Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

ΕΛΠΕ: Στα σκαριά επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ

Από την "Ημερησία" αναδημοσιεύουμε το άρθρο της Μ. Πίου:
Επενδύσεις της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ ως το 2012, που θα διοχετευτούν κυρίως στον εκσυχρονισμό των διυλιστηρίων και την παραγωγή ηλεκτρισμού, σχεδιάζουν τα Ελληνικά Πετρέλαια, όπως δήλωσαν χθες ο πρόεδρος Τίμος Χριστοδούλου και ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Κωστόπουλος στη γενική συνέλευση των μετόχων.
Η πολιτική επέκτασης στο upstream, δηλαδή στην απόκτηση ιδίων κοιτασμάτων πετρελαίου ή φυσικού αερίου, που ήταν κυρίαρχος στόχος τα προηγούμενα χρόνια, επανεξετάζεται και όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Κωστόπουλος ο όμιλος προσανατολίζεται στην εξαγορά έτοιμων κοιτασμάτων, αν και εφόσον αυτό καταστεί δυνατόν, αντί στα δικαιώματα έρευνας.
Οσον αφορά στα δικαιώματα έρευνας υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, μετά την επιστροφή στο ελληνικό δημόσιο των δικαιωμάτων σε 24 περιοχές, τα ΕΛΠΕ διεκδικούν αποζημίωση από το Δημόσιο, και όταν αποφασιστεί θα τεθεί προς έγκριση σε έκτακτη γενική συνέλευση.
Το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού προγράμματος, περί τα 1,1 δισ. ευρώ, αφορά στη μονάδα hydrocracking στην Ελευσίνα για την παραγωγή ντίζελ, ενώ γύρω στα 150 εκατ. ευρώ προορίζονται για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου στη Θεσσαλονίκη.
Συνεργασία

Μεγάλο άνοιγμα σχεδιάζουν τα ΕΛ.ΠΕ. στην ηλεκτροπαραγωγή με στόχο σε συνεργασία με την ιταλική Edison να αποκτήσουν σε πρώτο στάδιο εγκατεστημένη ισχύ 1.500 - 2.000 MW.
Ως τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η σύσταση της κοινοπραξίας 50 - 50 με την Edison, σε εφαρμογή της σχετικής στρατηγικής συμφωνίας που είχε ανακοινωθεί το 2007.
Η πρώτη μονάδα, που θα ενταχθεί στο νέο σχήμα, έχει αρχίσει να κατασκευάζεται στη Θίσβη Βοιωτίας, έχει παραγγελθεί ο εξοπλισμός και θα έχει ισχύ 420 MW.
Όπως δήλωσε ο κ. Κωστόπουλος, στην κοινοπραξία θα ενταχθεί επίσης η λιθανθρακική μονάδα στον Αστακό, ισχύος 600 MW, εφόσον βέβαια λάβει τις σχετικές αδειοδοτήσεις, ενώ εξετάζεται η δυνατότητα κατασκευής δεύτερης μονάδας στη Θίσβη, όπως και στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη λειτουργεί η πρώτη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα των ΕΛ.ΠΕ., η οποία το 2007 είχε 47 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων. (EBITDA).
Στους στόχους είναι επίσης ο διπλασιασμός του μεριδίου λιανικής των ΕΛ.ΠΕ. στις βαλκανικές χώρες και η αύξηση των ιδιόκτητων πρατηρίων της ΕΚΟ.
Η γενική συνέλευση ενέκρινε μέρισμα 50 λεπτών ανά μετοχή για τη χρήση 2007, 8,5% πάνω από τα επίπεδα του 2006.
Ηδη έχει δοθεί προμέρισμα 15 λεπτών/μετοχή. Η ημερομηνία αποκοπής για το υπόλοιπο ποσό ορίστηκε στις 19 Μαϊου και η έναρξη καταβολής στις 27 Μαϊου.
Επίσης η συνέλευση ενέκρινε την εκλογή του κ. Δ. Μηλιάκου (ΑΤΕ) στο Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ. στη θέση του κ. Βρανά και ανανέωσε για δύο χρόνια τη θητεία του κ. Ιασ. Στράτου (Αλουμίνιον της Ελλάδος).

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

8,5% αύξηση οι μέτοχοι
5% αύξηση οι εργαζόμενοι.
Μαγκιά έτσι?

Ανώνυμος είπε...

Αμα είχες μετοχές συνάδελφε θαχες πάρει και συ τέτοια αύξηση. Πρέπει να γίνεις επενδυτής από εργαζόμενος.

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2012 ΠΟΣΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ? ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 150 ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ?

Ανώνυμος είπε...

Τσακάλι είσαι. Αυτό που μετραει είναι τι βαζει στην τσέπη η κάθε μετοχή, ήτοι τσικλόφουσκες. 5% είναι και αυτό. Όσο παίρνεις από κλειστα χρήματα σε τράπεζα και θέλουν να ανεβάσουν και την αξία της μετοχής, με τι με μπαρπούτσαλα; Ο μεγαλύτερος όμιλος των Βαλκανίων σε δέκα χρόνια ανέβασε τη μετοχή του κατά σαράντα τα εκατό(40%).ΦΟΒΕΡΟ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ.Αν αυτά τα λεφτά τους τα δάνειζε τράπεζα πόσο τα εκατό θα πλήρωναν τόκο;