Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

ΕΛΠΕ: Σύντομα η συμφωνία με Edison

Από το "Capital" αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Χ. Φλουδόπουλου:
Στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου, η οποία αύξησε την αποτίμηση των αποθεμάτων, απέδωσε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ κ. Τίμος Χριστοδούλου την αυξημένη κερδοφορία, μιλώντας στη γενική συνέλευση της εταιρείας.
Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή συνολικού μερίσματος 0,50 ευρώ από το οποίο έχει ήδη διανεμηθεί προμέρισμα 0,15 ευρώ στις 20/9/2007. Έτσι, το τελικό μέρισμα των 0,35 ευρώ θα αποκοπεί στις 19/5 με δικαιούχους τους κατόχους μετοχών της εταιρείας στη λήξη της συνεδρίασης της 16/5, ενώ η έναρξη καταβολής έχει προγραμματιστεί για τις 27/5.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο των ΕΛΠΕ κ. Γ. Κωστόπουλο, οι στρατηγικές προτεραιότητες του Ομίλου για το επόμενο διάστημα είναι η αναβάθμιση των διυλιστηρίων, η βελτίωση της απόδοσης της λειτουργίας της εταιρείας, η διατήρηση της ηγετικής θέσης και της κερδοφορίας της ΕΚΟ, η αύξηση του μεριδίου των διεθνών δραστηριοτήτων, η ενίσχυση της παρουσίας του στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και η ανάπτυξη δραστηριοτήτων στους τομείς έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων και στην αγορά φυσικού αερίου μέσω της αξιοποίησης της συμμετοχής στη ΔΕΠΑ. Όπως είπε, ο Όμιλος των ΕΛΠΕ θα υλοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,1 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου της Ελευσίνας.
Στόχος των ΕΛΠΕ στην επόμενη 10ετια είναι να διπλασιαστεί το ιστορικό EBITDA ξεπερνώντας το 1 δισ. ευρώ.
Ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι το 2007, συνεχίστηκε η σταθερά ανοδική πορεία του Ομίλου σε ένα θετικό, πλην άκρως ευμετάβλητο, περιβάλλον αγοράς. Τα περιθώρια διύλισης παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με το 2006 αν και στο πρώτο τρίμηνο του 2008 παρουσιάστηκε σημαντική πίεση προς τα κάτω.
Για την αγορά του ηλεκτρισμού ο κ. Κωστόπουλος προανήγγειλε ότι οι ανακοινώσεις για το μνημόνιο συνεργασίας των ΕΛΠΕ με την ιταλικη Edison θα γίνουν πιθανότατα πριν το τέλος του β΄ τριμήνου. Όπως είπε, το μνημόνιο βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Ο Όμιλος σε πρώτη φάση στοχεύει στη δημιουργία χαρτοφυλακίου της τάξης των 1500-2000 MW που θα περιλαμβάνει τις μονάδες της ΕΝΘΕΣ, της Θίσβης, πιθανόν μια ανθρακική μονάδα 600 ΜW στον Αστακό καθώς και άλλες μονάδες φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη ή τη Βοιωτία.
Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε και στο θέμα της επιστροφής των δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής που διέθεταν τα Ελληνικά Πετρέλαια στο ελληνικό δημόσιο. Ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ ανέφερε ότι είναι σωστό να επιστραφούν τα δικαιώματα στο δημόσιο καθώς πλέον ο Όμιλος δεν ταυτίζεται με το δημόσιο, πρόσθεσε ωστόσο ότι για το θέμα η διοίκηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Οποιαδήποτε τελική απόφαση θα παρουσιαστεί από το διοικητικό συμβούλιο σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων όποτε χρειαστεί.
Τέλος σε σχέση με την ΕΚΟ, αναφέρθηκε ότι στόχος είναι να ξεπεράσει τα 100 ιδιόκτητα πρατήρια προ κειμένου να καταστεί εφικτή η χάραξη καλύτερης εμπορικής πολιτικής από της εταιρεία ενώ σε σχέση με την παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στόχος είναι οι θυγατρικές τω ΕΛΠΕ να διπλασιάσουν τα υπάρχοντα πρατήρια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: