Τρίτη 27 Μαΐου 2008

ΔΕΠΑ: Από το 2009 στο Χ.Α.


Αναδημοσιεύουμε το ενδιαφέρον άρθρο του Χάρη Φλουδόπουλου από το Capital.gr
Θα... «χαθούν», όπως όλα δείχνουν, δύο εξαιρετικές από πλευράς αποτελεσμάτων χρονιές για τη ΔΕΠΑ, καθώς δεν αναμένεται νωρίτερα από το 2009 το βήμα εισόδου της εταιρείας στο χρηματιστήριο. Αυτό τουλάχιστον εκτίμησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Μ. Παπαγεωργίου, σημειώνοντας με νόημα ότι από πλευράς ΔΕΠΑ έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες. Φαίνεται ωστόσο ότι οι οριστικές αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η εκκρεμότητα της option της ΔΕΗ, αλλά και η συγκυρία στην αγορά, δεν αφήνουν ακόμη την εταιρεία να αντλήσει κεφάλαια για τις σημαντικές επενδύσεις που σχεδιάζει από το χρηματιστήριο.
Η μη είσοδος στο χρηματιστήριο πάντως, κάθε άλλο παρά «φρέναρε» τις επιδόσεις της εταιρείας, η οποία υπερδιπλασίασε τη μετά φόρων κερδοφορία της από τα 18,46 εκατ. ευρώ το 2006 στα 42,25 εκατ. ευρώ το 2007. Τα κέρδη του ομίλου από 42,59 εκατ. ευρώ εκτινάχθηκαν στα 78,8 εκατ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε. Ως προς τα μερίσματα των μετόχων, το Δημόσιο αποκόμισε 9,14 εκατ. ευρώ (3,87 εκατ. ευρώ το 2006) και τα ΕΛΠΕ 4,9 εκατ. ευρώ.
Η εξαιρετική πορεία αναμένεται να συνεχιστεί και φέτος καθώς οι πωλήσεις εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα 4,5 δισ. κυβικά από 3,8 δισ. κυβικά το 2007. Κατά συνέπεια η φετινή αύξηση της κερδοφορίας αλλά και η αναμενόμενη αύξηση των κερδών για το 2008 κατατάσσουν τη ΔΕΠΑ και την αγορά του φυσικού αερίου στις πλέον αναπτυσσόμενες ενεργειακές –και όχι μόνο– αγορές.
Ταυτόχρονα όπως έγινε χθες γνωστό από τη διοίκηση της εταιρείας, η ΔΕΠΑ προχώρησε στην επίλυση δύο εκκρεμοτήτων, σχετικά με τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων και την Καβάλα Όιλ. Έτσι η ρύθμιση για το μισό χρέος των 50 εκατ. ευρώ της ΒΦΛ (τιμές 2006) προβλέπει την είσοδο της ΔΕΠΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της ΒΦΛ με ποσοστό 33%, ενώ το υπόλοιπο χρέος θα καταβληθεί σε δόσεις. Στόχος της ΔΕΠΑ με τη συμφωνία αυτή είναι το ακίνητο 2,5 χιλιάδων στρεμμάτων της Νέας Καρβάλης, όπου η διοίκηση σχεδιάζει την εγκατάσταση LNG τέρμιναλ.
Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός του 2008 και αφού πρώτα η ΔΕΠΑ αναζητήσει διεθνείς συνεργασίες για το εγχείρημα, που θα ανοίξει το δρόμο και για δραστηριότητες εμπορίας υγροποιημένου αερίου ή ενοικίασης της χωρητικότητας του σταθμού σε ενδιαφερόμενους.
Το βήμα αυτό που θα οδηγήσει σε «διεθνοποίηση» των εργασιών της ελληνικής εταιρείας, δεν είναι το μοναδικό. Έτσι η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε συζητήσεις για την κατασκευή δικού της αγωγού, παρακλάδι του ITGI, για την προμήθεια αερίου προς την αγορά της Βουλγαρίας. Σημειώνεται ότι βάσει της απόφασης της Ε.Ε. που χορηγούσε την εξαίρεση πρόσβασης τρίτων στον αγωγό, το 10% της ποσότητας του αερίου που θα περνά από τον αγωγό θα πρέπει να μην κατευθύνεται στην ΔΕΠΑ ή τον Ιταλό εταίρο Edison. Πάντως, οι ιταλικές εκλογές και η αλλαγή της ηγεσίας στο ιταλικό ΥΠΑΝ, φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν την υπογραφή της τετραμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν για τον ITGI, που είχε προγραμματιστεί για μέσα στο καλοκαίρι.
Ως προς την εκκρεμότητα του χρέους 10 εκατ. ευρώ της Καβάλα Oil και αφού η ΔΕΠΑ είχε προχωρήσει στη δέσμευση της παραγωγής της εταιρείας στα Ελληνικά Πετρέλαια, αποφασίστηκε η ρύθμιση και καταβολή του χρέους.Τέλος ο κ. Παπαγεωργίου, αποκάλυψε ότι αναμένεται από την πλευρά της Κομισιόν, η έγκριση για τις τρεις νέες Εταιρείες Παροχής Αερίου, που θα δημιουργηθούν στη Στερεά Ελλάδα, την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Η απάντηση από τις Βρυξέλλες αναμενόταν ακόμη και τον Απρίλιο, ενώ όταν αυτή φτάσει η ΔΕΠΑ θα προχωρήσει στην προκήρυξη των νέων διαγωνισμών.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΤΙ ΑΛΛΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΘΑ ΣΚΕΦΤΟΥΝ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΑΡΑΔΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΟΙΚΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΣΤΟΧΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΠΕ. Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΑΕΙ ΣΦΑΙΡΑ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΑΚΡΑΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΩΝ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΜΕΝΑ ΚΩΛΟΠΑΙΔΑ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ. ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ!