτό που ζητά η αγορά; Και αν όχι, ποιος ευθύνεται; Οι εργαζόμενοι;

Καταλήγουμε λοιπόν στο ότι η πρώτη απόπειρα ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ τα οδήγησε στο φάσμα της χρεοκοπίας. Ζητείται τώρα περαιτέρω ιδιωτικοποίηση για να λυθούν τα προβλήματα που δημιούργησαν οι ίδιοι «άνθρωποι της αγοράς». Αυτοί οι ειδήμονες που ΠΑΝΤΑ είχαν την ΠΕΤΡΟΛΑ σε αρνητική κερδοφορία, ήρθαν εξαπατώντας τα κρατικά κορόιδα, για να πλιατσικολογήσουν την περιουσία του ελληνικού λαού, με το πρόσχημα την αυξημένη κερδοφορία.

Είναι λογικό να έχουν τα ΕΛΠΕ το 75% της ελληνικής αγοράς και να κινδυνεύουν να καταστούν προβληματικά με περιθώρια διύλισης (μικτά κέρδη) 3$bbl, ενώ η ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ με 22% της ελληνικής αγοράς να έχει περιθώρια διύλισης 9$bbl και να χαίρει κερδοφορίας; Οι εργαζόμενοι και οι αμοιβές τους ευθύνονται για αυτό; Και το 2001 δεν ευθύνονταν;

Κατά την γνώμη μας, είναι φανερό πως ο εναγκαλισμός των ΕΛΠΕ με τον Όμιλο Λάτση οδηγεί τα ΕΛΠΕ σε επιχειρηματική χρεοκοπία η οποία θα επιχειρηθεί να αποδοθεί στους εργαζόμενους και στον λεγόμενο «κρατικό χαρακτήρα» της Εταιρείας. Τα ΕΛΠΕ (κυρίως τα πρώην ΕΛΔΑ) απόσβεσαν με επιτυχία πολύ μεγαλύτερη επένδυση από αυτή που επιχειρείται στην Ελευσίνα (αυτήν των ετών 1985-1987), διότι αυτή πραγματοποιήθηκε με την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων. Για την τωρινή ένδεια επενδύσεων ωστόσο, δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι.

Άλλα λένε στην Κυβέρνηση και άλλα στην Paneuropean.
Στην κυβέρνηση λένε πως αν δεν γίνει η επένδυση και η μείωση προσωπικού, τα ΕΛΠΕ είναι καταδικασμένα στην χρεοκοπία. Από την άλλη, στην Paneuropean λένε πως για να επιτύχουν τους ψηλούς ρυθμούς κερδοφορίας που θέλει ο Όμιλος Λάτση (περίπου 1 δις ευρώ) θα πρέπει να γίνει και η επένδυση και η αναδιάρθρωση του ανθρώπινου δυναμικού. Σκοπός τους είναι να κερδίσουν χρόνο για να πλιατσικολογήσουν ακόμα περισσότερο τα ΕΛΠΕ.

Συνάδελφοι
Δεν θέλουμε να κινδυνολογήσουμε, αλλά το μέλλον μας είναι στα χέρια μας. Η συσπείρωση και η ενότητα είναι η απάντηση. 'Οποιος ξεφεύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος. Το μαγαζί δεν το έκτισε κανένας Λάτσης για να κάνει ότι νομίζει. Δημιουργήθηκε από το ελληνικό κράτος με τον κόπο χιλιάδων ελλήνων για να δίνει ψωμί σε αυτούς και τα παιδιά τους και για να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας και όχι για να διασφαλίζονται τα πριμ και τα μπόνους κάποιων μανατζαραίων που απ’ όπου πέρασαν άφησαν μόνο ζημίες πουλώντας υποσχέσεις για τρελά κέρδη (σε αυτό θα επανέλθουμε). Όσο για τους συναδέλφους σχολιαστές που ασχολούνται με τις προαγωγές του συγκροτήματος της U-3700, αλλά και σε άλλους που ασχολούνται με άλλα, να τους θυμίζουμε την ρήση ότι «Των οικιών ημών (και υμών) εμπιμπραμένων ημείς (και υμείς) άδομεν».

Μετά τον Ελαιώνα και η Ελευσίνα είπε ΟΧΙ στους τοπικούς χαβαλέδες της.

Από τον συνάδελφο Γ. Μπενέα λάβαμε το παρακάτω κείμενο σχετικά με την χθεσινοβραδινή συγκέντρωση έξω από τις ΒΕΕ:

Αραιά αραιά καμιά 200Σαρανταριά, στην πανΑττική συγκέντρωση έξω από τις ΒΕΕ, που δεν είχαν το κουράγιο να σηκώσουν τα χέρια τους, όταν ο ξεχασμένος καλλιτέχνης τους φώναζε …να καούν τα χλωρά, να καούν τα ξερά, να καούν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, να καούν και τα διυλιστήρια…
Ασήμαντη η προσέλευση, για το μέγεθος της κινητοποίησης, στο Θριάσιο, στον ΑΣΔΑ, και τα blogs.
Ακόμα και οι πλανόδιοι πωλητές που είχαν επενδύσει σε ένα αξιοπρεπές μεροκάματο, από νωρίς το πήραν απόφαση πως δεν θα έκαναν ταμείο.
Οι μόνοι που τα οικονόμησαν ήταν οι ξεχασμένοι επαναστάτες καλλιτέχνες και το επιτελείο τους και πολύ καλά έκαναν βεβαίως.
Οι πολίτες με την επιδεικτική απουσία τους, αποδοκιμάζουν τους διοργανωτές τέτοιων εκδηλώσεων, όπου και αν γίνονται και που ως σκοπό έχουν την προβολή κάποιων που επιθυμούν μελλοντικά την πολιτική εκμετάλλευση τέτοιων γεγονότων.
Ίσως με κάποια διαφορετική προσέγγιση του ζητήματος να είχαν συμμάχους και τους κατοίκους.
Πάντως με Έφη Θώδη ο κόσμος στοιχηματίζω πως θα έφτανε ως το μπλόκο.
Να καούν λοιπόν τα διυλιστήρια… ξεχασμένοι καλλιτέχνες μου, αλλά βενζίνη για τις PORSCHE σας δεν μας είπατε που θα βρίσκετε.


Ώρα 01:00 η εκδήλωση συνεχίζεται

beneas13

Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

Την Πέμπτη υπογράφεται η συμφωνία Edison-ΕΛΠΕ


Από το "Euro2day" αναδημοσιεύουμε το σχετικό άρθρο:
Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας υπογράφεται την ερχόμενη Πέμπτη, εκτός απρόοπτου, η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Edison και Ελληνικών Πετρελαίων, με στόχο τη δημιουργία του εναλλακτικού πόλου της ΔΕΗ.
Τα συμφωνητικά για τη σύσταση της Holding εταιρία (50-50) θα υπογράψουν, από την πλευρά της Edison ο διευθύνων σύμβουλος κ. U. Quandrino και από τα ΕΛ.ΠΕ. ο πρόεδρος Τ. Χριστοδούλου.
Αμέσως μετά προγραμματίζεται να γίνει συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες της σύμπραξης, οι στόχοι και οι προοπτικές της.
Τη συνέντευξη θα τιμήσει με την παρουσία του και ο υπουργός Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας.
Όπως έχει ήδη γράψει το euro2day, εκτός από τη Holding θα δημιουργηθούν δύο θυγατρικές εταιρίες, με αντικείμενο την εμπορία και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Στη Holding θα συμμετέχουν ισόποσα (50-50) τα ΕΛ.ΠΕ. και η Edison. Στην εταιρία παραγωγής, η Holding θα έχει την πλειοψηφία των μετοχών, ένα σημαντικό ποσοστό θα κατέχει η HE & D, σύμπραξη του ομίλου της ΕΛ.ΤΕΧ. (66,67%) και της Ιντρακόμ (33,33%) και με μικρό ποσοστό η Χαλκόρ, του ομίλου της Βιοχάλκο. Αντίθετα, στην εμπορική εταιρία το 100% των μετοχών θα κατέχει η Holding.
Στην εταιρία παραγωγής θα εισφερθούν, η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του ομίλου των ΕΛ.ΠΕ., η νέα μονάδα της εταιρίας Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης, του ομίλου της ΕΛ.ΤΕΧ., που θα κατασκευασθεί στη Θίσβη Βοιωτίας, η λιθανθρακική μονάδα για την οποία έχει καταθέσει αίτηση στη ΡΑΕ η Edison, καθώς και η δεύτερη άδεια για μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που έχουν εξασφαλίσει πρόσφατα τα ΕΛ.ΠΕ. για το Πέραμα Μεγάρων.

Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Εδαφική επέκταση και γιγάντωση του Διυλιστηρίου ΕΛΠΕ ΒΕΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ)

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την επερώτηση του βουλευτή Αθ. Λεβέντη (πηγή ΑΝΑ):
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΣΥΡΙΖΑ- ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ Θ.ΛΕΒΕΝΤΗ- Εδαφική επέκταση και γιγάντωση του Διυλιστηρίου ΕΛΠΕ ΒΕΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ)
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ-ΑΚΕ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς Ανάπτυξης , ΠΕΧΩΔΕ και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
____________
ΘΕΜΑ: Εδαφική επέκταση και γιγάντωση του Διυλιστηρίου ΕΛΠΕ ΒΕΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ)
Με την Κοινή Υπουργική σας Απόφασή με αριθμό πρωτοκόλλου 146393/3.6.2008 εγκρίνατε τους Περιβαλλοντικούς Όρους τόσο των υφιστάμενων μονάδων όσο και των σχεδιαζόμενων μονάδων εδαφικής επέκτασης και γιγάντωσης του Διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ αδιαφορώντας για την πάνδημη αντίδραση του Λαού του Θριάσιου Πεδίου .
Επειδή το σοβαρό αυτό θέμα απασχολεί σύσσωμη την κοινωνία του Θριάσιου η οποία ήδη προχωρά σε νέες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας και ενδιαφέρεται να ενημερωθεί, παρακαλείσθε να καταθέσετε :
  • Tα με αριθμούς 19, 22, 25, 33, 35, 36, 37, 39 (αίτηση και αντίγραφο ΜΠΕ λιμενικών έργων), 40, 41, 42, 43, 44 έγγραφα που μνημονεύονται στο «έχοντας υπόψη» της ανωτέρω απόφασης.
  • Κάθε άλλο σχετικό έγγραφο που έχει κατατεθεί από τα ΕΛΠΕ ΒΕΕ ή έχει εκδοθεί από τις υπηρεσίες την Δ/νση ΕΑΡΘ ή άλλες Δ/νσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ μετά τις 3/6/08 και αφορά στο συγκεκριμένο έργο.
  • Την πράξη καταχώρησης (αν έχει εκδοθεί) της Μελέτης Ασφάλειας , όλες τις επιστημονικές αξιολογήσεις καθώς και τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών. Επίσης να κατατεθεί η σχετική αλληλογραφία μεταξύ ΥΠΕΧΩΔΕ και ΥΠΑΝ που αφορά στην Μελέτη Ασφάλειας.
  • Την άδεια εγκατάστασης (αν έχει εκδοθεί ) για το ανωτέρω έργο της επέκτασης του Διυλιστηρίου.
Ο ερωτών Βουλευτής
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

Υπόθεση 3Ε και "στελέχη αγορας"

Την περασμένη εβδομάδα η μετοχή της CocaCola 3E γνώρισε πρωτοφανή πτώση ύψους 30%. Η πτώση ήταν ένα φαινόμενο που δεν δικαιολογούνταν από τα μεγέθη της εταιρείας, την στιγμή ιδίως που ανακοινώνονταν αύξηση κερδών 5-7%. Πωλητές ήταν οι ξένοι θεσμικοί που θεώρησαν ότι εξαπατήθηκαν και χωρίς λόγο στήριξαν την μετοχή όλο αυτό το διάστημα της πτώσης του Γενικού Δείκτη.
Αυτό που ενόχλησε ιδιαίτερα τους ξένους, είναι ότι από τις αρχές Μαρτίου μέχρι τα μέσα Μαίου, πωλήθηκαν 282.000 μετοχές που προέρχονταν από stock options. Δηλαδή προέρχονταν από πωλήσεις των μεγαλοστελεχών της εταιρείας που γνώριζαν ότι τα κέρδη θα είναι μικρότερα από τα αναμενόμενα.
Μερικοί που πούλησαν ήταν:
Στις 22 Φεβρουαρίου ο Διευθύνων Σύμβουλος Δώρος Κωνσταντίνου πούλησε 30.000 μετοχές προς 29,7 ευρώ ανά μετοχή, έναντι συνολικά 891.000 ευρώ.
Ο ίδιος τρεις μέρες αργότερα έδωσε άλλες 30.000 μετοχές έναντι 897.000 ευρώ δηλ. 29,9 εκάστη.
Στις 18 Μαρτίου ο Κλέων Γιαβάσογλου, διευθυντής Υπηρεσιών Εφοδιαστικής Αλυσίδας πούλησε 30.001 μετοχές έναντι 28,5 ευρώ εισπράττοντας 855.539 ευρώ.
Στις 19 Μαρτίου ο δικός μας πλέον εκτελεστικός σύμβουλος της ΕΚΟ ΑΒΕΕ (με αμοιβή πάνω από 300.000 ευρώ) και τότε εκτελεστικός σύμβουλος της 3Ε Περικλής Βενιέρης πούλησε 15.000 μετοχές έναντι 437.000 ευρώ δηλ. 29,16 ευρώ ανά μετοχή.
Επίσης έγιναν πωλήσεις από τον προϊστάμενο Νομικών Υπηρεσιών, τον διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών, τον Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού και ο κύκλος έκλεισε πάλι με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Δώρο Κωνσταντίνου, που πούλησε στις 13 και 14 Μαΐου από 25.000 μετοχές έναντι 1.448.472,9 ευρώ.
Τελικά, αυτοί που έπρεπε να μείνουν τελευταίοι στο καράβι (το οποίο δεν θα βούλιαζε έτσι και αλλιώς), αυτοί ήταν πού πρώτοι έσπευσαν να το εγκαταλείψουν.
Αφιερώνεται στους λάτρεις των "στελεχών της αγοράς"

Τα στοιχεία από την εφημερίδα "Αξία" 21/6/2008


Παροχές ΕΛ.ΠΕ. στους κατοίκους

Η "ρομποποίηση" αυτή τη φορά συνεχίζεται με το παρακάτω άρθρο της "Καθημερινής":

«Ήταν λίγο πριν από τις 8 το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης, όταν χτύπησε το τηλέφωνο. Άκουσα μια ευγενική κυρία να μου λέει “καλησπέρα σας, ονομάζομαι τάδε και τηλεφωνώ εκ μέρους των Ελληνικών Πετρελαίων. Να σας ενημερώσω για την κοινωνική προσφορά της εταιρείας”. Πώς δεν μου έπεσε το ακουστικό, είναι απορίας άξιον». Ο κ. Γιώργος Τσοπελάκης, από τον Ασπρόπυργο, είναι ένας μόνον από τους εκατοντάδες κατοίκους του Θριασίου, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν δεχθεί ανάλογα τηλεφωνήματα από τα ΕΛΠΕ, στο πλαίσιο μιας νέας πρακτικής ενημέρωσης του κοινού για τα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης που εφαρμόζει η εταιρεία, της λογικής «πόρτα-πόρτα».

Συγκεκριμένα, οι πολίτες της Ελευσίνας, του Ασπροπύργου και της Μάνδρας ενημερώνονται ότι τα ΕΛΠΕ παρέχουν δωρεάν 500 λίτρα πετρελαίου σε πολύτεκνες οικογένειες, προσφέρουν οικονομική ενίσχυση σε 50 φοιτητές που θα εισαχθούν φέτος στα ΑΕΙ, δίνουν τη δυνατότητα δωρεάν καλοκαιρινών διακοπών σε κατασκηνώσεις σε παιδιά άπορων οικογενειών και προσφέρουν δωρεάν ιατρικές εξετάσεις σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών. «Άρχισε λοιπόν να με ρωτάει αν είμαι πολύτεκνος, αν είμαι άνεργος κ.ο.κ. Εκεί μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι. Μου θύμισε τη δεκαετία του ’80 όταν μια τσιμεντοβιομηχανία χάριζε απορρυπαντικό πλυντηρίου στον κόσμο για να πλένουν τα ρούχα τους που βρωμίζονταν από τη σκόνη τους», λέει στην «Κ» ο κ. Τσοπελάκης. Τα τηλεφωνήματα έγιναν πρώτο θέμα συζήτησης στα καφενεία της περιοχής, ενώ το μυαλό όλων δεν μπορούσε παρά να πάει στο «κακό»: ότι επρόκειτο πολύ απλά για μια προσπάθεια της εταιρείας να κατευνάσει την τοπική κοινωνία που σύσσωμη αντιδρά στη δρομολογούμενη επέκταση του διυλιστηρίου. «Έχουν μάλλον λανθασμένη αντίληψη της αρχής “ο ρυπαίνων πληρώνει”», αναφέρει στην «Κ» ο δημοτικός σύμβουλος Ελευσίνας κ. Χρήστος Χρηστάκης. «Δεν σημαίνει πληρώνω για να σταματήσει ο κόσμος να μιλάει!»

Από την πλευρά τους, τα ΕΛΠΕ απορρίπτουν κάθε τέτοιο ισχυρισμό. «Πρόκειται απλώς για ενημέρωση του κοινού για τα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης», σημειώνει στην «Κ» ο διευθυντής δημοσίων και εταιρικών σχέσεων της επιχείρησης κ. E. Στράνης. «Τα τηλεφωνήματα είναι εξόχως ευγενικά και σε καμιά περίπτωση δεσμευτικά. Όσο για την επέκταση, πρόκειται περισσότερο για εκσυγχρονισμό, ο οποίος γίνεται ώστε αντί για το ρυπογόνο μαζούτ, να παράγεται ντίζελ. Αυτό θα σημαίνει μείωση των εκπομπών κατά 80% σε τοπικό επίπεδο».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Από τον Συνασπισμό λάβαμε το παρακάτω κείμενο - καταγγελία που δημοσιευόυμε.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ καταγγέλλει τον λαϊκισμό των ΕΛΠΕ που προσπαθεί με ευτελείς τρόπους να μειώσει τις αντιστάσεις του λαού της περιοχή μας ενάντια στις επεκτάσεις που θέλει να κάνει.
Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ θεωρεί ότι η μόνη απάντηση στις τηλεφωνικές ενοχλήσεις των ΕΛΠΕ είναι η δυναμική συμμετοχή στις 28 Ιουνίου στη συγκέντρωση έξω από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ και η ενεργοποίηση των πολιτών σε οποιαδήποτε ασυδοσία των βιομηχάνων ή ενέργεια υποβάθμισης της ποιότητας της ζωή μας.

Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

Ο ρυπαίνων πληρώνει … για να κάνει την δουλειά του !

Από την Επιτροπή Αγώνα λάβαμε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ)&
ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ
Επικοινωνία : τηλ : 210-5537308-9 -10. fax: 5537220. Κιν. 6977180196 -6944306700
Email: epitropiagona@gmail.com
___________________________________________________________________________________ 24/6/2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πέφτει χρήμααα...!!
Ο ρυπαίνων πληρώνει … για να κάνει την δουλειά του !
Ανήμπορη να εξασφαλίσει με σοβαρά επιχειρήματα την συναίνεση της κοινωνίας του Θριασίου - για το καταστροφικό για το περιβάλλον του Θριασίου σχέδιο επέκτασης του Διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ - η ηγεσία των ΕΛΠΕ επιστρατεύει - μάταια - επιλήψιμες μεθόδους εκμαυλισμού των κατοίκων.
Με φορτικές τηλεφωνικές κλήσεις προς εκατοντάδες Δημότες κυρίως της Ελευσίνας, της Μάνδρας και της Μαγούλας , ανοίγει κρουνούς ατομικών «παροχών»:
· Δωρεάν παροχή 500 λίτρων πετρελαίου σε πολύτεκνες οικογένειες.
· Οικονομική ενίσχυση σε φοιτητές που θα εισαχθούν φέτος στα ΑΕΙ.
· Δωρεάν καλοκαιρινές διακοπές για παιδιά σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις.
· Δωρεάν ιατρικές εξετάσεις για ηλικιωμένους σε διαγνωστικά κέντρα της περιοχής κ.α
Ουδέποτε στο παρελθόν - τα υπό κρατικό έλεγχο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ - είχαν επιδοθεί σε τέτοιες εξατομικευμένες μεθόδους και πρακτικές .
Αντίθετα, το ιστορικό ανάλογο ανακαλείται αυτόματα στη μνήμη των κατοίκων : η καταστροφική επιδρομή του Ι. Λάτση ( Ιδρυτή της ΠΕΤΡΟΛΑ) το 1968 στην Ελευσίνα συνοδεύτηκε από επίσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, όπου ξεφορτώθηκαν κιβώτια με ρολόγια και τρανζίστορς από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, τα οποία προορίζονταν για τους φτωχούς εργαζόμενους της Ελευσίνας…
Η σημερινή - υπό Λατσικό έλεγχο - Διοίκηση των ΕΛΠΕ παραδίδει αξιοθαύμαστα μαθήματα «πράσινης» σκέψης και «εκσυγχρονιστικής» επιχειρηματικής πράξης!
Όμως η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα…
Η πλήρης διαστροφή της αρχής « ο ρυπαίνων πληρώνει για την αποκατάσταση της βλάβης που προκαλεί » είναι γεγονός : Ο ρυπαίνων πληρώνει ... για να κάνει την δουλειά του!
Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη σημαίνει :
· Άμεση απόσυρση των σχεδίων εδαφικής επέκτασης και γιγάντωσης του διυλιστηρίου.
· Αλλαγή καυσίμου και εφαρμογή των Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου για πραγματική μείωση των ρύπων.
· Εξαφάνιση των οσμών που πλήττουν καθημερινά τους οικισμούς της Ελευσίνας, των Εργατικών Κατοικιών και της Μάνδρας .
· Ανάληψη της ευθύνης για τις διαρροές του διυλιστηρίου στο έδαφος και στο υπέδαφος, στον υδροφόρο ορίζοντα και στην θάλασσα και γενναία επένδυση για την προληπτική αντιμετώπισή τους καθώς και πλήρη εξυγίανση του εδάφους εντός και εκτός του διυλιστηρίου.
· Ελεύθερη ζώνη ασφαλείας όλη η έκταση της πρώην Υαλουργίας OWENS μεταξύ του Πυριτιδοποιείου – Καλυκοποιείου ( ΠΥΡΚΑΛ ) και του Διυλιστηρίου .Αυτήν την περιβαλλοντική ευθύνη των ΕΛΠΕ θα απαιτήσουν οι κοινωνικοί φορείς, οι Δήμοι , η Νομαρχία και οι κάτοικοι του Θριασίου στις 28 Ιουνίου με την Ολονύχτια Πολιτιστική Διαμαρτυρία τους έξω από το διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ.
Η συντονιστική γραμματεία
Ακούστε το ηχογραφημένο ντοκουμέντο

Έντονα καταδικάζει η ΓΣΕΕ την προσφυγή του ΔΣ των ΕΛΠΕ, κατά απεργίας των εργαζομένων

Με υπέρτιτλο «Κρούσμα ποινικοποίησης απεργίας» και με τίτλο αυτόν της παρούσας ανάρτησης το in.gr δημοσιεύει το παρακάτω άρθρο σχετικά με την επιχειρούμενη αλλαγή του ωραρίου εργασίας.

Συνθήκες περαιτέρω στραγγαλισμού του απεργιακού δικαιώματος, καταγγέλει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ.Παναγόπουλος

Έντονα καταδικάζει η ΓΣΕΕ την πρακτική της διοίκησης των ΕΛΠΕ να προσφύγει κατά της απεργίας των εργαζομένων σε αυτά, που διαμαρτύρονται εναντίον της αιφνιδιαστικής απόφασης για τροποποίηση του ωραρίου εργασίας τους.
Η ΓΣΕΕ καλεί τη διοίκηση των ΕΛΠΕ να αποσύρει άμεσα και την προσφυγή και την απόφαση για ανατροπή του ωραρίου, ενώ καταγγέλει την κυβέρνηση για «μεθόδευσεις κατάργησης» του δικαιώματος της απεργίας, μέσω τροποιήσεων και απαράδεκτων αλλαγών του σχετικού νόμου.
Ειδικότερα στη σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας αναφέρεται ότι η «η ΓΣΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πρακτική και συμπεριφορά των εργοδοτών, οι οποίοι για κάθε απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων προσφεύγουν στα Δικαστήρια, ζητώντας να κηρυχθεί αυτή παράνομη και καταχρηστική!»
«Με δικαστικές αποφάσεις, τροποποιούν και ανατρέπουν ΣΣΕ, συμφωνίες και εργασιακές σχέσεις αγνοώντας προκλητικά τους εργαζόμενους».
«Τελευταίο 'κρούσμα' η απόφαση της Διοίκησης των ΕΛΠΕ η οποία αυθαίρετα και μονομερώς τροποποιεί το ωράριο εργασίας, προκαλώντας όπως ήταν επόμενο την προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων και για την οποία η Διοίκηση προσέφυγε στα Δικαστήρια».
«Μετά και την πρόσφατη απαράδεκτη αλλαγή του Νόμου για την άμεση και με συνοπτικές διαδικασίες εκδίκαση των απεργιακών κινητοποιήσεων, γίνεται φανερό ότι μεθοδεύεται η κατάργηση του Συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της απεργίας και των συνδικαλιστικών ελευθεριών».
«Καλούμε τη Διοίκηση των ΕΛΠΕ να αποσύρει άμεσα τη δικαστική προσφυγή καθώς και την απόφασή της για την ανατροπή του ωραρίου εργασίας, ώστε να αντικατασταθεί το εργασιακό κλίμα, γιατί σε διαφορετική περίπτωση ο αγώνας των εργαζομένων θα συνεχισθεί και θα κλιμακωθεί» καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Συνέντευξη του Προέδρου των ΕΛΠΕ Τ. Χριστοδούλου στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Αναδημοσιεύουμε την συνέντευξη τπου Προέδρου των Ελληνικών Πετρελαίων κ. Τίμου Χριστοδούλου στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής" μαζί με τα σχόλιά μας σε μπλε φόντο. Να σημειώσουμε ότι οι συνεντεύξεις αυτές γίνονται με ανταλλαγή κειμένων. Δηλαδή ο δημοσιογράφος που επιθυμεί την συνέντευξη καταθέτει εγγραφως της ερωτήσεις και μετά από 2-3 ημέρες λαμβάνει τις απαντήσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις ο δίνων την συνέντευξη παραβάλλει και δικές του ερωτήσεις και απαντήσεις. Σε άλλες περιπτώσεις δίνεται προς τον ερωτούμενο ενα θεματολογίο και αυτός διατυπώνει τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις. Η παρακάτω συνέντευξη δεν γνωρίζουμε με ποιον από τους προαναφερθέντες τρόπους δόθηκε αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.
Το υπουργείο Ανάπτυξης ζήτησε από τις επιχειρήσεις να δείξουν έμπρακτα κοινωνική ευθύνη μειώνοντας τις τιμές. Σας ζήτησαν εσάς κάτι τέτοιο;
Κανείς δεν μας ζήτησε τίποτα, διότι από την ανάλυση των τιμών κατανάλωσης προκύπτει πως η συμμετοχή των διυλιστηρίων στη διαμόρφωση της μέσης λιανικής τιμής είναι ελάχιστη. Αν δείτε τα στοιχεία, το περιθώριο διύλισης για την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ είναι 0,01 €/λίτρο στην αμόλυβδη και 0,02 €/λίτρο στο ντίζελ. Αντίστοιχα το μικτό περιθώριο εμπορίας για τις εταιρίες και τα πρατήρια είναι 0,12 €/λίτρο στην αμόλυβδη και 0,11 €/λίτρο στο ντίζελ. Οι διαφορές είναι εμφανείς.

Αφού δεν ζητήθηκε πως ο κύριος Πρόεδρος ξέρει τους λόγους που δεν ζητήθηκε. Αν πάλι τους υποθέτει επειδή είναι άριστος γνώστης της ελληνικής θα έλεγε ότι "δεν μας ζητήθηκε κάτι διότι όπως υποθέτω από την ανάλυση των τιμών ...".
Ωστόσο, η Επιτροπή Ανταγωνισμού λέει ότι ο μηχανισμός τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας καυσίμων από τα διυλιστήρια εμποδίζει τις εισαγωγές, άρα και τον ανταγωνισμό.
Νομίζω ότι η διατύπωση είναι μάλλον ανακριβής. Ολες οι εταιρίες εμπορίας και τα διυλιστήρια, καθώς και οι μεγάλοι τελικοί καταναλωτές, έχουν το δικαίωμα να τηρούν αποθέματα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις τους ή σε εγκαταστάσεις τρίτων, που έχουν άδεια λειτουργίας. Αν ορισμένες εταιρίες έχουν μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους αλλά δεν τους χρησιμοποιούν προτιμώντας την τήρηση αποθεμάτων από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, αυτή είναι επιλογή τους. Προφανώς δεν θέλουν να πάρουν το ρίσκο των αυξομειώσεων των τιμών, κάτι με το οποίο εμείς εκ των πραγμάτων επιβαρυνόμαστε.
Τελικά υπάρχει τρόπος να λειτουργήσει πιο ανταγωνιστικά η αγορά, με χαμηλότερες τιμές;
Εκτιμώ ότι στο σημείο αυτό και η Επιτροπή Ανταγωνισμού συμφωνεί με τις εκτιμήσεις μας από την αμέσως προηγούμενη περίοδο διαβούλευσης αναφορικά με τις στρεβλώσεις της αγοράς. Είναι κοινή διαπίστωση πως υπάρχει υπερβολικός αριθμός πρατηρίων σε σύγκριση με άλλες χώρες της ευρωζώνης, κάτι που οδηγεί σε αύξηση των τιμών, διότι η μικρή πελατεία και οι χαμηλοί όγκοι δε διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα αρκετών επιχειρήσεων του είδους.
Για παράδειγμα, τα πρατήρια στη Γερμανία είναι μόνο 4.000, έναντι 8.000 στη χώρα μας. Επιπλέον, εάν επιτραπεί η πώληση βενζίνης από τα σούπερ μάρκετ, ενδεχομένως να είχαμε σημαντική μείωση τιμών και σημαντική βελτίωση στο φαινόμενο της νοθείας, όπως στο εξωτερικό.
Το επιχείρημα ότι πολλά πρατήρια σημαίνουν υψηλές τιμές δεν ευσταθεί. Η οικονομία διδάσκει το ακριβώς αντίθετο. Φανταστήτε την ακραία περίπτωση του ενός πρατηρίου. Η τιμή θα ήταν στα ύψη. Ομοίως και με μερικές δεκάδες πρατήρια, θα δημιουργούνταν καρτελ όπως στο γάλα. Το ότι ένα πρατήριο έχει μικρό όγκο και μεγάλο λειτουργικό κόστος το οδηγεί σε κλείσιμο όταν λειτουργεί σωστά ο ανταγωνισμός. Βέβαια θα συμφωνήσουμε ότι η νοθεία γίνεται ευκολότερα όταν υπάρχουν πολλά πρατήρια.
Με την άνοδο των τιμών βλέπετε μείωση των πωλήσεων της βενζίνης;
Ελάχιστη, ακόμα και σε σύγκριση με άλλες χώρες. Αφενός λόγω της ιδιοσυγκρασίας μας και αφετέρου λόγω του ότι η βενζίνη δεν χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ελαστικό προϊόν. Πρέπει ίσως να πάει πολύ υψηλά η τιμή, για να αρχίσουν να φαίνονται οι όποιες επιπτώσεις.
Με την ενοποίηση των φόρων είδατε αύξηση στις πωλήσεις πετρελαίου κίνησης;
Θεωρώ ότι το μέτρο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και το Δημόσιο έχει πράγματι πρόσθετες εισπράξεις. Τώρα όμως έμφαση πρέπει να δοθεί στην πάταξη του λαθρεμπορίου ναυτιλιακών καυσίμων. Δεν είναι βέβαια τεράστια τα ποσά όπως αρχικά ενομίζετο, αλλά η πολιτεία χάνει έσοδα και διατηρείται η στρέβλωση στην αγορά.
Η ερώτηση δεν απαντήθηκε στην ουσία της.
Εχετε καταλήξει με το Δημόσιο για το αν θα υπάρξει αποζημίωση για την επιστροφή των δικαιωμάτων έρευνας πετρελαίου στην Ελλάδα;
Είμαστε σε συνεχή συνεννόηση και συζητήσεις με το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά για την ώρα δεν προέκυψε κάτι νεότερο. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό που προέχει είναι να λυθεί η εκκρεμότητα για τη δημιουργία φορέα, που θα διαχειρίζεται τα δικαιώματα έρευνας στον ελλαδικό χώρο.
Εχετε ενδείξεις ή αποτελέσματα ερευνών για την ύπαρξη πετρελαίου στον ελλαδικό χώρο;
Στο Κατάκολο υπάρχουν απολήψιμα περίπου 10-15 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου που αντιστοιχούν σε 2 εκατομμύρια τόνους. Μικρή ποσότητα εάν ληφθεί υπόψη ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ επεξεργάζεται γύρω στα 18 εκατομμύρια τόνους αργού ετησίως.
Στην Επανομή υπάρχουν μικρές ποσότητες φυσικού αερίου αλλά εντοπίστηκαν σχετικά κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
Στην περιοχή του Ιονίου πελάγους όπως και αλλού υπάρχουν ορισμένες θετικές ενδείξεις και θα θέλαμε να εμπλακούμε σε διαδικασία ερευνών όποτε διαμορφωθεί το νέο πλαίσιο, είτε μόνοι μας είτε σε συνεργασία.
Εχετε μετανιώσει που αποχωρήσατε από τον Πρίνο;
Θα έλεγα πως όχι. Εχει περάσει αρκετός καιρός άλλωστε και σε τελευταία ανάλυση οι ποσότητες που απομένουν φαίνεται να είναι ελάχιστες και τα αργά αρκετά «βαριά» με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, άσχετα αν απορροφούμε εμείς την όποια παραγωγή.
Υπάρχουν βεβαίως και άλλες περιοχές στις οποίες συμμετέχουμε, όπου ενδεχομένως να υπάρχει κάτι. Αλλά για λόγους θεσμικούς και κυρίως εθνικής πολιτικής δεν υπάρχουν προοπτικές εκμετάλλευσης, τουλάχιστον προς το παρόν.
Στη Λιβύη και την Αίγυπτο συνεχίζετε τις έρευνες;
Εξακολουθούμε συνολικά να δίνουμε έμφαση στον τομέα έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων εκτός Ελλάδος. Η πολιτική μας βεβαίως δεν είναι στατική, αλλά δυναμική και προσαρμόζεται ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς. Προέχει βέβαια το συμφέρον της εταιρίας μας και σ’ αυτό το πλαίσιο μπορεί να γίνει αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου μας.
Επιπρόσθετα θα επεσήμανα ότι έχει αλλάξει η γενική υφή της ιδιοκτησίας του πετρελαίου από τις κρατικές εταιρίες, όπου αυτή η πρώτη ύλη χαρακτηρίζεται εμφαντικά ως «εθνικός πλούτος». Κλασικό παράδειγμα η Ρωσία.
Και πάλι δεν απαντήθηκε ξεκάθαρα η ερώτηση.
Εχετε πάρει έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την επένδυση στο διυλιστήριο της Ελευσίνας;
Ναι, και βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο και επικοινωνία με τους εκλεγμένους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών σχετικά με την πραγματοποίηση των επενδύσεων.
Αντιλαμβάνομαι ότι, παρά το γεγονός πως υπάρχουν ορισμένες αναπόφευκτες αντιδράσεις, που εκδηλώνονται με βάση πολιτικά και όχι περιβαλλοντικά κριτήρια, τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που διεξήχθη στον τοπικό πληθυσμό καταδεικνύουν την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των διυλιστηρίων. Πράγματι, πρόκειται για έργο που θα μειώσει τους τοπικούς ρύπους σε ποσοστό 80% και θα συμβάλει σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.
Οι συζητήσεις με την EDISON για την ηλεκτροπαραγωγή πού βρίσκονται;
Νομίζω ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί, ώστε να οριστικοποιηθεί παράλληλα και η μεταξύ μας συμφωνία.
Το τέλος Ιουνίου είναι σε 5 εργάσιμες ημέρες αν είμαστε σε φάση να έχουν ολοκληρωθεί πως ο Πρόεδρος δεν είναι σίγουρος αλλά νομίζει;
Θα είναι και άλλοι στο σχήμα;
Η EDISON είχε ήδη κάνει μια συμφωνία κοινής συμμετοχής με την Ελληνική Τεχνοδομική. Τώρα η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχει το 50%, εκείνοι το υπόλοιπο και προσδοκούμε σε μία ευρύτερη δραστηριότητα συνεργασίας εντός και εκτός Ελλάδος.

Νέο μοντέλο συνεργασίας μεταξύ Ηρων και ΔΕΗ

Από το reporter.gr αναδημοσιεύουμε το παρακάτω σημερινό άρθρο που υπογράφει ο ενεργειακός.
Σε νέες βάσεις εισέρχεται η συνεργασία της Ηρων Θερμοηλεκτρική, του ομίλου της ΤΕΡΝΑ, με τη ΔΕΗ για την εκμετάλλευση της θερμοηλεκτρικής μονάδας της πρώτης από τη δεύτερη.
Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει από πέρυσι ώστε η εμπορική εκμετάλλευση της μονάδας της Ηρων, ισχύος σήμερα 147 MW, να «περάσει» στη ΔΕΗ έως το 2010. Ωστόσο με παρέμβασή της η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τον περασμένο Νοέμβριο, είχε απορρίψει την αίτηση της Ήρων για μεταβίβαση της άδειας παραγωγής στη ΔΕΗ. Έτσι, τα δύο μέρη αναγκάστηκαν να βρουν μια άλλη λύση για να ξεπεράσουν τις ενστάσεις της ΡΑΕ. Το νέο μοντέλο συνεργασίας, το οποίο καλείται να εγκρίνει σήμερα το Δ.Σ. της ΔΕΗ θα επιφυλάσσει στη ΔΕΗ το ρόλο του προμηθευτή και στην Ήρων το ρόλο του παραγωγού. Με αυτό τον τρόπο δεν θα απαιτηθεί η συμφωνία να περάσει από έγκριση από τις θεσμοθετημένες αρχές. Η νέα σύμβαση μεταξύ της Ήρων και της ΔΕΗ, όπως και η αρχική, εκτιμάται ότι θα ισχύσει έως το 2010.
Το ιστορικό της συνεργασίας
Η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών ξεκίνησε όταν κάποια στιγμή πέρυσι, η Ήρων Θερμοηλεκτρική, έκρινε ότι η συμμετοχή της σε καθημερινή βάση στο σύστημα ηλεκτροδότησης είναι μη ελκυστική εμπορικά. Έτσι, αποφάσισε να παραχωρήσει την εκμετάλλευση της μονάδας της στη ΔΕΗ, για το διάστημα από την 1η/7/2007 έως και τις 30/10/2010. Υπέβαλε αίτημα στη ΡΑΕ για τη μεταβίβαση της άδειας παραγωγής στη ΔΕΗ, ωστόσο η Αρχή γνωμοδότησε στις 12/11/2007 ότι πρέπει να απορριφθεί, με το αιτιολογικό ότι δεν πρόκειται για αίτημα μεταβίβασης της άδειας, αλλά για μεταβίβαση μόνο της εμπορικής εκμετάλλευσης, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από τον κανονισμό αδειών.
Σημειωτέον ότι τότε, αντιρρήσεις για τη μεταβίβαση είχαν διατυπώσει η Endesa Hellas και η Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, του ομίλου των ΕΛΠΕ, που εν μέρει είχαν γίνει αποδεκτές από τη ΡΑΕ.

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

«Προσφορές» έντασης από τα ΕΛΠΕ

Συγκινητικό το δημοσίευμα της σημερινής Ελευθεροτυπίας το οποίο αναδημοσιεύουμε. Οι φωτογραφίες του δημοσιεύματος είναι αδιάψευστος μάρτυρας της αλήθειας του. Φαίνεται πως το μυαλό και η ηθική των Γενικών και ΔΙ διευθυντών μας είναι στα τάρταρα αλλά ο κατήφορος δεν έχει τέλος.
Αιδώς ΕΛΠΕοι. Παρακαλούμε μην ευτελίζετε άλλο την Εταιρεία αυτή στην οποία δούλεψαν οι γονείς μας, δουλεύουμε εμείς και θέλουμε να δουλέψουν και τα παιδιά μας.
Πολλές συζητήσεις προκαλούν οι «προσφορές» των ΕΛΠΕ προς τους κατοίκους της Ελευσίνας, τη στιγμή που εξακολουθούν οι διαμαρτυρίες κατά της γιγάντωσης και εδαφικής επέκτασης του Διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ στην περιοχή.










Απ. Αθανασίου, συνταξιούχος εργάτης:
Δεν είμαστε διακονιαραίοι
Μάλιστα η Επιτροπή Αγώνα του Θριάσιου συνεπικουρούμενη από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δυτ. Αττικής, τους Δήμους Ασπροπύργου, Μάνδρας, Μαγούλας, Μεγάρων, Ν. Περάμου, Ζεφυρίου και τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτ. Αθήνας (ΑΣΔΑ), διοργανώνουν το Σάββατο 28 Ιουνίου ολονύχτια πολιτιστική διαμαρτυρία έξω από το Διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ. Η«Ε» μίλησε με δημότες της Ελευσίνας. «Ήταν κοντά στο μεσημέρι όταν χτύπησε το τηλέφωνο στο σπίτι -μας βεβαίωσε ο κ. Αθανασίου Απόστολος- και το σήκωσε η γυναίκα μου Παρασκευή. Από την άλλη πλευρά της γραμμής, μια ευγενική κυρία άρχισε να ρωτά διάφορα, όπως: Τι ανάγκες έχετε; Τι ηλικία έχετε; Θέλετε να σας δώσουμε 500 lt πετρέλαιο; Εκνευρίστηκα. Άρπαξα το τηλέφωνο και είπα στην κυρία ότι δεν είμαστε διακονιαραίοι και δεν εξαγοραζόμαστε με 500 lt πετρελαίου. Ήμουν εργάτης. Πρόλαβα και πήρα σύνταξη. Τώρα θα αγωνιστώ χωρίς εξαγορές για το περιβάλλον».









Κατίνα Παπανικολάου, νοσηλεύτρια:
Πονηρή η κίνηση
Ανάλογο τηλεφώνημα δέχτηκε η νοσηλεύτρια του Θριάσιου Νοσοκομείου Κατίνα Παπανικολάου. «Μου τηλεφώνησαν και με ρωτούσαν αν έχω ηλικιωμένα άτομα στο σπίτι, τι θέλω να γίνει γι' αυτά και αν έχω ανάγκη πετρελαίου θέρμανσης. Απάντησα ότι ζω μόνη και δεν θέλω πετρέλαιο από τα ΕΛΠΕ. Θεώρησα την κίνηση πονηρή...».

Τ. Φαρμάκης, συνταξιούχος λυκειάρχης:
Οχι στις ψευτοπαροχές
Μαχητικός ήταν ο συνταξιούχος λυκειάρχης Φαρμάκης Ταξιάρχης. Δέχτηκε και αυτός σχετικό τηλεφώνημα στο σπίτι του. Με αφορμή την επικοινωνία μας, στέλνει ως μήνυμα στα ΕΛΠΕ ότι «ο αγώνας για το περιβάλλον δεν εξαγοράζεται με ψευτοπαροχές».Η «Ε» ζήτησε και την άποψη του κ. Άγγελου Στράνη εκπροσώπου Δημοσίων Σχέσεων των ΕΛΠΕ.
«Η εταιρεία, στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης υλοποιεί και προγραμματίζει κοινωνικές δράσεις για τους πολίτες της περιοχής. Αυτές αφορούν:-Δωρεάν καλοκαιρινές διακοπές για 60 παιδιά σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις.-Οικονομική Ενίσχυση σε 50 φοιτητές, που θα εισαχθούν στα ΑΕΙ το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009.-Δωρεάν χορηγία 500 λίτρων πετρελαίου σε πολύτεκνες οικογένειες. Η συμμετοχή των πολίτων σε αυτές γίνεται οικειοθελώς».
Ανέφερε ακόμα ότι η Εταιρεία κατά το παρελθόν έχει επιχορηγήσει καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όπως τα Αισχύλεια και τα Θριάσια, και έχει δώσει πετρέλαιο για τα σχολικά συγκροτήματα της περιοχής. Για προκλητικές και θρασείες δράσεις εξαγοράς των πολιτών της περιοχής εκ μέρους των ΕΛΠΕ, εν όψει της συγκέντρωσης του Σαββάτου, κάνει λόγο ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ελευσίνας Παν. Λινάρδος.

Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

Σχόλιο για τις αναβαθμίσεις στελεχών

Αρκετοί φίλοι μας έστειλαν επιστολές εκφράζοντας όλοι την αγανάκτηση τους με την απόφαση της Διοίκησης, που αναμένεται να έχει συνέχεια, για άκρατες Διευθυντικοποιήσεις. Αγαπητοί φίλοι φυλάξτε τις πέννες σας για τα επόμενα. Εμείς θα δημοσιεύσουμε σήμερα μία χαρακτηριστική επιστολή και ζητάμε δημόσια συγνώμη στους συναδέλφους που δεν θα δημοσιεύσουμε τις επιστολές τους διότι το θέμα έχει εξαντληθεί. Όποιος θέλει μπορεί να την περάσει ως σχόλιο.
Λοιπόν συνάδελφοι αυτός ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος πρέπει να είναι πολύ μυαλό και μας δουλεύει όλους ψιλό γαζί.
Μέσα σε 7 μήνες ο άνθρωπος από τότε που ήρθε παραμέρισε προσωπικά προβλήματα και σκέφτηκε για μας. Έφερε συμβούλους με βαλιτσάρες σαν ντουλάπες φορτωμένες με ιδέες και συσκεπτόταν μαζί τους ολημερίς και ολονυχτίς Και πριν περάσουν 9 μήνες το γκαστρωμένο του μυαλό ξαμόλησε τον σπόρο της σκέψης του.
Δεν χρειαζόμαστε χειριστές και τεχνίτες, δεν χρειαζόμαστε έργα και επενδύσεις, χρειαζόμαστε τίτλους. Με άλλο αέρα και πιο ευέλικτα θα κινηθεί μια δικαστική απόφαση αν την αγωγή την υπογράφει κάποιος με τίτλο Διευθυντής Ι και με άλλο αέρα και χωρίς ευελιξία θα διεκπεραιωθεί η ίδια υπόθεση όταν το δικόγραφο υπογράφεται από τον ίδιο άνθρωπο όταν ο τίτλος του είναι Διευθυντής ή Προϊστάμενος. Φυσικά τα ίδια ισχύουν για θέματα περιβάλλοντος, έργων, επενδύσεων κτλ.
Αυτό ισχύει για την κορυφή της ιεραρχίας γιατί στη βάση εφαρμόζουμε άλλη τακτική. Εκεί για να υπάρχει ευελιξία δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει Χειριστής Β, βοηθός μονάδας, προσωπικό που να καλύπτει τις θέσεις ενός πετσοκομμένου οργανογράμματος.
Ακούω μάλιστα ότι μετά την ανακοίνωση αυτής της απόφασης, ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να αποσπάσει τον κύριο Διευθύνοντα Σύμβουλο και να τον τοποθετήσει Σύμβουλό του σε θέματα ανασχηματισμού. Το μοντέλο των ΕΛΠΕ θα είναι πρότυπο και για κυβερνητικό σχήμα με εκατοντάδες Υπουργούς και υφυπουργούς με συγκεχυμένες αρμοδιότητες και με τον ευφυέστατο διαχωρισμό Βορά – Νότου. Έτσι θα πάψουν οι Βορειοελλαδίτες να μιλούν για Αθηνοκεντρικό κράτος αφού θα έχουν τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Βορά.

Εξαγορά νέου δικτύου πρατηρίων της Opet Aygaz Bulgaria στη Βουλγαρία

Πολλά τα δημοσιεύματα στον Ελληνικό και διεθνή τύπο για την εξαγορά αλυσίδας πρατηρίων στην Βουλγαρία. Αναδημοσιεύουμε την είδηση από το Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. ανακοίνωσε την εξαγορά (η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών ανταγωνισμού) του 100% της Opet Aygaz Bulgaria EAD («OAB»), η οποία διαχειρίζεται ένα δίκτυο 17 νεόδμητων πρατηρίων καυσίμων που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις της Βουλγαρίας ή γύρω από αυτές, όπου η ζήτηση είναι υψηλή. Επίσης, η OAB διαθέτει 3 αποθήκες καυσίμων σε θέσεις στρατηγικής σημασίας (μία εκ των οποίων στη Σόφια) και πολυάριθμα οικόπεδα που προορίζονται για την κατασκευή πρατηρίων καυσίμων. Εκτός από τις δραστηριότητες λιανικής που διεξάγει, η OAB κατέχει σημαντική θέση στην τοπική χονδρική αγορά υγραερίου, λόγω του ανεπτυγμένου δικτύου τροφοδοσίας που διαθέτει.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής του Ομίλου για περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου διύλισης και εμπορίας του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η εξαγορά αυτή ενισχύει περισσότερο τη θέση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στις γρήγορα αναπτυσσόμενες αγορές πετρελαϊκών προϊόντων της περιοχής. Μετά την εξαγορά της OAB και την πρόσφατη εξαγορά 7 πρατηρίων καυσίμων από την Tempo, το δίκτυο λιανικής της EKO Βουλγαρίας αυξήθηκε κατά 47%, περιλαμβάνοντας πλέον 75 πρατήρια καυσίμων. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η θέση και το μέγεθος των εγκαταστάσεων της OAB δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες στον εφοδιασμό της τοπικής αγοράς. Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Μυριάνθη, Γενικό Διευθυντή Διεθνών Δραστηριοτήτων της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, «Αυτή η συμφωνία εξαγοράς επεκτείνει σημαντικά την παρουσία μας σε μία από τις μεγαλύτερες και πιο ελκυστικές αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ενισχύοντας έτσι τις δραστηριότητες διύλισης και εμπορίας του Ομίλου στην ευρύτερη περιοχή».
Να συμπληρώσουμε στην παραπάνω είδηση ότι σύμβουλος των EΛΠE στη συναλλαγή ήταν η EFG Istanbul Securities. Επίσης σύμφωνα με την Ναυτεμπορική το καταβλητέο ποσό για την εξαγορά της Opet Aygaz Bulgaria EAD ανέρχεται στα 10 εκατ. ευρώ λογιζόμενο επί συνολικού τιμήματος εξαγοράς (περιλαμβανομένης της ανάληψης του δανεισμού της εταιρείας) που αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 35,25 εκατ. ευρώ.

Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Κάτι ήξερε ο Καβάφης;

Συνάδελφος μας έστειλε με άκρα ποιητική διάθεση την παρακάτω επιστολή που δημοσιεύουμε:
Αγαπητοί φίλοι,
Τα τελευταία γεγονότα και οι άκρατες υπερδιευθυντικοποιήσεις μου θύμισαν 2 ποιήματα που μεγάλου εθνικού μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, Ελπίζω ο Κύριος Διευθύνων Σύμβουλος ο οποίος έχει την ίδια καταγωγή με τον ποιητή να τα διαβάσει και να προβληματιστεί. Παρακαλώ να αποτυπώσετε τις υπογραμμίσεις μου.
Αλεξανδρινοί βασιλείς
Μαζεύτηκαν οι Αλεξανδρινοί
να δουν της Κλεοπάτρας τα παιδιά,
τον Καισαρίωνα και τα μικρά του αδέλφια,
Αλέξανδρο και Πτολεμαίο που πρώτη
φορά τα βγάζουν έξω από το Γυμνάσιο,
εκεί να τα κηρύζουν βασιλείς,
μες στη λαμπρή παράταξη των στρατιωτών.
Ο Αλέξανδρος - το είπαν βασιλέα
της Αρμενίας, της Μηδίας, και των Πάρθων.
Ο Πτολεμαίος - το είπαν βασιλέα
της Κιλικίας, της Συρίας, και της Φοινίκης.
Ο Καισαρίων στεκόταν πιό εμπροστά,
ντυμένος σε μετάξι τριανταφυλλί,
στο στήθος του ανθοδέσμη από υάκινθους,
η ζώνη του διπλή σειρά σαπφείρων κι αμέθυστων,
δεμένα τα ποδήματά του μ΄άσπρες
κορδέλες κεντημένες με ροδόχροα μαργαριτάρια.
Αυτόν τον είπαν πιότερο από τους μικρούς,
αυτόν τον είπαν Βασιλέα των Βασιλέων.
Οι Αλεξανδρινοί έννοιωθαν βέβαια
που ήσαν λόγια αυτά και θεατρικά.
Αλλά η μέρα ήταν ζεστή και ποιητική,
ο ουρανός ένα γαλάζιο ανοιχτό,
το Αλεξανδρινό Γυμνάσιον ένα
θριαμβικό κατόρθωμα της τέχνης,
των αυλικών η πολυτέλεια έκτακτη,
ο Καισαρίων όλο χάρις και εμορφιά
(της Κλεοπάτρας υιός, αίμα των Λαγιδών)
κ' οι Αλεξανδρινοί έτρεχαν πια στην εορτή,
κ' ενθουσιάζονταν, κ΄επευφημούσαν
ελληνικά, κ' αιγυπτιακά, και ποιοί εβραίικα,
γοητευμένοι με τ' ωραίαο θέαμα -
μ΄όλο που βέβαια ήξευραν τι άξιζαν αυτά,
τι κούφια λόγια ήσανε αυτές οι βασιλείες.
Το ποίημα αυτό γράφτηκε την περίοδο 1905-1915 (πριν 100 περίπου χρόνια). Οι Αλεξανδρινοί είναι ας πούμε το ΠΣΕΕΠ και τα μέλη του και της Κλεοπάτρας τα παιδιά οι αναβαθμισμένοι. Το δεύτερο ποίημα που μου ήρθε στο νου μετά την περίφημη (εις διπλούν) ανακοίνωση της Εταιρείας και μετά από το καθολικό αίσθημα περί διάλυσης και καταστροφής είναι το:
Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον
Σαν έξαφνα ώρα μεσάνυχτ΄ακουσθεί
αόρατος θίασος να περνά
με μουσικές εξαίσιες, με φωνές-
την τύχη σου που ενδίδει πιά, τα έργα σου
που απέτυχαν, τα σχέδια της ζωής σου
που βγήκαν όλα πλάνες, μη ανοφέλετα θρηνήσεις.
Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που φεύγει.
Προ πάντων να μην γελασθείς, μην πεις πως ήταν
ένα όνειρο, πως απατήθηκεν η ακοή σου,
μάταιες ελπίδες τέτοιες μην καταδεχτείς.
Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος,
σαν που ταιριάζει σε που αξιώθηκες μια τέτοια πόλι
πλησίασε σταθερά προς το παράθυρο,
και άκουσε με συγκίνησιν, αλλ' όχι
με των δειλών τα παρακάλια και παράπονα,
ως τελευταία απόλαυσι του ήχους,
τα εξαίσια όργανα του μυστικού θεάτρου,
και αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις.
Της ίδιας περιόδου το ποίημα όπου η Αλεξάνδρεια είναι τα ΕΛΠΕ (ίσως τα ΕΛΔΑ)
Συνάδελφοι συναγωνιστές κουράγιο, ήρθαν οι βάρβαροι, πάλι με χρόνους με καιρούς, πάλι δικά μας θα' ναι.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Εννέα (9) νέες θέσεις Συμβούλων στα ΕΛΠΕ

Θυμηδία, γέλια αλλά και αγανάκτηση προκάλεσε η ανακοίνωση για τα νέα οργανογράμματα που ανακοινώθηκαν χθές στον Όμιλο και στον Τύπο. Φαίνεται πως η νυν Διοίκηση πιστεύει ότι για όσους Χειριστές Παραγωής και Τεχνίτες προσληφθούν, θα πρέπει να υπάρχει και ο αντίστοιχος αριθμός Διευθυντών. Μετά την ανακοίνωση της Διοίκησης, δημιουργούνται εννέα (9) κενές θέσεις Διευθυντών - αν μετρήσαμε σωστά - που χηρεύουν και καλύπτονται προσωρινά από τους προαχθέντες. Η δυνατότητα για προσλήψεις συμβούλων εξακολουθεί να είναι απεριόριστη για τα ΕΛΠΕ. Η Εταιρεία έχει την δυνατότητα να προσλάβει ακόμα και Συμβούλους Χειριστές, όπως είχε επισημάνει εύστοχα κάποιος σχολιαστής του ιστολογίου.
Πάντως, σήμερα κανένας δεν είχε θετική κουβέντα να πεί, όχι για τους προαχθέντες, αλλά για την κίνηση της Εταιρείας να ανακοινώσει προκλητικά την δημιουργία τόσων διευθυντικών θέσεων.
Είναι απίστευτο, αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ο νέος CEO μοιάζει να είναι ο Αλέφαντος του Ομίλου. Μιας και τον αναφέραμε, όποιος θέλει μπορεί να παρακολουθήσει και το σχετικό βίντεο.

Ακόμα και το ΠΣΕΕΠ εξέδωσε ανακοίνωση κατά των αλόγιστων διευθυντοποιήσεων, εκφράζοντας το γενικότερο πνεύμα. Ως συντάκτης της ανακοίνωσης φαίνεται να είναι κάποιος καινούργιος, που δεν έχει σχέση με τους προηγούμενους, αλλά και με τον συντάκτη του εκτρωματικού Δελτίου Τύπου (ο οποίος έτσι και αλλιώς είναι άνθρωπος άσχετος με την Εταιρεία).
Εντύπωση μας έκανε η σωστή νοηματικά επισήμανση της ανακοίνωσης του ΠΣΕΕΠ, στην φράση "η συνεχής ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού του...", όπου πιστεύουμε οτι δεν υποκρύπτεται κάποιου είδους συμπαράσταση στον Π. Καραλή που δεν έγινε Γενικός Διευθυντής όπως περίμενε. Όμως, αυτά τα γραμμάτια είναι δανεικά και πρέπει να ανταποδίδονται.
Ας περιμένουμε και τις επόμενες ανακοινώσεις. Ίσως είναι πιό ενδιαφέρουσες...

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2008

Νέο διοικητικό οργανόγραμμα στα ΕΛΠΕ

Στον "Ελεύθερο Τύπο" και στην "Ναυτεμπορική" ανακοινώθηκαν μέχρι στιγμής οι ακόλουθες αλλαγές στο οργανόγραμμα της εταιρείας:
Την τροποποίηση του Οργανογράμματος της Ελληνικά Πετρέλαια, με ισχύ από 15.7.2008, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας στις 18/6/08.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εταιρεία, δημιουργείται Γενική Δ/νση Μεγάλων Έργων, με επικεφαλής τον κ. Ν. Σκανδαλή, και Γενική Δ/νση Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, με επικεφαλής τον κ. Ανδρ. Τζούρο.
Στη Γενική Δ/νση Διυλιστηρίων, δημιουργούνται δύο θέσεις. Αυτή του Αναπληρωτή Γεν. Δ/ντή Διυλιστηρίων Νότου, με επικεφαλής τον κ. Δ. Ρούτση, και αυτή του Αναπληρωτή Γεν. Δ/ντή Διυλιστηρίου & Χημικών Βορρά, με επικεφαλής τον κ. Κ. Σγουρή.
Παράλληλα, αναβαθμίζονται σε Διευθύνσεις οι Δ/νσεις Εσωτερικού Ελέγχου Ομίλου, Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Ομίλου, Νομικών Υπηρεσιών, Υγιεινής, Ασφάλειας & Περιβάλλοντος Ομίλου, Εφοδιασμού, Διεθνών Πωλήσεων & Διαχείρισης Κινδύνου, Έργου Αναβάθμισης ΒΕΕ, Οργάνωσης & Ανάπτυξης Διυλιστηρίων και Εμπορίας Χημικών, με επικεφαλής τους κ.κ. Β. Μπερτζέμη, Γ. Αλεξόπουλο, Γ. Ηλιόπουλο, Π. Παγώνη, Κ. Πανά, Χ. Πανιτσίδη, Ι. Ψυχογιό και Γ. Λάλλο αντίστοιχα.
Τέλος, τοποθετείται επικεφαλής της Δ/νσης Έρευνας & Παραγωγής Υδρογονανθράκων ο κ. Ι. Γρηγορίου και επικεφαλής της Δ/νσης ΒΕΘ ο κ. Ανδρέας Κατσανίκος.

Εκτός από τα παραπάνω, έγιναν και οι εξής μεταβολές:
Δ. Σταμούλης από Σύμβουλος σε Διευθυντή Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του Ομίλου.
Ο Μ. Λουκογιαννάκης αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθυντή (ασκούσε χρέη Διευθυντή) του Υποκαταστήματος Αιγύπτου.
Ο Κ. Νικολάου μεταφέρεται σε Ψυγείο ως Ειδικός Σύμβουλος για θέματα Έρευνας και Παραγωγής κλπ κλπ
Ο Α. Κόκοτος μετακινείται στις ΒΕΕ και αναλαμβάνει την Διεύθυνση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
ΔΕΝ ανακοινώθηκαν οι προαγωγές σε Διευθυντή των Χ. Πέππα, Γ. Σπυρόπουλου, Π. Γούτα, Γ. Σπυριδάκη και οι μετακινήσεις Α. Πασπαλιάρη και Α. Αμπατζή.
  • Μπορούμε να πούμε πως ευτυχής πρέπει να αισθάνεται ο Δ. Ρούτσης που από απλός Διευθυντής Διυλιστηρίου Ελευσίνας είναι για την ώρα Διευθυντής Διακίνησης Ασπροπύργου, Διευθυντής Ι Ασπροπύργου και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Διυλιστηρίων Νότου.
  • Δυστυχής πρέπει να αισθάνεται ο Σ. Κυριακόπουλος που υποβαθμίζεται συνεχώς και του αφαιρούνται δραστηριότητες.
  • Επίσης, η έμφυτη απέχθεια που έχουν οι καινούργιοι στα παλαιά στελέχη του Ομίλου, αποτυπώνεται και στην μεταχείριση προς τον Ι. Ψυχογιό, που παρά την αποδεδειγμένη εμπειρία του, τοποθετείται σε "επιτελική" θέση (δηλ. σε γραφείο) σε θέματα εκπαίδευσης.
  • Δυστυχής θα πρέπει να αισθάνεται και η Π. Παγώνη που θα έχει ως υφιστάμενους τον Ι. Δερμιτζάκη άμεσα και τον Χ. Πέππα μελλοντικά.
  • Ο Α. Κόκκοτος, που είναι και μέλος της ΝΕ του ΠΑΣΟΚ, από την νέα του θέση καλείται να πείσει τους κατοίκους της Δυτικής Αττικής ότι οι καμινάδες των ΒΕΕ μετά την επένδυση θα εκπέμπουν άρωμα και στην θάλασσα θα διατίθεται ροδόνερο.
  • Οι περισσότεροι από τους προαχθέντες θα εκτελούν τα ίδια καθήκοντα με αυτά που είχαν πριν, με την διαφορά πως αντί για Διευθυντές θα είναι πλέον ΔΙ, δηλαδή αύξηση στις αποδοχές τους 40.000-70.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να γίνουν αποχωρήσεις εργαζομένων, περικοπές μισθών και τα σχετικά που ξέρουν να κάνουν οι νυν διοικούντες, εκτός από επενδύσεις.
  • Ο διαχωρισμός σε Νότο και Βορά είναι πρωτοποριακός. Στον Βορά θα υπάγονται οι ΒΕΘ, τα Χημικά και η ΟΚΤΑ. Θα παραμείνει σε εκκρεμότητα η Ανατολή (Εγγύς, Μέση και Άπω), η Δύση, οι Νήσοι του Αιγαίου κλπ. Άμα έχεις όραμα δεν συγκρατιέσαι.

Έλεος! Οι δεξαμενές του Περάματος στο στρατόπεδο Ξηρογιάννη στον Ασπρόπυργο!

Από την Επιτροπή Αγώνα λάβαμε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ)&
ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ
Επικοινωνία : τηλ : 210-5537308-9 -10. fax: 5537220. Κιν. 6977180196 -6944306700
Email:
epitropiagona@gmail.com ____________________________________________________________________________________
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18/6/2008
Έλεος!
Οι δεξαμενές του Περάματος στο στρατόπεδο Ξηρογιάννη στον Ασπρόπυργο!

Η Επιτροπή Αγώνα αποκαλύπτει σήμερα έγγραφο προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΝ Κ. Μουσουρούλη σύμφωνα με το οποίο το Στρατόπεδο Ξηρογιάννη στον Ασπρόπυργο εξετάζεται ως χώρος υποδοχής για την μετεγκατάσταση των δεξαμενών του Περάματος !
Δίνονται μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία : οι δεξαμενές θα καλύψουν χώρο έως και 165 στρεμ. ενώ η συνολική χωρητικότητά τους θα είναι 250.000 κυβ. μέτρα!
Δεν προξενεί κατάπληξη το γεγονός ότι οι δεξαμενές που ανήκουν ιδιωτικές εταιρείες προορίζονται να μετεγκατασταθούν σε χώρο που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο.
Για άλλη μια φορά η Ελληνική Πολιτεία κοιτάζει αλλήθωρα μόνο προς το Θριάσιο για να επιλύσει το υπαρκτό πρόβλημα της μετεγκατάστασης των δεξαμενών του Περάματος: η ανάπλαση του Περάματος – όπως και του Ελαιώνα – γίνεται μέσω της περαιτέρω υποβάθμισης του Θριάσιου στο οποίο αποθηκεύονται πάνω από 10.000.000 τόνοι υγρά και αέρια καύσιμα.
Έλεος ! Ήρθε η ώρα να σηκωθούν ακόμα και οι πέτρες …

Η συντονιστική γραμματεία

Άμεση απάντηση

Από την Επιτροπή Αγώνα λάβαμε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΕΚΤΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ)&
ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ
Επικοινωνία : τηλ : 210-5537308-9 -10. fax: 5537220. Κιν. 6977180196 -6944306700
Email: epitropiagona@gmail.com
____________________________________________________________________________________

18/6/2008
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Άμεση απάντηση
Προσφυγή στο ΣτΕ για ΠΕΤΡΟΛΑ
αποφάσισε ομόφωνα
το Δημ. Συμβούλιο Ελευσίνας


Κατά την χθεσινή (17/6/2008) συνεδρίασή του, ύστερα από σχετική εισήγηση του Δημάρχου Γ. Αμπατζόγλου, το Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας αποφάσισε ομόφωνα την άσκηση Αιτήσεων Ακυρώσεως και Αναστολής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων για το νέο σχέδιο εδαφικής επέκτασης και γιγάντωσης του Διυλιστηρίου της ΠΕΤΡΟΛΑ.
Επίσης το Δημ. Συμβούλιο αποφάσισε την προσβολή όλων των διοικητικών πράξεων που θα επακολουθήσουν.
Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να λάβουν τις αμέσως προσεχείς ημέρες τόσο το Νομαρχιακό Συμβούλιο όσο και τα Δημοτικά Συμβούλια των υπόλοιπων Δήμων του Θριάσιου .
Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε το πρόγραμμα της μεγάλης Ολονύχτιας Πολιτιστικής Διαμαρτυρίας έξω από το Διυλιστήριο της ΠΕΤΡΟΛΑ που προγραμματίζεται για το Σάββατο 28 Ιουνίου.

Η συντονιστική γραμματεία

Ζεσταίνουν τα τρυπάνια

Στον κυριακάτικο Ελεύθερο Τύπο διαβάσαμε το παρακάτω άρθρο του Κώστα Βουτσαδάκη:
Φορέα αξιοποίησης εθνικών πόρων συστήνει το ΥΠΑΝ. Στο Κατάκολο και σε μεγάλα βάθη το ελληνικό ενδιαφέρον

Η αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον για έρευνες εκατέρωθεν του Αιγαίου. Η προτεραιότητα από την ελληνική πλευρά δίνεται στο Ιόνιο και από την Τουρκία στη Μαύρη Θάλασσα ενώ το Αιγαίο Πέλαγος δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή τουλάχιστον στην κορυφή της ατζέντας, για λόγους που σχετίζονται μάλλον με το ενδιαφέρον και των δύο χωρών να υλοποιηθούν οι νέοι αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, από την περιοχή της Κασπίας και τη Ρωσία προς την Ευρώπη.
Δεδομένου ότι οι αγωγοί δεν «ευδοκιμούν» σε περιοχές με πολιτική αναταραχή και τα θέματα που σχετίζονται με τις έρευνες για πετρέλαιο στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου έχουν φέρει στο παρελθόν Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα της σύρραξης, το γαλάζιο αρχιπέλαγος παραμένει προς το παρόν στους σχεδιασμούς αναφορικά με τα προγράμματα εξόρυξης υδρογονανθράκων. Οπως σημειώνουν όμως αρμόδιες πηγές, αλλά και καταγράφουν οι ενδείξεις, ίσως η προοπτική αυτή να βρίσκεται πολύ πιο κοντά.
Με καθυστέρηση αρκετών ετών, η κυβέρνηση προχωρά στη σύσταση ανεξάρτητου φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, ο οποίος θα κάνει τους διαγωνισμούς για την προσέλκυση επενδυτών (πετρελαϊκών εταιριών) που θα αναλαμβάνουν την έρευνα για τον εντοπισμό των κοιτασμάτων και την εκμετάλλευσή τους, εφόσον αυτή κρίνεται οικονομικά ενδιαφέρουσα.
Τα δικαιώματα παρέμεναν μέχρι πέρυσι στην ιδιοκτησία των Ελληνικών Πετρελαίων, γεγονός πολιτικά και νομικά παράδοξο αφού μια εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο διέθετε στο χαρτοφυλάκιό της κυριαρχικά δικαιώματα για μεγάλες εκτάσεις της ελληνικής επικράτειας. Πρόκειται για αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας σε έκταση 62.000 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων (32.447 τ.χλμ. στην ξηρά και 28.250 τ.χλμ. στη θάλασσα) που επεστράφησαν πέρυσι, ύστερα από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου και ψήφιση τροπολογίας στο κράτος, χωρίς αποζημίωση παρά τις αντιδράσεις των ΕΛΠΕ.
Το 2009 οι διαγωνισμοί
Η ίδρυση του φορέα, που θα έχει πιθανότατα τη μορφή Ανώνυμης Εταιρίας, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τα τέλη της φετινής χρονιάς, καθώς μόλις πρόσφατα δόθηκαν οι εντολές για την κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου. Συνεπώς στην καλύτερη των περιπτώσεων οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση περιοχών προς έρευνα θα ξεκινήσουν το 2009 και οι πληροφορίες λένε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στη Δυτική Ελλάδα, με σημείο ενδιαφέροντος το Κατάκολο.
Στην ίδια ζώνη είχε γίνει πριν από 12 χρόνια η τελευταία παραχώρηση τεσσάρων περιοχών για έρευνα (Iωάννινα, Bορειοδυτική Πελοπόννησος, Aιτωλοακαρνανία και θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού) σε ξένες κοινοπραξίες. Ομως οι έρευνες απέβησαν άκαρπες.
Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι οι έρευνες έγιναν σε μικρά βάθη, μικρότερα και από τα προβλεπόμενα στις συμβάσεις, ενώ τώρα οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον «κρύβεται» σε μεγάλα βάθη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι πληροφορίες φέρουν ως ενδιαφερόμενες μεγάλες εταιρίες οι οποίες έχουν και τη δυνατότητα ερευνών και εξορύξεων σε βάθη μεγαλύτερα των 2.000 μέτρων.
Το βασικό ερώτημα είναι βέβαια πόσο πετρέλαιο κρύβουν το υπέδαφος της χώρας και οι υποθαλάσσιες περιοχές: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς σε επιστημονικά συνέδρια, στη Δυτική Ελλάδα έχουν «γεννηθεί» περισσότερα από 22 δισ. βαρέλια πετρελαίου, στο Θρακικό Πέλαγος 2.5 δισ. και στο Θερμαϊκό 1 δισ. βαρέλια, όμως οι οικονομικά εκμεταλλεύσιμες ποσότητες υπολογίζεται ότι κυμαίνονται στο 10% αυτών των ποσοτήτων.
Ακόμη κι έτσι, τα μεγέθη είναι εντυπωσιακά αν αναλογιστεί κανείς ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου κυμαίνεται στα 85 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Για να εντοπιστούν όμως τα ακριβή μεγέθη χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις στην έρευνα.
Στο Αιγαίο οι έρευνες έχουν «παγώσει» εφόσον παραμένουν οι διαφορές Ελλάδας - Τουρκίας για την υφαλοκρηπίδα και την έκταση των χωρικών υδάτων. Αντληση πετρελαίου γίνεται μόνο στην περιοχή του Πρίνου, από την εταιρία Aegean Energy που απέκτησε πρόσφατα την πλειοψηφία των μετοχών στην Καβάλα Oil, η οποία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα «Ε», «Πρίνος» και «Βόρειος Πρίνος».
Τον περασμένο Απρίλιο το υπουργείο Ανάπτυξης παράτεινε την άδεια εκμετάλλευσης της εταιρίας ώστε να προχωρήσει στις απαιτούμενες επενδύσεις (εκτιμώνται σε 200 εκατ. δολάρια) για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Υπολογίζεται ότι στις τρεις περιοχές υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα μεγέθους 55 εκατ. βαρελιών, που σημαίνει ότι η ημερήσια παραγωγή μπορεί να φθάσει τις 17.000 βαρέλια.
Με τις συμβάσεις που υπεγράφησαν το 1973 και το 1975 η Κοινοπραξία, με επικεφαλής τότε την καναδική Ντένισον, είχε αποκτήσει δικαιώματα έρευνας για πετρέλαιο σε ευρύτερη θαλάσσια περιοχή δυτικά και ανατολικά της Θάσου, τα οποία διατηρεί μέχρι και σήμερα η εταιρία που την έχει διαδεχθεί. Η Ντένισον αποσύρθηκε το 1999 μόνο από τις περιοχές Πρίνου και Ν. Καβάλας, μετά την εξάντληση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου αντίστοιχα που ανακαλύφθηκαν εκεί. Σε αυτές τις περιοχές δραστηριοποιείται τώρα η Aegean Energy, καθώς η αύξηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου καθιστά και πάλι συμφέρουσα την εξόρυξη των ποσοτήτων πετρελαίου που έχουν απομείνει.
Τον Ιούλιο του 1974 η τουρκική κυβέρνηση παραχώρησε στην κρατική εταιρία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για έρευνα τέσσερα τμήματα του Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη μέχρι τη Ρόδο, καθιστώντας σαφείς τις επιδιώξεις της.
Ψάχνουν 5 δισ. βαρέλια στα ανοικτά της Μαύρης Θάλασσας- 400 εκατ. δολάρια επενδύουν η Τurkish Petroleum και η βραζιλιάνικη Petrobras
Σχέδια για την αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα σε συνεργασία με ξένους ομίλους καταστρώνει η Τουρκία που δεν αποκλείει και τη μετέπειτα επέκτασή τους και στην περιοχή του Αιγαίου.
Τα πιθανά κοιτάσματα του «μαύρου χρυσού» βρίσκονται στην Ανατολική Μαύρη Θάλασσα και σε βάθος περίπου 2.200 μέτρων, το οποίο καθιστά την άντληση δύσκολη. Για το λόγο αυτό η τουρκική πλευρά, που καταρχάς εμπλέκεται μέσω της κρατικής εταιρίας πετρελαίων Turkish Petroleum, συνεργάζεται πλέον με τη βραζιλιάνικη Petrobras. Μια εταιρία που εξειδικεύεται στην εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων μεγάλου βάθους. Η εταιρία ήδη ανακοίνωσε την επίσπευση της έναρξης των ερευνών της στη Μαύρη Θάλασσα για το 2009, ενώ τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν το 2011.
Επιπλέον αποφάσισε να επενδύσει $400 εκατομμύρια στα προσεχή τέσσερα χρόνια για περαιτέρω έρευνες στην περιοχή. Οι δύο όμιλοι ανακοίνωσαν ότι φιλοδοξούν να εντοπίσουν συνολικά αποθέματα της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων βαρελιών.
Μέχρι πρότινος τις έρευνες στις ζώνες οικονομικής εκμετάλλευσης της Τουρκίας διενεργούσε η ΒΡ η οποία όμως μετά από άκαρπες προσπάθειες επέστρεψε την άδεια γεωτρήσεων στην Turkish Petroleum. Το κενό έσπευσαν να καλύψουν τρεις αμερικανικές εταιρίες: οι Chevron, Anadarko Petroleum και Torreador Resources. Πλην της Chevron (δεύτερη σε όγκο ενεργειακή εταιρία στις ΗΠΑ), που μαζί με την Petrobras συγκαταλέγεται στους διεθνείς κολοσσούς, οι άλλες δύο εταιρίες δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές. Από τα στοιχεία τους ωστόσο προκύπτουν: για τη μεν Anadarko ότι εξειδικεύεται σε δύσκολες έρευνες και εξορύξεις. Και για την Torreador ότι πώλησε τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ για να δραστηριοποιηθεί στη Ρουμανία, στη Γαλλία και την Τουρκία.
Εάν σε όλα αυτά συνυπολογιστούν οι πρόσφατες ενέργειες της Petrobras για την απόκτηση δυνατότητας γεωτρήσεων και άντλησης από μεγάλα βάθη, διαφαίνεται, όπως και στην ελληνική περίπτωση του Ιονίου, ότι το ενδιαφέρον μετακινείται πλέον σε off shore έρευνες.Αν και τα σημαντικότερα ερευνητικά προγράμματα γίνονται στη Μαύρη Θάλασσα, η Τουρκία σχεδιάζει έρευνες και στο Αιγαίο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Ντουμπάι (ΗΑΕ) National που φιλοξενεί και δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Χιλμί Γκιουλέρ. Ο τελευταίος είχε δηλώσει τον περασμένο Φεβρουάριο ότι η Turkish Petroleum έχει αρχίσει γεωτρήσεις στον Κόλπο του Σάρου, που η Τουρκία μοιράζεται με την Ελλάδα. Το δημοσίευμα σημειώνει μάλιστα ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αναθέρμανση του τουρκικού ενδιαφέροντος για το Αιγαίο.