Κυριακή 18 Μαΐου 2008

Αντίδραση της ΔΕΗ για την τιμή του ρεύματος στην Endesa

Η "Ναυτερμπορική" δημοσίευσε στις 14 Μαίου το παρακάτω άρθρο:
ΜE ΠΑΘΗΤΙΚΑ μέσα, η διοίκηση της ΔΕΗ θα επιδιώξει να περιορίσει τη ζημία που θα υποστεί από τη λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας της Αλουμίνιον.
Η μονάδα αυτή, ισχύος 330 μεγαβάτ με τροποποίηση της άδειας που ενέκρινε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, θα έχει πλέον τη δυνατότητα να πουλά ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα, κάτι που δεν προβλεπόταν στην αρχική της άδεια.
Εξ αυτού του λόγου, η ΔΕΗ θα υποχρεώνεται να αγοράζει από το σύστημα, την ενέργεια που θα παράγει η συγκεκριμένη μονάδα, με βάση την Οριακή Τιμή Συστήματος που διαμορφώνεται σε ωριαία βάση. Ταυτόχρονα, θα τροφοδοτεί την Αλουμίνιον με την τιμή που διαμορφώνεται βάσει του τιμολογίου Α 150, η οποία είναι χαμηλότερη της Οριακής Τιμής.
Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλο, η απώλεια εσόδων που θα έχει η ΔΕΗ, υπολογίζεται σε 80 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Έτσι επέμεινε στη λειτουργία της μονάδας με την αρχική της άδεια, ώστε να διαθέτει την παραγόμενη ενέργεια αποκλειστικά για τις ανάγκες της Αλουμίνιον.
Η άποψη Μυτιληναίου
Από την άλλη πλευρά, ο όμιλος Μυτιληναίου, στον οποίο ανήκει η μονάδα, αντιτείνει ότι δεν θα υπάρχει ζημία στη ΔΕΗ, καθώς η εμπορική λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής, αφ' ενός ενισχύει την εγκατεστημένη στη χώρα ισχύ, ενώ αφ' ετέρου απαλλάσσει τη ΔΕΗ από εισαγωγές, οι οποίες κατά τις ώρες της καλοκαιρινής αιχμής, και όχι μόνον, πληρώνονται σε τιμές μέχρι και 150 ευρώ η μεγαβατώρα.
Έναντι της διαμορφούμενης κατάστασης, η διοίκηση της ΔΕΗ εξέτασε σειρά μέτρων στα οποία περιλαμβάνονταν μέχρι και η προσφυγή στα διοικητικά Δικαστήρια για την ανατροπή της απόφασης. Τελικά το δ.σ. της ΔΕΗ κατά την χθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να μην προχωρήσει σε προσφυγή αλλά:
1. Να παρακολουθεί την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης, εκ μέρους της Αλουμίνιον, προκειμένου να αποτρέψει τυχόν στρεβλώσεις στην αγορά που θα προκαλέσει η λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, αλλά και οι υπόλοιποι ηλεκτροπαραγωγοί, με τη μονάδα της Αλουμίνιον, έχει να κάνει με το ότι αυτή, εκτός από ηλεκτρισμό, παράγει και πουλά ατμό, με συνολικό βαθμό απόδοσης περίπου 75%, όταν οι πλέον σύγχρονες μονάδες συνδυασμένου κύκλου έχουν βαθμό απόδοσης περίπου 57%. Έτσι εκφράζονται φόβοι ότι θα αξιοποιηθεί ο υψηλός βαθμός απόδοσης για την «επιδότηση» της τιμής της κιλοβατώρας, κάτι που θα λειτουργήσει σε βάρος των άλλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.
2. Να αμφισβητήσει νομικά τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η ΔΕΗ ως του προμηθευτή «τελευταίου καταφυγίου» (supplier of last resort), για τις περιπτώσεις πελατών που μπορούν εύκολα να εξασφαλίσουν εναλλακτική λύση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Με την έναρξη σχετικής διαδικασίας, η ΔΕΗ επιδιώκει να απαλλαγεί από μεγάλους πελάτες που τους προμηθεύει με ηλεκτρικό βάσει του τιμολογίου Α 150, και οι οποίοι ταυτόχρονα, ελέγχουν αμέσως ή εμμέσως μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Στην ουσία δηλαδή, φωτογραφίζει την Αλουμίνιον και τα ΕΛ.ΠΕ.
Εδώ όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι και οι δύο επιχειρήσεις, έχουν δηλώσει ότι τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής θα τις εισφέρουν σε άλλα νομικά πρόσωπα. Η Αλουμίνιον στην Endesa Ελλάς, στην οποία συμμετέχουν ο όμιλος Μυτιληναίου και η ισπανική Endesa με ποσοστό περίπου 50% η κάθε μία (μείον λίγες μετοχές ο ελληνικός όμιλος).
Τα ΕΛ.ΠΕ. επίσης, σύντομα πρόκειται να υπογράψουν με την ιταλική Edison την ίδρυση μικτού σχήματος. Στο νέο σχήμα, τα ΕΛ.ΠΕ. θα εισφέρουν τη θυγατρική εταιρεία Ενεργειακή Θεσσαλονίκης, η οποία ελέγχει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 390 μεγαβάτ, ενώ το νέο σχήμα, θα προχωρήσει στην ανέγερση και άλλων μονάδων (Θίσβη κλπ).
Εν τέλει για τη ΔΕΗ, το μέγα ζητούμενο για την επόμενη 2ετία-3ετία, παραμένει το τιμολόγιο Α150, με το οποίο τροφοδοτούνται περίπου 30 μεγάλοι καταναλωτές, καθώς οι τιμές που διαμορφώνονται σε αυτό, βρίσκονται κάτω του κόστους, σύμφωνα με τη ΔΕΗ. Μέχρι στιγμής έχει αποφασιστεί η εξαίρεση του συγκεκριμένου τιμολογίου από το σύστημα ρύθμισης, (το δημόσιο εγκρίνει τις αυξήσεις), αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου φέτος.
Ωστόσο η νέα τιμή που θα προκύψει από την κατάργηση του τιμολογίου βάσει της απόφασης, δεν θα μπορεί να είναι υψηλότερη κατά 10% από την ισχύουσα, δηλαδή περίπου 55 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι περίπου 50 ευρώ που διαμορφώνεται σήμερα.
Προσφυγή
Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατέθεσε η ΔΕΗ, ζητώντας την ακύρωση απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία επιβάλλεται η διανομή και σε τρίτους, των δικαιωμάτων που έχει στο λιγνίτη.
Με βάση την απόφαση, το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να ενημερώσει την Επιτροπή για τα μέτρα που έχει λάβει προς την κατεύθυνση αυτή. Με την προσφυγή της η ΔΕΗ θεωρεί ως «εικαζόμενη παράβαση» τα όσα περιγράφονται στην απόφαση της Ε. Επιτροπής, με αντικειμενικό σκοπό της ακύρωσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: