Σάββατο 31 Μαΐου 2008

Έργο Εκσυχρονισμού Διυλιστηρίου Ελευσίνας


Τις τελευταίες μέρες λάβαμε αρκετές επιστολές από συναδέλφους που εργάζονται στην Ελευσίνα. Με την ευκαιρία αυτή ρωτήσαμε και από τις απαντήσεις τους σχηματίσαμε μία καλή εικόνα για το ποιες μονάδες θα γίνουν στις ΒΕΕ στα πλαίσια του έργου εκσυχρονισμού του Διυλιστηρίου. Επειδή ουδέποτε ενημερωθήκαμε και επειδή το θέμα ενδιαφέρει πολλούς, σήμερα θα κάνουμε μια σύντομη παρουσίαση των μονάδων που πρόκειται να λειτουργήσουν. Επειδή οι πληροφορίες μας δεν είναι και δεν θα μπορούσαν να είναι διασταυρωμένες και τεχνικά ορθές, θα παρακαλούσαμε όποιο συνάδελφο γνωρίζει κάτι παραπάνω ή θέλει να διορθώσει κάτι να μας στείλει email το οποίο δεσμευόμαστε να δημοσιεύσουμε.

Οι κύριες μονάδες που θα δημιουργηθούν είναι:


  1. Μονάδα απόσταξης υπό κενό. H μονάδα τροφοδοτείται με υπόλειμμα ατμοσφαιρικής απόσταξης και παράγει άσφαλτο και αποστάγματα κενού (VGO)
  2. Μονάδα Coker. Τροφοδοτείται με άσφαλτο και παράγει υγραέρια, νάφθα, ντηζελοειδή, κωκ και αέρια. Το υγραέριο θα πηγαίνει σε μονάδα Merox ενώ τα υπόλοιπα (πλην του κωκ που θα συλλέγεται σε σιλό και των αερίων που θα αποτελούν καύσιμο στους φούρνους), θα οδηγούνται για αποθείωση στη μονάδα υδρογονοδιάσπασης.
  3. Μονάδα υδρογονοδιάσπασης. Η μονάδα θα τροφοδοτείται με τα αποστάγματα κενού, τα προιόντα του coker, VGO από εισαγωγή (πιθανότατα από ΒΕΘ) και ένα βαρύ ντηζελοειδές από τις ατμοσφαιρικές αποστάξεις. Τα προϊόντα που θα παράγει είναι: Υγραέρια, Αποθειωμένες νάφθες, κηροζίνη, ντήζελ κίνησης και αποθειωμένο VGO. H μονάδα θα έχει τμήμα λειτουργίας σε υψηλή πίεση για τα βαριά ρεύματα της τροφοδοσίας και χαμηλής πίεσης για τα ελαφρύτερα ρεύματα. Θα υπάρχει κοινό τμήμα διαχωρισμού με μια σειρά από αποστακτικές στήλες. Οι παραγόμενες νάφθες και το αποθειωμένο VGO θα οδηγούνται στα ΒΕΑ ενώ τα υπόλοιπα θα είναι έτοιμα προϊόντα Φυσικά θα παράγεται και καύσιμο αέριο. Για την λειτουργία της μονάδας χρειάζεται μεγάλη ποσότητα υδρογόνου.
  4. Μονάδα παραγωγής υδρογόνου από υγραέριο ή φυσικό αέριο και ατμό. Η μονάδα θα διαθέτει τμήμα καθαρισμού με PSA.
  5. Μονάδα αναγέννησης Αμίνης, όπου η αμίνη DEA που χρησιμοποιείται στις παραπάνω μονάδες θα διαχωρίζεται από το υδρόθειο και θα επαναχρησιμοποιείται.
  6. Μονάδα καθαρισμού όξινων νερών όπου θα αφαιρούνται υδρόθειο και αμμωνία από νερό που έχει χρησιμοποιηθεί ως νερό πλύσης στις διάφορες μονάδες. Η μονάδα αυτή είναι υπάρχουσα αλλά θα αναβαθμιστεί.
  7. Μονάδα ανάκτησης θείου όπου το υδρόθειο θα μετατρέπεται σε θειάφι.

Οι τελευταίες 3 μονάδες λέγονται περιβαντολλογικές.

Επίσης θα δημιουργηθούν αρκετές βοηθητικές μονάδες όπως:

  • Μονάδα παραγωγής ατμού
  • Μονάδα επεξεργασίας συμπυκνωμάτων ατμού
  • Ατμογεννήτριες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
  • Πύργος ψύξης
  • Μονάδα απιονισμού νερού
  • Μονάδα παραγωγής αέρα οργάνων
  • Σύστημα νερού πυρόσβεσης
  • Σύστημα πυρσού
  • Μονάδα παραγωγής αζώτου
  • Μονάδα fuel gas
  • Μονάδα fuel oil

Αρκετές από αυτές τις μονάδες είναι υπάρχουσες και θα αναβαθμιστούν.

Ελπίζουμε να αποκτήσατε μία εικόνα για το έργο εκσυχρονισμού των ΒΕΕ. Περιμένουμε σχόλια και παρατηρήσεις σας και φυσικά ευχαριστούμε τους καλούς συναδέλφους για τις τόσο κατατοπιστικές πληροφορίες τους.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΙΤΕ ΑΛΗΘΕΙΑ.
Ο ΓΚΑΦΑΝΗΣ ΣΑΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ?