Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Τον Ιούνιο η συμφωνία ΕΛ.ΠΕ. - Edison σε ηλεκτροπαραγωγή

Αναδημοσιεύουμε το παρακάτω άρθρο του Μ. Καϊταντζίδη στην "Ναυτεμπορική¨:

ΜΕΧΡΙ το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η υλοποίηση της συμφωνίας ΕΛ.ΠΕ.-Edison για τη δημιουργία μικτού σχήματος στην ηλεκτροπαραγωγή. Αυτό ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Γιάννης Κωστόπουλος στη γενική συνέλευση μετόχων της εταιρείας, η οποία ενέκρινε μέρισμα 0,35 ευρώ, πέραν των 0,15 ευρώ του προμερίσματος.
Πριν από τη γενική συνέλευση, πραγματοποιήθηκε η ειδική γενική συνέλευση για την εκλογή νέων μελών διοικητικού συμβουλίου, ως εκπροσώπων της μειοψηφίας.
Σε αυτήν εγκρίθηκε η τοποθέτηση του προέδρου της ΑΤΕbank κ. Δημήτρη Μηλιάκου ως μέλους του δ.σ., ενώ δεύτερο μέλος αυτής της κατηγορίας παραμένει ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Ιάσων Στράτος. Σημειώνεται, ότι στο μετοχολόγιο των ΕΛ.ΠΕ. με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2007, η ΑΤΕbank εμφανίζεται με ποσοστό 2,65%.
Την ίδια ημερομηνία, το Δημόσιο εμφανίζεται να ελέγχει απευθείας, και μέσω της ΔΕΚΑ 35,63%, και τον συνυπολογισμό των μετοχών της ΑΤΕ, 38,21%. Ο όμιλος Λάτση μέσω της Paneuropean ελέγχει 35,89%. Ωστόσο, εμμέσως και μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων πολύ υψηλότερο ποσοστό.
Αναφορικά με τις προοπτικές του ομίλου για το επόμενο διάστημα, ο πρόεδρος του ομίλου κ. Τίμος Χριστοδούλου και ο διευθύνων σύμβουλος, υπογράμμισαν ότι στους άμεσους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας, παραμένει η υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης του διυλιστηρίου της Ελευσίνας, προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ.
Επίσης, η βελτίωση της απόδοσης της λειτουργίας της εταιρείας, με στόχο την επόμενη 10ετία να διπλασιαστεί το ιστορικό EBITDA πάνω από το 1 δισ. ευρώ, έναντι 617 εκατομμυρίων το 2007. Ο κ. Κωστόπουλος χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την αύξηση της απόδοσης των απασχολούμενων κεφαλαίων, από 9% το 2006 σε 11% το 2007, ιδίως όταν τα περιθώρια διύλισης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Αναφορικά με την ηλεκτροπαραγωγή, τα αποτελέσματα της θυγατρικής των ΕΛ.ΠΕ. Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, εισέφεραν έσοδα ύψους 148 εκατομμυρίων και ΕBITDA 38 εκατομμυρίων, ενώ για το 2008, τα αποτελέσματα της θυγατρικής θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο.
Σύμφωνα με τον κ. Κωστόπουλο, με τη δημιουργία μικτού σχήματος με την ιταλική Edison, ο όμιλος στοχεύει να καταστεί ο πρώτος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα μετά τη ΔΕΗ, με εγκατεστημένη ισχύ 1500-2000 μεγαβάτ.
Ειδική αναφορά έγινε στα θέματα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων. Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε κατ' αρχήν στην επιστροφή στο Δημόσιο, των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής που διέθεταν τα Ελληνικά Πετρέλαια, μέσω της ενσωμάτωσης της εταιρείας ΔΕΠ-ΕΚΥ, κατά τη δημιουργία της εταιρείας το 1998.
Ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ. χαρακτήρισε απόλυτα σωστό να επιστραφούν τα δικαιώματα αυτά, καθώς ο όμιλος δεν ταυτίζεται με το δημόσιο. Πρόσθεσε όμως ότι για το θέμα βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση, προκειμένου να αξιολογηθεί η τυχόν απομείωση της αξίας της εταιρείας από τη μεταφορά των δικαιωμάτων. Σε κάθε περίπτωση είπε ο κ. Χριστοδούλου, η όποια συμφωνία, θα παρουσιαστεί από το δ.σ. σε έκτακτη γ.σ. των μετόχων.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των ΕΛ.ΠΕ. σε κοινοπραξίες στη Λιβύη και την Αίγυπτο, ο κ. Κωστόπουλος είπε ότι μέσα στο 2008 θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την αξιοποίηση των τεχνικών ευρημάτων πετρελαίου στις γεωτρήσεις της Λιβύης. Οσο για την Αίγυπτο, μέσα στο 2008 ξεκινούν οι γεωφυσικές έρευνες στις περιοχές που ελέγχουν τα ΕΛ.ΠΕ.
Τέλος, σημειώνεται ότι η αποκοπή του υπολοίπου του μερίσματος (0,35 ευρώ ανά μετοχή) θα γίνει στις 19 Μαΐου, ενώ η καταβολή του θα ξεκινήσει στις 27 Μαΐου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: